FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Włoska zupa czosnkowo-cukiniowa
   buterfly5   30.03.09, 19:14 zarchiwizowany
Przepis, autorstw Giezika znalazłam na forum, i "chodził" za mną już od dawna:)
cyt:
Wśród setek - a może nawet dzięki istnieniu internetu - tysięcy przepisów znajdują się
czasem prawdziwe perełki. Klejnoty, o których myśli się co pewien czas, a które tylko
czekają na swój dzień. Ich przygotowanie to czynność niemal tak intymna, jak
wyjmowane przez kolekcjonera szczególnie ukochane lub cenne okazy. Takim skarbem
jest zupa z czosnku i cukinii. Cały efekt polega na wykorzystaniu dwóch głowek czosnku.
Mimo tej wydawałoby się - zabójczej ilości - efekt jest tak samo łagodny, jak przy zupie
czosnkowej, czy kurczaku z 40 ząbkami czosnku. Działa tu ta niesamowita kulinarna
magia, niedostępna dla wszystkich trendy kucharzy, dla których nie ma różnicy między
pomidorami dojrzewającymi w słońcu, a sztucznie wyprodukowanymi w środku zimy.
Czosnek zmiażdżony w tej ilości faktycznie powoduje, że zupa jest nie do przełknięcia.
Jednak cienkie poszatkowanie go w plastry całkowicie niweczy ten efekt. A profani, niech
użyją torebki ze sproszkowanym czosnkiem wszak dla nich to wszystko jedno, a strach
przed odorem jest najważniejszy.
Drugi istotny element to cukinia. Właśnie się pojawiła, co było tym momentem, który
przeważył, że dziś będzie właśnie zupa. Młoda, zielona, wkrojona do zupy razem ze
skórką i dzięki gotowaniu nabierająca szklistego wizerunku. Całość wieńczy świeża
bazylia, dodana na samym końcu.
Składniki:
oliwa z oliwek
cebula 1 szt. -- drobno posiekana
czosnek 2 główki -- pocięty w cienkie plasterki
ziemniaki 4 szt. -- pokrojone w plastry
rosół z kury 2 l. -- może być woda
cukinia 2 szt.
bazylia 1 łyżka -- drobno posiekana

1. W garnku podgrzać oliwę i smażyć na złocisto cebulę z czosnkiem (5-10 min). Dodać
ziemniaki i smażyć kolejne 2 min, mieszając.
2. Wlać rosół, doprawić solą i pieprzem i wolno gotować 30 min.
3. Odstawić nieco do ostygnięcia i utrzeć mikserem.
3. Cukinie pokroić na krótkie mawałki. Zupę ponownie zagotować (zdejmując szumowiny).
Dodać cukinię i gotować 20-25 min.
4. Tuż przed podaniem dodać bazylię.



Ja serwowałam to cudo z grzankami z serem. Rodzina zachwycona, przepis na stałe
wchodzi do menu:)




--
Mała księżniczka
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Re: Włoska zupa czosnkowo-cukiniowa
   siostraheli   30.03.09, 21:55 zarchiwizowany
To był kiedyś jeden z hitów forum Kuchnia. I zagościła na stałe w wielu domach.

  Re: Włoska zupa czosnkowo-cukiniowa
   vespertinee   30.03.09, 23:23 zarchiwizowany
Jakim cudem jej nie widziałam? Musi być przepyszna, zapisuję ją bez wahania i
dziękuję za odgrzanie przepisu :)
--
Truskawki

  Re: Włoska zupa czosnkowo-cukiniowa
   szarsz   31.03.09, 19:17 zarchiwizowany
siostraheli napisała:
> To był kiedyś jeden z hitów forum Kuchnia. I zagościła na stałe w wielu domach.

Nooooooo przecież :) Giezika czy Brunoscha?


--
biuściasty katalog staników

  Re: Włoska zupa czosnkowo-cukiniowa
   szarsz   31.03.09, 19:18 zarchiwizowany
W pierwszym zdaniu jest, że Giezika :) Zdjęcie mi się na oczy rzuciło...

  Re: Włoska zupa czosnkowo-cukiniowa
   nobullshit   31.03.09, 15:40 zarchiwizowany
O tak, jak napisała Siostra, to forowy przebój.
A sama jej wieki nie robiłam - dzięki za przypomnienie.

--
Ja serniczę!

  Re: Włoska zupa czosnkowo-cukiniowa
   qubraq   31.03.09, 16:23 zarchiwizowany
A propos czasu gotowania cukini: często ją gotuję jako dodatek do zupy wielowarzywnej
(np dzisiaj...) ale wrzucam ją pokrojoną ze skórą w grubą kostkę na nie wiecej niz 8 minut
Wg mnie po 25 minutach gotowania cukini nic z niej nie zostanie poza smakiem;

  Re: Włoska zupa czosnkowo-cukiniowa
   buterfly5   31.03.09, 21:09 zarchiwizowany
Moja cukinia po 25 minutach gotowania trzymała się dzielnie, jak widać:-)
--
Mała księżniczka

  Re: Włoska zupa czosnkowo-cukiniowa
   qubraq   01.04.09, 16:37 zarchiwizowany
buterfly5 napisała:

> Moja cukinia po 25 minutach gotowania trzymała się dzielnie, jak widać:-)

Bujasz zlociutka! :-) Pewnie zrobilaś tak jak ja nie patrząc na zegar :-)


  Re: Włoska zupa czosnkowo-cukiniowa
   siostraheli   01.04.09, 13:29 zarchiwizowany
Ja ją gotuję najwyżej pięć minut. Albo po prostu wrzucam do wrzacej zupy i wyłączam
zostawiając chwilę na gorącej płycie.

  Re: Włoska zupa czosnkowo-cukiniowa
   pani.serwusowa   01.04.09, 00:50 zarchiwizowany
A ja znam wersje z oregano. Pyszna.
--
Widzimy się w kwietniu w Leeds oraz w Newcastle. :)

  ja ja zrobie jutro
   emigrantka34   01.04.09, 00:57 zarchiwizowany
ale zastanawiam sie, dlaczego w tej zupie nie widac chocby jednego z tych 40 plasterkow
czosnku.

Odcedzilas je, utopily sie, czy calkiem sie rozgotowaly ?????

  Re: ja ja zrobie jutro
   funny_game   01.04.09, 10:51 zarchiwizowany
Ja miałam zawsze 3= z czytania ze zrozumieniem, ale tam jest chyba coś o
zmiksowaniu zupy przed dodaniem cukini :)))))

--
I Know What You Are

  Re: ja ja zrobie jutro
   emigrantka34   01.04.09, 11:14 zarchiwizowany
ani rzeczywiscie jest. ale to bylo o pierwszej w nocy - jak sie spi po piec godzin dziennie
przy niemowleciu, to sie czasem mozna pomylic

  Re: ja ja zrobie jutro
   funny_game   01.04.09, 12:00 zarchiwizowany
:)

Pozdrawiam Niemowlę i dzielną Mamę!

--
I Know What You Are

  Re: Włoska zupa czosnkowo-cukiniowa
   funny_game   05.04.09, 13:02 zarchiwizowany
Zrobię dziś, bo się pomyliłam (tak, tak) i, zamiast bakłażana do pewnej potrawy,
kupiłam cukinię.
Może podświadomie chciałam zrobić taką zupę?
Zdjęcie dołączę niezwłocznie po ugotowaniu dania :)

--
I Know What You Are

  Re: Włoska zupa czosnkowo-cukiniowa
   vanilla4   05.04.09, 23:13 zarchiwizowany
mmm. wygląda smakowicie! Wszystko co lubię - cukinia i czosnek - zrobię niebawem
na pewno!
--
VANILIOWE FORUM DLA KOBIET
Pichcenie

  Re: Włoska zupa czosnkowo-cukiniowa
   giezik   06.04.09, 07:43 zarchiwizowany
o jak miło :)

dostalem sygal, ze z czelusci GP został wydostany ten przepis.
Więc wszystkim smacznego na wiosnę


--
"Małżeństwo zawsze jest związkiem dwojga ludzi gotowych przysiąc, że tylko to drugie
chrapie.."

  Re: Włoska zupa czosnkowo-cukiniowa
   ecikp   07.04.09, 08:32 zarchiwizowany
Nieoceniony Gieziku - zrobiłam i jest pyszna. Oczywiście po 25 minutach cukinia była w
stanie jak na zdjęciu powyżej :)
Czekam na kolejne przepisy na zupy-kremy bo to moja nowa miłość.

  Re: Włoska zupa czosnkowo-cukiniowa
   szarsz   07.04.09, 23:10 zarchiwizowany
giezik napisał:
> dostalem sygal, ze z czelusci GP został wydostany ten przepis.

A kto pamięta kurczaka z winogronami w curry? :)

--
biuściasty katalog staników

  Re: Włoska zupa czosnkowo-cukiniowa
   laenia   08.04.09, 18:55 zarchiwizowany
Jako początkująca gospodyni zapytam - tego rosołu mają być aż 2 litry? Na
zdjeciu widzę dosć gęsty krem, a ja mam wrazenie, że wyjdzie za rzadka.
Pozdrawiam :)

  Re: Włoska zupa czosnkowo-cukiniowa
   buterfly5   10.04.09, 01:09 zarchiwizowany
Na zdjęciu jest zupka właśnie z dwoma litrami. Nie jest bardzo gęsta ale kremowa,
sycąca...
Gieziku, jeszcze raz dziękuję:)
--
Mała księżniczka

  Re: Włoska zupa czosnkowo-cukiniowa
   vanilla4   25.04.09, 19:31 zarchiwizowany
dziś zrobiłam :-)) pyszna!
--
VANILIOWE FORUM DLA KOBIET
Pichcenie
Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd