FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Schab z morelami
   b.b.1   14.04.09, 20:41 zarchiwizowany
polecam pomysl Komarki
everycakeyoubake.blogspot.com/search/label/Wielkanoc
Schab z morelami:

schab surowy (ok. 1-1,5 kg)
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
parę listków laurowych,
zielę angielskie,
opakowanie moreli suszonych

W dużym naczyniu przygotować zalewę. Przegotowaną zimną wodę (tyle by mięso
zostało zakryte) wymieszać z solą, dodać pieprz w ziarnkach, zielę angielskie, liście
laurowe oraz kilka moreli. Włożyć mięso i marynować przynajmniej parę godzin (najlepiej
dobę).
Morele zalać kieliszkiem morelówki i również zostawić na parę godzin.
Mięso wyjąć z zalewy, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą, pieprzem mielonym
oraz posiekanymi drobno ząbkami czosnku. Schab nakłuć w środku długim ostrym nożem i
nadziać zamarynowanymi w alkoholu morelami. Piec w rękawie do pieczenia lub w
brytfance z pokrywą około 1,5 godziny aż mięso się zarumieni.

  marzenie, ale to nie pomysl naszej Komarki...
   jacek1f   14.04.09, 21:43 zarchiwizowany
:-0 to piekny ogolnoludzki standard!

:-)

  Re: Schab z morelami
   dzika41   14.04.09, 21:59 zarchiwizowany
Stanowczo wolę ze śliwką suszoną a raczej podwędzaną!

Robiłam i z morelą, i ze śliwką.
Śliwka ma palmę pierwszeństwa w mym domu :)

Ja schab dzień przed pieczeniem nacieram solą, czosnkiem i odrobiną papryki
(słodka + ostra)

Następnego dnia Ślubny robi dziurę w schabie i nadziewa i rewelacyjnie mu to
wychodzi, tzn. po upieczeniu otrzymuję śliwki otoczone schabem :D I to jest to
co uwielbiam
Obiecuję zamieścić fotkę przy pierwszej nadarzającej się okazji.
--
[url=http://lilypie.com][img]http://lilypie.com/pic/090119/FbrH.jpg[/img][img]http://b3.lilypie.com/CsmQp1/.png[/img][/url]
OdKuchni...

  proponuje miks czyli trikolor:
   jacek1f   14.04.09, 22:02 zarchiwizowany
morele i sliwki i figi.
wszystko namoczone w destylacie lub wisniowce - u nas najchetniej.

  Re: proponuje miks czyli trikolor:
   bodzia50   15.04.09, 07:29 zarchiwizowany
śliwka ...mmm to lubię
figa zalega w lodówce ,to się przyda teraz
--
Bożena

  Re: Schab z morelami
   komarka   15.04.09, 14:54 zarchiwizowany
Muszę potwierdzić za Jackiem, że niestety nie ja byłam wynalazcą tego cuda ;)
B.b.1 - pięknie i soczyście Ci wyszedł schab. A pomysł z trójkolorowym nadzieniem już
notuję w głowie do wykorzystania przy najbliższej schabowej okazji.
--
Every Cake You Bake - wyłącznie kulinarnie
Komarka Foto Blog

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd