FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Torcik bezowy

Czołem.
Produkcja ajerkoniaku ma jeszcze jeden cudowny skutek uboczny - zostaje po nim
sporo niewykorzystanych białek :)
Jeśli komuś, tak jak mi, braknie czasu i zapału do robienia bezy Pavlova, to
proponuję coś znacznie prostszego, a równie pysznego:


Mini-torcik bezowy
8 porcji, koszt ok. 14pln
przygotowanie: 40 minut, pieczenie: 60 minut, chłodzenie: 3 godziny

5 białek
szklanka cukru pudru
400ml śmietanki 36%
opakowanie śmietan-fixu (10g)
dwie garście owoców leśnych
łyżka czerwonego syropu owocowego

Na początek przygotowuję ciasto na bezy - miksuję białka początkowo na małej
prędkości, następnie stopniowo dodaję cukier, zwiększając prędkość miksowania.
Gotowa masa powinna być bardzo błyszcząca i ciągnąca. Wykładam pergaminem
blachę do pieczenia i rozsmarowuję na nim ciasto bezowe, formując 3 blaty
grubości ok. 1cm i ok. 20cm średnicy. W misce powinno zostać trochę masy do
zrobienia dekoracji - do tej reszty dodaję łyżkę czerwonego soku owocowego
(np. truskawkowego), dokładnie mieszam i w wolnych miejscach na pergaminie
formuję malutkie różowe bezy rękawem do ciast (ew. używając foliowej torebki z
obciętym rogiem).
Blachę wstawiam do nagrzanego do 100 stopni piekarnika (bez termoobiegu).
Przez cały czas pieczenia drzwiczki piekarnika powinny być lekko uchylone.
Bezy są gotowe po ok. godzinie - w momencie, gdy są już dokładnie wysuszone.
Wyjmuję je z piekarnika i odstawiam do ostygnięcia.
W tym czasie ubijam na sztywno śmietanę z dodatkiem śmietan-fixu, a w razie
jego braku - z dodatkiem odrobiny żelatyny rozpuszczonej w małej ilości
ciepłej wody (dzięki temu śmietana utrzyma z czasem swoją konsystencję i deser
nie "popłynie"). Połową bitej śmietany pokrywam pierwszy blat bezowy, na
wierzchu układając owoce. Przykrywam drugim blatem, znów nakładam warstwę
śmietany i owoców, przykrywam całość ostatnim blatem. Boki tortu smaruję
resztką bitej śmietany i wyrównuję. Wierzch dekoruję różowymi bezami.
Gotowy torcik wstawiam na co najmniej 3 godziny do lodówki, aby krem dobrze
stężał. Istotne jest, aby przez cały czas był dokładnie przykryty (np.
garnkiem), ponieważ beza chłonie obce zapachy jak gąbka.


--
kuchnia.moblog.pl

Torcik bezowy - k0m0r 29.12.08, 21:14    
Re: Torcik bezowy - nobullshit 29.12.08, 21:28    
Re: Torcik bezowy - dorota.be 29.12.08, 21:36    
Re: Torcik bezowy - k0m0r 29.12.08, 21:41    
Re: Torcik bezowy - dorota.be 29.12.08, 21:46    
Re: Torcik bezowy - k0m0r 29.12.08, 22:07    
Re: Torcik bezowy - pani.serwusowa 30.12.08, 17:05    
Re: Torcik bezowy - alinka_li 30.12.08, 17:08    
Re: Torcik bezowy - cipcipkurka 31.12.08, 07:51    
Re: Torcik bezowy - alinka_li 31.12.08, 13:16    
Strasznie skomplikowany przepis :) - smettka 31.12.08, 16:27    
Re: Torcik bezowy - matylda1001 01.01.09, 02:14    
Re: Torcik bezowy - k0m0r 03.01.09, 22:02    
Re: Torcik bezowy - bei 01.01.09, 14:55    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd