FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Wielkanocna babka zaparzana

Z okazji zbliżającej się wielkimi krokami Wielkanocy, chciałam podzielić się przepisem na babę
drożdżową, w której część mąki jest zaparzana gorącym mlekiem.
Babka jest wilgotna, raczej ciężka.
Ciasto bardzo wyrasta, więc należy pamietać, żeby wlewać je do 1/3 wysokości formy
babkowej.
Z podanego przepisu wychodzą 2 małe lub 1 bardzo duża babka.

Babka zaparzana

500 g mąki pszennej
300 ml mleka
30 g świeżych drożdży (lub 10 g drożdży suszonych instant)
5 żółtek
150 g drobnego cukru
50 g rodzynków
40-50 ml rumu
50 g migdałów
cukier z prawdziwą wanilią
100 g masła


1. Piekarnik nagrzać do 100 st C.
2. Do miski wsypać mąkę i wstawić do piekarnika na kilka minut, by mąka była ciepła.
3. Rodzynki zalać rumem i odstawić na czas przygotowania ciasta.
4. Mleko zagotować.
5. 150 g mąki wsypać do miski i powoli wlewać mleko, intensywnie mieszając masę - najlepiej
zrobić to mikserem, by masa gładko się ucierała. Odstawić do ostygnięcia.
6. Drożdże zasypać łyżką cukru, rozetrzeć i odstawić.
7. Kiedy mąka z mlekiem osiągnie temperaturę pokojową, wlać drożdże, dokładnie wyrobić i
odstawić na ok. 30 minut.
8. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel mogel, dodać wanilię. Dodać do rozczynu i dobrze wyrobić.
Powoli wlewać roztopione i ostudzone masło i resztę mąki oraz bakalie (rodzynki należy
wcześniej odsączyć na sicie).
Ciasto powinno być dosyć luźne i mieć dużo pecherzyków powietrza. Jeśli nie jest - należy dodać
nieco więcej ciepłego mleka.
9. Dwie formy babkowe wysmarować masłem i wysypać mąką. Wlać do nich ciasto - powinno
sięgać max 1/3 wysokości formy.
10. Przykryć formy wilgotną ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia - ciasto musi podwoić
objętość. Zajmuje to 1-2 godziny.
11. Piekarnik nagrzać do 180 st C.Piec godzinę, po ok. 45 minutach sprawdzając drewnianym
patyczkiem stopień upieczenia ciasta. Jeśli babka zbyt szybko sie rumieni, należy przykryć jej
wierzch folią aluminiową.
12. Po upieczeniu, przed wyjęciem z formy dobrze ostudzić.
13. Można polukrować lub polać polewą czekoladową.

Smacznego!

--
White Plate. Mój blog kulinarny.
Pieczenie krok po kroku.

Wielkanocna babka zaparzana - lis_ka 02.04.09, 20:33    
Re: Wielkanocna babka zaparzana - nobullshit 03.04.09, 12:30    
Re: Wielkanocna babka zaparzana - lila_star 06.04.09, 08:45    
Re: Wielkanocna babka zaparzana - nobullshit 06.04.09, 10:16    
Re: Wielkanocna babka zaparzana - lila_star 06.04.09, 12:03    
Re: Wielkanocna babka zaparzana - marnaz 06.04.09, 09:31    
Re: Wielkanocna babka zaparzana - pelagia_pela 06.04.09, 11:29    
Re: Wielkanocna babka zaparzana - vespertinee 06.04.09, 22:57    
Re: Wielkanocna babka zaparzana - lis_ka 08.04.09, 20:33    
Jaki rozmiar foremki? - bagatella 09.04.09, 14:09    
Re: Wielkanocna babka zaparzana - marnaz 10.04.09, 15:03    
Re: Wielkanocna babka zaparzana - issys 03.04.10, 15:16    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd