Bûche de Noël, tradycyjny deser podawany w krajach frankofońskich na zakończenie
świątecznego posiłku.
Bûche z musem z czarnej porzeczki oraz kremem waniliowym - dla 8 osób
Biszkopt - przepis a href=" mojakuchnia.blogspot.com/2008/08/niezawodny-
brazylijski-biszkopt-na.html" target="_blank">Bei</a>
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki maïzeny (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
szczypta soli
Mus z czarnej porzeczki:
350 gr mrożonej czarnej porzeczki
200 gr kremówki
150 gr cukru
5 łyżek crème de cassis (likier)
2 listki żelatyny
Krem waniliowy:
50 gr cukru
250 gr kremówki
1 laska wanilii
2 listki żelatyny
Dodatkowo:
250 gr kremówki
2 laski wanilii
opakowanie srebrnych, cukrowych kuleczek
Zarówno mus porzeczkowy jak i krem waniliowy należy przygotować 2-3 godziny
wcześniej i przechowywać w lodówce, aby miały czas zgęstnieć.
Mus porzeczkowy – w garnku o grubym dnie rozmrozić porzeczki dodają do nich cukier
oraz crème de cassis. Zmiksować owoce i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się skórek
oraz pestek. Dodać namoczone w zimnej wodzie listki żelatyny i bardzo dokładnie
wymieszać. Ubić kremówkę i delikatnie wymieszać z musem owocowym. Odstawić do
lodówki.
Krem waniliowy – przeciąć laskę wanilii wzdłuż, wyjąć ziarenka i dodać wraz z laską
wanilii do śmietany wymieszanej z cukrem. Podgrzewać na małym ogniu. Gdy tylko
śmietana zacznie wrzeć zdjąć z ognia i dodać namoczoną uprzednio żelatynę. Odstawić
do ostygnięcia. Wyjąć laskę wanilii. Ubić śmietanę i dodawać po trochu letni krem do
ubitej śmietany mieszając dokładnie, żeby rozbić grudki. Odstawić do lodówki.
Biszkopt – oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubić z
cukrem na puszystą masę. Następnie dodać do nich maïzenę oraz pianę z białek i bardzo
delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na prostokątną blachę (30 na 40 cm) wyłożoną
papierem. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 10 minut. Po upieczeniu
przełożyć biszkopt na lekko wilgotną ściereczkę, delikatnie odkleić papier i zwinąć
biszkopt w ściereczkę (węższym bokiem). Odstawić na około 15 minut. Rozwinąć ciasto.
Posmarować węższy bok kremem waniliowym na powierzchni około 5 cm zwijając powoli
biszkopt. Następnie rozsmarować, na pozostałej powierzchni, mus porzeczkowy. Zwinąć
biszkopt i szczelnie zawinąć go w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na minimum 5
godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem, ubić śmietanę z ziarenkami wanilii. Obłoży biszkopt śmietaną i ozdobić,
znienawidzonymi przez moje męża ;-D, cukrowymi kuleczkami.
Polecam :)
--
...et si vous veniez manger chez nous?
świątecznego posiłku.
Bûche z musem z czarnej porzeczki oraz kremem waniliowym - dla 8 osób
Biszkopt - przepis a href=" mojakuchnia.blogspot.com/2008/08/niezawodny-
brazylijski-biszkopt-na.html" target="_blank">Bei</a>
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki maïzeny (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
szczypta soli
Mus z czarnej porzeczki:
350 gr mrożonej czarnej porzeczki
200 gr kremówki
150 gr cukru
5 łyżek crème de cassis (likier)
2 listki żelatyny
Krem waniliowy:
50 gr cukru
250 gr kremówki
1 laska wanilii
2 listki żelatyny
Dodatkowo:
250 gr kremówki
2 laski wanilii
opakowanie srebrnych, cukrowych kuleczek
Zarówno mus porzeczkowy jak i krem waniliowy należy przygotować 2-3 godziny
wcześniej i przechowywać w lodówce, aby miały czas zgęstnieć.
Mus porzeczkowy – w garnku o grubym dnie rozmrozić porzeczki dodają do nich cukier
oraz crème de cassis. Zmiksować owoce i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się skórek
oraz pestek. Dodać namoczone w zimnej wodzie listki żelatyny i bardzo dokładnie
wymieszać. Ubić kremówkę i delikatnie wymieszać z musem owocowym. Odstawić do
lodówki.
Krem waniliowy – przeciąć laskę wanilii wzdłuż, wyjąć ziarenka i dodać wraz z laską
wanilii do śmietany wymieszanej z cukrem. Podgrzewać na małym ogniu. Gdy tylko
śmietana zacznie wrzeć zdjąć z ognia i dodać namoczoną uprzednio żelatynę. Odstawić
do ostygnięcia. Wyjąć laskę wanilii. Ubić śmietanę i dodawać po trochu letni krem do
ubitej śmietany mieszając dokładnie, żeby rozbić grudki. Odstawić do lodówki.
Biszkopt – oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubić z
cukrem na puszystą masę. Następnie dodać do nich maïzenę oraz pianę z białek i bardzo
delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na prostokątną blachę (30 na 40 cm) wyłożoną
papierem. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 10 minut. Po upieczeniu
przełożyć biszkopt na lekko wilgotną ściereczkę, delikatnie odkleić papier i zwinąć
biszkopt w ściereczkę (węższym bokiem). Odstawić na około 15 minut. Rozwinąć ciasto.
Posmarować węższy bok kremem waniliowym na powierzchni około 5 cm zwijając powoli
biszkopt. Następnie rozsmarować, na pozostałej powierzchni, mus porzeczkowy. Zwinąć
biszkopt i szczelnie zawinąć go w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na minimum 5
godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem, ubić śmietanę z ziarenkami wanilii. Obłoży biszkopt śmietaną i ozdobić,
znienawidzonymi przez moje męża ;-D, cukrowymi kuleczkami.
Polecam :)
--
...et si vous veniez manger chez nous?