FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Pierogi z wołowiną, na obiad. I rosół.
   dzika41   07.01.09, 11:46 zarchiwizowany
Powoli staje się u mnie tradycją robienie pierogów w sobotnią noc ;)
Ostatnio naszło mnie na pierogi z gotowaną wołowiną.

Wszystko zaczęłam od ugotowania rosołu.

Potrzebne
- ćwiartka kury rosołowej (lub porcja rosołowa)
- 2 udka kurczaka duże
- 80 dag wołowiny bez kości (ja miałam łopatkę)
- kawałek wołowiny z kością, u mnie szponder
- warzywa (marchewka, seler korzeń, korzeń pietruszki, por - część zielona)
- cebula

Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy w trakcie ściągamy szumowiny.
Gdy wywar się zagotuje, zmniejszamy ogrzewanie pod garnkiem i gotujemy jeszcze
około 0,5 godz.
W międzyczasie opalamy cebulę na czarno i wrzucamy do wywaru razem z zielem
angielskim i liściem laurowym, dalej gotujemy na małym ogniu, jakieś 0,5 godz
Obieramy warzywa, kroimy na mniejsze części i wrzucamy do gara. Solimy
delikatnie, dalej gotujemy na małym ogniu.
Rosół będzie gotowy gdy warzywa się ugotują.

Czas podaję tak na oko, u mnie często się zdarza że zapominam o gotującym się
rosole i ten czas się wydłuża ;)

Mieso i warzywa z rosołu wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia.

Farsz do pierogów:
- gotowana wołowina i mięso z kurczaka
- w razie potrzeby około 30 dag ugotowanego podgardla (dodajemy w przypadku
gdy farsz jest za suchy/chudy)
- ugotowana marchewka
- drobno posiekana w kostkę cebula i podsmażona na oleju, na złoty kolor

Mięso i marchewkę przekręcić przez maszynkę, dodać usmażoną cebulkę. wymieszać
farsz, doprawić. Jeśli jest za suchy to dodać zmielone podgardle, można podlać
trochę rosołem.
Gotowym farszem wypełniać pierogi (farsz również doskonale nadaje się do
pasztecików drożdżowych lub do krokietów z naleśników)

Ciasto na pierogi:
Cisto pierogowe:
Ja robię zaparzane.
2 szkl mąki zalać 2 szkl wrzącej wody, wymieszać, zrobi się klucha. Odstawić
az ostygnie
Na stolnicę wysypać 2 szkl mąki, dodać szczyptę soli, jajko i 'kluchę'.
Zagnieść cisto które ma być sprężyste, nieco przypominające odkształcającą się
plastelinę.

Urywać po kawałku, rozwałkować podsypując mąką i wykrawać pożądane kształty.
Nadziewać.

Gotowe pierogi wrzucać na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotować około 1 min.
Odcedzić.
Podawać okraszone podsmażoną cebulką lub w rosole.

Smacznego.


--
Maja -Słońce Ty Nasze!!!
OdKuchni...

  Re: Pierogi z wołowiną, na obiad. I rosół.
   lunaa7   07.01.09, 12:07 zarchiwizowany
O,kurcze....slinotoku dostalam ......super wygladaja i musze tez moze na weekend
pierogow porobic :)
--
> Szczesliwego < Nowego> Roku<:))

  Re: Pierogi z wołowiną, na obiad. I rosół.
   bodzia50   07.01.09, 12:37 zarchiwizowany
ale super Dzikie pierogi:))))
naliczyłam 70 sztuk!!!podaj adres ...bo już się ubieram, mimo mrozu
na pierogi to zawsze mam chęć...
--
Bożena

  Re: Pierogi z wołowiną, na obiad. I rosół.
   bodzia50   07.01.09, 12:38 zarchiwizowany
ale super Dzikie pierogi:))))
i jeszcze te falbanki:)))
naliczyłam 70 sztuk!!!podaj adres ...bo już się ubieram, mimo mrozu
na pierogi to zawsze mam chęć...
--
Bożena

  Re: Pierogi z wołowiną, na obiad. I rosół.
   dzika41   07.01.09, 12:58 zarchiwizowany
he he Bodziu
Pierogów było prawi 100, aparat wszystkiego nie objął ;)

Zapraszam do Puław, jeszcze porcja zamrożonych jest! :)
Jak będziesz jechać to w zamian przywieź swój sławny czosnek!
;)
--
Maja -Słońce Ty Nasze!!!
OdKuchni...

  Re: Pierogi z wołowiną, na obiad. I rosół.
   an-nie   07.01.09, 13:08 zarchiwizowany
No falbanki są zawodowe :)

U mnie właśnie wczoraj dojedliśmy swoje pierogi z patelni - po sylwestrowym rosole.
Farsz robiłam bardzo podobny, ale jako że rosół był bardziej z kury niż z
wołowiny, to dla podbicia smaku dodałam mrożone podgrzybki. I z braku maszynki
do mielenia - farsz mielę na raty w takiej małej przystawce do blendera.
W ogóle odkąd zrobiłam swoje pierwsze pierogi (podlaskie wg bodzi), to mam coraz
częściej ochotę na kolejne i kolejne.
A jak patrzę na Twoje, to żałuję, że wyjadłam wszystkie z zamrażarki ;/

  Re: Pierogi z wołowiną, na obiad. I rosół.
   shachar   07.01.09, 14:01 zarchiwizowany
te falbanki...jak sie je robi? czy trzeba miec jakas maszyne za 500pln? :))

  500 zł to za mało ;)
   dzika41   07.01.09, 14:12 zarchiwizowany
falbanki robiłam pierwszy raz :)

najpierw normalnie zlepiam a później używam uwaga baaaardzo skomplikowanego
urządzenia....













łyżeczki do herbaty a dokładnie jej raczki, i przyciskam brzeg do pieroga. Można
tez to zrobić grzbietem noża
:)
--
Maja -Słońce Ty Nasze!!!
OdKuchni...

  Re: Pierogi z wołowiną, na obiad. I rosół.
   pani.serwusowa   07.01.09, 15:02 zarchiwizowany
Podobaja mi sie te w rosole. :)
--
I wanna smash the faces/
Of those beautiful boys/those christian boys/
So you can make me cum/that doesn't make you Jesus

  Re: Pierogi z wołowiną, na obiad. I rosół.
   pani.serwusowa   07.01.09, 15:03 zarchiwizowany
Podobaja mi sie te w rosole. :)
--
I wanna smash the faces/
Of those beautiful boys/those christian boys/
So you can make me cum/that doesn't make you Jesus

  Re: Pierogi z wołowiną, na obiad. I rosół.
   363636r   07.01.09, 17:36 zarchiwizowany
Ja poproszę z rosółkiem, podwójną porcję od razu.Coby nie chodzić po próżnicy :0)

--
BETTER MOTORHEAD THAN DEAD
Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd