FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Cannelloni szpinakowo-serowe z cielęciną

Cannelloni szpinakowo-serowe z cielęciną - zapiekane pod beszamelem
4 porcje, koszt ok. 26pln
przygotowanie: 40 minut, zapiekanie: 40 minut


opakowanie cannelloni (250g) - najlepiej niewymagającego gotowania
opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
30-40dag mielonej cielęciny
50g zielonego sera pleśniowego (może być lazur)
50g sera grana padano (ew. może być parmezan)
1 spora cebula
2-3 ząbki czosnku
łyżka sosu worcester
2 łyżki masła

1,5 szklanki mleka
3 łyżki mąki
3 łyżki masła

50g mozzarelli
odrobina ostrej papryki w proszku


Dwie łyżki masła rozpuszczam na dużej patelni, dodaję połamany na kawałki
mrożony szpinak. Duszę pod przykryciem, aż się rozmrozi. Dodaję sporo soli,
trochę świeżo mielonego pieprzu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam i
pozostawiam na średnim ogniu (już bez przykrycia), aby odparował.
Na rozgrzanej oliwie obsmażam cebulę, aż się zeszkli i lekko zmięknie. Gotową
dodaję do szpinaku, a na oliwę wrzucam mięso z dodatkiem soli i pieprzu.
Smażę, aż równomiernie zbrązowieje. Dodaję do szpinaku razem ze startym grana
padano, pokruszonym lazurem oraz łyżką worcester. Dokładnie mieszam, trzymam
jeszcze minutę na ogniu, aby ser dobrze się rozpuścił. Zdejmuję z ognia i
odstawiam, aby całość trochę przestygła.
Cannelloni napełniam farszem przy użyciu rękawa do ciast, ewentualnie
plastikowej torebki z odciętym rogiem. Układam je płasko w żaroodpornym
naczyniu, nastawiam piekarnik na 170 stopni i przystępuję do robienia beszamelu.
Na małej patelni rozpuszczam 3 łyżki masła. Powoli wsypuję mąkę, cały czas
energicznie mieszając trzepaczką. Gdy masa stanie się gładka, zdejmuję
patelnię z ognia. Powoli wlewam mleko, wciąż bardzo mocno mieszając
trzepaczką. Beszamel powinien być rzadki, ponieważ zgęstnieje w trakcie
zapiekania (makaron "wypije" nieco sosu).
Cannelloni zalewam gotowym beszamelem, posypuję z wierzchu tartą mozzarellą i
oprószam ostrą papryką. Wstawiam do gorącego piekarnika na 40 minut (bez
termoobiegu). W trakcie pieczenia co jakiś czas polewam cannelloni beszamelem.

--
kuchnia.moblog.pl

Cannelloni szpinakowo-serowe z cielęciną - k0m0r 28.12.08, 21:31    
Re: Cannelloni szpinakowo-serowe z cielęciną - k0m0r 28.12.08, 21:31    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd