FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Czekoladowe ciastko ponczowe

Z „Czekolady” z Kuchennej Półeczki - strona 80 :D

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni


Posmarować cienko olejem 4 foremki (najlepiej z dziurką  )
100 g mąki i 2 łyżki kakao przesiać do ogrzanej miski
Dodać paczuszkę suchych drożdży (7 g)
Szczyptę soli, łyżkę cukru i 40 g startej czekolady deserowej.

Oddzielnie ubić 2 jajka z 3 łyżkami mleka i 55 g stopionego masła.

Obie masy połączyć i ucierać mikserem przez 10 minut

Wlać ciasto do foremek (napełnić do połowy), przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do
wyrośnięcia.

Piec 15 minut


Przygotować SYROP do nasączenia
4 łyżki płynnego miodu podgrzać z 2 łyżkami wody i 4 łyżkami rumu. (ja dodałam jeszcze
sok wyciśnięty z pomarańczy i odrobinę cytryny)

Ciastka wyjąc z piekarnika, wyciągnąć z foremek, położyć na metalowej kratce, pod którą
warto ustawić jakieś naczynie na spływający syrop.. Nasączać ciastka syropem. Zostawić
na jakieś 2 h, zebrać syrop , który zgromadził się w naczyniu i ponownie polać nim ciastka

Podawać np. z bitą śmietaną.

--
Homo sapiens non urinat in ventum

Czekoladowe ciastko ponczowe - marghe_72 24.01.09, 23:59    
Re: Czekoladowe ciastko ponczowe - nobullshit 25.01.09, 22:39    
Re: Czekoladowe ciastko ponczowe - marghe_72 26.01.09, 00:56    
Re: Czekoladowe ciastko ponczowe - ciacho34 26.01.09, 08:18    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd