FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

papryka marynowna

W starym zeszycie z przepisami mojej mamy istnieje sztywny podział stosowany w
każdym przepisie - najpierw część "składniki" a potem "wykonanie".
Nieodmiennie mnie to wzrusza - sama mam w przepisach "twórczy" bałagan ;-)
Podaję przepis uporządkowany.

Składniki:

2 kg kolorowej papryki
1 szklanka octu
5 szklanek wody
5 łyżek cukru
1 łyżka soli
ziele angielskie
listki laurowe
gorczyca
olej


Wykonanie:

Paprykę umyć i pokroić według uznania. Zagotować wodę z octem, cukrem, solą i
zielem angielskim. W drugim garnku zagotować samą wodę. Paprykę wrzucać na
wrzącą wodę na minutę - tylko w celu sparzenia. Układać paprykę ciasno w
wyparzonych słoikach, dodać listki laurowe i gorczycę, wlać do każdego słoika
łyżkę oleju, wrzącą zalewę, szybko zakręcić i postawić do góry nogami do
wystygnięcia. Odstawić w ciemne miejsce na co najmniej trzy tygodnie.
No i voila - smacznego!

--
??? ????? ??????

papryka marynowna - zlotajagoda 09.11.08, 18:58    
Re: papryka marynowna - babazgaga 09.11.08, 19:20    
Re: papryka marynowna - zlotajagoda 10.11.08, 21:49    
Re: papryka marynowna - babazgaga 10.11.08, 22:07    
Re: papryka marynowna - pani.serwusowa 09.11.08, 19:39    
Re: papryka marynowna - zlotajagoda 10.11.08, 21:50    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd