FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Pad Thai w omlecie

Wiem, że nie dawno był wątek o pad thai, ale że przepis jednak trochę inny, pozwalam
sobie założyć nowy i nie zaśmiecać autorce jej własnego. Dzieło mojego małża,
udoskonalone w podanych proporcjach i składnikach, wg niego też spisane. Inspiracje z
youtube, kuchnia tv, cincin.

Pad Thai w omlecie
(Przepis na 4 porcje, sprawdzony, godny polecenia)
- 250g tajskiego makaronu ryżowego
- olej do woka (mocno aromatyczny, może być też olej orzechowy)
- 4 posiekane ząbki czosnku
- pół posiekanej czerwonej cebuli
- kostka naturalnego tofu (pokrojonej w kostkę)
- 250g krewetek (np. koktajlowych choć oczywiście najsmaczniejsze byłyby większe, np.
black tiger)
- 1 łyżeczka posiekanych czerwonych papryczek chili (opcjonalnie)
- 4 jajka (1 jajko na porcję)
- kubek kiełków fasoli mung
- kubek pokrojonego na 2,5cm paski szczypioru z dymki
- pół kubka niesolonych, prażonych, posiekanych orzeszków ziemnych
- pęczek świeżej kolendry, niestety jeszcze za rzadko do dostania w hipermarketach
- 4 cząstki limonki

Sos:
-4 łyżki sosu rybnego
-2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
-2 łyżeczki cukru palmowego
-4 łyżki soku z limonki

Sposób przygotowania:

Krok 1
Makaron należy namoczyć we wrzącej wodzie 3 min, aż lekko zmięknie.

Krok 2
Wlać składniki sosu do woka (lub głęboką patelnię) i podgrzać, aby rozpuścić cukier
palmowy. Przelewamy do drugiego naczynia.

Krok 3 (teraz będzie szybko)
Na rozgrzanym oleju do woka podsmażamy czosnek, cebulę, opcjonalnie papryczkę chili.
Za chwilę dodajemy tofu i dalej podsmażamy razem.
Po chwili dodajemy krewetki i podsmażamy (jeśli są to wcześniej mrożone ugotowane, to
tylko czekamy aż się rozmrożą na patelni). Mieszamy.
Dodajemy makaron i mieszamy ze składnikami na patelni.
Dodajemy sos i dalej mieszamy.
Na końcu dodajemy kiełki fasoli i dymkę, kolendrę. Mieszamy, aż wszystko dokładnie się
połączy.
Przesypujemy do innego naczynia.

Krok 3 (Dla każdej porcji oddzielnie).
Do woka wlewamy odrobinę oleju.
Wlewamy roztrzepane jajko i szybko rozprowadzamy po dnie patelni, aby uzyskać cienki
omlet.
Wkładamy ¼ uzyskanego wcześniej Pad Thai.
Posypujemy orzeszkami.
Składamy omlet na pół i przekładamy na talerz.
Gotowe !!!


--
Budzi się we mnie zwierzę!
Obawiam się, jednak, że to leniwiec.

Pad Thai w omlecie - jastii 08.03.09, 16:59    
Re: Pad Thai w omlecie - emigrantka34 08.03.09, 20:49    
Re: Pad Thai w omlecie - nobullshit 08.03.09, 22:12    
Re: Pad Thai w omlecie - emigrantka34 08.03.09, 22:22    
Re: Pad Thai w omlecie - jastii 09.03.09, 09:10    
Re: Pad Thai w omlecie - nobullshit 11.03.09, 01:13    
Re: Pad Thai w omlecie - emigrantka34 11.03.09, 07:25    
Re: Pad Thai w omlecie - jastii 09.03.09, 09:15    
Re: Pad Thai w omlecie - emigrantka34 09.03.09, 10:41    
Re: Pad Thai w omlecie - pani.serwusowa 08.03.09, 20:54    
Re: Pad Thai w omlecie - pani.serwusowa 05.04.09, 18:49    
cholera !!!! - emigrantka34 05.04.09, 20:05    
Re: cholera !!!! - pani.serwusowa 05.04.09, 20:39    
Re: Pad Thai w omlecie - jastii 06.04.09, 08:39    
Re: Pad Thai w omlecie - marghe_72 08.03.09, 21:38    
Re: Pad Thai w omlecie - jastii 11.03.09, 19:33    
Re: Pad Thai w omlecie - emigrantka34 11.03.09, 20:12    
Re: Pad Thai w omlecie - jastii 12.03.09, 07:57    
Re: Pad Thai w omlecie - senin1 12.03.09, 08:53    
Re: Pad Thai w omlecie - jastii 12.03.09, 10:55    
Re: Pad Thai w omlecie - senin1 12.03.09, 12:08    
znowu sie wtrace, sorry - emigrantka34 12.03.09, 12:27    
Re: znowu sie wtrace, sorry - senin1 12.03.09, 12:41    
Re: znowu sie wtrace, sorry - emigrantka34 12.03.09, 12:47    
Re: znowu sie wtrace, sorry - jastii 12.03.09, 12:52    
Re: znowu sie wtrace, sorry - senin1 12.03.09, 13:09    
Re: znowu sie wtrace, sorry - jastii 12.03.09, 13:59    
Re: znowu sie wtrace, sorry - emigrantka34 12.03.09, 15:27    
krewetki i limonka - emigrantka34 12.03.09, 11:38    
Re: Pad Thai w omlecie - senin1 12.03.09, 08:54    
uuups!! ale sie narobilo..sorry :)) nt - senin1 12.03.09, 10:43    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd