FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

singapurska rojak i warzywa zielone z woka

Czyszcze lodowke i spizarke po wyprawie do azjatyckiego sklepu.
Na dodatek za kilka dni wyjezdzam do Polski na dwa miesiace i bede sie upajac (pisze do
z absolutna radoscia) nasza swojska kuchnia.

W lodowce byla polowka ananasa i ogorek oraz zielone warzywa (te mam zawsze - takie
zboczenie).

I. Salatka (niby na cztery osoby, m zd to na dwie) o nazwie ROJAK

Na podstawie Charmain Solomon.
Banalnie prosta, szybka, smaczna.
Nie powala na kolana, ale jest bardzo lekka i swietna na wyzsze temperatury.
Od strony praktycznej nie znam tej kuchni, od strony teoretycznej jest to wg mnie melanz
wszystkich kuchni dalekoazjatyckich.

Skladniki:
1 maly ananas lub polowa duzego (niezbyt dojrzale)
1 ogorek wezowy (niezbyt pokazny)
2-4 zielone lub czerwone papryczki chili w zaleznosci od upodoban smakowych

Sos:
3 lyzki octu chinskiego (ja dalam japonski do ryzu)
2 lyzki cukru (dalam 1 palmowego i 1 trzcinowego)
2 lyzki sambal oelek lub utartych papryczke chili (dalam papryczki)
sol oraz sok z cytryny (dalam pol na pol sok z polowki cytryny i polowki limonki)
ok 1 lyzeczki suszonych krewetek

Przygotowanie:
Ogorek obrac ze skorki, przekroic wzdluz na cwiartki, odpestkowac; nastepnie cwiartki
przekroic w poprzek i pokroic w cienkie, dlugie paseczki.
Ananasa "obrobic", czyli usunac obie pietki, przekroic wzdluz na cwiartki.
Odkroic wzdluz centralna, twarda czesc.
Nastepnie miazsz odkroic od skory i pokroic na male kawalki.
Jezeli macie wlasne sposoby obrobienia ananasa, to zrobcie to wg wlasnego uznania.
Do salaterki z ogorkiem i ananasem dorzucilam trzy zielone chili, posiekane na
cieniusienkie plasterki. Nie solilam – jestem z tych, co malo sola.

W mozdzierzu ubilam suszone krewetki (ostatnia porcje z zamrazalnika).
Dodalam okolo trzech lyzek octu ryzowego, cukier, dwie posiekane papryczki chili, sok z
cytyny i limonki.

Sos wymieszac dobrze z salatka i natychmiast podawac, inaczej ogorek i ananas puszcza
zbyt wiele wody i klapna.

Ja sobie posypalam te salatke swiezo posiekana mieta i kolendra.

II. Warzywa i makaron z woka

Na podstawie zielonych warzyw z woka po tajsku....ale oryginalny przepis juz dawno
poszedl w zapomnienie i za kazdym razem wychodzi sobie jakies tam fusion....generalnie
rzecz biorac wg mnie wlasnie zielone warzywa sa "podatne" na rozne smaki, sosy i
eksperymenty...
Tak czy owak zielone warzywa z woka przynajmniej raz na tydzien robie ... bo je
uwielbiamy i juz.
Wazne, zeby byly chrupiace i al dente.

Skladniki zawsze na oko, wg uznania:
Bok choy (lub mini bok choy) - okolo 300 gr
Baby corns (mlode kukurydzki) - ok 100 gr
Groszek cukrowy - ok 100 gr
Zielona fasolka - okolo 100 gr
1 baklazan, pokrojony w podluzne kawalki
2-3 zabki czosnku, posiekane
2-3 cm imbiru (posiekanego)
ok 1 lyzki gestego sosu grzybowego do stir and fry (mialam sos Lee Kum Kee)
ok 1-2 lyzek sosu rybnego
ok 1 lyzki sosu sojowego light

Brokuly, szparagi zielone i inne zielone lub zolte, twarde warzywa beda tez mile widziane.

Kazde warzywo smaze osobno w mocno rozgrzanym woku na oleju np arachidowym, na
duzym ogniu okolo 1-3 minut (w zaleznosci od twardosci ).
Potem wrzucam czosnek i imbir na wok, smaze kilkadziesiat sekund na duzym ogniu, az
poczuje mocny aromat....dorzucam warzywa....wlewam sos grzybowy, sos rybny i sos
sojowy na koncu....oczywiscie caly czas machajac wokiem i szpatulka....zdejmuje z
ognia....zazwyczaj do zielonych warzyw dodaje tajska bazylie, ale dzisiaj zapomnialam,
potem na wierzch wrzucam troche kolendry, dymke....posypuje smazonymi szalotkami lub
czosnkiem.....czesto dodaje tez sos ostrygowy podczas wokowania, ale dodany dzis sos
grzybowy klocil mi sie z ostrygowym....czesto dodaje jeszcze chinskie grzyby.

Makaron:

opakowanie swiezego, chinskiego makaronu jajecznego (inne rodzaje makarony tez ujda
w tloku)
2-3 czerwone papryczki chili
troche oleju
imbir, posiekany (wg uznania smakowego - okolo lyzeczki)
czosnek - zabek posiekany (wg uznania)
1 lyzeczka cukru palmowego

Makaron chinski,swiezy, jajeczny, kupiony w garmazerce w chinskiej dzielnicy.
Do przyrzadzeia wystarczy mikrofala. ja wole woka. Wrzucam wszystkie przyprawy, cukier
palmowy, papryczki....smaze max minute, zerkam, zeby sie nie zbrazowilo
zanadto....wrzucam noodle, macham wokiem okolo dwoch minut.





Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

singapurska rojak i warzywa zielone z woka - emigrantka34 29.03.09, 01:46       Dobre!
zdjecia - emigrantka34 29.03.09, 01:48    
Re: singapurska rojak i warzywa zielone z woka - emigrantka34 29.03.09, 01:59    
Re: singapurska rojak i warzywa zielone z woka - panna.pola 29.03.09, 08:24    
no to mnie pani Solomon rozczarowala - senin1 29.03.09, 10:12    
dzieki za uwagi - emigrantka34 29.03.09, 11:03    
z wikipedii - emigrantka34 29.03.09, 11:15    
Re: singapurska rojak i warzywa zielone z woka - pani.serwusowa 29.03.09, 14:08    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd