FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Snickers inaczej

CIASTO CIEMNE

8 jajek
1 szklanka cukru zwykłego
7 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

CIASTO ORZECHOWE

25 dag. orzechów włoskich
5 białek
niepełna szklanka cukru
2 łyżki miodu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA

1 i 1/4 szklanki mleka
cukier waniliowy
5 żółtek
3/4 szklanki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka maki pszennej
30 dag. masła
2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
mleko skondensowane słodzone

POLEWA

20 dag czekolady i 4 łyżki śmietanki 30%

Ciasto ciemne: z żółtek i cukru ubić kogel mogel, białka ubić na sztywną pianę. Do
ubitych żółtek przesiać mąkę z cacao i proszkiem, delikatnie wymieszać razem z pianą.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 30 ? 35 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy
jest już suche), a po wystudzeniu przekroić.


Ciasto orzechowe: białka ubić na sztywno z cukrem dodać resztę składników, wymieszać
i piec ok. 25 min w temperaturze 180 stopni.

Masa: mleko zagotować z cukrem waniliowym żółtka zmiksować z cukrem i mąkami. Do
gotującego się mleka dodać masę i gotować do zgęstnienia. Ostudzić. Utrzeć masło
dodając ugotowany budyń. Masę podzielić na dwie części do jednej dodać kawę
rozpuszczoną w trzech łyżkach wody, do drugiej kajmak powstały z gotowania mleka w
puszce przez 3 godziny.

Polewa: śmietankę i czekoladę wrzucamy do rondelka i mieszając utrzymujemy na ogniu
aż utworzą jednolitą masę.


Układamy następująco:

Ciasto ciemne

Masa z kajmakiem

Ciasto orzechowe

Masa kawowa

Ciasto czekoladowe

Polewa


--
gotowaniecieszy.blox.pl/html - Ja kulinarnie



Snickers inaczej - kasiaaaa24 27.12.08, 10:52    
Re: Snickers inaczej - dzika41 27.12.08, 12:37    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd