FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Pleśniak
   sweet_spoon   27.02.09, 10:56 zarchiwizowany
Pyszny, niesłychanie owocowy, niezawodny:) jedno z naszych ulubionych ciast!
polecam

Pleśniak z przepisu Doruś:

Składniki:

* 200 g masła
* 4 duże jajka (osobno białka i żółtka)
* 3 szklanki mąki
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2/3 szklanki + 3 łyżki drobnego cukru
* szczypta soli
* 2 łyżki kakao
* słoik dżemu, powideł lub świeżych owoców (zimą można dodać mrożone)

Zimne masło posiekać w misce razem z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, 3
łyżkami cukru i 4 żółtkami. Szybko zagnieść. Ciasto Podzielić na 3 części,
jedną z nich zagnieść z kakao. Uformować 3 kule i włożyć do lodówki do
stwardnienia.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2/3 szklanki cukru.

Blachę 26 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto
zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować grubą warstwą dżemu (lub powideł czy
owoców). Na to zetrzeć ciemne ciasto i ułożyć na nim pianę z białek. Na
wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.

Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180?C. Kroić najlepiej po całkowitym
ostygnięciu.

Smacznego!
--
zajrzyj!
sweetspoon.blogspot.com/

  Re: Pleśniak
   aluniaaa   27.02.09, 11:44 zarchiwizowany
uwielbiam, u nas to się nazywa skubaniec:-)
--
Ala

  Re: Pleśniak
   shachar   27.02.09, 13:01 zarchiwizowany
am, am :) a maka zwykla czy tortowa?

  Re: Pleśniak
   marbor1   27.02.09, 13:22 zarchiwizowany
Do kruchego ciasta jest najlepsza krupczatka.

  Re: Pleśniak
   laura771   27.02.09, 13:35 zarchiwizowany
ŚLICZNE,
ja tylko dodam, że tez daję krupczatki, pierwszą warstwę na dno wałkuję wałkiem
i nakłuwam widelcem. Do piekarnika wkładam warstę: dno, dżem, bakalie (rodzynki,
orzechy), starte ciemne ciasto i zapiekam, a pianę nakładam potem i ścieram tę
trzecią jasną cześć i wkładam drugi raz na 10 minut. Aha i ja do piany dodaję 1
łyżkę mąki ziemniaczanej, dzięki temu piana nie opada, tylko jest wysoka cały czas.
Uwielbiam to ciasto, dzem koniecznie kwaśny, jak dla mnie.

  Re: Pleśniak
   ciacho34   27.02.09, 13:46 zarchiwizowany
Przepyszne ciasto zapomniane przez wiele gospodyń.Dawno też nie piekłam a kiedyś
robiłam i to dość często z tartymi jabłkami zamiast dżemu, taki niby
jabłecznik.Pychotka.
--
Smacznego!

  sliczne zdjecia!!
   znana.jako.ggigus   27.02.09, 13:56 zarchiwizowany
jak mi juz napisano - pewnie sciagniete swiezo z agencji?
(potraktuj to jako komplement)

fajan rzecz, ten przepis, bo cale zycie myslalam, ze plesniak to od jakichs
fermentow w ciescie, plesni, ktore sie tuszuje poprzez piekarnik
--
It used to be that when you met someone, you needed to have sex as soon as
possible, because by the time you got to know them you probably wouldn't want
to. I used to do that, and I'm thinking about starting it again - Cybil Shepherd

  Re: Pleśniak
   evamarija   27.02.09, 14:02 zarchiwizowany
Tak, to jedno z lepszych ciast i chyba najlepsze w nim jest to ze w kazdym domu
smakuje troche inaczej. Ja ostatnio za sprawa kuzynki meza uwielbiam z truskawkami.

  Re: Pleśniak
   bene_gesserit   27.02.09, 14:18 zarchiwizowany
Plesniak rzadzi. Jednak imo wygrywa wersja z czemem z czarnej porzeczki i duza iloscia
orzechow. Nawet powidlowa mu nie dorownuje.
--
stereotypes are a real time-saver

  Re: Pleśniak
   aluniaaa   27.02.09, 14:59 zarchiwizowany
robiłam i z jagodami, agrestem, wisniami, sliwkami, zawsze smakuje przepysznie i za
kazdym razem się udaje.
--
Ala

  Re: Pleśniak
   marbor1   27.02.09, 15:21 zarchiwizowany
Z agrestem, to jest niebo w gębie. To ciasto wykorzystuję także do szarlotek.

  Re: Pleśniak
   irishcream   27.02.09, 15:20 zarchiwizowany
Czekam tylko na rabarbar, bo z rabarbarem jest najlepszy :)
--
Pozdrawiam, Aleksandra

  Re: Pleśniak
   sweet_spoon   27.02.09, 16:59 zarchiwizowany
dziekuje wam wszystkim za mikle slowa:)
ja dodalam krupczatki. Moim faworytem jest fersja z czarnymi porzeczkami, ale z
rabarbarem, truskawkami czy agrestem tez jest pyszny:) jak piszecie, zawsze sie
udaje i nie wazne z czym je zrobimy bedzie pychota!:)

pozdrawiam
--
zajrzyj!
sweetspoon.blogspot.com/

  Re: Pleśniak
   brace   27.02.09, 17:02 zarchiwizowany
a moja mama daje śliwki suszone ;)))

  Re: Pleśniak
   kalipowa   28.02.09, 19:44 zarchiwizowany
Boze: dziekuje Ci za (m.in. oczywiscie) to forum, za Sweet-spoon (a wczesniej
Dorke) oraz przepis na plesniaka - TO CIASTO WYSZLO REWELACYJNE (jutro postaram
sie wkleic zdjecia)

DZIEKI!!! - tyz Dorotka
--
Usmiechajmy sie do siebie!

  Re: Pleśniak
   bene_gesserit   28.02.09, 20:25 zarchiwizowany
O rany, pierwsza inwokacja do Stworcy w podziece za forum! Chwila historyczna i
wzruszajaca, wzrusz wzrusz.

--
indywidualnie nie lubie jajecznicy z glutem
(z forum kuchnia)

  Re: Pleśniak
   bobralus   28.02.09, 21:32 zarchiwizowany
o raju musze zrobic to ciasto, mam nadzieje, ze mi wyjdzie, bo je uwielbiam!
przepis wyglada na calkiem prosty, wiec moze jutro sie porwe:)
--
widział kto takiego kotka?

www.youtube.com/watch?v=TWzNJOfLVJ4

  Re: :-))))))
   kalipowa   01.03.09, 10:34 zarchiwizowany

--
Usmiechajmy sie do siebie!

  Śliczne zdjęcie n.t.
   sinistra80   01.03.09, 01:28 zarchiwizowany

--
Nieudolność Hamasu w mordowaniu za pomocą nowoczesnej techniki nie jest jego
cnotą. Palestyńczycy nadrabiają swoją głupotę dość sprawnie swoją psychopatyczną
skłonnością do wysadzania siebie samych w powietrze, jadąc izraelskim autobusem.
Zat4ra na FP

  mam i ja:)
   bobralus   01.03.09, 09:35 zarchiwizowany
zrobilam wczoraj w afekcie, na poczatku wydawalo sie, ze znowu mi nic z tego nie
wyjdzie (jestem antytalent ciastowy), jajka chyba byly za male, a bateria w
wadze siadla mi w polowei wazenia i w koncu zrobilam wszystko na oko, muszac do
ciasta dodac 2 lyzki zimnej wody (bo sobie przypomnialam, ze widzialam cos
takiego w przepisie na jakies kruche), zeby w ogole dalo sie je polaczyc (jajka
i maslo zuzylam juz cale). potem okazalo sie, ze moja blacha jest sporo wieksza
(40cmx24), ale wyszlo wspaniale! polaczylam dżemy z owocow lesnych z z czarnymi
porzeczkami, posypalam za czyjas rada potluczonymi orzechami wloskimi i wsypalam
garsc rodzynek, ktore prosily sie o zuzycie. wlasnie spałaszowałam kawałek na
śniadanie i to ciasto jest genialne. zdjecia nie robie, bo ladne mi nie wyjdzie
- ciasto jest dosc plaskie i ledwo widac warstwy. inwokacji tez nie bede
zamieszczac, ale na pewno wchodzi do stalego repertuaru:) dziekuje za super przepis.
--
widział kto takiego kotka?

www.youtube.com/watch?v=TWzNJOfLVJ4

  Re: Pleśniak
   pani.serwusowa   01.03.09, 14:54 zarchiwizowany
U mnie w domu to sie nazywalo ciasto szampanskie i rzadzilo na imprezach
urodzinowych w latach osiemdziesiatych i dlatego je tak uwielbiam, bo mi sie
kojarzy z dziecinstwem. Zdecydowanie do zrobienia i jak slusznie napisala Bene -
z porzeczkowymi przetworami najlepsze. :) (albo innymi kwaskowatymi)
--
I saw him. I saw him with my own eyes. Half killed.

  Re: Pleśniak
   shachar   08.03.09, 12:21 zarchiwizowany
upieklam wczoraj, pierwsy raz i pojawily sie nastepujace problemy..
ale moze zaczne od poczatku- wzielam make krupczatke puszysta i odmierzylam 3x
po ok 250ml (z braku szklanki), 1.5 lyzeczki proszku do piecz. 3 lyzki cukru,
szczypta soli ,4 zoltka ( jedno trafilo sie podwojne), 200g masla( nie takiego
strasznie zimnego, ale tez nie miekkiego) i zaczelam zagniatac. uzyskalam
konsystencje kruszonki do posypywania ciast, cie choroba mysle, w przepisie nie
ma zadnego plynu? sprawdzilam 3 razy ale nie bylo.
u mnie w domu twierdzili ze ciasto sie scali bardziej po owym lezakowaniu w
lodowce, wiec podielilam na 3 czesci (do jednej dodalam kakao tak jak bylo
przykazane),, przesypalam na folie, starajac sie ubic z tego kule, zawinelam i
cmyk do lodowki.
naszly mnie glebokie dumania, ile w tej lodowce moja kruszonka ma siedziec, bo
nie bylo napisane, znowu w domu odezwal sie glos ,ze pol godziny.
mialam chec wlozyc wszystko do zamrazarki ale podobno nie byl to dobry pomysl,
wiec poprzestalam na czesci chlodziarkowej.
w miedzyczasie zajelam sie piana z bialek, chcialam miec sliczna wiec tak jak
ktos wyzej napisal ubilam na polsztywno, potem dodalam lyzke maki ziemniaczanej
,ciagle mieszajac i na koniec 180 ml cukru, wyszlo cos o konsystencji lukru,
poszlo na fajans.
druga proba ubicia piany ,tym razem z cukrem pudrem ,to byl wiekszy sukces,
piana poszla do ciasta
po ok 40 min wyjelam jedna z kul i probowalam rozwalkowac spod, walek rozwalil
kule na 100 milionow czesci wiec wsypalam wszystko na dno formy i ubilam rekami
,nie bylo sensu dziurkowac tego widelcem z racji sypkiej konsystencji, na to
wrzucialm sloik dzemu
dwie pozostale kule wrzucilam na sekunde do zamrazarki, potem starlam na tarce,
ale w zasadzie nie bylo co scierac, okruchy wysypalam na dzem ,przekladajac
warstwy bita piana
pieklam 45 min w temp 350F w okraglej formie 26cm, calkiem fajny zapach rozszedl
sie po domu
z pieca wyszedl dosc niski( na wys. pol formy) placek , w przekroju nie bylo
widac ani dzemu, ani piany z bialek, ciemna czesc jeszcze jakos sie trzymala
kupy, ale jasny wierzch kruszyl zupelnie , nie mial struktury tartego ciasta,
tak jak na zdjeciu wyzej.

mam pytanie, co zrobilam nie tak droga Redakcjo?



  Re: Pleśniak
   shachar   08.03.09, 12:31 zarchiwizowany
wygooglalam inny przepis na plesniak, o tu
www.gotowanie.wkl.pl/przepis3526.html
mowia tam ze znakomita ilosc cukru idzie do ciasta, a nie do piany z bialka, tak
wiec gdzie ta wieksza ilosc cukru ma byc, he?

  Re: Pleśniak
   dorota.be   08.03.09, 13:48 zarchiwizowany
Przepisy przepisami ,a zasada jest taka,ze jak kruche ciasto jest za suche i sie rozpada,
to dodaje do niego jakies "lepiszcze",najczesciej smietane ,nie za duzo ,czasem
wystarcza jedna lyzka.Wazne jest czy dostatecznie polaczylas z maka zimne maslo z
lodowki- moze zostaly grudki ? Kruche ciasto powinno byc miekkie i plastyczne .W
zaleznosci od skladu albo sie klei,albo dobrze walkuje leko podsypywane maka,ale w
zadnym razie nie moze sie rozsypywac.
Piane ubijam tuz pzred wylozeniem jej na ciasto,nie wczesniej aby nie podeszla
woda.Cukier rozdzielam po polowie-pol do ciasta i pol do bialek.
U mnie piana to przedostatnia warstwa,tez czesto jest widoczna tylko miejscami,chociaz
tylko symbolicznie strugam na nia ciasto aby bylo lekko.
Nastepny plesniak bedzie bardziej fotogeniczny,zobaczysz!
--
♥♥♥♥♥

  Re: Pleśniak
   shachar   08.03.09, 13:55 zarchiwizowany
dzieki, dobra kobieto!!!!!!! :))
smietane ,mowisz? mialam ci ja smietane, nie powiem...
a jesli chodzi o wierzchnia warstwe, to tez sobie pomyslalam, ze nastepnym razem
to bedzie mniej niz 1/3, na rzecz srodkowej kakaowej

a dodajesz make ziemn. do piany? i cukier puder czy zwykly do niej?

  Re: Pleśniak
   dorota.be   08.03.09, 14:58 zarchiwizowany

-- -"a dodajesz make ziemn. do piany? i cukier puder czy zwykly do niej?"

Tak,dodaje,bo zawsze mam nadzieje,ze tym razem piana bedzie wysoka i okazala jak
na zdjeciu plesniaka "sweet spoon".
Mozna dodac zarowno puder jak i drobny krysztal,tyle,ze dluzej trzeba ubijac.
Powodzenia i nie zalamuj sie ,kazda z nas musi przez to przejsc :),co nie znaczy ,ze
pozniej nie zdarzaja sie tez rozne wpadki.......

--

♥♥♥♥♥

  Re: Pleśniak
   marbor1   08.03.09, 14:01 zarchiwizowany
Shachar, do tej porcji składników dodaj ze dwie pełne łyżki gęstej i zimnej
śmietany lub 2-3 zimnej wody. Sklei się wszystko na pewno.

  Re: Pleśniak
   shachar   08.03.09, 14:12 zarchiwizowany
dziekuje bardzo! nastepnym razem wyjdzie lepiej, co mnie wprawia w lepszy humor,
bo wczoraj cisnienie mi skakalo nad tortownico ;)

  Re: Pleśniak
   mika974   08.03.09, 14:27 zarchiwizowany
Miała podobny problem z ciastem, co prawda z innego przepisuna pleśniak. Nie chciało się
zlepić. Dodałam zimej wody. Połączyło się, siup dp zamrażarki na pół godz. Piana ubita
była od razu z cukrem pudrem (w cieście nie wiele cukru było). Upiekłam i było super!
--
Życie niemal na pewno ma sens (Albert E.)

  Re: Pleśniak
   lila_star   08.03.09, 19:42 zarchiwizowany
ja robiłam wczoraj, tez mi jakiś wyścigowy nie wyszedł, chociaz dzisiaj w smaku
juz lepszy. z ciastem się męczyłam chwile, ale potem dolałam zimnego mleka i
poszło. Jak dla mnie za dużo roboty nad tym ciastem. Jak znowu będe miała
niepotrzebne 2h to pewnie upiekę :)
--
Łasicudki :)

  Re: Pleśniak
   bene_gesserit   08.03.09, 19:46 zarchiwizowany
lila_star napisała:

> ja robiłam wczoraj, tez mi jakiś wyścigowy nie wyszedł, chociaz dzisiaj w smaku
> juz lepszy.

Ja - plesniaczy smakosz - uwazam, ze plesniak lepszy jest, kiedy dojrzeje. Dlatego
glownie, ze dzem sie wtedy lepiej wgryza w warstwe czekoladowa.


--
indywidualnie nie lubie jajecznicy z glutem
(z forum kuchnia)

  Re: Pleśniak
   yoaha   23.05.09, 21:00 zarchiwizowany
zamierzam dzis upiec to przepyszne ciasto po raz pierwszy
napiszcie prosze, czy nalezy wstawic je do zimnego czy nagrzanego piekarnika?

  Re: Pleśniak
   szalony_kucharz   23.05.09, 21:07 zarchiwizowany
Oczywiście, że do nagrzanego. Każde pieczenie powinno się zaczynać od rozgrzania
piekarnika.

--
Coito ergo sum! ;o)

  Re: Pleśniak
   yoaha   23.05.09, 21:18 zarchiwizowany
dziekuje bardzo :)
nawet o tym nie wiedzialam, sernik zawsze wstawiam do zimnego, drozdzowe tez
i tak samo zaczynalam z biszkoptem, ktory oczywiscie nie mial prawa sie udac :)

  Re: Pleśniak
   n_ina   24.05.09, 16:30 zarchiwizowany
robiłam kiedyś pleśniaka - wielokrotnie

super nadają się do tego kwaśne owoce

ja np. miałam zaprawiane latem czarne porzeczki (tylko owoce, bez cukru,
zapasteryzowane) , super!
--
Mój blog kulinarny

  Re: Pleśniak
   bernadeta75   24.05.09, 17:36 zarchiwizowany
własnie zrobiłam plesniaka.. pierwszy raz... dokładnie wg przepisu.. i coz.. nie wiem co
było nie tak ale moj pleśniak daleko odbiega wizerunkiem od wzoru... piany nie widac
wogole, całkowice znikla pod warstwa ciasta, tak sam o zreszta jak warsta ciemnego
ciasta, sam plesniak jest niziuteńki praktycznie jakby składal sie z dwoch warst ciasta i
masy dzemu:( w smaku to prawie sam dzem:( zeby nie bylo tak tragicznei ubiłam
smietane i podam go z nia i lodami moze rodzinka nie zrazi sie tak bardzo jak ja .. a
szkoda bo zapowiadało sie tak pięknie...

  Re: Pleśniak
   yoaha   24.05.09, 22:34 zarchiwizowany
u mnie wyszlo podobnie, ale pewnie dlatego, ze blacha byla nieco wieksza niz ta w
przepisie
no i dalam za duzo dzemu z czarnej porzeczki, spokojnie moglam dac polowe,
przynajmniej mialabym na kolejnego plesniaka, a wiecej sloikow juz nie mam

ale wyszedl bardzo pyszny :)

nastepnym razem zrobie z dzemem truskawkowym, bo z takim wlasnie mi dawno temu
bardzo posmakowal, gdy jadlam plesniaka pierwszy raz w zyciu ;)

  Re: Pleśniak
   a50   26.05.09, 09:21 zarchiwizowany
Robię to ciasto od wielu lat i przepis z powodzeniem przekazałam dalej.
W związku z tym jeśli można podzielę się swoimi uwagami:
- ta porcja ciasta jest dokładnie na podaną wielkość blachy,
- do ubitej piany dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej lub waniliowego (śmietankowego)
budyniu bez cukru - piana lepiej się "trzyma",
- jeśli ciasto piekę z owocami jagodowymi wówczas owoce mieszam z pianą,
- nie należy przesadzać z ilością marmolady,
- ponieważ moje dzieci nie lubią kakaowych ciast, przeważnie ciasto dzielę na połowę i
robię dwie warstwy, raczej z owocami i wówczas bez marmolady czy dżemu
Ponadto mam doskonały przepis na pleśniaka z serem.
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.

  Re: Pleśniak
   bernadeta75   26.05.09, 10:36 zarchiwizowany
hmm, blache miałam nawet mniejsza niz ta w przepisie. do paainy dałam łyzke mąki
ziemniaczanej. Jeden słoik dzemu nawet niepokrył całej pierwszej warstwy ciasta wiec
dałam połowe jeszcze jednego. Martwi mnie ze ciasto nie wyrosło i ze piana znikła. Co
do smaku nie mam uwag bo zostało zjedzone ale tylko dzieki dodatkowej przeze mnie
ubitej smietanie było wartosciowsze bo tak to prawie sam dzem byl a nie warstwowe
ciasto.
A jak dokładnie robicie ze swiezymi owocami? wystarczy je połozyc na ciescie czy
zmieszac z czyms? z jakims cukrem, czy zelatyna czy moze pianą? jestem lekkim
analfabetą ciastowym stąd te pytania:)
a czy moglabys podac przepis na tego plesniaka serowego?

  Re: Pleśniak
   a50   04.06.09, 10:34 zarchiwizowany
Niestety nie mogłam wcześniej, ale lepiaj późno niż wcale :-), podaję przepis na
plesniaka z serem. Mam ten przepis z onet -gotowanie i tam nazywał się "hetmaniec".
Chciałam dołączyć link, ale nie mogłam już go odszukać, może dlatego, że był z 2006 r.

Ciasto prawie takie samo jak w powyższym przepisie, natomiast warstwy przedstawiają
się tak:

I. ciasto białe
II. powidło najlepiej śliwkowe
III. ciasto ciemne

IV. masa serowa:
400 g sera zmielonego
4 jaja
100 g masła
200 g cukru pudru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej
zapach
ewentualnie bakalie

żółtka utrzeć z masłem i cukrem, dodać ser, lekko wymieszac z mąką, ubitymi białkami,
bakaliami

V. białka pozostałe z ciasta ubić z 4 łyżkami cukru, dodać budyń śmietankowy lub
waniliowy (jesli komuś się tak podoba może być kolorowy)

VI. ciasto jasne

Robiłam wielokrotnie, mojej rodzinie smakuje. Dla mnie połączenie łagodnego sera z
kwaśnym powidłem jest doskonale.
Pozdrawiam


  Re: Pleśniak
   pek2008   26.05.09, 08:20 zarchiwizowany
przepiekny i wiem ze przepyszny!
uwielbiam to ciasto, latwo sie robi a niebo w gebie:)

  Re: Pleśniak
   llilybebe   27.05.09, 16:03 zarchiwizowany
zrobilam moje zdjecie nie takie pyszne ale ciasto super! dzieki za przepis


  Re: Pleśniak
   bernadeta75   27.05.09, 22:07 zarchiwizowany
jakim cudem wyszła ci taka piana???? napewno robiałas z tego samego przepisu?

  piana
   lilybebe   28.05.09, 12:30 zarchiwizowany
przyznaje sie ze do bialek dodalam troche maki ziemniaczanej.
wyczytalam o tym w tym watku:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,83520545,83520545.html
a reszta tak samo jak w przepisie:)


  Re: owoce zamiast dzemu- pytanie
   rozyczko   28.05.09, 00:13 zarchiwizowany
czy moge dac zamiast dzemu mrozone owoce? Boje sie, ze zrobi sie zakalec :/

  Re: Pleśniak
   magpie101   28.05.09, 13:33 zarchiwizowany
Robie tak samo to ciasto od wielu lat tylko zamiast dzemu cala pierwsza warstwe
ciasta zakrywam wisniami drylowanymi lub agrestem (kwasny owoc) z cukru.

  Re: Pleśniak
   agafu   28.05.09, 21:13 zarchiwizowany
musi być dżem porzeczkowy i szklanka drobno-śrdnio drobno :-) posiekanych
orzechów do gotowej już piany.

  Re: Pleśniak
   fettinia   10.10.09, 21:20 zarchiwizowany
Jakie to zdjecie jest piekne!!!Dlaczego wczesniej go nie widzialam?:)
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: Pleśniak
   manczowa   11.10.09, 12:53 zarchiwizowany
u nas to ciasto nazywa się fuga lub skubaniec i oczywiście najlepsza jest z
agrestem z kompotu lub jakimś kwaśnym dżemem o dodaniu łyżki mąki ziemniaczanej
do piany nie wiedziałam przetestuję następnym razem aha ja nie trę ciasta na
tartce tylko byle jak skubię palcami

  Re: Pleśniak
   emma_me   13.11.09, 12:36 zarchiwizowany
zrobiłam , ale mi wyszło płaskie, jednak nie zmienia to faktu że rozeszło sie w
trzy sekundy, ja np. zjadałam zanim ostygło.

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd