FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

sznycelki jagnięce z miętą i szparagi z gremolata

Mój własny przepis wymyślony dzisiaj po poludniu.

Kulki jagnięce nazwałam sznycelkami, bo u mnie w domu rodzinnym na południu kraju tak
mowi się na mielone mięso, smażone na patelni.
Przygotowanie kolacji zajelo troche ponad pol godziny.
Moj maz nazwal te potrawe seksualna.

Składniki:

1. Sznycelki jagnięce

około 250 gr zmielonej jagnięciny
1 jajko
mała garść mięty pieprzowej - drobno posiekana
2 średnie ząbki czosnku
starta skorka mniej więcej z jednej trzeciej dużej cytryny
sól, pieprz do smaku
parę szczypt chili w proszku
parę szczypt kurkumy w proszku
bułka tarta
migdały w proszku (opcjonalnie, około łyżki)
masło sklarowane
ewentualnie jeszcze oliwa
trochę parmezanu do posypania

2. szparagi:
około 10 białych szparagów, średniej grubości
oliwa
na gremolate:
duża garść pietruszki
2 dość duże ząbki czosnku
starta skórka z połowy (lub więcej) cytryny
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mięso przełożyłam do miski, wbiłam jajko, następnie dodałam posiekaną miętę pieprzową,
dodałam startą skórkę z czesci cytryny uważając na to, aby nie zetrzeć białego,
gorzkiego miąższu. Posypałam na wyczucie kurkuma i chili, dodałam przetarty przez
praskę czosnek, posoliłam i popieprzyłam.
Uformowałam z tej ilosci mięsa 9 małych sznycelków. Obtoczyłam je w bułce tartej
wymieszanej z miglałami w proszku (takimi do ciast).

Na uprzednio rozgrzanej patelni sklarowałam trzy łyżki masła, włożyłam sznycelki i
smażyłam je z obu stron na dość wysokim ogniu zeby sie przyrumiely, po czym na średnim
około 10 minut. Na koniec wyłączyłam ogień.

W międzyczasie:
- obrałam szparagi obieraczką do warzywa i włożyłam je do parowara (na 15 minut -
zależy od grubości szparagów). Gdy kto nie ma wprawy, niech obierze szparagi przed
rozpoczeciem zabawy z miesem.

- umyłam i posiekałam bardzo drobno pietruszkę i czosnek. Dodałam je do miseczki z
oliwa, startą skórką cytryny. Wymieszałam.

Szyncelki podgrzałam na dużym ogniu machając patelnią :)
Ułozyłam po trzy na talerzu, posypałam odrobiną parmezanu, ułożyłam po trzy szparagi,
które polałam gremolatą z oliwą.

Jagnięcina z tak przygotowanymi szparagami smakuje zajebiście.

Smacznego.



Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

sznycelki jagnięce z miętą i szparagi z gremolata - emigrantka34 31.03.09, 22:44       Dobre!
sznycelki jagniece, szpargi z gremolata - emigrantka34 31.03.09, 22:45    
Chyba miałaś wyjechać? - nobullshit 31.03.09, 22:57    
tak - emigrantka34 31.03.09, 23:06    
Re: Chyba miałaś wyjechać? - ania_m66 31.03.09, 23:29    
ale wiesz, - emigrantka34 31.03.09, 23:35    
Re: ale wiesz, - nobullshit 01.04.09, 00:58    
Re: ale wiesz, - emigrantka34 01.04.09, 01:08    
Re: ale wiesz, - emigrantka34 01.04.09, 01:09    
Re: sznycelki jagnięce z miętą i szparagi z gremo - pani.serwusowa 01.04.09, 00:27    
Re: sznycelki jagnięce z miętą i szparagi z gremo - emigrantka34 01.04.09, 00:28    
Re: sznycelki jagnięce z miętą i szparagi z gremo - ania_m66 01.04.09, 00:55    
joj oj - emigrantka34 01.04.09, 01:07    
Re: joj oj - ania_m66 01.04.09, 01:22    
skad wiesz ? - emigrantka34 02.04.09, 17:20    
Re: sznycelki jagnięce z miętą i szparagi z gremo - 363636r 01.04.09, 05:10    
Re: sznycelki jagnięce z miętą i szparagi z gremo - emigrantka34 01.04.09, 09:42    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd