Powoli staje się u mnie tradycją robienie pierogów w sobotnią noc ;)
Ostatnio naszło mnie na pierogi z gotowaną wołowiną.
Wszystko zaczęłam od ugotowania rosołu.
Potrzebne
- ćwiartka kury rosołowej (lub porcja rosołowa)
- 2 udka kurczaka duże
- 80 dag wołowiny bez kości (ja miałam łopatkę)
- kawałek wołowiny z kością, u mnie szponder
- warzywa (marchewka, seler korzeń, korzeń pietruszki, por - część zielona)
- cebula
Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy w trakcie ściągamy szumowiny.
Gdy wywar się zagotuje, zmniejszamy ogrzewanie pod garnkiem i gotujemy jeszcze
około 0,5 godz.
W międzyczasie opalamy cebulę na czarno i wrzucamy do wywaru razem z zielem
angielskim i liściem laurowym, dalej gotujemy na małym ogniu, jakieś 0,5 godz
Obieramy warzywa, kroimy na mniejsze części i wrzucamy do gara. Solimy
delikatnie, dalej gotujemy na małym ogniu.
Rosół będzie gotowy gdy warzywa się ugotują.
Czas podaję tak na oko, u mnie często się zdarza że zapominam o gotującym się
rosole i ten czas się wydłuża ;)
Mieso i warzywa z rosołu wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia.
Farsz do pierogów:
- gotowana wołowina i mięso z kurczaka
- w razie potrzeby około 30 dag ugotowanego podgardla (dodajemy w przypadku
gdy farsz jest za suchy/chudy)
- ugotowana marchewka
- drobno posiekana w kostkę cebula i podsmażona na oleju, na złoty kolor
Mięso i marchewkę przekręcić przez maszynkę, dodać usmażoną cebulkę. wymieszać
farsz, doprawić. Jeśli jest za suchy to dodać zmielone podgardle, można podlać
trochę rosołem.
Gotowym farszem wypełniać pierogi (farsz również doskonale nadaje się do
pasztecików drożdżowych lub do krokietów z naleśników)
Ciasto na pierogi:
Cisto pierogowe:
Ja robię zaparzane.
2 szkl mąki zalać 2 szkl wrzącej wody, wymieszać, zrobi się klucha. Odstawić
az ostygnie
Na stolnicę wysypać 2 szkl mąki, dodać szczyptę soli, jajko i 'kluchę'.
Zagnieść cisto które ma być sprężyste, nieco przypominające odkształcającą się
plastelinę.
Urywać po kawałku, rozwałkować podsypując mąką i wykrawać pożądane kształty.
Nadziewać.
Gotowe pierogi wrzucać na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotować około 1 min.
Odcedzić.
Podawać okraszone podsmażoną cebulką lub w rosole.
Smacznego.
--
Maja -Słońce Ty Nasze!!!
OdKuchni...
Ostatnio naszło mnie na pierogi z gotowaną wołowiną.
Wszystko zaczęłam od ugotowania rosołu.
Potrzebne
- ćwiartka kury rosołowej (lub porcja rosołowa)
- 2 udka kurczaka duże
- 80 dag wołowiny bez kości (ja miałam łopatkę)
- kawałek wołowiny z kością, u mnie szponder
- warzywa (marchewka, seler korzeń, korzeń pietruszki, por - część zielona)
- cebula
Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy w trakcie ściągamy szumowiny.
Gdy wywar się zagotuje, zmniejszamy ogrzewanie pod garnkiem i gotujemy jeszcze
około 0,5 godz.
W międzyczasie opalamy cebulę na czarno i wrzucamy do wywaru razem z zielem
angielskim i liściem laurowym, dalej gotujemy na małym ogniu, jakieś 0,5 godz
Obieramy warzywa, kroimy na mniejsze części i wrzucamy do gara. Solimy
delikatnie, dalej gotujemy na małym ogniu.
Rosół będzie gotowy gdy warzywa się ugotują.
Czas podaję tak na oko, u mnie często się zdarza że zapominam o gotującym się
rosole i ten czas się wydłuża ;)
Mieso i warzywa z rosołu wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia.
Farsz do pierogów:
- gotowana wołowina i mięso z kurczaka
- w razie potrzeby około 30 dag ugotowanego podgardla (dodajemy w przypadku
gdy farsz jest za suchy/chudy)
- ugotowana marchewka
- drobno posiekana w kostkę cebula i podsmażona na oleju, na złoty kolor
Mięso i marchewkę przekręcić przez maszynkę, dodać usmażoną cebulkę. wymieszać
farsz, doprawić. Jeśli jest za suchy to dodać zmielone podgardle, można podlać
trochę rosołem.
Gotowym farszem wypełniać pierogi (farsz również doskonale nadaje się do
pasztecików drożdżowych lub do krokietów z naleśników)
Ciasto na pierogi:
Cisto pierogowe:
Ja robię zaparzane.
2 szkl mąki zalać 2 szkl wrzącej wody, wymieszać, zrobi się klucha. Odstawić
az ostygnie
Na stolnicę wysypać 2 szkl mąki, dodać szczyptę soli, jajko i 'kluchę'.
Zagnieść cisto które ma być sprężyste, nieco przypominające odkształcającą się
plastelinę.
Urywać po kawałku, rozwałkować podsypując mąką i wykrawać pożądane kształty.
Nadziewać.
Gotowe pierogi wrzucać na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotować około 1 min.
Odcedzić.
Podawać okraszone podsmażoną cebulką lub w rosole.
Smacznego.
--
Maja -Słońce Ty Nasze!!!
OdKuchni...