FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  pierniczki na choinkę
   bubasio   26.11.08, 11:33 zarchiwizowany
przepis z blogu :
everycakeyoubake.blogspot.com/search/label/ciasteczka
Pierniczki:

50 dkg mąki,
20 dkg miodu (pół na pół prawdziwy i sztuczny),
10 dkg cukru,
5 dkg masła,
1 jajko,
1 łyżeczka sody,
przyprawa do piernika
1-2 łyżeczki kakao (opcjonalnie - dodaję, żeby pierniczki miały ładniejszy
ciemniejszy kolor)

Rozpuścić miód, dodać przyprawę do piernika, następnie cukier i masło.
Podgrzewać aż wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą. Przesiać mąkę,
dodać sodę, kakao i jajko. Wlać składniki mokre, zagnieść i dobrze wyrobić.
Ciasto uformować w kulę i zostawić w lodówce na 1-2 dni. Z cienko
rozwałkowanego ciasta wykrawać ciasteczka. Piec na papierze do pieczenia ok.
10 min. w temperaturze 180 stopni.

--
Buba79 :)

  Re: pierniczki na choinkę
   bubasio   26.11.08, 11:34 zarchiwizowany
i się foty nie wkleiły
--
Buba79 :)

  Re: pierniczki na choinkę
   waniaw1   26.11.08, 14:07 zarchiwizowany
A skąd takie piękne foremki?

  foremki
   asiakla   26.11.08, 14:11 zarchiwizowany
Część widzę z Lidla:) Wczoraj kupiłam taki zestaw z reniferami, Mikołajem, świeczką,
dzwoneczkiem i kilkoma innymi. Są w zestawach po 8,99 za 7 sztuk albo kilkanaście
złotych za 25 foremek.
--
Joanna, Ola (12.06.2001)i Martynka (26.01.2005)

Na plaży

  Re: foremki
   bubasio   26.11.08, 15:06 zarchiwizowany
potwierdzam- renifery, pociąg, świeczka, konik i mikołaj z Lidla
www.lidl.pl/pl/home.nsf/pages/c.o.20081124.p.Foremki_do_wycinania_ciastek_
reszta to zbieranina z lat ubiegłych :)
--
Buba79 :)

  Re: pierniczki na choinkę
   poswiatka   26.11.08, 14:09 zarchiwizowany
Jak dobrze, że tegeoroczna edycja pierniczków juz ruszyła. Przeczuwam 'wysyp'
zdjęć w tym wątku w przyszłym tygodniu. Oczywiście sama się dołączę... :)

Pieknie wyszły, aż ślinka cieknie... ;) :)
--
Same ładne rzeczy.
Same dobre rzeczy.

  Re: pierniczki na choinkę
   marghe_72   26.11.08, 15:22 zarchiwizowany
Super
Podziwiam cierpliwość.

Ja się nie nadaję :)
--
Homo sapiens non urinat in ventum

  Re: pierniczki na choinkę
   alkmena   26.11.08, 16:25 zarchiwizowany
a dlaczego trzeba mieszac sztuczny miod z prawdziwym? Laik straszny jestem...
--
Martynka
Moje szczęście

  Re: pierniczki na choinkę
   bubasio   26.11.08, 17:19 zarchiwizowany
tylko prawdziwy miód powoduje że pierniki są twarde i muszą dojrzewać
dodatek sztucznego daje szybszą miękkość
ja w sumie dałam więcej prawdziwego
--
Buba79 :)

  Re: pierniczki na choinkę
   bene_gesserit   26.11.08, 17:21 zarchiwizowany
Dlatego, zeby bylo taniej. Mozesz spokojnie zastapic miod prawdziwy sztucznym albo
sztuczny - prawdziwym. Oczywiscie, bedzie to mialo wplyw na smak i aromat. Ja np
zapachu miodu sztucznego nie znosze.


Jesli pierniczki nie sa przeznaczone do jedzenia, a tylko wygladania na choince, mozesz
zamiast miodu (prawdziwego, nieprawdziwego) uzyc inwertowanego karmelu - pieknie
pachnie, a kosztuje tyle, co troche cukru.

(Inwertowany karmel to taki karmel, ktory z racji dodania do niego soku cytrynowego lub
innego kwasu nigdy nie skrystalizuje sie)
--
a moja mama zawsze mi powtarzala: 'maksiu, badz grzecznym kotkiem, bo odrodzisz sie
czlowiekiem'

  Re: pierniczki na choinkę
   fettinia   26.11.08, 17:27 zarchiwizowany
Aaaale napierniczylas-podziwiam:)
A co do miodu tu tu chyba nawet nie widzialam sztucznego:)Zawsze dodaje tylko
prawdziwy:)
--
la donna e mobile
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: pierniczki na choinkę
   bubasio   26.11.08, 18:07 zarchiwizowany
w sobotę powtórka z rozrywki :), bo to na sprzedaż robię po znajomych
ja też wolę z prawdziwym, bo i smak i zapach nie do zastąpienia

--
Buba79 :)

  Re: pierniczki na choinkę
   fettinia   26.11.08, 18:13 zarchiwizowany
Aaa w spbote to i ja sie moze skusze aby w niedziele adwentowa pachnialo
piernikami:)
--
la donna e mobile
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: pierniczki na choinkę
   alkmena   26.11.08, 19:54 zarchiwizowany
dzięki za wyjasnienie :)
--
Martynka
Moje szczęście

  Re: Sliczne ! n/t
   rozyczko   26.11.08, 18:45 zarchiwizowany


  Re: Sliczne ! n/t
   kuranda   26.11.08, 19:11 zarchiwizowany
Skad wy macie na te cuda czas???!!!
--
***Good girls go to heaven. Bad girls go wherever they want***

  Re: Sliczne ! n/t
   bubasio   26.11.08, 19:55 zarchiwizowany
zarywam nocki
dziecię idzie spać o 20 i wtedy mam czas- piekłam w poniedziałek do 1 w nocy, a
wczoraj dekorowałam do 12 w nocy :)
--
Buba79 :)

  Re: Sliczne ! n/t
   magdulka2   26.11.08, 22:10 zarchiwizowany
a czym udekorować można pierniczki

--
Zuziaczek - NASZE SZCZĘSCIE :)

  Re: pierniczki na choinkę
   nobullshit   26.11.08, 23:56 zarchiwizowany
Wasza Pracowitość!
Tak każden jeden pierniczek pomalować... Chapeau bas.

  Re: pierniczki na choinkę
   cipcipkurka   27.11.08, 08:31 zarchiwizowany
Wow. Niestety inne słowo nie przychodzi mi do głowy :D
--
Boring!

  Re: pierniczki na choinkę
   komarka   27.11.08, 11:14 zarchiwizowany
Ależ masowa produkcja! Śliczne :) Bardzo zazdroszczę foremek reniferkowych (głowa jest
super! :-D) i żałuję, że nie mam Lidla pod ręką.
--
Every Cake You Bake - wyłącznie kulinarnie
Komarka Foto Blog

  Komarka, te foremki wczoraj na allegro
   bubasio   27.11.08, 13:39 zarchiwizowany
widziałam, tylko 2 razy droższe, no i plus przesyłka :(
--
Buba79 :)

  Re: pierniczki na choinkę
   igus_i_mama   27.11.08, 14:00 zarchiwizowany
a czym dekoruje się pierniczki?

  Re: pierniczki na choinkę
   bubasio   27.11.08, 14:06 zarchiwizowany
ja dekorowałam lukrem z barwnikami i posypkami :)
--
Buba79 :)

  Re: pierniczki na choinkę
   sylwia.2b   27.11.08, 16:34 zarchiwizowany
Na te proporcje podane, to całą torebkę przyprawy do piernika?

  Re: pierniczki na choinkę
   bubasio   27.11.08, 18:59 zarchiwizowany
robiłam z podwójnej porcji i dałam, zgodnie z innym przepisem na 1 kg mąki- 60
dag przyprawy-czyli 4 opakowania i to wcale nie jest za dużo
--
Buba79 :)

  Re: pierniczki na choinkę
   ptasia   27.11.08, 19:30 zarchiwizowany
o, tak. my będziemy się bawić za tydzień :) efekty wkleję.
--
Coś niecoś - zajrzyj!
Bica

  Re: pierniczki na choinkę
   dzika41   27.11.08, 19:53 zarchiwizowany
Buba powiedz mi ile wychodzi pierniczków z tej porcji ciasta i jakim lukrem
dekorowałaś, podaj przepis na niego. :)

Ps. Dzisiaj byłam w Lidlu, foremki jeszcze były :D Dodatkowo kupiłam sobie
szpryce do dekorowania tortów :D
--
Maja -Słońce Ty Nasze!!!
OdKuchni...

  Re: pierniczki na choinkę
   bubasio   27.11.08, 21:29 zarchiwizowany
uwaga, liczyłam tylko te co wyszły idealne (czyt nie połamały się, nie
zdeformowały no i nie zostały pożarte przez dzieciory)

320 :)

a lukier robiłam z cukru pudru, odrobiny letniej wody i soku z cytryny i
barwnika- jak wychodził za rzadki dosypywałam cukru, jak gęstniał w trakcie
lukrowania, dodawałam wody albo soku

nie robiłam lukru z białek, bo taki robię tylko do domku piernikowego, który i
tak nie zostaje przez nas zjedzony, tylko przez ptaki ;)
---
Buba79 :)

  Re: pierniczki na choinkę
   fringilla   28.11.08, 12:35 zarchiwizowany
A czy one nadają się do jedzenia, czy tylko do powieszenia? Bo właśnie się
zgapisłam i poszukuję przepisu na smaczne pierniki, na które ciasto nie musi
długo leżakować...
--
Pozdr. Agata

  Re: pierniczki na choinkę
   bubasio   28.11.08, 14:46 zarchiwizowany
jak najbardziej do jedzenia
ja mam 3 łasuchów w domu, więc mija się z celem robienie czegoś tylko na pokaz,
bo była by awantura - szczególnie od 2latka, który by nie zrozumiał, że to ma
tylko wyglądać :)
--
Buba79 :)

Będzie dobrze, bo będzie dobrze. Lepiej być nie może, bo będzie dobrze. A jak

  Re: pierniczki na choinkę
   parole_parole   28.11.08, 20:36 zarchiwizowany
Piekne pierniczki. Mam pytanie - czy ciasto musi lezakowac w lodowce 1-2 dni?
Bez lezakowania sie nie uda?

  kciuki prosze trzymac:)
   fettinia   29.11.08, 19:07 zarchiwizowany
Wlasnie sie ciasto studzi(zrobilam z podwojnej porcji)Jak wyjda twarde to udusze
Bubasio:PP
ps-robilam zwykle z innego przepisu-raz wyszly raz nie-moze tym razem sie uda:)
--
la donna e mobile
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: kciuki prosze trzymac:)
   bubasio   29.11.08, 19:12 zarchiwizowany
co mnie, co mnie???
to z blogu Komarki, to jej wina będzie jakby co :P
no ale potrzymam

ja wczoraj nastawiałam ciasto z bloga Dorotus
mojewypieki.blox.pl/2008/11/Pierniczki-jak-alpejskie.html
i jutro będę wypiekać :)
--
Buba79 :)
Będzie dobrze, bo będzie dobrze. Lepiej być nie może, bo będzie dobrze. A jak
będzie dobrze, to będzie jeszcze lepiej. Ale będzie i tak dobrze. A to jest
najważniejsze. Żeby było dobrze. I tak właśnie będzie. Dobrze.

  Re: kciuki prosze trzymac:)
   fettinia   29.11.08, 19:21 zarchiwizowany
hihi no moja wina bedzie jakby co:PP Wiadomo,ze mam lewe lapy do ciasta:D Ale
czasem mi sie udaje to moze tym razem tez:)
--
la donna e mobile
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  pierniczki na stół
   bubasio   01.12.08, 02:01 zarchiwizowany
dziś, albo raczej już wczoraj zrobiłam takie oto alpejskie cuda :)
przepis z blogu Dorotus:
mojewypieki.blox.pl/2008/11/Pierniczki-jak-alpejskie.html
Składniki:

* 1 kg mąki
* 8 żółtek
* 3 białka
* 1,5 szklanki cukru (dałam mniej)
* 3 łyżki kakao
* 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
* 3 łyżeczki sody
* 4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2
pieprzu), można dodać przyprawę do pierników
* 1 kostka masła/margaryny (250 g)
* 1 słoik miodu (400 g)

Dzień przed pieczeniem:

Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami,
odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie
rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć
temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać
żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej
mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić
je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

W dniu pieczenia:

Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na gubość 3 mm (nie cienko, najsmaczniejsze są
te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać maką.

Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej
odległości od siebie.

Piec w temperaturze 180ºC przez 7-12 minut (w zależnosci od grubości i
wielkości, ja piekłam 7 minut). Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować
lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym
białkiem.

Smacznego :)

* pierniczki są mięciutkie jak są ciepłe, potem lekko twardnieją, są mięciutkie
znowu po 2 tygodniach (czyli piec minimum 2 tygodnie przed świętami);
przechowywać w szczelnym pojemniku


--
Buba79 :)
Będzie dobrze, bo będzie dobrze. Lepiej być nie może, bo będzie dobrze. A jak
będzie dobrze, to będzie jeszcze lepiej. Ale będzie i tak dobrze. A to jest
najważniejsze. Żeby było dobrze. I tak właśnie będzie. Dobrze.

  Re: pierniczki na stół
   bubasio   01.12.08, 02:01 zarchiwizowany

--
Buba79 :)
Będzie dobrze, bo będzie dobrze. Lepiej być nie może, bo będzie dobrze. A jak
będzie dobrze, to będzie jeszcze lepiej. Ale będzie i tak dobrze. A to jest
najważniejsze. Żeby było dobrze. I tak właśnie będzie. Dobrze.

  Re: pierniczki na stół
   bubasio   01.12.08, 02:02 zarchiwizowany

--
Buba79 :)
Będzie dobrze, bo będzie dobrze. Lepiej być nie może, bo będzie dobrze. A jak
będzie dobrze, to będzie jeszcze lepiej. Ale będzie i tak dobrze. A to jest
najważniejsze. Żeby było dobrze. I tak właśnie będzie. Dobrze.

  konik na biegunach!! cudo foremka
   slonko771   04.12.08, 15:13 zarchiwizowany
buba podziwiam wypiernikowac takie ilosci ,
ja pewnie tez rusze z produkcja od wczoraj mam nowy piekarnik:):):) , wg przepisu na
staropolski ciasto w lodowce jeszcze musi siedziec, wiec musze wybrac jeszcze ktorys
bez lezakowania przepis

  Bubasio nie bede dusic:PP
   fettinia   01.12.08, 17:39 zarchiwizowany
bede po pietach calowac Ciebie i Komarke:)Pyyyyszne wyszly:)Jutro bedziemy
dekorowac to zdjecia dorzuce:)
--
la donna e mobile
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  dekorowanie
   robin81   01.12.08, 17:59 zarchiwizowany
pewnie goopie pytanie-jak sie dekoruje pierniczki?trzeba czekac az wystygna?jaki lukier
polecacie?zeby przykleic jakies dekoracyjne posypki to trzeba najpeirw polukrowac?
widzialam na allegro jakies zele w tubce do dekoracji/sprawdzaja sie?nigdy wczesniej
nie robilam pierniczkow

  Re: dekorowanie
   fettinia   01.12.08, 18:11 zarchiwizowany
Ja robie zwykly lukier z cukru pudru i soku cytrynowego.Na to jakies
posypki:)Ale kolorowych mozna tez uzyc-te zele w tubce to barwiony lukier:)
--
la donna e mobile
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: dekorowanie
   kafialor   03.12.08, 17:46 zarchiwizowany
jakiej konsystencji powinno byc ciasto po zagnieceniu?
Szło mi bardzo opornie , nie chcialo sie zagnieśc .
A teraz na 2-gi dzień po wyjęciu z lodówki jest bardzo twarde...
Ratujcie reputację matki!!!!!!

  Re: dekorowanie
   fettinia   03.12.08, 17:52 zarchiwizowany
No dosc scisle.A po wyjeciu z lodowki jest twarde-musi troche odpoczac w
temperaturze pokojowej to zmieknie:)
ps-w pewnej chwili nie mialam juz nerwo do wycinania i zaczelam robic kulki:P A
potem splaszczalam i robilam placki:)
--
la donna e mobile
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: ilość miodu
   emfj   04.12.08, 11:21 zarchiwizowany
DZiewczyny, ile tj 20 dkg miodu w przeliczeniu na ml? Bo mam w litrowym słoju...

  Re: ilość miodu
   fettinia   06.12.08, 13:41 zarchiwizowany
Na podwojna porcje dalam "na oko"-niecale pol litrowego sloika:)Wyszly ok:)
--
la donna e mobile
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: pierniczki na choinkę
   ada-992   04.12.08, 12:17 zarchiwizowany
Dziękuję serdecznie za przepis.
To moje wykonane wg pierwszego przepisu. Oczywiście pierwsze w życiu :).

Wieczorem z dziećmi będziemy robić te z drugiego przepisu - ciasto jeszcze w
lodówce

  Re: pierniczki na choinkę
   parole_parole   04.12.08, 20:15 zarchiwizowany
Jak na pierwsze w zyciu to wyszly bardzo profesjonalnie :-) Gratuluje!

  Re: pierniczki na choinkę
   ada-992   04.12.08, 20:29 zarchiwizowany
dziękuję, właśnie skończyłyśmy pieczenie tych z drugiego przepisu - są super.
Dekorowanie zostawimy na inny dzień. Tym razem lukier zrobię sama (o ile mi się
uda-nigdy nie robiłam), ten kupny taki sobie.

  Re: pierniczki na choinkę
   cynamonowegruszki   05.12.08, 13:16 zarchiwizowany
sliczne te Wasze pierniczki. przepisy wyladowaly juz w ulubionych, w sobote
zabieram sie za pieczenie :-)

  Re: pierniczki na choinkę
   pastyl_ka   05.12.08, 22:48 zarchiwizowany
Moje czekają teraz na dekorację .A z tym niestety mam zawsze problem:(

  Re: pierniczki na choinkę
   olaszek19   06.12.08, 09:12 zarchiwizowany
Z lukrowaniem moge pomoc:D uwielbiam lukrowac pierniczki!!

  Re: pierniczki na choinkę
   anka.g1   07.12.08, 23:34 zarchiwizowany
A oto i moje "dzieło";) Może nie powalają kształtami, a tym bardziej dekoracją ale i tak
jestem z nich dumna bo to pierwsze w życiu:) A smakują idealnie:) Teraz już wiem że
warto zainwestować w foremki (i przyspieszony kurs dekorowania;)).



--
Zadzwoń do mamy!

  Re: pierniczki na choinkę
   asica74   05.12.08, 23:27 zarchiwizowany
Pierniczysz, az milo:)))
--
Co widzi optymista na cmentarzu? - Same plusy!

  Przyprawa do piernika
   dzioucha_z_lasu   06.12.08, 13:17 zarchiwizowany
Mam problem - w sklepach w całej okolicy nie ma ani torebeczki przyprawy do piernika!
Wymiotło! Może ktoś wie co i w jakich proporcjach wymieszać...? Coś mi po głowie chodzi
imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatałowa i goździki. Coś jeszcze? I ile czego...?


--
---------------
operacja pomnik: pl.youtube.com/watch?v=-p4bGXOOhUs
pl.youtube.com/watch?v=7V91lCDkUfo

  Re: Przyprawa do piernika
   fettinia   06.12.08, 13:40 zarchiwizowany
Na mojej napisane tak-starta skorka pomaranczowa i
cytrynowa,kolendra,anyzek,kwiat muszkatu,gozdziki,kardamon.Nie ma proporcji
niestety-ale mysle,ze po rowno wszystkiego z wyjatkiem gozdzikow.Tych mniej bo
sa bardzo aromatyczne.
--
la donna e mobile
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: pierniczki na choinkę
   czarna.perla   06.12.08, 15:50 zarchiwizowany
Dzień dobry.
Piękne te Wasze pierniczki.
Jestem tu nowa i wogóle raczej poczatkujaca ze mnie "kucharka".
Dzisiaj będę piekła pierniki z przepisu bubasio, właśnie wyjęłam ciasto z lodówki, ono
jest bardzo twarde, czy mam próbowac je rozwałkowywac, czy poczekać az trochę się
ogrzeje? Jak przechowywac pierniki, czy mozna w woreczkach foliowych? Kiedy będą
smakowały najlepiej?


--
Pierożek 20.07.2005
Truskaweczka 09.04.2008

  Re: pierniczki na choinkę
   fettinia   06.12.08, 16:53 zarchiwizowany
Zaczekaj az sie ciasto troche ogrzeje:)Te pierniczki wlasciwie od razu byly
dobre-ja wlozylam je do metalowej puszki:)
Powodzenia:)
--
la donna e mobile
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: pierniczki na choinkę
   magpie101   06.12.08, 22:26 zarchiwizowany
Czy moge upiec pierniczki np. jutro, a polukrowac przed Wigilia? Nie chce
lukrowac od razu, bo boje sie, ze lukier bedzie pekac.

  Re: pierniczki na choinkę
   ptasia   07.12.08, 12:56 zarchiwizowany
no to i nasze zabawki. Pewnie było, jak robić witrażyki, lukier z białka,
polewę, ale kopiuję wszystko. Przepis już kiedyś podawałam, pochodzi od mamy
koleżanki, czyli pani W., tu skorygowana mąka.

Składniki: 60dkg maki (i ew. więcej, do podsypania), 30 dkg podgrzanego miodu (u
nas sztuczny i naturalny w proporcjach 1:2), 10 dkg cukru pudru, 12 dkg
stopionego masła, 1 jajko, 1 dkg sody oczyszczonej (tj. ok. 2 łyżeczek), 2-4
paczki przypraw korzennych (dobrych, mocnych przypraw można dać mniejszą ilość;
lubię Kamis), różne różności do ozdabiania (orzechy, migdały, polewy), dodatkowe
jajko do przylepiania różności

Podgrzewamy miód (można za jednym zamachem stopić masło, i podgrzać miód razem z
masłem). Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy aż ciasto będzie jednolite w
przekroju. Ew. można podsypać mąką, jeśli będzie zbyt wilgotne. Wałkować
(ciasto, z którego w danej chwili nie korzystamy, wsadzamy do lodówki) cienko,
ale nie przesadnie (ok. 0,4-0,5 cm), wykrawać pierniczki Jeśli chcemy dekorować
przed pieczeniem, smarujemy pierniczki jajem, naklejamy perełki, orzechy itd.
Piec ok. 8-10 min w 180 st,, aż się zrumienią, z witrażykami - ok. 11-12 w 150
st. Gotowe, wystudzone pierniki umieszczamy w puszkach/szczelnych pojemnikach i
przechowujemy (może...) do Świąt. Mają bardzo długi żywot - jeśli wcześniej nie
zjecie, trzymają się co najmniej kilka miesięcy, jeśli nie do następnego
pierniczkowania (ale wątpię, by nie zostały wcześniej zjedzone). Witrażyki
należy przechowywać tak, by okienko nie mogło się stopić (swoje umieszczam na
stojąco w dużym garnku, z którego rzadko korzystam).

Witrażyki: wykrawamy dziurki w pierniczkach, sypiemy potłuczone landrynki w
jednym kolorze do równego wypełnienia dziurki, pieczemy na pergaminie w 150 st.
do rozpuszczenia się landrynek. Zostawiamy do zastygnięcia i ostudzenia.
Lukier z białka (do białych "ramek" np.): ubijamy 1 białko ze szklanką cukru
pudru, ew. podsypujemy cukru. Nakładamy szprycą lub z woreczka z uciętym końcem
(jeśli ktoś ma większe zdolności manualne niż ja...) na upieczone pierniczki,
zostawiamy do zastygnięcia.
Polewa czekoladowa (wg. ganache czekoladowego z Nigella gryzie): Stopić na małym
ogniu, stale mieszając, 200g czekolady gorzkiej z 3/4 szklanki + 2 łyżki (ok.
210 ml) śmietanki kremówki. Roztrzepać trzepaczką/łyżką na gładko, smarować
pierniki, zostawić do ostygnięcia.

I jak widać, Muminki rządzą :)
--
Coś niecoś - zajrzyj!
Bica

  Re: pierniczki na choinkę
   bodzia50   07.12.08, 13:15 zarchiwizowany
kapitalne muminkowe pierniczki!:))
i to światełko w witrażu:)
--
Bożena

  Re: pierniczki na choinkę
   nobullshit   07.12.08, 21:57 zarchiwizowany
Udaję, że nie widzę tych muminkowych foremek...


















Cudne!

  Re: pierniczki na choinkę
   fettinia   07.12.08, 22:10 zarchiwizowany
ciii to nie foremki-to Ptasia taka zdolna:)
--
la donna e mobile
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: pierniczki na choinkę
   shmoo   07.12.08, 23:03 zarchiwizowany
Spierniczyłem pierniczki - ciasto wyszło mi makabrycznie twarde, kruszyło się,
zupełnie nie można było go rozwałkować.
Na złość jeszcze Ptasia pokazała taaaaakie śliczne Muminki, że moje to powinny
schować się i nikogo nie straszyć swoją brzydotą. W załączniku obejrzycie sami...

Mam pytanie - czy one będę jeszcze zjadliwe ze 3 tygodnie? One już teraz są
bardzo... chrupiące. Nie wyschną za bardzo?



  Re: pierniczki na choinkę
   dzioucha_z_lasu   08.12.08, 12:18 zarchiwizowany
Moje ciasto też wyszło strasznie twarde po odleżeniu, ale jak je wymiętoliłam po
kawałku przed wałkowaniem, to odzyskało plastyczność. Pierniczki upiekły się dobrze, w
smaku są pyszne, ale po wystygnięciu nabrały twardości marmuru :) Czy to im
przejdzie? Czy może schrzaniłam i teraz to najwyżej na choinkę mogę powiesić? Czy
trzeba coś z nimi zrobić? Czytałam gdzieś o włożeniu przekrojonego jabłka do pojemnika
z pierniczkami..


--
---------------
operacja pomnik: pl.youtube.com/watch?v=-p4bGXOOhUs
pl.youtube.com/watch?v=7V91lCDkUfo

  Re: pierniczki na choinkę
   ptasia   08.12.08, 13:17 zarchiwizowany
Ptasia niezdolna, Ptasia ma foremki. Niestety z Finlandii (dokładnie z Helsinek,
i dostałam po znajomości; w tym roku patrzyłam na lotniksu w HEL, gdzie jest
sklep Muminkowy, i foremek tam nie było).
A Muminki samodzielnie wycinane b. ładne!
Co do mięknięcia: jeśli się kruszyło, może było za suche? A twarde - po miodzie
naturalnym będą twarde, i muszą odleżeć i zmięknąć. Na sztucznym będą miękkie,
choć z 1/3 proporcji w miodzie m. sztucznego da im miękkość. Patent z jabłkiem
raz testowałam, i działa tak średnio - bo pierniki mi zmiękły te, które były
najbliżej jabłka, a potem o tym jabłku zapomniałam i się nieco zepsuło wśród
pierników. IMHO lepiej działa umieszczenie wraz z piernikami - w szczelnym
pojemniku - paru zwykłych innych herbatników (dowolne, petitki, delicje,
cokolwiek). Z jakiegoś powodu w tym towarzystwie miękną, sprawdziłam, a o tym
pomyśle wyczytałam na tym forum rok temu.
--
Coś niecoś - zajrzyj!
Bica

  Re: pierniczki na choinkę
   shmoo   08.12.08, 14:32 zarchiwizowany
Moje foremki też z Finlandii, z muzeum Muminkowego... ale takich ładnych jak
Ptasi to nie było...

  Re: pierniczki na choinkę
   artistry1   10.12.08, 19:55 zarchiwizowany
zakochałam się w tych waszych piernikach i ja pierniczę też w sobotę razem z
moja córą:)) tylko nie mam takich przepięknych muminkowych foremek.... gdzie
takie mozna dostac?

  Ptasiu !
   corrina_f1   08.12.08, 10:44 zarchiwizowany
Pisz proszę prędziutko, skąd masz takie kapitalne foremki muminkowe ?? Kupowane w
PL ? MUSZĘ takie mieć !

--
Aneks kuchenny

Podróżować lubię

  Re: pierniczki na choinkę
   hoby69   19.12.08, 16:10 zarchiwizowany
Moje pierwsze pierniczki w życiu. Przepis Ptasi wydawał mi się najbliższy
sercu a efekty przeszły moje oczekiwania. Pierniczki przepyszne :-) ...dodałam
tylko odrobinę kakao... Chyba nawet zrezygnuje z lukrowania by nacieszyć się ich
smakiem... Bardzo dziękuję Ptasiu!

  Re: pierniczki na choinkę
   hoby69   19.12.08, 18:29 zarchiwizowany
...a może jednak z lukrem?

  Re: pierniczki na choinkę
   pastyl_ka   07.12.08, 14:41 zarchiwizowany
Ptasiu,fantastyczne te Twoje pierniczki:)))

  Piernikowa chatka :)
   kej.bi   07.12.08, 18:58 zarchiwizowany
Może nie na choinkę, ale na prezent ;))

  Re: Piernikowa chatka :)
   ptasia   08.12.08, 13:18 zarchiwizowany
domek cudny ;) miałam robić w tym roku na dekor, ale chyba mnie siły opuściły, i
już raczej nie zrobię...
--
Coś niecoś - zajrzyj!
Bica

  Re: Piernikowa chatka :)
   nobullshit   08.12.08, 23:00 zarchiwizowany
Jaka dopracowana, a jednocześnie bardzo nastrojowa. Imho zasługiwałaby na osobny
wątek. Jest ładniejsza od chatki, która go ma. :)

  Re: Piernikowa chatka :)
   shmoo   09.12.08, 11:59 zarchiwizowany
nobullshit napisała:

> Jaka dopracowana, a jednocześnie bardzo nastrojowa. Imho zasługiwałaby na osobn
> y
> wątek. Jest ładniejsza od chatki, która go ma. :)

Popieram! Bez porównania ładniej ozdobiony! Gratuluję!!

  Piernikowa chatka
   inneezz   28.12.08, 11:09 zarchiwizowany
Też chcę się pochwalić. To moja pierwsza chatka - za rok będzie ładniejsza. Ciasto z
przepisu na piernik staropolski

  Re: pierniczki na choinkę
   neyo.lady   08.12.08, 09:05 zarchiwizowany
Czy ciasto moze leżec w lodówce więcej niż dni, np tydzień?
Jak szybko pierniczki miękną po upieczeniu? Wystarczy im 5 dni?
Z góry Dziekuje za odpowiedz :)
--
I'm burning with desire...

  Piernikowa choinka i ciasteczka
   foxa19   08.12.08, 14:45 zarchiwizowany
Piernikowe wypieki są dość pracochłonne ale za to efekty satysfakcjonujące :)))
--
Miarą człowieczeństwa jest stosunek do zwierząt

  Re: pierniczki na choinkę
   neyo.lady   08.12.08, 21:48 zarchiwizowany
Zrobiłam pierwszą partię...
Czeka na ozdabianie... i sobie poczeka :)

--
I'm burning with desire...


W dzień Bożego Narodzenia
Radość wszelkiego stworzenia,
A już najwięcej chyba
Cieszy się indyk i ryba.
J.S.


  Re: pierniczki na choinkę
   namiotle   09.12.08, 14:56 zarchiwizowany
robiłam z tego przepisu, piekę z niego co roku, ciasto jest elastyczne i można
wycinać cienkie pierniczki.

50 ml wody

60 ml miodu

50 g cukru do wypieków

60 g margaryny

260 g mąki pszennej

1/3 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1/4 łyżeczki mielonego pieprzu

1 1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki sproszkowanych goździków

(zamiast przypraw można użyć 2 łyżek gotowej przyprawy do piernika)

Wodę zagotowujemy z cukrem i miodem. Do gorącej masy dodajemy przyprawy korzenne
i margarynę, mieszamy aż margaryna się rozpuści. Gdy masa trochę przestygnie
(nie całkiem, ma być wyraźnie ciepła) wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą. Dobrze
mieszamy. Ciasto jest luźne. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią i
schładzamy przez noc. Następnego dnia wałkujemy ciasto (musi być bardzo
cienkie), wycinamy ciasteczka i pieczemy przez 6-8 minut w piekarniku nagrzanym
do 190 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek. Podczas pieczenia
trzeba pilnować ciasteczek bo szybko się rumienią.


--
czarownicenisko latają

  Re: pierniczki na choinkę
   hadda   09.12.08, 15:36 zarchiwizowany
A teraz powiedz, czy to był lukier typu cukier puder i białko, wyciskany z woreczka ? Chcę
w tym roku dorobić pierniczkom ramki z lukru i twoje są tak ładne, że byłabym wdzięczna
za opis metody.

  Re: pierniczki na choinkę
   namiotle   09.12.08, 23:04 zarchiwizowany
lukier tylko z białka i cukru pudru, wyciskam przez tutkę zrobioną z pergaminu :)
--
czarownicenisko latają

  namiotle
   czarna.perla   09.12.08, 17:01 zarchiwizowany
twoje pierniki to dziela sztuki!!!!!!!!!!!!
czym je ozdabiałaś? czym wyciskałaś te wzory?
--
Pierożek 20.07.2005
Truskaweczka 09.04.2008

  nie no:D
   fettinia   09.12.08, 19:06 zarchiwizowany
Jak juz sie profesjonalistki w tym watku udzielaja to ja uciekam:PP
--
la donna e mobile
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  ach!!! foremka
   ilekobietamalat   10.12.08, 11:02 zarchiwizowany
achhhhhhh! namiotle, gdziez mozna takiego pieknego konia kupic.. tzn foremke w sensie:)

  Re: ach!!! foremka-OT Kobieto:)
   fettinia   10.12.08, 11:05 zarchiwizowany
Wlasnie listy goncze za Toba sle:P
--
la donna e mobile
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: ach!!! foremka-OT Kobieto:)
   ilekobietamalat   10.12.08, 11:11 zarchiwizowany
juz sie zameldowalam:D

  Re: ach!!! foremka
   namiotle   10.12.08, 11:50 zarchiwizowany
ja kupiłam w USA, ale widziałam niedawno podobną na allegro
--
czarownicenisko latają

  lukier ?
   lamatha   11.12.08, 11:44 zarchiwizowany
a czy mozecie podac jakis przepis na lukier do zdobienia ?

  Re: pierniczki na choinkę
   parole_parole   10.12.08, 17:48 zarchiwizowany
Przepiekny kon na biegunach.

  Re: pierniczki na choinkę
   ag   12.12.08, 21:11 zarchiwizowany
robiliśmy wg Twojego przepisu i wyszły fajnie (tyleże dałam proszek do pieczenia
zamiast sody)
--
AgNeS

  Re: pierniczki na choinkę
   pastyl_ka   10.12.08, 08:24 zarchiwizowany
Pozazdrościć zdolności,cudne pierniczki:)))

  Re: pierniczki na choinkę
   mika974   10.12.08, 12:24 zarchiwizowany
No nie namiotle! W sobotę zamierzam robić pierniczki z córką. Oglądamy sobie ten wątek i
się nastrajamy, i jak ona zobaczy te dzieła ostatnie, to ja wysiadkę robię. Takich cudnych
to ja nie potrafię:(

  Re: pierniczki na choinkę
   namiotle   10.12.08, 12:52 zarchiwizowany
dasz radę :) podstawa do dobrze utarty lukier i tytka z dobrego papieru
pergaminowego - takiego woskowanego jakby, wtedy nie namaka od lukru i nie
zatyka się końcówka tytki :)
--
czarownicenisko latają

  Re: pierniczki na choinkę
   an20   10.12.08, 15:16 zarchiwizowany
Przepięknej urody pierniczki :)

--
***********************
chatkawogrodzie.blox.pl/html

  Re: pierniczki na choinkę
   hania731   10.12.08, 21:07 zarchiwizowany
a jakie dokłądnie są proporcje do tego lukru i jak ucierasz, ręcznie,czy mikserem?
pierniczki przepiekne.


  Re: pierniczki na choinkę
   namiotle   10.12.08, 22:50 zarchiwizowany
nie da się podać dokładnych proporcji lukru bo to zależy od wielkości jajek :)
do miski z miksera wbijam białko i dosypuję cukier stopniowo. Nie ubijam tylko
ucieram. Jak się ładnie leje z mieszadła to jest gotowy :)
--
Ania na miotle

  Re: pierniczki na choinkę
   hania731   11.12.08, 17:58 zarchiwizowany
a napisz jeszcze jakiego dokładnie używasz papieru pergaminowego?

  Re: pierniczki na choinkę
   mamagroszka   12.12.08, 22:39 zarchiwizowany
Witam,
Jeśli chodzi o lukrowanie to za radą którejś z forumowiczek użyłam dużej strzykawki do
zastrzyków. Szło naprawdę dobrze zarowno lukrem jak i czekoladą. Polecam te metodę.
Moje pierniczki czekają na sesję zdjęciową choć nie wiem czy się doczekają bo już tydzień
mija a one znikają w paszczach domowników ;o)
Jak zdążę coś pstryknąć to też wstawię choć Wasze są takie ładne, że mogę się czasem
wstydzić ;-)
Pozdrawiam


Okazje

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatnościMapa serwisu Poleć stronę znajomym  |   Zgłoś problem lub błąd