FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

chlodnik litewski

jeszcze nie taki super prawdziwy z letnich warzyw, bo jak wiadomo nowalijki nie sa to nie
to...ale nie moglam sie powstrzymac....

Nie wiem, czy znajda sie tutaj jacys amatorzy (rki) chlodnika, ale ja uwielbiam te zupe, w
lecie bardzo czesto ja przyrzadzam.....w ogole winna byc rozslawiona w swiecie...

Prezentuje tu moj ukochany przepis, sprawdzony od lat, ktory sobie wypracowalam
metoda prob i bledow......w ktorym nie tak wazne jest, czy chlodnik jest przyrzadzany na
kefirze, jogurcie, czy smietanie, ale w jaki sposob przyrzadzane sa buraczki.

Ja przygotowuje buraczki w ten sposob, ze pierwsza, obrana polowe buraczkow gotuje w
wodzie (mniej wiecej zeby byly przykryte ok 0,5 cm), a druga polowe, nieobrana, pieke w
piekarniku.

Pierwsza polowa wspomnianych buraczkow ma nadac kolor chlodnikowi, natomiast po
wygotowaniu laduje w koszu badz w formie zmiksowanej w innej potrawie, a druga
polowa, po obraniu jest krojona na cwiartki i wrzucana do zupy tuz przed podaniem. Jak
wiadomo pieczone buraczki maja smak zupelnie inny niz te wygotowane w wodzie , ktora
to woda wyciaga z nich wiekszosc smaku - moim zdaniem przynajmniej.

Druga sprawa z chlodnikiem litewskim, to jest sprawa lisci - botwinki. Otoz ja je tylko
troche gotuje na zasadzie al dente - maja byc w konsystencji jak przelany wrzatkiem
szpinak. Czesto i gesto w restauracjach podaje sie chlodnik bez lisci i lodyzek, za to ze
startymi na breje buraczkami, ktore traca smak. Albo jeszcze gorzej - wszystko pociapane
na breje tak, ze nie wiadomo, gdzie liscie, gdzie buraczki, gdzie lodygi - moze dlatego tak
wiele osob nie cierpi chlodnika....

O ile, jezeli chodzi o lodygi, moge sie zgodzic ze sa nieciekawe w jedzeniu (wygladzie i
smaku), to liscie wrzucone do chlodnika wygladaja delikatnie, i niezle tez smakuja...

Niekorzy dodaja do chlodnika litewskiego czosnek, ja uwazam, ze czosnek wgryza sie
niewlasciwie w caly smak tej zupy, ktora ma byc orzezwiajaca.......ale to juz kwestia
gustu...chociaz w klasycznych starych przepisach na chlodnik, o czosnku nie ma
mowy.....np u Ochorowicz-Mochnatowej....ktora zreszta poleca wczesniej ubic kwasne
mleko i smietane tak, aby zrobily sie babelki i zupa byla puchata...


Wracajac do meritum czyli skladnikow (mniej wiecej !):

dwa peczki botwinki - w zaleznosci od wielkosci; jezeli buraczki sa male do upieczenia
potrzeba ok 4 buraczkow, a na wywar i kolor okolo 2 malych albo jeden duzy
lodygi i liscie z botwinki
dwa sredniej wielkosci ogorki gruntowe (takie do kiszenia)
peczek koperku
peczek szczypiorku
okolo 750 ml dobrego kefiru, jogurtu, ja dodaje rowniez ok 100 ml dobrek kwasnej
smietany

jajko ugotowane na twardo
sol, pieprz do smaku


Piekarnik nagrzac i wlozyc umyte i nieobrane ze skory buraczki, ktore potem wyladuja w
zupie. Piec je do miekkosci w rozgrzanym piekarniku (sprawdzac widelcem). W zaleznosci
od wielkosci buraka zabiera to od 30 do 60 minut. Te mlode pieka sie oczywiscie znacznie
krocej. Upieczone buraki ostudzic i obrac ze skory, pokroic w cwiartki.

W miedzyczasie buraczki, ktore maja nadac kolor zupie, obrac, pokroic na duze kawalki i
gotowac w niezbyt duzej ilosci wody (ma nam wyjsc ok 250 ml wywaru buraczanego)
razem z pokrojonymi lodygami (ale bez lisci) aby wywar buraczany mial ladny, gleboki
kolor. Wyraw ostudzic, z ugotowanymi buraczkami zrobic co sie chce, ale raczej nie
wrzucac ich do zupy...nie maja juz smaku (moim zdaniem).

W jeszcze innym rondelku ugotowac umyte liscie botwinki (w zaleznosci od tego, czy sa
bardzo mlode, od dwoch do 6-7 minut) - potem je odsaczyc i albo zostawic, albo troche
pokroic (w zaleznosci od rozmiaru).

W garnku lub misce wymieszac kefir z jogurtem / smietana w zaleznosci od tego, czy
lubimy chlodnik bardziej gesty, kwasny, czy tez rzadki....jak kto lubi, to moze sobie tez
ubic, aby byl miekki i puchaty....

Ogorki obrac ze skory, pokroic w kostke lub zetrzec na grubej tarce, odtsawic na troche,
odlac z wody...wrzucic do garnka, wymieszac....nastepnie umyty szczypiorek i koperek
posiekac bardzo drobno i wrzucic do miski z jogurtem / kefirem i ogorkami....dolewac
stopniowo CHLODNY wywar buraczany, kontrolujac preferowany kolor i gestosc zupy....u
mnie kolor musi byc wsieklorozowy, a chlodnik dosc gesty.

Nastepnie mieszam to wszystko, dodaje liscie ugotowane liscie botwinki, sole i pieprze do
smaku. Na talerzu ukladam jajko ugotowane na twardo, pokrojone w cwiartki upieczone
buraczki. Calosc zalewam chlodnikiem tal, aby bylo widac jajco i buraczka.

Oczywiscie chlodnik najlepiej smakuje na drugi dzien, gdy skladniki sie "przegryza".


Smacznego.
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

chlodnik litewski - emigrantka34 24.04.09, 23:46       Dobre!
Re: chlodnik litewski - kk345 25.04.09, 00:17    
Re: chlodnik litewski - emigrantka34 25.04.09, 00:25    
Re: chlodnik litewski - ania_m66 25.04.09, 15:14    
Re: chlodnik litewski - emigrantka34 25.04.09, 16:04    
Re: chlodnik litewski - ania_m66 25.04.09, 16:14    
Re: chlodnik litewski - bobralus 25.04.09, 17:50    
Re: chlodnik litewski - emigrantka34 25.04.09, 19:55    
Re: chlodnik litewski - emigrantka34 25.04.09, 19:54    
Nowoczesna kucnia domowa 1931 r - fettinia 25.04.09, 20:11    
Najnowszy Kucharz Polski rok 1908-1550 przepisow - emigrantka34 25.04.09, 23:26    
No to jeszcze Uniwersalna Ksiazka Kucharska - emigrantka34 25.04.09, 23:36    
Re: No to jeszcze Uniwersalna Ksiazka Kucharska - emigrantka34 25.04.09, 23:59    
Re: No to jeszcze Uniwersalna Ksiazka Kucharska - ania_m66 26.04.09, 00:10    
Re: No to jeszcze Uniwersalna Ksiazka Kucharska - emigrantka34 26.04.09, 09:48    
Re: chlodnik litewski - jastii 25.04.09, 17:56    
Re: chlodnik litewski - funny_game 25.04.09, 18:17    
Re: chlodnik litewski - fettinia 25.04.09, 18:29    
Re: chlodnik litewski - ania_m66 25.04.09, 20:26    
Re: chlodnik litewski - wedrowiec2 25.04.09, 20:31    
Re: chlodnik litewski - emigrantka34 25.04.09, 23:10    
Re: chlodnik litewski - wedrowiec2 25.04.09, 23:30    
Re: chlodnik litewski - sylwia1607 25.04.09, 22:20    
Re: chlodnik litewski - coralin 26.04.09, 10:37    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd