FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Nugat orzechow


Pyszny nugat ,przepis z blogu
pokrojonedoprawione.blogspot.com/2008/12/nugat-orzechowy.html
Nugat orzechowy

50 dkg cukru
1 szkl wody
1 łyżka octu
20 dkg łagodnego miodu (lejący, ale niezbyt rzadki)
wanilia
6 białek
45 dkg orzechów włoskich
4 wafle andruty

Orzechy posiekać na kawałki (najlepiej na plasterki).
W garnku zagotować wodę, dodać cukier i ocet i ugotować syrop mieszając ciągle
(konsystencja syropu: spuszczona z łyżki kropla syropu ma się ciągnąć jak
nitka). Następnie dodać miód i gotować jeszcze trochę aż masa zgęstnieje.
W czasie jak syrop zaczyna gęstnieć, druga osoba ubija pianę z białek.
Następnie przekłada ją do garnka (nie miski!) o pojemności ponad 2 litrów.
Teraz jedna osoba gotowy syrop powoli cienkim strumieniem wlewa do piany,
podczas gdy druga cały czas miksuje pianę z dolewanym wrzącym syropem. Gdy
wszystko zostanie wlane, masę w garnku postawić na parze i cały czas mieszać
(my robimy to mikserem), aż masa podniesiona na mieszakach zacznie się odrywać.
Następnie dodać pokrojone orzechy i wanilię i wszystko wymieszać łyżką.
Przygotować wafle. Z czterech wafli powstają dwa oddzielne nugaty przełożone
raz masą (na jednym waflu rozsmarować połowę masy i przykryć drugim. Trzeci i
czwarty wafel, to części składowe drugiego nugatu). Oba nugaty przycisnąć
deseczką i zostawić na parę godzin, aby stwardniały. Pokroić na porcje.


Nugat orzechow - margot11 01.01.09, 20:29    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd