FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

tort orzechowo-karmelowy

biszkopt wg. przepisu Dzikiej
6 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1 cukier waniliowy
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju

1. Żółtka oddzielić od białek. Dodac do nich proszek do piecz. i
ocet ->
wymieszać do całkowitego połączenia. Odstawić. (Zrobi się
taka 'piana')
2. Ubić białka, dodać do nich cukry, następnie żółtka. Następnie
stopniowo
dodawać wymieszane ze sobą mąki (przesiane).
3. Na koniec dodać do masy olej i delikatnie wymieszać.
4. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą
formę.
Piec około 30 minut w 170 st. C (aż brzegi 'odejdą od blachy i wierz
nabierz
koloru złotobrązowego)

3 blaty biszkoptu nasaczylam capucino orzechowym

krem
użylam 3 gotowych kremów Delecty do ciasta krówka, zmiksowalam to w 700 ml mleka w
powinnam w litrze, ale nie chcialo mi zesztywniec wiec dosypalam dodatkowo jeszcze
jedno opakowanie.

spód posmarowalam symbolicznie kremem, na to posypalam orzechy wloskie
rozdrobnione, i w koncu wlasciwa ilosc kremu.
druga warstwe tak samo.
wymarowalam tez boki, tak porzadnie nie zalujac kremu.
to oblepilam drobno zmielonymi orzechami wloskimi
na wierzchu jest karmel z puszki "mleko slodzone zageszczone"
puszka uprzednio gotowana przez 2 godziny


mam nadzieje, ze samuje tak jak wyglada, bo to na zalegle urodziny mojego synka.





--
<a
href="tickers.tickerfactory.com/ezt/d/2;10722;28/st/20070116/n/Jasiek/k/a765/ag"
>Trudna Miłość</a>
<a
href="tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10726;28/st/20081210/n/Maciej/k/67e7/ag"
>Dziadek</a>

tort orzechowo-karmelowy - margo_kozak 07.02.09, 22:49    
Re: tort orzechowo-karmelowy - margo_kozak 07.02.09, 22:51    
Re: tort orzechowo-karmelowy - reniam_123 08.02.09, 12:49    
Re: tort orzechowo-karmelowy - dzika41 08.02.09, 17:11    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd