FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Krolik z rozmarynem duszony w bialym winie
   pani.serwusowa   29.12.08, 13:43 zarchiwizowany
Czyli moj niezawodny sposob na krolika.

Mialam:
Krolika, podzielonego na 5 czesci
Kilka lyzek oleju
Kilka lyzek masla
3 szalotki
3 zabki czosnku
3 lyzki pelnoziarnistej musztardy
400ml smietany 18%
2 kieliszki sauvignon blanc
lisc laurowy
sol, pieprz
kilka galazek swiezego rozmarynu

Krolika oproszyc sola i pieprzem, obsazyc na brazowy kolor na mieszance masla i oleju (w
brytfance). Odkladamy krolika na bok, a na tluszczu smazymy salotki pociete na
polplasterki, kiedy nieco zmiekna, dodajemy drobno posiekany czosnek i wkladamy
spowrotem krolika. Dodajemy musztarde, lisc laurowy, rozmaryn i podlewany winem.
Przykrywamy i dusimy pod przykryciem na malym ogniu przez ok. 2 godziny. Dodajemy
smietane i dusimy kolejne pol godziny. Przed podaniem dekorujemy swiezym
rozmarynem, podajemy sos osobno. Mozemy przecedzic go i podac gladki, albo z szalotka
i gorczyca - jak kto woli.

Jedlismy z szarymi (tartymi) kluskami slaskimi, kapusta i buraczkami. Poezja.


  Re: Krolik z rozmarynem duszony w bialym winie
   szadoka   29.12.08, 13:53 zarchiwizowany
uwielbiam, wlasnie w takiej postaci... mniam, musze upolowac krolika w moim sklepie.

  Re: Krolik z rozmarynem duszony w bialym winie
   eeela   29.12.08, 14:15 zarchiwizowany
O rany, fantazja, po prostu fantazja. Jak ja tęsknię za króliczym mięsem! Nie
wiem, czy da się dostać u mnie w okolicy, muszę się rozejrzeć.



--
Perdedor no es aquel que no acumula logros, sino el que no puede reconocerlos cuando los tiene.

  Re: Krolik z rozmarynem duszony w bialym winie
   pani.serwusowa   29.12.08, 14:21 zarchiwizowany
U mnie dzikie kroliki biegaja po okolicy, jest ich cale mnostwo. Loklani strzelaja do nich i
oprawiaja, potem mozna je zjesc w restauracji, albo choc rzadziej kupic u rzeznika. Jesli
masz jakis znajomych na wsi, to ich popytaj.

  bdb. bo prosto :-) mniam.n/t
   jacek1f   29.12.08, 14:53 zarchiwizowany


  Re: Krolik z rozmarynem duszony w bialym winie
   363636r   29.12.08, 16:35 zarchiwizowany
Ukradłaś mój przepis!! :))
Robię identycznie tylko bez musztardy.Pyszności:0)
--
BETTER MOTORHEAD THAN DEAD

  Re: Krolik z rozmarynem duszony w bialym winie
   pani.serwusowa   30.12.08, 14:33 zarchiwizowany
To raczej ukradla go moja pierwsza angielska szefowa, szef kuchni swoja droga. ;)
Mielismy tego krolika na menu i goscie za nim szaleli. :) Sprobuj z musztarda, daje fajny
posmak i te ziarenka gorczycy, ktore ja osobiscie uwielbiam.

  Re: Krolik z rozmarynem duszony w bialym winie
   363636r   29.12.08, 16:40 zarchiwizowany
I jeszcze, jak mam, dorzucam do duszenia wątróbkę z tego królika, albo drobiowe
jakieś. Uduszone w winie pyszne.
--
BETTER MOTORHEAD THAN DEAD

  Re: Krolik z rozmarynem duszony w bialym winie
   coralin   29.12.08, 18:13 zarchiwizowany
Królik to jedno z moich dań na swiąteczny obiad, bo wystarczyć włożyc do garnka
i dusić . Nie jest pracochłonny, a efekt znakomity. Daję trochę inne przyprawy,
ale z rozmarynem dominującym muszę wypróbować (daje go, ale tylko odrobinę).

  Re: Krolik z rozmarynem duszony w bialym winie
   pani.serwusowa   30.12.08, 14:35 zarchiwizowany
Ja tez go lbie, bo pracy jest przy nim 5 minut, potem tylko przykryc i zapomniec. No i
wszystkim smakuje, nawet tym, ktorzy twierdza, ze krolik nieprzyjemnie pachnie.

  :-) prooosze Was, nie "kradnijcie" przepisow
   jacek1f   30.12.08, 14:57 zarchiwizowany
z przed wielu, - nastu wieków:-)



  Re: Krolik z rozmarynem duszony w bialym winie
   nobullshit   29.12.08, 21:34 zarchiwizowany
Czyli święta "po myśliwsku" :) Nie masz jeszcze w zanadrzu (tzn. na karcie
aparatu) jakiejś perliczki albo bażanta? Byłby komplecik.
Królik do zrobienia. Z nim sobie poradzę. A takiego jeszcze nie przyrządzałam.

--
Kilka WIEWIÓREK kupiło worek WIÓRKÓW.

  Re: Krolik z rozmarynem duszony w bialym winie
   pani.serwusowa   30.12.08, 14:31 zarchiwizowany
Nie mam. :) Przyznaje, ze sama zostalam troche zaskoczona ta iloscia jednak
niecodziennych miesiw.

  Re: Krolik z rozmarynem duszony w bialym winie
   lunaa7   30.12.08, 15:17 zarchiwizowany
mniam :) pysznosci-bardzo lubimy kroliczka spozywac,a Twoj wyglada rewelacyjnie :)
--
> Szczesliwego < Nowego> Roku<:))

  Re: Krolik z rozmarynem duszony w bialym winie
   thiessa   09.01.09, 17:27 zarchiwizowany
Nie dosc, ze wszystkie prezentowane przez Ciebie dania wyjatkowo trafiaja w moj
gust to jeszcze Ci powiem, ze w poniedzialek po swietach tez spozylam krolika.
Tylko u mnie byla zupa, ktora juz kiedys pokazywalam na GP.
--
"Jesli jestes kotleciarzem - jedz to w domu po kryjomu! Zero tolerancji"
(bene_gesserit na FK)
Gruzja05.09.2007-23.09.2007

  Re: Krolik z rozmarynem duszony w bialym winie
   pani.serwusowa   09.01.09, 21:17 zarchiwizowany
Milo mi, Thiesso. :) Pamietam te zupe.
--
I wanna smash the faces/
Of those beautiful boys/those christian boys/
So you can make me cum/that doesn't make you Jesus

  Re: Krolik z rozmarynem duszony w bialym winie
   jswm   09.01.09, 19:33 zarchiwizowany
przegapiłam ten wątek ale na szczęście powrócił

tralala! mam królika w zamrażarce!

  Re: Krolik z rozmarynem duszony w bialym winie
   corrina_f1   09.01.09, 20:33 zarchiwizowany
Królik mi ostatnio bardzo zasmakował i postanowilismy częściej go kupować. Ten wydaje
mi się bardzo zachęcający do następnego wykonania ! :)

--
Aneks kuchenny

Podróżować lubię

  Re: Krolik z rozmarynem duszony w bialym winie
   pani.serwusowa   09.01.09, 21:19 zarchiwizowany
Dziekuje Luno, Corrino, robcie bo pyszny. :)
--
I wanna smash the faces/
Of those beautiful boys/those christian boys/
So you can make me cum/that doesn't make you Jesus

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd