FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Tort bezowy z kremem daktylowym
   nobullshit   05.02.09, 14:38 zarchiwizowany
Miał być taki jak w warszawskiej restauracji Tradycja. Obejrzałam dokładnie
tort bezowy z kremem kawowym Liski:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,88748723,88824589,0,2.html?v=2
I niemal identyczne daktylow-orzechowe dacquoise z kremem mokka Szellki:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,56962453,56962453,0,2.html?v=2
Ale żaden z nich nie był TYM tortem, bo wydało mi się, że w Tradycji daktyle
były w kremie, nie w bezie. (Choć nie dam sobie nic uciąć, byłam tam dawno).

Postanowiłam więc zrobić eksperyment. Znalazłam w necie przepis na krem daktylowy:
home.inreach.com/marthac/fill3.html
SKŁADNIKI:
100 ml mleka
0,5 szklanki posiekanych daktyli (straciłam cierpliwość do siekania i
wrzuciłam je do malaksera. Zresztą chciałam, żeby były posiekane drobno.)
1 łyżka mąki
0, 25 szklanki cukru
1 jajko
0,5 szklanki posiekanych orzechów
1 łyżeczka wanilii (wydłubałam ziarenka z jednej laski)
WYKONANIE:
Zagotować mleko z daktylami w garnku do kąpieli wodnej. Ubić mąkę z jajkiem i
cukrem, wlać do mleka. Podgrzewać, cały czas mieszając, do zgęstnienia. (Ale
nie całkowitego, pamiętajmy, że dodamy jeszcze orzechy). Przestudzić, dodać
orzechy i wanilię, wymieszać.
Wychodzi szklanka - półtorej kremu. Dość do przełożenia tortu o średnicy ok.
18 cm.

Bezę upiekłam jak do Czekoladowej Pavlovej, z połowy proporcji.
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,32436389.html
Tzn. upiekłam dwa blaty, jeden wyciskany ze szprycy, bo chciałam, żeby był
płaski, drugi normalny.
Potem posmarowałam spód kremem i przykryłam tort drugim blatem.

I co? Koniec końców, nie wiem, ile ten tort miał wspólnego z "tradycjowym"
(trzeba się będzie znów tam wybrać), ale był przepyszny, i o dziwo wcale nie
za słodki. Choć bardzo słodki. Może byłoby lepiej nie dodawać do bezy
czekolady, a jeśli już to naprawdę gorzką, taką 90 procent. Albo zamiast
czekolady i kakao dodać kawę. Ale to szczegóły. Krem polecam z czystym
sumieniem, i całą kombinację też.


--
Mamrotek wydawniczy

  Re: Tort bezowy z kremem daktylowym
   sylwia1607   05.02.09, 14:51 zarchiwizowany
Krem na pewno jest dobry sadzac po skladnikach, pewnie mozna go wykorzystac do
innych ciast, albo eklerow.

  Re: Tort bezowy z kremem daktylowym
   alinka_li   05.02.09, 15:03 zarchiwizowany
Boże, dlaczego życie jest tak krótkie?! Zrobię, tylko kiedy?
--
"Podawajmy przepisy w formie rebusów - śmiechom i dyskusjom nie będzie końca"
Bobralus, Forum Kuchnia

  Re: Tort bezowy z kremem daktylowym
   peeky_wicky   05.02.09, 16:07 zarchiwizowany
ten krem daktylowy wydaje sie bardzo fajny, tylko chyba w ramach orzechow wrzuce
migdaly...

  Zostało coś??? nt.
   lunatica   05.02.09, 17:08 zarchiwizowany

  Re: Tort bezowy z kremem daktylowym
   jswm   05.02.09, 18:06 zarchiwizowany
bardzo, bardzo zachęcający przekrój!


  Re: Tort bezowy z kremem daktylowym
   nobullshit   06.02.09, 01:04 zarchiwizowany
Luna:
Nie zostało nic, bo - stoczywszy trudną walkę wewnętrzną - zapakowałam to, co
zostało, gościowi.
Jswm:
Przekrój jest jaki jest, bo lubię ciągnące się bezy. Poza tym oba blaty były
niskie, więc piekłam je tylko godzinę. Kwadrans dłużej by im jednak nie zaszkodził.
Alinko:
A kiedy ja zrobię Twoje ciasto bezowo-wiśniowe? :)
Panie piszące o kremie:
Myślę, że można by też zastąpić wanilię odrobiną rumu albo brandy - co kto lubi.
Albo w ogóle z niej zrezygnować. Natomiast chrupiącą wkładkę - czy będą to
orzechy, czy migdały, polecam.




--
Mamrotek wydawniczy

  Świetny n.t
   sinistra80   06.02.09, 01:45 zarchiwizowany

--
Nieudolność Hamasu w mordowaniu za pomocą nowoczesnej techniki nie jest jego
cnotą. Palestyńczycy nadrabiają swoją głupotę dość sprawnie swoją psychopatyczną
skłonnością do wysadzania siebie samych w powietrze, jadąc izraelskim autobusem.
Zat4ra na FP

  Re: Tort bezowy z kremem daktylowym
   pani.serwusowa   06.02.09, 12:43 zarchiwizowany
Zdjecie przekroju bardzo mnie zachecilo do produkcji... No dobra, do konsumpcji, no ale
jak sama nie wyprodukuje, to nie pojem. ;) Tylko nie wiem kiedy, bo w kolejce czeka tyle
deserow...
--
Piekny i czuly :)

  Re: Tort bezowy z kremem daktylowym
   nobullshit   24.02.09, 00:56 zarchiwizowany
Zwrócono mi - kanałami prywatnymi - uwagę, że się rąbnęłam i że mleka jest 1
szklanka, nie 100 ml. Mam oczy z guzików. Krem mi z tych proporcji wyszedł w
porządku, więc nie wiem, co powiedzieć. Pewnie przy całej szklance trzeba go
będzie dłużej odparowywać. I pewnie wyjdzie go trochę więcej.


--
Prawda jest cytrynową bezą

  Re: Tort bezowy z kremem daktylowym
   smettka   08.04.09, 22:55 zarchiwizowany
Z cala pewnoscia tort bedzie pyszny, ale nie ma wiele wspolnego z tym z Tradycji. Na
wstapie powinnam chya zlozyc oswiadczenie, ze uwielbiam ten tort i zdarza mi sie isc tam
na obiad tylko ze wzgledu na tort...

Po drugie: przeprowadzilam prywatne sledztwo w sprawie tortu i dowiedzialam sie (oraz
sprawdzilam) ze mozna go tez zjesc w Domu Polskim na Francuskiej a zarazem w Willi
Uphagena w Gdansku oraz w Rozanej na Chocimskiej w Warszawie. Dom Polski i Tradycja
byly kiedys jedna firma, ale wlasciciele sie poroznil i ich drogi sie rozeszly a przepis zostal.
Tego sie dowiedzialam szukajac przepisu na tort.

Dlaczego tort Nobullshit rozni sie zasadniczo od "Tradycyjnego"?
1. w wymienionych restauracjach czegos dodaja do bezy, nie jest biala, lecz piegata,
moze to byc kawa, ale pewnosci nie mam
2. jest on "z daktylami" a nie z kremem daktylowym (daktyle stanowia cieniutka
warstewke pod gorna beza, sa zmiksowane)
3.obie bezy sa rozdzielone gruba warstwa kremu kawowego, najprawdopodobniej na
bazie mascarpone, ale tez pewnosci nie mam
4. W Domu Polskim jest on wysoki, 'tortowy" w Tradycji - pavlovopodobny, latwiejszy do
wykonania.

I na koniec:
Oddam krolestwo za przepis na ten tort! ;)))))))
Pozdrawiam!

  Re: Tort bezowy z kremem daktylowym
   smettka   08.04.09, 22:58 zarchiwizowany
I jeszcze jedno uscislenie:
5. Beza w torcie "Tradycyjnym" jest biala (we wspomniane piegi) a nie czekoladowa.

  Re: Tort bezowy z kremem daktylowym
   nobullshit   08.04.09, 23:33 zarchiwizowany
smettka napisała:
> Oddam krolestwo za przepis na ten tort! ;)))))))

Ja też!
Dziękuję Ci za wszystkie uwagi. Jak chyba napisałam wyżej, muszę znów pójść do
Tradycji, bo kombinując tę wersję słabo pamiętałam oryginał. A czytając Cię,
zaczęłam sobie przypominać ten krem kawowy.
O ewentualnych odkryciach będę meldować.


--
Prawda jest cytrynową bezą

  Re: Tort bezowy z kremem daktylowym
   mysiulek08   09.04.09, 00:28 zarchiwizowany
Tortu z "Tradycji" nie znam, ale robie tort bezowy z kremem kawowym i beza ma piegi :)
Od kawy, a krem jest klasyczny maslany tyle, ze jajka sa ubite na parze stad kem ma
puszystosc i duzo w sobie alkoholu, no i kawe zmielona i zaparzina a nie rozpuszczalna.
Ostatnio, poniewaz zabrako mi kremu zmiksowalam daktyle z migdalami i ciemnym cukrem
i to byla jedna z warstw.

Od ilu lat jest ten tort w menu? Bo jak juz dlugo, dlugo, to stawiam jednak na klasyke
maslanojajeczna :)


--
Jest sobie Kot
Archiwum Babci Volviny

  Re: Tort bezowy z kremem daktylowym
   smettka   10.04.09, 19:19 zarchiwizowany
W karcie jest od dawna (lata cale), jednak recze ze nie jest to klasyczna masa
maslanojajeczna.

Pozdrowienia dla Nobullshit :)

  Re: Tort bezowy z kremem daktylowym
   nobullshit   10.04.09, 22:57 zarchiwizowany
smettka napisała:
> Pozdrowienia dla Nobullshit :)

Dziękuję bardzo i wice wersal, w wersji świątecznej.
Ale już drugi raz mnie pozdrawiasz w jednym wątku, więc się zastanawiam - czy my
się znamy? :))


--
Ja serniczę!

  Re: Tort bezowy z kremem daktylowym
   bodzia50   11.04.09, 10:24 zarchiwizowany
właśnie robię...przyszła sąsiadka i mówi chcesz białka?
bo wyrzucę...to wzięłam:)
--
Bożena

  Re: Tort bezowy z kremem daktylowym
   nobullshit   12.04.09, 02:41 zarchiwizowany
bodzia50 napisała:
> właśnie robię...przyszła sąsiadka i mówi chcesz białka?
> bo wyrzucę...to wzięłam:)

I co? Wyszedł? Smakował?


--
Prawda jest cytrynową bezą

  Re: Tort bezowy z kremem daktylowym
   bodzia50   12.04.09, 11:37 zarchiwizowany
nobullshit napisała:
>
> I co? Wyszedł? Smakował?

dowiem się pózniej trochę, bo dodałam dwa moje białka i mam dwa duuuże
kręgi bezowe ,bo mi jakoś wyjątkowo się udały :) -duże te jajka chyba
i musiałam zmienić plany
zrobiłam na dziś z bitą śmietaną i gruszkami + poziomki +polałam czekoladą

drugą część zostawię i jak zrobię ten krem to będzie tylko na wierzchu
ale zrobię ...może i fotkę, -świątecznie pozdrawiam-

a w tej chwili właśnie czekam na gości z obiadem
--
Bożena

  Re: Tort bezowy z kremem daktylowym
   bodzia50   13.04.09, 13:22 zarchiwizowany
Smakował.
Orzechy nie w kremie tylko na wierzchu - karmelizowane.
--
Bożena

  Re: Tort bezowy z kremem daktylowym
   bodzia50   13.04.09, 13:37 zarchiwizowany
zapomniałam o zdjęciach, chyba z przejedzenia-
--
Bożena

  Re: Tort bezowy z kremem daktylowym
   nobullshit   15.04.09, 23:50 zarchiwizowany
Prezentuje się bardzo apetycznie. Cieszę się, że taka Królowa Wypieków
skorzystała z mojego przepisu.

--
Prawda jest cytrynową bezą

  Re: Tort bezowy z kremem daktylowym
   bodzia50   16.04.09, 07:50 zarchiwizowany
nobullshit napisała:

> Prezentuje się bardzo apetycznie. Cieszę się, że taka Królowa Wypieków
> skorzystała z mojego przepisu.

Królowa ?...spadłam z tronu ze śmiechu:))
--
Bożena
Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd