FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Migdałowa babka z białą czekoladą i pomarańczą

Skusiliśmy się na tę babkę na Wielkanoc. Mięsista, wyrazista w smaku,
wilgotna. Babkowy majstersztyk. Do tego ma zaledwie 4 dkg mąki. Zniknęła w dwa
dni. Podane proporcje wystarczają na ok. 9 porcji. Z przepisu Asi z kwestiismaku.

Składniki
? 130 g białej czekolady, połamanej na kosteczki
? 80 g masła, pokrojonego w kostkę
? 8 łyżek cukru
? 3 jajka, oddzielone żółtka od białek
? 40 g mąki
? 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
? 100 g zmielonych migdałów bez skórek**
? 2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy

Polewa z białej czekolady:
? 150 g białej czekolady
? 1/3 szklanki śmietanki kremowej UHT 30%
? 1 łyżka likieru pomarańczowego Cointreau (opcjonalnie) lub soku z pomarańczy
[dałam sok i kilka kropel aromatu pomarańczowego]
? 1 łyżeczka tartej skórki z pomarańczy

Forma o pojemności 1,5 litra (najlepiej wąska - najlepiej o średnicy 20-22
cm), wysmarowana masłem i posypana bułką tartą.

Połówki migdałów do dekoracji

Wykonanie:

* Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do miseczki włożyć białą czekoladę i masło.
Miseczkę zawiesić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody i mieszać
składniki aż się roztopią i połączą w jedną masę.
* Dodać cukier i żółtka, wymieszać. Zdjąć miseczkę z garnka i dodać przesianą
mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Wymieszać łyżką.
* Ubić pianę z białek i połączyć z masą czekoladowo - migdałową a na końcu
wymieszać ze startą skórką z pomarańczy. Przełożyć do przygotowanej formy na
babkę i piec przez 40 - 45 minut (można sprawdzić patyczkiem). Ostudzić w
formie a następnie wyłożyć babkę na metalową kratkę.
* Przygotować polewę z białej czekolady: do miseczki włożyć połamaną na
kosteczki czekoladę, wlać śmietankę i likier lub sok pomarańczowy. Miseczkę
ustawić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody i mieszać aż
czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Zdjąć miseczkę z garnka,
wymieszać ze skórką pomarańczową i czekać aż polewa ostygnie i nieco
zgęstnieje (przez około 1- 2** godziny), uzyskując konsystencję umożliwiającą
ładne rozprowadzenie się po babce. Najlepiej polewę wstawić do lodówki aby
przyspieszyć zastygnięcie. Babkę polać gęstą polewą i udekorować połówkami
migdałów.

** Kupiłam migdały w całości, nieobrane. Sparzyłam je wrzątkiem, po kilku
minutach w takiej kąpieli ładnie odchodzi skórka. Następnie zmieliłam. Można
też zmielić płatki migdałowe.
*** nie mogliśmy doczekać się konsumpcji, więc polewy użyliśmy po godzinie,
była dość rzadka, zgęstniała dopiero po jakimś czasie; warto więc poczekać.
--
Mój blog kulinarny
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

Migdałowa babka z białą czekoladą i pomarańczą - n_ina 16.04.09, 00:29       Dobre!
Re: Migdałowa babka z białą czekoladą i pomarańcz - vespertinee 29.04.09, 09:26    
Re: Migdałowa babka z białą czekoladą i pomarańcz - n_ina 29.04.09, 13:30    
Re: Migdałowa babka z białą czekoladą i pomarańcz - joma24 29.04.09, 21:35    
Re: Migdałowa babka z białą czekoladą i pomarańcz - przytulina 29.04.09, 23:27    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd