FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

jagnięcina ala tadżin

oddaję głos autorce:

"Ras el hanut to moja ulubiona przyprawa używana do dań kuchni marokańskiej.
Posypałam solą i ras el hanut żeberka jagnięce i pozwoliłam im poleżeć,
pokroiłam czosnek (dwa ząbki), cebulę (sztuk raz) i imbir (kawałek wielkości
czosnkowego ząbka) dość drobno, dorzuciłam do marnowanego mięsa, plus jeszcze
posiekane natki pietruszki i kolendry (po dużej łyżce) i przesmażyłam razem
posypując wszystko raz jeszcze marokańską przyprawą i dodając dwie duże
suszone śliwki (z takich mięciutkich nieprzesuszonych).

Przesmażone przełożyłam do naczynia żaroodpornego, podlałam szklanką rosołu i
dusiłam w piekarniku przez godzinę pod przykryciem

Później odlałam sos i zgrilowałam porządnie.

Sos w tym czasie odparowałam z łyżeczką cukru palmowego utłuczonego w
moździerzu. M. dolał do sosu trochę wytrawnego Tokaju Szamorodnego.

Podawaliśmy z pieczonymi ziemniaczkami i pieczonym bakłażanem doprawionym
ciemnym sojowcem, czosnkiem, imbirem i pietruszką. Sos na żeberkach posypany
uprażonymi płatkami migdałowymi."

ja w tym przepisie jestem pod kryptonimem M :)

moja rola ograniczyła się do dolania wina do sosu, zrobienia zdjęć, zjedzenia
swojej porcji (i części porcji pozostałych domowników oraz napisania wpisu na
blogu - tam znajdziecie więcej fotek:
moznagosciom.wordpress.com/2009/01/18/jagniecina-ala-tadzin-sos-baklazan/
).

--
reuptake

Foodle i Foodelek

jagnięcina ala tadżin - reuptake 18.01.09, 17:00    
Re: jagnięcina ala tadżin - pinos 18.01.09, 19:33    
Re: jagnięcina ala tadżin - nobullshit 18.01.09, 19:56    
Re: jagnięcina ala tadżin - reuptake 18.01.09, 20:26    
Re: jagnięcina ala tadżin - reuptake 19.01.09, 16:27    

Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd