FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Saksonskie ciasto maslane
   sylwia1607   18.02.09, 17:09 zarchiwizowany
Nie da sie ukryc, ze lubie wypieki pachnace maslem, obojetne czy drozdzowe czy
kruche. To ciasto, ma bardzo maslany smak, niby takie zwykle drozdzowe, ale ma
cos w sobie.
Z tego przepisu wychodzi wielka blacha ciasta;-)

400g maki pszennej
25g swiezych drozdzy
125ml cieplego mleka
30g cukru
70g roztopionego masla
1/2 lyzeczki soli
2 jajka

Na wierzch:

100g masla
1/4 lyzeczki soli
50g cukru
1/4 lyzeczki mielonego cynamonu
100g platkow migdalowych

Do mleka dodac drozdze, lyzke cukru, lyzke maki, wymieszac, przykryc
sciereczka i odstawic w cieple miejsce na okolo 15 minut. Po tym czasie do
miski wysypac make, dodac jajka, sol, reszte cukru, maslo i zaczyn. Zagniesc
ciasto, ja uzylam miksera, w 3 minuty mialam gotowe, lsniace, sprezyste
ciasto. Ciasto rozlozyc na calej blaszce, przykryc,odstawic ponownie do
wyrosniecia na jakies 20-30 minut.
Na ciescie palcami zrobic dolki, w te dolki wlozyc pokrojone w mala kostke
maslo, posypac cukrem zmieszanym z sola i cynamonem, na koniec posypac
platkami migdalowymi.
Piekarnik nagrzewamy do 220°C, wkladamy ciasto, po 5 minutach zmniejszamy
temp. do 200°C i pieczemy okolo 12-15 minut.

Smacznego!

  Re: Saksonskie ciasto maslane
   fettinia   18.02.09, 19:11 zarchiwizowany
Akurat drozdzowe mi wychodzi:)A owoce jakies mozna dodac?
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: Saksonskie ciasto maslane
   sylwia1607   18.02.09, 19:29 zarchiwizowany
Fetti, z owocami nie robilam, podejrzewam, ze mozna, ale nie duzo, bo "klapnie".
Mam tez inny fajny przepis na drozdzowe z owocami jak chcesz to wklepie;-)

  a tych drozdzy co tak malo? :) n/t
   ania_m66   18.02.09, 19:32 zarchiwizowany

  Re: a tych drozdzy co tak malo? :) n/t
   sylwia1607   18.02.09, 19:37 zarchiwizowany
Tak, tylko 25g na 400g maki. Ja dzis je robilam w pospiechu, nie wiem nawet czy
10 min stal zaczyn, ale wyroslo. Choc jak wiele osob twierdzi ja mam "dobra
reke" do drozdzowych;-) ile prawdy w tym to nie wiem, ale ciast na proszku do
pieczenia unikam, bo wychodza zakalce:-(

  Re: a tych drozdzy co tak malo? :) n/t
   ania_m66   18.02.09, 20:04 zarchiwizowany
dzieki :)
a jesli chodzi o proszek do pieczenia, sprobuj bio z kamieniem winnym (weinstein
backpulver) firmy alnatura.
tu na pierwszym malym zdjeciu. dostaniesz np w dm-ie. ja sobie bardzo chwale.
nie czuc "proszkiem", zadne zakalce nie wchodza w gre.
tinyurl.com/atgqxr
--
Exit Ghost

  Re: a tych drozdzy co tak malo? :) n/t
   sylwia1607   18.02.09, 21:29 zarchiwizowany
Dzieki Ci bardzo, ania_m, widzisz, tego nie widzialam, pewnie dlatego, ze nie
rozgladalam sie za nim. Wlasnie nie lubie tez smaku tej goryczki w proszku.
Bede musiala zakupic , mam pelno fajnych przepisow na ciasta z proszkiem do
pieczenia, ale ten strach przed zakalcem byl wiekszy...

  Re: Saksonskie ciasto maslane
   fettinia   18.02.09, 19:44 zarchiwizowany
a to nie bede wydziwiac-zrobie tak:)moje bractwo lubi cynamon:)i poczekam na
przepis z owocami:)
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  aaaa, "plattenkuchen", albo jak
   ania_m66   18.02.09, 19:23 zarchiwizowany
moj ex je okreslal "ciasto pogrzebowe", bo w ostwestfalen- lippe podaje sie je
do kawy na kazdej stypie :)
uwielbiam (choc nie latam z tego powodu na obce pogrzeby)

--
Exit Ghost

  Re: Saksonskie ciasto maslane
   ciacho34   18.02.09, 20:10 zarchiwizowany
Bardzo lubię drożdżowe ciasta a to na zdjęciu wygląda zupełnie jak mój placek
maślankowy który niestety nie miał wzięcia.
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,91377565,91377565.html
A twoje trafia do moich ulubionych.
--
Smacznego!

  Re: Saksonskie ciasto maslane
   sylwia1607   18.02.09, 21:32 zarchiwizowany
Ciacho34, no na proszku do pieczenia ciasta, to dla mnie jak wczesniej
wspomnialam , strach przed zakalcem, i smak proszku..

  Re: Saksonskie ciasto maslane
   ciacho34   18.02.09, 21:48 zarchiwizowany
mi czasem zakalec też wyjdzie ale nie w tym placku a proszku wcale nie czuć nic
a nic.
--
Smacznego!

  Re: o cholera moje ciasto!
   kasikr69   18.02.09, 23:46 zarchiwizowany
Uwielbiam, często robię, a jak robię to muszę częstować sąsiadów, bo tego
zapachu nie da się ukryć :-)

Znam pod nazwą Butterkuchen, pierwsze drożdżowe, które mi zawsze wychodzi
Składniki te same, proporcje minimalnie inne

500 g mąki, 60 g cukru, 90 g masła, 1 jajko, szklanka mleka, 30 g drożdży,
szczypta soli
wykonanie podobnie, góra podobnie

Potwierdzam, pyyyszne :-)

  Re: o cholera moje ciasto!
   sylwia1607   19.02.09, 00:05 zarchiwizowany
Kasikr69, nazywa sie wlasnie Sächsischer Butterkuchen!



  Re: Saksonskie ciasto maslane
   alinka_li   19.02.09, 14:36 zarchiwizowany
Ciacho, nie martw się brakiem zainteresowania, po prostu było już takie parę
razy prezentowane tu w galerii, sama robię co jakiś czas z różnymi owocami:))

Do Sylwii: apetyczne:)
--
"Podawajmy przepisy w formie rebusów - śmiechom i dyskusjom nie będzie końca"
Bobralus, Forum Kuchnia

  Re: Saksonskie ciasto maslane
   eeela   24.02.09, 00:11 zarchiwizowany
Zrobiłam dziś na kolację. Dopiero zaczynam ćwiczenia z ciastami drożdżowymi, a
to jest najlepsze jakie do tej pory mi wyszło. Powiedziałabym - idealne, gdyby
nie to, że było pokrzywione i nienadające się tymże do obfotografowania, ale
pyszne! Nie mogłam się oderwać :-) Jadłam z konfiturą wiśniową od mamy.


--
- Jak reagujecie, kiedy podrywa was brzydki facet?
- Mówię: 'precz, poczwaro!' i uciekam z wrzaskiem.
(by Bertrada, forum Kobieta)

  Re: Saksonskie ciasto maslane
   sylwia1607   24.02.09, 22:11 zarchiwizowany
Eeela, ciesze, sie , ze smakowalo, i wyszlo. A ono ma byc wlasnie takie
"pokrzywione", przez to, ze palcami uciskamy dolki w ktore wklada sie maslo;-)

  Re: Saksonskie ciasto maslane
   goos3001   25.02.09, 22:16 zarchiwizowany
Upiekłam to ciacho dzisiaj. Przyznaję, jest obłędne, uwielbiam połączenie dużej ilości
masła z cukrem i cynamonem, a do tego jeszcze migdały. Pycha.

  Re: Saksonskie ciasto maslane
   sylwia1607   25.02.09, 22:19 zarchiwizowany
To prawda, ze jest pyszne. Narobilyscie mi znow na to ciasto ochoty, ale ja dzis
inne pieklam, rownie pyszne, jutro wrzuce zdjecia.

  Re: Saksonskie ciasto maslane
   hazo   26.02.09, 22:57 zarchiwizowany
Bardzo dobre. Dziś upiekłam zmniejszając proporcjonalnie składniki.
Wydaje mi się, że lepiej byłoby płatki migdałowe zmieszać z cukrem i cynamonem, bo
posypane po wierzchu trochę mi odpadały, a tak może rozpuszczony cukier lepiej je sklei.

  Re: Saksonskie ciasto maslane
   wiorka_mrau   27.02.09, 20:31 zarchiwizowany
Rewelacyjne ciasto! U mnie w formie mini bułeczek bez Twojego wierzchu z masła
tylko z tradycyjną uwielbianą u mnie kruszonką, właśnie pałaszujemy na gorąco z
konfitura jagodową. Niech żyje weekend ;-)

  Perfekcja w każdym calu n.t.
   sinistra80   27.02.09, 21:23 zarchiwizowany

--
Nieudolność Hamasu w mordowaniu za pomocą nowoczesnej techniki nie jest jego
cnotą. Palestyńczycy nadrabiają swoją głupotę dość sprawnie swoją psychopatyczną
skłonnością do wysadzania siebie samych w powietrze, jadąc izraelskim autobusem.
Zat4ra na FP

  Re: Saksonskie ciasto maslane
   sylwia1607   27.02.09, 23:29 zarchiwizowany
Hazo, dobry pomysl z tym maslem , cukrem i migdalami, bo dla mnie tez obsypywaly
sie platki po upieczeniu.
Dziekuje za komplementy;-)

  Re: Saksonskie ciasto maslane
   amelia00   02.03.09, 15:50 zarchiwizowany
czyli ok. 20 min w sumie wystarczy? Jakoś mi to mało wygląda...

  Re: Saksonskie ciasto maslane
   diegosia   02.03.09, 16:14 zarchiwizowany
U mnie minut 18 wystarczylo spokojnie :)

Ciasto przepyszne, ale popracuje jeszcze troche nad "gora" - Butterkuchen, ktore
znam sa troche ciezsze - moj maz twierdzi, ze Niemcy czesto polewaja je w
trakcie pieczenia smietanka a moze i masla jeszcze wiecej daja.
Spod jest w kazdym razie wg mnie juz teraz idealny :)

--
"People who get up early in the morning cause war, death and famine" banksy

  Re: Saksonskie ciasto maslane
   sylwia1607   02.03.09, 19:20 zarchiwizowany
Amelia00, tak , 20 minut wystarczy.

  Re: Saksonskie ciasto maslane
   amelia00   03.03.09, 11:17 zarchiwizowany
Mam 2 pytania
1) czy to ciasto przypomina w smaku drożdżowca, czy raczej ma trochę inny smak, i czy
nie jest suche?
2) czy na 2-gi dzień jest również dobre?, bo z ciastem drożdżowym to jest jdnak tak, że
najlepsze jest świeże.

  Re: Saksonskie ciasto maslane
   hazo   03.03.09, 14:35 zarchiwizowany
amelia00 napisała:

> Mam 2 pytania
1) czy to ciasto przypomina w smaku drożdżowca, czy raczej ma trochę inny smak,
i czy nie jest suche?
2) czy na 2-gi dzień jest również dobre?, bo z ciastem drożdżowym to jest jdnak
tak, że najlepsze jest świeże.

Ad.1 - jak najbardziej drożdżowe,
Ad.2 - wg mnie najlepsze świeże. Moje na drugi dzień było suchawe, ale stało w szafce
niczym nie przykryte. Może to dlatego?


  Re: Saksonskie ciasto maslane
   eeela   05.03.09, 00:51 zarchiwizowany

> 2) czy na 2-gi dzień jest również dobre?, bo z ciastem drożdżowym to jest jdnak
> tak, że najlepsze jest świeże.


Na wszystkie drożdżowe wypieki jest sposób taki, ze należy je dość obficie
zwilżyć wodą, albo jeszcze lepiej mlekiem, po czym wsadzić do piekarnika albo
mikrofali - przywraca to im świeżość.

Ja tak robię za każdym razem jak upiekę coś drożdżowego, bo jest nas tylko dwoje
i nie dajemy rady zjeść wszystkiego za jednym posiedzeniem :-)


--
Perdedor no es aquel que no acumula logros, sino el que no puede reconocerlos cuando los tiene.

  Re: Saksonskie ciasto maslane
   sylwia1607   03.03.09, 19:10 zarchiwizowany
Amelia00, ciasto przypomina drozdzowe, ale bardziej maslane, jest bardziej puszyste,
jakie jest na drugi dzien-nie odpowiem, bo u mnie nigdy nie dotrwalo do drugiego dnia:-)

  Re: Saksonskie ciasto maslane
   owcabowca   03.03.09, 14:28 zarchiwizowany
Witam :)
Również mam pytanie: czy blaszkę czymś się smaruje (np. masłem)? Czy bez niczego
wkładamy ciasto do blachy?

  Re: Saksonskie ciasto maslane
   sylwia1607   03.03.09, 19:09 zarchiwizowany
Owcabowca, nie trzeba smrowac blaszki, poniewaz ciasto zawiera juz wystarczajaco
tluszczu.

  Re: Saksonskie ciasto maslane
   amelia00   04.03.09, 12:27 zarchiwizowany
moje wyszło niestety bardzo suche i twarde:(

  Re: Saksonskie ciasto maslane
   vivamania   04.03.09, 13:16 zarchiwizowany
Witam. upiekłam wczoraj i jest faktycznie przepyszne :) przeszkadza mi jedynie sól w
posypce, następnym razem nie dodam. zrobiłam z orzechami (z braku migdałów). dziś
jedzone wydaje mi się jeszcze lepsze :) nie jest suche!! Następne będzie w sobotę ;)
dziękuje za przepis
--
Masz mi coś do zarzucenia, zarzuć mi ręce na szyję (
S.Lec)

  Re: Saksonskie ciasto maslane
   amelia00   04.03.09, 14:44 zarchiwizowany
no to nie wiem, dlazcego moje jest suche:( Może za długo w piekarniku trzymałam (ok.
18min). Zrobiłam z kruszonką i płatkami migdałowymi.

  Re: a nie pieklas czasem z termoobiegiem? n/t
   rozyczko   04.03.09, 16:45 zarchiwizowany


  Re: a nie pieklas czasem z termoobiegiem? n/t
   eeela   05.03.09, 00:52 zarchiwizowany
A co termoobieg przeszkadza? ja piekłam z termoobiegiem i nijak suche nie wyszło :-)


--
- Jak reagujecie, kiedy podrywa was brzydki facet?
- Mówię: 'precz, poczwaro!' i uciekam z wrzaskiem.
(by Bertrada, forum Kobieta)

  Re: Saksonskie ciasto maslane
   sylwia1607   04.03.09, 19:18 zarchiwizowany
Amelia00, wyjelas od razu po upieczeniu z pieca? Moze za duzo kruszonki bylo i zrobila
sie skorupka na ciescie, i wyszlo suche?

  Re: Saksonskie ciasto maslane
   amelia00   04.03.09, 20:34 zarchiwizowany
nie, nie wyjęłam od razu, zostawiłam na ok. 10 min jeszcze po wyłączeniu w piekarniku.
To źle?

  Re: Saksonskie ciasto maslane
   sylwia1607   04.03.09, 20:46 zarchiwizowany
Amelia00, no jasne, ze zle, ciasto po prostu wyschlo pod wplywem temperatury, jaka byla
w piecu:-(( i zrobilo sie twarde i suche. Drozdzowe trzeba zawsze wyjac od razu.
Ale teraz juz wiesz i nastepnym razem bedzie dobrze:-)

  Re: oj narobilyscie mi smaka na drozdzowe! nt
   rozyczko   04.03.09, 22:06 zarchiwizowany


  Re: Saksonskie ciasto maslane
   kasikr69   04.03.09, 23:30 zarchiwizowany
potwierdzam to o czym pisze Sylwia, nie piec z termoobiegiem i od razu wyciągać
z piekarnika.
Moje na drugi dzień jest zawsze suche i jest to jedyna wada tego ciasta.

Polecam mrożenie! zawsze jakiś kawałek z blachy uszczknę i zamrażam, w ten
sposób zawsze mam ciasto dla niespodziewanych gości :-)

  Re: Saksonskie ciasto maslane
   sylwia1607   06.03.09, 19:26 zarchiwizowany
Zrobilam wczoraj z innego przepisu. Do ciasta dodaje sie mielone migdaly, przez to
wlasnie na drugi dzien jest jeszcze lepsze, wilgotne, nadal puszyste i mocno maslane;-)

150ml mleka
250g maki pszennej
1 paczuszka suchych drozdzy (7g)
100g mielonych migdalow
2 paczuszki cukru waniliowego
2 jajka
100g masla
szczypta soli

W rondelku podgrzac mleko, wrzucic maslo aby sie rozpuscilo. Reszte suchych skladnikow
wsypujemy do miski, mieszamy, dodajemy jajka, mleko z maslem i mieszamy mikserem
aby sie wszystkie skladniki polaczyly, ciasto bedzie lekko rzadkie i ciagnace, ale takie ma
byc. Odstawiamy w cieple miejsce na okolo godzine. Po tym czasie (nadal jest troche
klejace) przekladamy do blachy 30x40, rownamy, i odstawiamy do ponownego
wyrosniecia, na okolo pol godziny.

Na wierzch:

100g platkow migdalowych
50g cukru
70g masla

Kiedy ciasto bedzie wyrosniete, posypujemy polowa cukru, polewamy polowa stopionego
masla i posypujemy platkami migdalowymi, na to znowu cukier i maslo. Wstawiamy do
nagrzanego piekarnika na 200°C i pieczemy 25 minut. Ja po okolo 20 minutach przykrylam
folia bo bylo dosc ciemne.

Smacznego!

  dzieki za przepis :)
   ania_m66   04.04.09, 18:52 zarchiwizowany
zrobilam wlasnie wg tego z poczatku watku.
wyszlo wspaniale, znika w tempie blyskawicznym. drozdze byly bardzo zazywne i w
ciagu 15 min, kiedy skoczylam po make, zwialy z kubka :)
ciasto wyszlo mimo to naprawde swietnie, tylko co tu zrobic, zeby troche
"przykleic" migdaly do ciasta? znaczy nastepnym razem co zrobic?
--
Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
them what you got.

  Re: dzieki za przepis :)
   sylwia1607   04.04.09, 21:51 zarchiwizowany
Ania_m, ciesze sie, ze smakuje.
No nie mam jeszcze opracowanego patentu na to aby te migdaly "trzymaly sie"
ciasta;-) Musze cos wykombinowac przy nastepnym pieczeniu;-) Pozdrawiam

  Re: dzieki za przepis :)
   minor_swing   16.04.09, 19:05 zarchiwizowany
zrobiłam,ale szału nie ma :)
bardziej mi to pasuje na babeczkę,do zjedzenia rano przy kawce.
ale i tak dość szybko zniknęło z blachy :)

  Re: dzieki za przepis :)
   enigma78   24.05.09, 09:41 zarchiwizowany
ciasto takie sobie

  Re: Saksonskie ciasto maslane
   kamelia79   18.04.09, 13:50 zarchiwizowany
A ja przeczytalam : "Seksowne ciasto maslane"
no coz juz mi sie w oczach maci
ale ciasto zacvhecajaco wyglada
--
Call me Mother

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd