FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Faworki Dziada i Baby ;-)

Najprostszy i moim zdaniem najlepszy przepis na faworki.
Robię je od dawna i zawsze wszystkim smakują.
Bąbelki powietrza sprawiają, że ciasto listkuje, a faworki są niezwykle cienkie i delikatne.
Najważniejsze zasady:
1. Pozwolić ciastu odpocząć
2. Wybić je dokładnie wałkiem - polega to na tym, iż kładziemy ciasto na stolnicy i wałkiem
uderzamy z całej siły. Składamy ciasto i powtarzamy uderzanie wałkiem kilkakrotnie. (Przy
okazji można sie wyżyć ;-)
3. Wałkujemy najcieniej, jak się da. Jeśli macie wałkowarkę do makaronu - świetnie. Im
cieńsze faworki, tym lepeij.
4. Faworki wrzucamy na bardzo gorący olej i niemal natychmiast przewracamy je na drugą
stronę. Nie ma nic gorszego niż spalony faworek.
5. Najczęściej smażę faworki na Plancie. Nigdy nie używałam smalcu, choc są tacy, którzy
twierdzą, że najlepsze pączki i faworki są właśnie na smalcu.
5. Po usmażeniu układamy faworki na papierowym ręczniku, by wchłonął nadmiar oleju.
6. Pudrujemy wystudzone, lekko ciepłe faworki.

PRZEPIS

Faworki staropolskie Dziada i Baby

Ciasto:
1/2 kg mąki
4-5 żółtek
2 łyżki octu
szczypta soli
duża śmietana (200 g) 22 lub 18% - tyle, żeby ciasto było gładkie

do smażenia: olej, Planta (3-4 kostki) lub smalec (nie lubię smalcu brrrr!)
do posypania: cukier puder wymieszany z wanilią

Mąkę wysypać na stolnicę, wbić żółtka, dodać śmietanę, sól i ocet. Zagnieść gładkie ciasto.
Wybić drewnianym wałkiem, następnie zawinąć w ściereczkę i schłodzić przez ok. 1 godzinę.
Po wyjęciu z lodówki, podzielić na kilka części - te, których nie wałkujemy, trzymamy pod
ściereczką, żeby ciasto nie wysychało. Wałkować jak najcieniej podsypując niewielką ilością
mąki. Wałkować bardzo cienkie, prawie przezroczyste. Formować faworki: ciasto pociąć na paski
długości 6 cm i szerokości 4 cm, w środku wzdłuż naciąć ostrym nożem i koniec faworka
przewlekać przez środek nacięcia.
Smażyć w gorącym (temp. 180-190 st C), głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.

Metoda mikserowa:
Wszystkie składniki umieścić w mikserze i zagniatać ciasto do czasu aż będzie elastyczne - w
razie potrzeby dodać 1-2 łyżki dodatkowej śmietany. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Wyjąć
je na kuchenny blat i wybić drewnianym wałkiem - w ten sposób napowietrzamy ciasto, które
dzięki temu po usmażeniu będzie miało pęcherzyki.
Dalej postępujemy jak w przepisie wyżej.
Smacznego!
--
White Plate. Mój blog kulinarny.
Pieczenie krok po kroku.

Faworki Dziada i Baby ;-) - lis_ka 16.01.09, 13:21    
Lisko, piekne zdjecie! - jo.hanna 16.01.09, 13:34    
Re: Lisko, piekne zdjecie! - lis_ka 16.01.09, 13:36    
Nie, nie, nieeeee... - zawszepolka 16.01.09, 13:37    
Re: Nie, nie, nieeeee... - lis_ka 16.01.09, 13:41    
Re: Nie, nie, nieeeee... - zawszepolka 16.01.09, 15:02    
Re: Faworki Dziada i Baby ;-) - monika_kolodziej 16.01.09, 13:41    
Re: Faworki Dziada i Baby ;-) - corrina_f1 16.01.09, 14:18    
Re: Faworki Dziada i Baby ;-) - duszka30 16.01.09, 14:25    
Re: Faworki Dziada i Baby ;-) - krystyna911 16.01.09, 19:33    
Re: Faworki Dziada i Baby ;-) - thorgalla 17.01.09, 19:19    
Re: Faworki Dziada i Baby ;-) - duszka30 17.01.09, 19:45    
Re:Dzięki za przepis - jarek_zielona_pietruszka 16.01.09, 14:48    
Re: Faworki Dziada i Baby ;-) - eeela 16.01.09, 14:54    
Re: Faworki Dziada i Baby ;-) - ilekobietamalat 16.01.09, 16:23    
Re: Faworki Dziada i Baby ;-) - lis_ka 17.01.09, 18:56    
Re: Faworki Dziada i Baby ;-) - fettinia 16.01.09, 20:02    
cudo te faworki - margot11 17.01.09, 19:18    
Re: cudo te faworki - 290480m 17.01.09, 20:24    
zrobilismy dzisiaj z nalewka cytrynowa - jo.hanna 18.01.09, 00:25    
Re: Faworki Dziada i Baby ;-) - vespertinee 18.01.09, 14:36    
Re: Faworki Dziada i Baby ;-) - atrakcyjnykret 19.01.09, 13:13    
Re: Faworki Dziada i Baby ;-) - alinka_li 19.01.09, 13:34    
Re: Faworki Dziada i Baby ;-) - lis_ka 20.01.09, 13:39    
Re: Faworki Dziada i Baby ;-) - atrakcyjnykret 02.02.09, 22:15    
Re: Faworki Dziada i Baby ;-) - 6kinia6 03.02.09, 15:24    
Re: Faworki Dziada i Baby ;-) - lis_ka 04.02.09, 12:27    
Re: Faworki Dziada i Baby ;-) - felinecaline 04.02.09, 17:59    
faworki vs. chrust - pinkink3 04.02.09, 18:43    
Re: faworki vs. chrust - atrakcyjnykret 16.02.09, 21:23    
Re: Faworki Dziada i Baby ;-) - thorgalla 18.02.09, 16:30    
Re: Faworki Dziada i Baby ;-) - ciacho34 18.02.09, 16:34    
Re: Faworki Dziada i Baby ;-) - fettinia 19.02.09, 18:35    
Re: o mamo... :D ale sliczne!! - rozyczko 19.02.09, 18:55    
Re: o mamo... :D ale sliczne!! - fettinia 19.02.09, 18:56    
Re: o mamo... :D ale sliczne!! - daxter 19.02.09, 19:12    
no to i ja wklejam faworki... i pytam lis_ki - issys 19.02.09, 19:54    
Re: Faworki Dziada i Baby ;-) - dzika41 19.02.09, 20:38    
Re: Faworki Dziada i Baby ;-) - karioka1985 19.02.09, 23:05    
Re: Faworki Dziada i Baby ;-) - martaaa21 20.02.09, 00:00    
Olaboga!!! - lis_ka 20.02.09, 14:13    
Faworki - lustroo 21.02.09, 17:20    
Re: Faworki - lustroo 23.02.09, 19:58    
Re: Faworki drożdżowe ;) - jollka2 03.03.09, 20:27    
Re: Faworki drożdżowe ;) - echme 04.03.09, 16:02    
Re: Faworki drożdżowe ;) - atrakcyjnykret 09.03.09, 15:21    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd