FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Zupa serowa
   alinka_li   18.03.09, 14:18 zarchiwizowany
Ostrzegam! Potrawa mięsna i mocno kaloryczna, także z półproduktów!
Nie akceptujących powyższych proszę o nie zaglądanie w wątek i powstrzymanie
się od złośliwych uwag;)

Przepis przywiozłam z Niemiec od bratowej. Zupa jest pyszna, bardzo sycąca,
idealna na tę porę roku (jeszcze zima...).

Podaję oryginalny przepis, ale przed ewentualnym zrobieniem doczytajcie,
proszę, moje uwagi poniżej przepisu.

ZUPA SEROWA

700g mięsa mielonego
1 l bulionu
2 słoiki pieczarek krojonych z zalewą (ok.375ml pojemności każdy, takie "od dżemu)
2 średnie pory- białe części
1 cebula
1- 2 łyżki tłuszczu do smażenia
2 serki topione po 150- 200g, jeden śmietankowy, drugi ziołowy (w oryg. serki
Milkana)

Mięso dobrze przyprawić solą, pieprzem, papryką. Podsmażyć na suchej patelni.
do gorącego bulionu dodać pieczarki razem z zalewą, zagotować. Dodać mięso z
patelni. Cebulę i pory pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie na
patelni. dodać trochę wody (ok 1 szkl.), dusić ok. 5 min. Przełożyć do garnka
z zupą, dodać serki. Zagotować i mieszać na wolnym ogniu, do rozpuszczenia.
Podawać z ciepłą bagietką lub bułeczkami.

Moje uwagi: zupa jest przepyszna, ale mi wyszła bardzo, bardzo gęsta. Po
zjedzeniu z mężem po porcji, zdecydowałam się na dodanie jeszcze 0,5l bulionu,
i wtedy było idealnie.
Po konsultacji z bratową odkryłam mój błąd- chciałam przedobrzyć, i zamiast
wodą to podlałam warzywa na patelni zupą z garnka:)
Ale i tak na przyszłość: dam mniej mięsa lub więcej bulionu:)
Acha, jeśli chodzi o pieczarki: dałam jeden duży słoik pieczarek w sosie/
zalewie własnym, znaleziony na najniższej półce w Tesco. Wyboru nie było.


Polecam wszystkim gorąco:))

--
"Podawajmy przepisy w formie rebusów - śmiechom i dyskusjom nie będzie końca"
Bobralus, Forum Kuchnia
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Re: Zupa serowa
   fettinia   18.03.09, 15:32 zarchiwizowany
hehe-Twoja ladniejsza niz oryginal:)
www.chefkoch.de/rezepte/36321012146631/Porree-Kaese-Suppe.html
robie czasem ale bez miesa:)
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: Zupa serowa
   alinka_li   18.03.09, 15:39 zarchiwizowany
Dzięki:))
Widzę jednak jakieś tam różnice w przepisie:)
No i widzę, że jednak te moje proporcje dobrze wyczułam, ze coś nie teges....
--
"Podawajmy przepisy w formie rebusów - śmiechom i dyskusjom nie będzie końca"
Bobralus, Forum Kuchnia

  Re: Zupa serowa
   pinkink3   18.03.09, 17:09 zarchiwizowany
Lubie zupy. A ta jest ciekawa.
Ciekawi mnie jednak ta zalewa spod pieczarek.
Czy mowa o pieczarkach marynowanych, a zalewa to woda z octem, listkiem bobkowym,
gorczyca itp?
Pytanie z gatunku glupich ale wole sie upewnic.


  Re: Zupa serowa
   fettinia   18.03.09, 17:13 zarchiwizowany
Nie-w DE sa takie pieczarki bez wyrazu w zalewie solnej.Octowej nie
uswiadczysz:( Dlatego marynowane trzeba samemu robic:)
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: Zupa serowa
   alinka_li   18.03.09, 17:56 zarchiwizowany
Tak jak Fetti napisała już- to nie mają być pieczarki marynowane tylko takie w
lekkiej zalewie, jak np.groszek czy kukurydza. Można kupić bez problemu.
--
"Podawajmy przepisy w formie rebusów - śmiechom i dyskusjom nie będzie końca"
Bobralus, Forum Kuchnia

  Re: Zupa serowa
   sylwia1607   18.03.09, 19:39 zarchiwizowany
Znam podobna zupe , bo bez pieczarek a z porem:-)

  grzybki
   pinkink3   18.03.09, 21:15 zarchiwizowany
Dzieki Fetti i Alinko--dobrze, ze zapytalam. Ale bylaby zupa!)))
U mnie tez widywalam takie puszkowe grzybki, ale nigdy nie probowalam bo wole swieze
albo, jak mnie przycisnie, to takie z marynaty. No i zapomnialam o istnieniu tych w
solance.

Eee, to Wy bidne jestescie bez grzybkow w occie. Dobrze, ze od Polski niedaleko...;))


  Re: grzybki
   vespertinee   18.03.09, 22:19 zarchiwizowany
Fajna! dobrze,ze za oknem jeszcze zimno, to mi ta zupa pasuje. Bo gdy wiosna
coraz blizej, to jednak wole lzejsze rzeczy. Moja babcia robi swietna zupe z
serkow, z selerem, bez miesa i pieczarek. A wiec tylko serki lączą obie zupy :)
--
Truskawki

  Re: grzybki
   gizmo292006   18.03.09, 23:11 zarchiwizowany
dziewczyny ... a te pieczarki to mogą być świeże ??? no podsmażone oczywiście
... bo tych w zalewie to ja jakoś nie trawię :(

  Re: grzybki
   alinka_li   19.03.09, 00:57 zarchiwizowany
Nie wiem, ale wydaje mi się, że jak już świeże, to nie podsmażane tylko surowe,
ew. przelane wrzątkiem albo lekko podgotowane. Ale to chyba załatwi sama temp.
zupy:) No i wtedy trzeba wziąć pod uwagę, że potrzebna jest też zalewa, czyli
trzeba by było więcej płynu dać do zupy, bo wyjdzie coś bardzo gęstego.
--
"Podawajmy przepisy w formie rebusów - śmiechom i dyskusjom nie będzie końca"
Bobralus, Forum Kuchnia

  Re: grzybki
   apfel27   19.03.09, 09:52 zarchiwizowany
Ja robie z surowych pieczarek. Wrzucam pokrojone pieczarki do zupy i gotuje.
Ostatnio sie dowiedzialam, ze mozna te zupe robic z porem zamiast pieczarek. Teraz
okazuje sie ze mozna pieczarki i por polaczyc. Tak tez zrobie:) Bardzo lubie te zupe.
Co do serkow to uzywam serkow w batonie hochland smietankowy i pieczarkowy,
ewentualnie o gouda.
--
"Jestem inteligentna, ale nie jestem intelektualistką"
Jeanne Moreau

  Re: grzybki
   alinka_li   19.03.09, 00:58 zarchiwizowany
Pinkink, jeśli chodzi o mnie, to ja jak najbardziej miejscowa jestem, w Polsce
mieszkam:)
--
"Podawajmy przepisy w formie rebusów - śmiechom i dyskusjom nie będzie końca"
Bobralus, Forum Kuchnia

  Re: grzybki
   pinkink3   19.03.09, 03:08 zarchiwizowany
alinka_li napisała:
ja jak najbardziej miejscowa jestem

A widzisz!
Kiedy ja jeszcze w Polsce mieszkalam to takich cudow z pieczarek nie bylo. Chyba.
Byly za to pyszne marynowane. Probowalam juz tu roznych, ale jeszcze na takie dobre
jak byly w Polsce nie natrafilam.


  Re: Zupa serowa
   emigrantka34   19.03.09, 01:22 zarchiwizowany
Wyglada ok, chetnie bym zjadla, ale jak dla mnie ta zupa z zupa serowa ma niewiele
wspolnego. Nie dosc, ze sera jak na lekarstwo, to jeszcze topiony...eh
na pewno nie jest to zupa serowa - przynajmniej dla mnie.
pozdrawiam

  Re: Zupa serowa
   wilowka   19.03.09, 11:10 zarchiwizowany
Mnie by smakowała :) Chyba ją zrobię, spodobał mi się też wyczerpujący opis -
dziękuję :)
--
Mecz Irlandia - Polska? Obejrzałabym z chęcią, ale uciekając, koszatniczka
zwinęła nam pilota od telewizora i od trzech dni puszcza zza kredensu Animal
Planet. Jak będzie jakiś mecz surykatek, dam Wam znać. by Funny game

  Re: Zupa serowa
   alinka_li   19.03.09, 14:54 zarchiwizowany
Wilowka, zachęcam:))
--
"Podawajmy przepisy w formie rebusów - śmiechom i dyskusjom nie będzie końca"
Bobralus, Forum Kuchnia

  Re: Zupa serowa
   alinka_li   19.03.09, 14:53 zarchiwizowany
400 g sera to "jak na lekarstwo"???
--
"Podawajmy przepisy w formie rebusów - śmiechom i dyskusjom nie będzie końca"
Bobralus, Forum Kuchnia

  Re: Zupa serowa
   nikolaska   19.03.09, 15:42 zarchiwizowany
Zrobię tą zupkę :)
--
AMELIA
NICOLAS
Nicolas i Amelka

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd