FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Torcik orzechowo czekoladowy

Składniki

5 jajek
2,5 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
3/4 szklanki cukru pudru
sok z 1 cytryny
2 pełne łyżki bulki tartej
1 łyżka cacao
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
4 łyżki słodkiej śmietanki

Orzechy mieszamy z bułką tartą i cacao. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę i
dodajemy sok z cytryny. Mieszamy dalej mikserem i dodajemy mieszankę z orzechami.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie
mieszamy łyżką. Przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej byłką tartą
tortownicy (ok 22 cm) i pieczemy ok 50 - 55 min w 170 stopniach (najlepiej sprawdzać
patyczkiem czy jest suche). W rondelku topimy połamane czekolady razem ze śmietanką.
Gdy utworzą gładką masę odstawiamy (nie doprowadzamy do zagotowania). Polewę
nakładamy na zimne ciasto i wstawiamy do lodówki by stężała. Ciasto jest wilgotne,
nocno czekoladowe i pyszne :)


--
gotowaniecieszy.blox.pl/html - Ja kulinarnie

Torcik orzechowo czekoladowy - kasiaaaa24 15.01.09, 08:47    
Re: Torcik orzechowo czekoladowy - alinka_li 15.01.09, 11:54    
Re: Torcik orzechowo czekoladowy - bodzia50 15.01.09, 12:03    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd