FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Chrrrrupiaca pizza
   sylwia1607   02.02.09, 22:01 zarchiwizowany
Ktos powie "pizza, phi, tez mi wielkie cos, przeciez to latwizna"..dla mnie w
pizzy bardzo wazne jest ciasto, ja lubie cienkie i chrupiace, ale nie
spieczone. Robilam juz wedlug roznych przepisow i doszlam do takich wyliczen,
ze na kazde 100g maki daje 55ml wody. Na 500g maki cala saszetke drozdzy 7g.
Nie robie ciasta ze swiezymi drozdzami, bo ta robi sie expressowo.

U mnie na wielka blache, taka z piekarnika:

400g maki pszennej
220ml prawie goracej wody
plaska lyzeczka soli
szczypta cukru
okolo 2 lyzki oliwy
5g suchych drozdzy(prawie cala saszetka)

Do miski wsypac make, sol, drozdze, cukier, wymieszac, wlac wode i najlepiej
mikserem wszystko wymieszac, do momentu az zacznie sie robic kula, wyjac
wszystko z miski i przez kilka minut ugniatac. Ciasto wogole sie nie klei,
jest sprezyste. Miske wewnatrz wysmarowac oliwa, wlozyc ciasto, przykryc
sciereczka, i postawic w cieple miejsce, u mnie okolo 1 godziny.
W tym czasie zajmujemy sie tym co polozymy na nasza pizze, czyli kroimy to co
lubimy.


U mnie dzis bylo na jednej polowie zaczynajac po kolei kladlam:

-mozarelle (1 kulka) w plastrach (kroje maszynka do jajek na rowne plastry)
-pol cukinii w cieniutkich plasterkach (szatkowalam na szatkownicy)
-brazowe pieczarki (100g)w plasterki
-czerwona papryka (pol)w plastry
2 galazki rozmarynu drobno posiekane

Na drugiej polowce od dolu:

-mozarelle (1 kulka)
-chorizo w cieniutkie plastry (ok. 50g)
-oliwki zielone i czarne (ok.100g)
-3-4 straki delikatnych peperoni (ze sloika)
-1 cabula pokrojona w piorka
-10 listkow posiekanej szalwii

Sos pomidorowy:
puszka pomidorow, krojonych lub nie, ziola wg uznania: rozmaryn, tymianek,
oregano, majeranek. Wszystko wrzuca y do rondelka i gotujemy az nabierze
kremowej konststencji, okolo 30 min.

Blache lekko smarujemy oliwa, kladziemy rozciagniete rekami ciasto (ciasta na
pizze nigdy nie walkujemy!)i rozciagamy dalej aby zakryc blache;-). Smarujemy
sosem pomidorowym, ukladamy to co lubimy i wkladamy do piekarnika nagrzanego
do 250°C na okolo 18-20 minut.
Smacznego.


  Re: Chrrrrupiaca pizza
   rozyczko   02.02.09, 22:28 zarchiwizowany
Wyglada suuuuper smakowicie! Mniam!

Czy pieczarki podsmazasz wczesniej, czy wrzucasz je na pizze "na zywca"?
Kiedys robilam i puscily straszna ilosc soku - wyszlo mokre ciasto :/

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   sylwia1607   02.02.09, 22:30 zarchiwizowany
Rozyczko, pieczarki kroilam bardzo cieniutko, i kladlam na cukinie, a pod
cukinia byla mozarella, wkladajac pizze do 250°C one dostaly "szoku termicznego"
i nie puscily wody, ale tez nie byly spieczone.

  oliwki w całości
   la_lunna   15.02.09, 21:30 zarchiwizowany
Oliwki raczej w całości.Pokrojone wyglądają mniej apetycznie.W smaku nie ma różnicy.

  Re: oliwki w całości
   sylwia1607   15.02.09, 21:36 zarchiwizowany
La_lunna, maz nie lubi wogole oliwek, a jak sa pokrojone, to ich nie wydlubie;-), po
prostu nie wypada:-)

  cienka pizza
   znana.jako.ggigus   02.02.09, 22:41 zarchiwizowany
wygląda suuper!
Ciekawe wskazówki dot. zakazu wałka, ja wałkowałam i pizza była ciut za gruba,
chociaż dobra.
Ale nie wyglądała nigdy tak pysznie jak Twoja!!!
Spróbuję po Twojemu.
pozdrawiam
--
Getting older is not for sissies - Bette Davis

  Re: cienka pizza
   sylwia1607   02.02.09, 22:45 zarchiwizowany
Tak, zakazane jest walkowanie, bo walkujac, wyciskamy powietrze z ciasta, co
powoduje, ze wyrosniete ciasto wraca do powrotnego stanu jak przed wyrastaniem.
Po rozlozeniu ciasta, jest tez dobrze aby kilka minut ciasto na blaszce
odpoczelo, jakies 5 minut.

  ciastu na pizzę daje jakieś
   znana.jako.ggigus   02.02.09, 23:48 zarchiwizowany
pół godziny na zapoznanie się z treścią pizzy i wtedy jeszcze trochę urośnie.
--
Getting older is not for sissies - Bette Davis

  Re: Zadnedo ciasta drozdzowego nie powinno sie
   rozyczko   02.02.09, 23:03 zarchiwizowany
walkowac. Ja na placki tez rozciagam :)

  a na pierogi? słodkie drożdzowe?
   znana.jako.ggigus   02.02.09, 23:49 zarchiwizowany
też nie? ileż to roboty by było!
Kurcze, znalazłam ostanio przepis na pierogi drożdżowe, normalny farsz -
warzywa, a pierogi się - smaży!
I tak to za mną chodzi, ale to z wałkiem musi być.
--
Getting older is not for sissies - Bette Davis

  Re: a na pierogi? słodkie drożdzowe?
   sylwia1607   02.02.09, 23:56 zarchiwizowany
Znana.jako.ggigus, wydaje mi sie, ze mozesz te ciasto na pierozki rozwalkowac i
pozniej wykrawac z niego szklanka kolka, przez ten czas zanim bedziesz wkladala
nadzienie, ciasto bedzie odpoczywalo, a na pewno przed samym pieczeniem tez musi
troche odpoczac, wiec wszystko bedzie ok.
W przypadku pizzy jest inaczej, bo na placek naklada sie rozne rzeczy, ktore
"przywalaja" ciasto, ktore dalej nie rosnie tylko wklada sie od razu do pieca,
wiec proces wyrastania sie zatrzymuje, dlatego tez nie walkuje sie ciasta na
pizze;-)

  Re: a na pierogi? słodkie drożdzowe?
   znana.jako.ggigus   03.02.09, 00:12 zarchiwizowany
to fakt, moje ciasto po rozwałkowaniu i przywaleniu:) odpoczywło i dochodziło do
siebie.

Dzięki za wyjażnienia, genialna pizzerko!!
--
Getting older is not for sissies - Bette Davis

  Re: a na pierogi? słodkie drożdzowe?
   ma_go   03.02.09, 09:18 zarchiwizowany
Wałkować:), będzie dobrze.
Na pity też wałkuję, ale odpocząć muszą.
--
"Beware the Jabberwock, my son! The jaws that bite,
the claws that catch! Beware the Jubjub bird, and shun
The frumious Bandersnatch!"/L.Carroll

  Re: a na pierogi? słodkie drożdzowe?
   peeky_wicky   05.02.09, 15:01 zarchiwizowany
ma_go napisała:

> Wałkować:), będzie dobrze.
> Na pity też wałkuję, ale odpocząć muszą.

dokladnie

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   nobullshit   02.02.09, 23:05 zarchiwizowany
Piękna. I cieniutka, tak jak lubię.
Ja się pizzy jeszcze nie odważyłam zrobić, choć inne drożdżowe rzeczy piekę z
powodzeniem.

--
Prawda jest cytrynową bezą

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   roseanne   02.02.09, 23:16 zarchiwizowany
tez dzis pizza w menu
czesto tez na pol, inne skladniki dla corki, inne dla doroslych





--
Inny Swiat - Zespół Aspergera

  Re: Chrrrrupiaca pizzaza
   lideczka999   02.02.09, 23:20 zarchiwizowany
Piękna. I cieniutka, tak jak lubię.
Ja się pizzy jeszcze nie odważyłam zrobić, choć inne drożdżowe rzeczy piekę z
powodzeniem.

--
Prawda jest cytrynową beząttp://tiny.pl/vlb7">Prawda jest cytrynową bezą</a>

  Re: Chrrrrupiaca pizzaza
   lideczka999   02.02.09, 23:31 zarchiwizowany
Piękna. I cieniutka, tak jak lubię.
Ja się pizzy jeszcze nie odważyłam zrobić, choć inne drożdżowe rzeczy piekę z
powodzeniem.

--
Prawda jest cytrynową beząttp://tiny.pl/vlb7">Prawda jest cytrynową bezą</a>ową bezą</a>

  Re: Chrrrrupiaca pizzaza
   pinkink3   03.02.09, 07:05 zarchiwizowany
Jak bonie dydy, myslalam, ze to obraz!
Jakis Klimt, abo co....;))


  Re: Chrrrrupiaca pizzaza
   sylwia1607   03.02.09, 19:09 zarchiwizowany
No taki kilimek uplotlam na pizzy;-))Dziekuje za mile slowa:-)

  klimt sylwio
   ania_m66   17.02.09, 21:45 zarchiwizowany
Gustav Klimt, malarz taki.
jeszcze wiekszy komplement niz kilim, jednym slowem. a pizza wyglada pieknie.
mozliwe, ze pieke bardzo podobnie, wode zawsze leje na oko. rzadko robie, bo ona
i wszelkiego rodzaju pasty z sosem nie naleza do moich ulubionych potraw, ale
czasami trzeba. i patrzac na piekne zdjecie twojej, juz wiem, ze niedlugo trzeba
bedzie, oj bedzie :)
--
Exit Ghost

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   evamarija   03.02.09, 09:55 zarchiwizowany
Czasem pojawi sie w galerii cos, co powoduje ze chce natychmiast zrobic i zjesc,
dzis jest to ta pizza. Podziwiam za precyzje pokrojenia skladnikow.

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   figgin1   03.02.09, 22:54 zarchiwizowany
Po co tyle dodatków do dobrego ciasta?

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   sylwia1607   03.02.09, 23:19 zarchiwizowany
Figgin1, jakie dodatki masz na mysli?

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   seala1   06.02.09, 19:51 zarchiwizowany
Robię dokładnie takie samo ciasto. Ja rozciągam baaaardzo cieniutko. Kiedyś kupiłam
taką okrągłą formę do pizzy w lidlu i na niej rozciągam naszą pizzę, też zawsze chwilkę
odpoczywa po rozciągnięciu.
Twoja jest bardzo ładna:-)
--
Karmię i noszę bo kocham

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   a.pantera   08.02.09, 00:31 zarchiwizowany
Idealna!
Pierwszy raz udało mi się zrobić dobrą pizzę!
I to tak łatwo.
Robiłam z połowy porcji na małą blachę.




  Re: Chrrrrupiaca pizza
   sylwia1607   08.02.09, 16:57 zarchiwizowany
Piekna Ci wyszla. Wlasnie tak latwo, wystarczy dobry przepis, wtedy wszystko wychodzi;-
)

  Re: ja tez dzisiaj robie :)
   rozyczko   08.02.09, 17:22 zarchiwizowany
ciasto jeszcze rosnie. Ja sie upiecze, to wkleje zdjecia

  Re: ja tez dzisiaj robie :)
   sylwia1607   08.02.09, 17:29 zarchiwizowany
Rozyczko, wklej, obowiazkowo;-) No i pamietaj, aby rozciagac ciasto a nie walkowac, a
jesli bedziesz walkowala, poczekaj z 15 min i dopiero wtedy obloz pizze ;-))
Swoja droga zjadlabym dzis tez kawalek pizzy....

  Re: i juz zjedlismy! Mniam!!
   rozyczko   08.02.09, 19:25 zarchiwizowany
Dawno nie robilam sama pizzy. Ta byla zdecydowanie najlepsza, jaka jadlam od
dluzszego czasu :)

Modyfikacje (takie moje 5groszy :)

ciasto
250g maki pszennej zwyklej
150g maki pszennej pelnoziarnistej
reszta tak samo
dalam 2 lyzki oliwy do ciasta

sos:
uzylam czesc sosu gazpacho + pomidory - zmiksowany

dodatki:
u nas : szynka z ananasem
-pikantne pepperoni
-kurczak smazony z domowa przyprawa do fajitas
-pieczarki
-cukinia
-papryka czerwona i zolta
-czarne oliwki
- tarta mozzarella

Cala rodzinka wcinala, az milo bylo patrzec :)

Dzieki za przypomnienie mi, ze robienie pizzy jest tak proste i przyjemne :)

  Re: i juz zjedlismy! Mniam!!
   sylwia1607   08.02.09, 19:29 zarchiwizowany
Rozyczko, piekna! Bardzo apetycznie wyglada.
Dalas make pelnoziarnista, ciekawa jestem tego smaku ciasta, bardzo.

  Re: i juz zjedlismy! Mniam!!
   a.pantera   08.02.09, 19:33 zarchiwizowany
śliczna wyszła!
Chyba się przekonam do pizzy z cukinią dzięki Wam. Ciekawa jestem bardzo jak smakuje.

... to Forum uzależnia ... :)

  Re: i juz zjedlismy! Mniam!!
   sylwia1607   08.02.09, 19:39 zarchiwizowany
Ja uwielbiam cukinie, wiec ja do pizzy tez wrzucam, ale bardzo cienko poszatkowana i na
wierzch, inaczej pusci sok i zrobi sie paciaja.

  Re: i juz zjedlismy! Mniam!!
   rozyczko   08.02.09, 19:43 zarchiwizowany
ja kroilam ja nozykiem do obierania warzyw :)

  Re: i juz zjedlismy! Mniam!!
   paperella   12.02.09, 12:18 zarchiwizowany


  Re: i juz zjedlismy! Mniam!!
   rozyczko   14.02.09, 09:56 zarchiwizowany
widzilam taka w Neapolu!! A myslalam, ze frytki polane rozgniecionym groszkiem,
to lekko dziwna otrawa ;D Widac "co kraj, to obyczaj2 :-D

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   fifka199   12.02.09, 18:25 zarchiwizowany
u mnie tylko nieupieczona, bo gotowej nie zdążyliśmy utrwalić na zdjęciu

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   ka-jo   14.02.09, 00:14 zarchiwizowany
u mnie też nie dotrwałaby do zdjęcia :)
--
Jesteś głodny? Zadzwoń po policję!

  termoobieg?
   mart.a.m   14.02.09, 13:26 zarchiwizowany
pieczemy przy włączonym termoobiegu?Bo różne sa szkoly?

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   diwina69   14.02.09, 13:41 zarchiwizowany
Przepyszna! Ciasto takie jak lubię.
Na jednej części położyłam sos, kukurydzę, szynkę, ser - to dla synka. Na
swojej części dodatkowo były oliwki, salami i pieczarki.





Mój blog

[url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-26753.png[/img][/url]

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   niusowo   14.02.09, 13:43 zarchiwizowany
witam:)
jestem biernym czytelnikiem tego forum. Kucharka ze mnie średnia,ale co jakiś czas cos
robie i wychodzi:). Dzis zamierzam zrobić tę pizze. Pierwszy raz w zyciu będę robiła ciasto
drożdżowe. Nie wiem, o ktorej dokladnie dotrze gość,w zwiazku z czym,mam pytanie, czy
to ciasto można zrobić wcześniej i jakoś przechować? Albo zamrozić (to tak na
przyszłość)?
Pizza wygląda imponująco!
pozdrawiam Was serdecznie
Magda

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   sylwia1607   14.02.09, 19:39 zarchiwizowany
Niusowo, witam. Mozesz zrobic ciasto wczesniej np. wieczorem i przez noc nic sie
nie stanie. Ciasto nalezy wlozyc do duzej miski, przykryc folia spozywcza,
zrobic pare dziurek w folii, i wlozyc do lodowki. Z zamrazaniem nie probowalam.

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   niusowo   15.02.09, 11:07 zarchiwizowany
witaj:),
dziekuję, wyprobuje. Pizza wczoraj wyszła obłędna. Dzis robię drugą;), może zdąże
cyknąc zdjęcie:)
pozdr
Magda

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   igus_i_mama   15.02.09, 19:45 zarchiwizowany
Właśnie zrobiłam :) Ciasto przepyszne: cieniutkie i chrupiące. Nie sądziłam, że kiedys
moja pizza będzie właśnie taka.
Na zdjęciu - pizza w jednej z ulubionych wersji: sos śmietanowy, pieczarki, marynowane
kurki, duszone ósemki cebuli i boczek.

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   sylwia1607   15.02.09, 21:39 zarchiwizowany
Igus_i_mama , gratuluje! Jak jest dobry przepis to kazdemu wyjdzie. Ja tez probowalam
roznych przepisow, az w koncu "pobawilam sie" w chemika, i wyszla.
A tak na ucho to mi strasznego smaku narobilas, na grzybowa pizze, z kurkami, mmmm..

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   czuszkaa   16.02.09, 13:46 zarchiwizowany
pizza super. kiepska ze mnie kucharka ale sprobowalam z tym przepisem bo wygladal
na szybki i prosty i totalne zaskoczenie. wielka blacha pizzy zniknela w kilka minut :-)
--
Emilka - 20.11.2007
Bardzo proszę o rozpropagowanie linków o losie Kacperka Zagrodnego z Polski i pomoc
dla tego dziecka

pomozkacperkowi.pl/

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   sylwia1607   16.02.09, 14:47 zarchiwizowany
Czuszkaa, gratuluje!

  pytanie?
   storczykowa_panna   16.02.09, 13:22 zarchiwizowany
zdjecie wyglada bardzo apetycznie i opienie bardzo zachecające....tylko ja mam tylko
drożdze w kostce - czy to nic nie zmienia - tzn dac je w takich samych proporcjach?

  Re: pytanie?
   sylwia1607   16.02.09, 14:46 zarchiwizowany
Storczykowa_panna, jesli dodajesz drozdze swieze, dodaj podwojna porcje.
Pozdrawiam i smacznego!

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   igus_i_mama   17.02.09, 14:49 zarchiwizowany
Przydałyby się jeszcze porady, jak rozciągać to ciasto, bo moje się momentami "rwało".
Mam tylko doświadczenie w rozwałkowywaniu :)

  no wlasnie . jak nie walkowac ciasta?
   znana.jako.ggigus   17.02.09, 15:10 zarchiwizowany
ja probowalam, ale sie poddalam, bo wycisnelam kawal ciasta wprawdzie, ale
jeszcze mialam duzo blachy do wyciskania
--
Anything could happen, and it usually does, so there is no point in sitting
around thinking about all the ifs, ands and buts - Amy Winehouse.

  Re: no wlasnie . jak nie walkowac ciasta?
   aluniaaa   17.02.09, 15:16 zarchiwizowany
Pizze robiłam ostatnio,nie wałkowałam i cięzko szło z rozciąganiem ciasta. Jutro znowu
będę robiła i rozwałkuję, ale tak jak radza forumowicze poczekam kilkanaście minut.

A poza tym pizza pychotka wyszła, pierwszy raz w życiu, zawsze jakieś takie suche były i
bez wyrazu. dzieki za natchnienie i przepis.
--
Ala

  a mozesz opisac rozciaganie ciasta?
   znana.jako.ggigus   17.02.09, 15:17 zarchiwizowany
mam nadzieje, ze nie drecze pytanem zbytno:)
--
Anything could happen, and it usually does, so there is no point in sitting
around thinking about all the ifs, ands and buts - Amy Winehouse.

  Re: a mozesz opisac rozciaganie ciasta?
   sylwia1607   17.02.09, 18:02 zarchiwizowany
Juz odpowiadam jak rozciagac;-) Ja klade na blat oproszony maka i palcami rozciagam od
srodka na zewnatrz. Ciezko to wytlumaczyc, ale chyba zrozumialyscie;-) Jesli zle sie
rozciaga, mozna uzyc ewentualnie walka, pod warunkiem, ze rozwalujemy ciasto i
koniecznie musi odczekac kilkanascie minut zanim nalozymy sos, inaczej ciasto wraca do
pierwotnego stanu i wydzie cienki, zakalcowaty placek a nie smaczna chrupiaca pizza.
Powodzenia!

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   fettinia   13.03.09, 17:11 zarchiwizowany
Podciagne sobie watek bo akurat mamy ochote na pizze jutro a nasza nam sie
znudzila:D
A jesli ta jest cienka i chrupiaca to akurat:)
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   sylwia1607   13.03.09, 19:37 zarchiwizowany
Fetti, ta wlasnie taka jest i chrupiaca i cienka;-)

  do pizzy polecam
   znana.jako.ggigus   13.03.09, 21:19 zarchiwizowany
cebula w plasterkach klasc tak: najpierw sos z czosnkiem pomidoworowy, potem
warzywa, potem cebula i ser. Swietnie pachnie przy smazeniu to raz, i
bombastycznie smakuje to dwa.

--
eeela o beszamelu: Nie widzę powodu do dalszej dyskusji, ponieważ ewidentne
jest, że masz trudności z orzekaniem. Twoje powoływania się na źródła również
okazują się być niewiarygodne. eeela jako spec od pr(prawdy): Komentarze
dotyczące twojej osoby są smutnie prawdziwe i nie ma co nad nimi dyskutować.

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   t-r-h   29.03.09, 22:28 zarchiwizowany
Ciasto według starego sprawdzonego przepisu:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,63863824,63863824.html
cienkie i chrupiące

Sos: śmietana + jogurt + suszone oregano

Dodatki: łedzony łosoś - plastry, pieczarki lekko przesmałone, cebula.

Na wierzch kilka plastrów mozzarelli, a na sos inny żólty ser (nie pamietam jakiego
użyłem).

Pizza z łososiem na sosie śmietanowym to moje ostatnie odkrycie i jestem nią
zachwycony.

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   ilonkakucz   30.03.09, 09:10 zarchiwizowany
Wczoraj robiłam z tego samego przepisu tylko zamiast suchych dałam 30 g "żywych"
drożdży :)


  Re: Chrrrrupiaca pizza
   viole-ta73   30.03.09, 17:16 zarchiwizowany
o tak!!
zdecycdowanie dobre danie
w sam raz na małą imprezkę - zwłaszcza, żę nie lubię zamawianej pizzy - nigdy nie
wiadomo z czego je robią - a tak pełna kontrola, no i moża sobie dowolnie modyfikować
składniki :)
pyszotka

  Jestem fanką wielką tego ciasta ...
   13ka   19.04.09, 16:43 zarchiwizowany
dziś wersja z:

suszone słodkie pomidory z bazylią
pieczona zielonapapryka z dodatkiem pepperoni
cebula, płatki czosnku
resztka parmezanu

smacznego i dzięki

--
13ka.blogspot.com/

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   adomek   27.04.09, 21:29 zarchiwizowany
ciasto super - bardzo łatwe do zrobienia :) na pewno jeszcze nie raz zrobie pizze z tego
przepisu :)


  Re: Chrrrrupiaca pizza
   funny_game   05.05.09, 18:32 zarchiwizowany
U mnie niedawno z czyszczenia lodówki powstały pizzette, a nie makaron jak w
pewnym smakowitym wątku :) Fajna rzecz to czyszczenie lodówki. Jak byłam młoda i
głupia (teraz juz tylko młoda), to często marnowałam jedzenie :(

Ciasto według Twojego, Sylwio, przepisu. Ale podzieliłam je na 8 części i
uformowałam w łapkach mini-pizze. Ułożyłam je na blasze lekko oprószonej mąką
kukurydzianą i same pizzette, przed nałożeniem sosu pomidorowego, również
posypałam odrobinę mąką kukurydzianą.
Na wierzchu poukładałam szynkę parmeńską, oliwki, trzy rodzaje sera, kapary i
rozmaryn, z którym ostatnio robię każdą pizzę i każde ziemniaki ;)

--
I Know What You Are

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   sylwia1607   06.05.09, 19:28 zarchiwizowany
Funny_game, piekne te Twoje mini pizze! Bardzo apetyczne zdjecie:-)

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   emigrantka34   06.05.09, 19:32 zarchiwizowany
zajebiste sa.

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   jollka2   06.05.09, 20:08 zarchiwizowany
Jutro spróbuje tego ciasta, bo moja ,choc niezla, mnie nie zadowala. Szukam więc
najlepszego przepisu na pizze. Dzięki!

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   funny_game   07.05.09, 09:01 zarchiwizowany
Dzięki GP i tej książeczce:
www.taniaksiegarnia.com.pl/index.php?go=pok&from=kat&kat=20&strona=1&id=15135
ciasta już nigdy nie wałkuję, daję do niego nieco więcej oliwy i soli, jeśli
jest za luźne i za kleiste dodaję mąki kukurydzianej, piekę na blasze lekko
oprószonej mąką kukurydzianą i same placki, przed nałożeniem sosu też posypuję
taką mąką.

--
I Know What You Are

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   funny_game   27.05.09, 23:14 zarchiwizowany
Tydzień bez pizzy tygodniem straconym ;)
No, może nie co tydzień, ale tak bardzo lubimy pizzę, że robię ją dość często.
Robię sama, bo dotknąć nie dam, odkąd robię ciasto z dodatkiem (ok. 1/7 :)))
objętości) mąki kukurydzianej i formuję w podpatrzony sposób, zamiast wałkować,
jak to drzewiej czyniłam. I dooooooooooooobra mi wychodzi, że hej :)

Dziś zamiast sosu pomidorowego dałam sos Giezikowy ;) według tego przepisu:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,95754039.html
Parmezan zastąpiłam grana padano, brałam, co miałam.
Położyłam na sos zblanszowany szpinak, pokruszyłam lub porzucałam trochę
gorgonzoli i danish blue niejakiego, skropiłam oliwą i siu na blasze podsypanej
mąka kukurydzianą do piekarnika 220 stopni na 12 minut.
Carmenere Sunrise okazało się niezbędne :)

Barca wygrała, a ja włoskie żarcie jem...

--
I Know What You Are

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   independent-girl   06.06.09, 09:29 zarchiwizowany
Czy mogę jednocześnie piec dwie pizze? Na dużej blasze ta dla dorosłych, a piętro wyżej
na tej "siatkowej" (grillowej?) cześci piekarnika położyć na spodzie od małej tortownicy
mała pizzę dla dziecka, którą sobie z resztą, samo zrobi? Czy jednak ta niżej nie będzie
dobrze upieczona wtedy?

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   aska2000   06.06.09, 10:28 zarchiwizowany
Ojojojooj!

Aż mi ślinka pociekła (dobrze,że nie na laptoka :P)
szpinak, gorgonzola i danish blue (czy tam lazur swojski bardziej, heh)- toż to
to, co chudziaki kochają najmocniej!!

Suuuper!

:D

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   pani.serwusowa   07.06.09, 18:59 zarchiwizowany
Zrobilam dla odmiany na chrupiacym spodzie, z reguly uzywam przepisu na New York
style pizza. Bardzo mila ta odmiana, musze przyznac. ;)

Zuzylam wiecej maki (ok. 440g) - polowe pszennej z pelnego przemialu, polowe
zwyklej. Do maki dodalam 7g drozdzy instant, lyzeczke cukru, lyzke soli, 3 lyzki
oliwy i ok. 220g cieplej wody. Maszyna zagniotla ciasto w kule, wyjelam ja,
wyrobilam krotko rekoma i zostawilam w naoliwionej misce, pod przykryciem. Po
ok. poltorej godziny (gdy podwoilo swoja objetosc) podzielilam ciasto na dwa
placki, splaszczylam i rozciagnelam je rekoma, dalam odpoczac ok. 20 minut.
Dodatki to sos pomidorowy domowej roboty z cebula, czosnkiem i ziolami,
mozarella, czarne oliwki i cebula, a luby mial jeszcze salami z pieprzem.
--
ROTFL

  Re: tez dzisiaj robilam, ale juz zjedlismy :)nt
   rozyczko   07.06.09, 19:41 zarchiwizowany


  i ja wreszcie zrobiłam jest pyszna..;)
   issys   11.06.09, 22:48 zarchiwizowany
--
Iza i Natalkawiosennie
mniam-mniam.bloog.pl

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   rene1515   12.06.09, 09:03 zarchiwizowany
Taaaaaaaaaaaaaak, taaaaaaaaaaaaaaaak, taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak to jest to
:):):):) pyszna, chociaż na przykład mąż jednak woli wersję miękkiej,grubej i
puszystej (niestety nigdzie nie mogę znaleźć idealnego przepisu). Ale dla mnie
BOSKA!!!!!!!!!!!!!!

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   sylwia1607   12.06.09, 22:50 zarchiwizowany
Rene1515, jesli Twoj maz lubi ciasto grubsze i puszyste, polecam zrobic z takiej
proporcji, na kazde 100g maki dodaj 65g wody, i rob tak samo jak w tamtym
przepisie, zrob wiecej ciasta, i po wyrosnieciu jezeli jest za luzne, wysyp na
stolnice maki i wgniataj do tej pory az ciasto nabierze konsystencji takiej aby
ladnie dawalo sie formowac i nie kleilo sie wiecej do dloni. Na 1 pizze , czyli
forme 28-30cm potrzebujesz okolo 350g ciasta, rozciagnij rekami i poloz do formy
i odczekaj z 20 minut, wtedy ciasto odpocznie i bedzie puszyste po upieczeniu.
Polecam.

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   rene1515   13.06.09, 11:07 zarchiwizowany
bardzo dziękuję za przepis na pewno niedługo wypróbuję...mój jedyny już ręce
zaciera:)

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   jamajka79   13.06.09, 12:34 zarchiwizowany
Zrobiłam z dwóch porcji, tylko nie wiem jaki błąd zrobiłam, że ta pierwsza była
bardzo twarda, ale smakowo była dobra, druga część upiekłam na termoobiegu i
była super, wszyscy zachwalali. Przepis jest super, już nie będę próbować innych
a najbardziej podoba mi się to że ciasto praktycznie robi się samo, nawet to
krótkie ugniatanie jest przyjemne bo ciasto się nie klei a po wyrośnięciu bez
problemu idzie go uformować nie używając wałka! Dzięki wielkie!

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   duszka30   14.06.09, 19:25 zarchiwizowany
Moja z sosem ziołowo-pomidorowym, na to ugotowane brokuły, szparagi, szynka wiejska
i sos holenderski. Całość zapieczona ok 30 minut. Bosssssska była:)
--
Ania, Błażej i Makary

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   spanky1   28.06.09, 17:03 zarchiwizowany
Witam!!
Uwielbiam robić pizze chociaż nie wiem jak bym robił zawsze wychodzi gruba
miękka i puszysta. Nie powiem pizza zajebista w smaku sam zjadłem całą (musiałem
robić drugą :).
Chodzi mi o to że lubię też na cienkim chrupkim spodzie.

Lubię na pizzę dodać pepperoni ser (akurat taki jaki mam w lodówce) listki
bazylii i w sumie to co mam w lodówce rzucam jak bądź na pizze i siup do
piekarnika na 200-220 stopni

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   alinka_li   09.02.10, 22:41 zarchiwizowany
Dziś Święto Pizzy, a więc na kolację była pizza:) Na dodatek- to mój pizzowy debiut

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   bobralus   10.02.10, 11:43 zarchiwizowany
Mmmmm Alinko, jak smakowicie wygląda! Gratuluje udanego debiutu.

Sylwio, bardzo Ci dziekuję za ten przepis, u mnie w domu robi się pizzę od ponad
20lat, zawsze była smaczna, ale ten przepis jest absolutnie niezawodny, zupełnie
niekapryśny, ciasto jest "przemiłe" w obróbce, pieknie się rozciąga na blaszkę,
jest elastyczne i nierwące. Ostatnio robiłam pizzę ze sławnego już na forum
przepisu na New York Style pizza, dośc czasochłonnego i wymagającego nie lada
ekwilibrystyki z piekarnikiem (bo trzeba go długo nagrzewac do maks.
temperatury, do tego pizze trzeba klasc na rozgrzana blache). Tydzień pozniej
zrobilam od niechcenia spontanicznie Twoja pizze i cała rodzina zgodnie orzekła,
że ciasto jest o wiele smaczniejsze, od teraz jak bede miala ochote na pizze na
takim porzadniejszym spodzie, to po prostu bede robila Twoj przepis z wiekszej
ilosci mąki.
--
zobacz, z czego robi się parówki :)

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   alinka_li   10.02.10, 12:54 zarchiwizowany
Dzięki:)
Trochę przepieczona, ale pierwsze koty za płoty:)

  wariacja walentynkowa ;)
   anewo   23.02.10, 10:01 zarchiwizowany
Robimy tą pizzę już od jakiegoś czasu, ale nigdy nie uwieczniliśmy jej na zdjeciach.

Ciasto wychodzi świetne (mam stary piekarnik, z którym bywa różnie, ale ta pizza
wychodzi zawsze cienka i chrupiąca), robię je z podstawowego przepisu (drożdży daję
całą saszetkę i do ciasta często dosypuję ziół, jest wtedy bardziej aromatyczne).
Na wierzch robimy sos pomidorowy (nie jestem zwolennikiem ketchupu na upieczonej już
pizzy) - puszka pomidorów zmiksowana i podgrzewana z podsmażonym czosnkiem i
przyprawami (sos robimy raczje na ostro czyli dodajemy chilli, paprykę ostrą, pieprz i dużo
ziół).
Po wyrośnięciu ciasta rozsmarowywujemy na nim ostudzony sos, a na wierzch wrzucamy
to na co mamy ochotę lub mamy pod ręką - często mamy pizzę pół na pół jeśli chodzi o
składniki.
Ta walentynkowa ma na sobie podsmażoną cebulkę, kawałki szynki i czarne oliwki.
Środek został wykonany z kukurydzy z puszki i czarnych oliwek. Całość zapieczona 12
min. po czym na wierzch dodaliśmy żółty ser i podpiekliśmy jeszcze kilka minut.

  Re: Chrrrrupiaca pizza
   figgin1   17.03.10, 21:11 zarchiwizowany
Piękne, dodaję do ulubionych :) Ino za suszonymi drożdżami muszę się rozejrzeć,
zawsze robiłam świeże.
--
Kot zjadł mi sygnaturkę :(((
demotywatory.pl/1495/Abstynencja-seksualna

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd