FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Rosół jednodaniowo

Galeria zrobiła się baaardzo ciastowo-świąteczna, no to ja się wyłamię;-)
Moja chyba ulubiona postać rosołu czyli podany z wątrobianym knedlem i innymi
mięsiwami oraz włoszczyzną.
Rosół jak rosół, każdy gotuje trochę inaczej. Ja ugotowałem dzisiaj na łacie
wołowej i kawałku kury.Dorzuciłem jeszcze kilka kurzych nóżek.Włoszczyzna
oczywiście z ćwiartką kapusty, przypalona cebula, pieprz cały i mielony, ziele
angielskie, liść laurowy, dwa ząbki czosnku, suszony grzybek albo i dwa, pół
dnia pyrkania na malutkim ogniu i gotowy rosół.
Knedel wątrobiany ( clou obiadu )-ok. 30 dag wątróbki drobiowej ( może być też
każda inna) zmieliłem ( można drobno posiekać, zmiksować-byle rozdrobnić
).Dużą bułkę
"z przedziałkiem" namoczyłem w wodzie i dobrze odcisnąłem, dorzuciłem do
wątroby. Do tego jajko, sól, pieprz, majeranek ( dużo ), przeciśnięty ząbek
czosnku, podduszona na maśle cebula i mieszałem dosypując bułki tartej póki
masa nie nabrała gęstości odpowiedniej.Odstawiłem na pół godziny coby wszystko
dobrze nasiąkło.Ulepiłem okrągłe knedle ( najlepiej mokrymi rękami ),
obtoczyłem w mące i do osolonego wrzątku na piętnaście minut.Gotowe.
W naszym kraju niepodzielnie króluje rosół z makaronem, a ja wolę tak albo z
ziemniakami ( dziś najmłodszy w domu jako nie jadający podrobów zjadł z
kartofelkami z wody i kurzą nóżką).A z czym Wy jeszcze jadacie rosół?Kluseczki
kładzione albo lane, kostka z kaszy manny a i z kukurydzianej bardzo dobra i
co jeszcze? :0)
Smacznego życzę , Rafał.
--
BETTER MOTORHEAD THAN DEAD

Rosół jednodaniowo - 363636r 21.12.08, 15:01    
Re: Rosół jednodaniowo - bodzia50 21.12.08, 15:40    
Re: Rosół jednodaniowo - geo3 21.12.08, 16:10    

Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd