FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Pankejki :)
   pani.serwusowa   25.04.09, 19:04 zarchiwizowany
Nie nalesniki, bo dla mnie nalesnik ma byc cienki. Pankejki wlasnie, albo
pancakes - jak kto woli. :) Byly juz w GP.

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,31184942,31184942.html
Kopiuje przepis z watku Hani55:

"2 kubki mąki
2 jajka
1 1/2 kubka mleka
75 gr rozpuszczonego masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 kubka cukru (ja wsypałam 3 czubate łyżeczki)
sól

Mąkę przesiać, jajka roztrzepać i połączyć dokładnie z mąką, dodać pozostałe
składniki, wymieszać. Smażyć na suchej patelni. Podałam je z syropem
klonowym.

PS. Podane wyżej proporcje są dla 4 osób."

Ja dodalam do masy nieco esencji waniliowej, a serwowalam z lyzka jogurtu
greckiego oraz sosem zrobionym ze zmiksowanych jezyn i cukru pudru. Szybkie i
pyszne. :)

--
It's only after we've lost everything that we're free to do anything.
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Re: Pankejki :)
   fettinia   25.04.09, 19:09 zarchiwizowany
Ooo mniam mniam:)Robilam w zeszlym tygodniu jak zawsze z tego przepisu:)Musze
poszukac zdjecia:)U mnie byly z mniszkowym "miodem".
Polecam rowniez ten przepis-sa przepyszne:)
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: Pankejki :)
   emigrantka34   25.04.09, 19:34 zarchiwizowany
ale zajebiscie blyszczy sie ten sos !!! Mniam !

  Re: Pankejki :)
   fettinia   25.04.09, 21:22 zarchiwizowany
znalazlam:)zdjecie moze nie najwyzszych lotow,ale pankejki pyszne:D
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: Pankejki :)
   ciacho34   25.04.09, 19:40 zarchiwizowany
U mnie pankejki są prawie co tydzień , ale nigdy nie zdążę zrobić zdjęcia .Są
przepyszne z syropem klonowym lub sosem waniliowym i musem truskawkowym.
Polecam wszystkim.
--
Smacznego!

  Re: Pankejki :)
   vanilla4   25.04.09, 19:42 zarchiwizowany
I ja dziś zrobiłam :-))) Z troszkę innego przepisu:

rzepis pochodzi z dodatku gazety "Dziecko" - "Kuchnia malucha"

SUCHE: 1,5 szklanki mąki 3 łyżeczki cukru łyżeczka soli łyżeczka proszku do
pieczenia

MOKRE: 2 jajka 1,5 szklanki mleka łyżeczka esencji waniliowej z prawdziwej
wanilii masło do smażenia


Wymieszaj w misce "suche" składniki, w drugiej misce ubij "mokre" składniki
mikserem. W trakcie ubijania powoli wsypuj suche. Możesz też dodać do ciasta
świeże owoce - borówki amerykańskie, krążki bananów.
Na rozgrzaną patelnię (czyli taką, na której kawałek masła się roztapia, ale nie
brązowieje) kładź łyżką małe placuszki i smaż na złotobrązowo z obydwu stron. W
trakcie smażenia dokładaj masło. W amerykańskiej kuchni pancake po usmażeniu
polewa się syropem klonowym. Świetnie smakują też z białym serem i miodem.

--
VANILIOWE FORUM DLA KOBIET
Pichcenie

  Re: piekne zdjecia. Baaaardzo apetyczne :) nt
   rozyczko   25.04.09, 20:08 zarchiwizowany


  Re: piekne zdjecia. Baaaardzo apetyczne :) nt
   ania_m66   25.04.09, 20:32 zarchiwizowany
gdybym nie miala calej blachy slimaczkow z ciasta drozdzowego i powidel
sliwkowych z kruszonka w kuchni, pewnie bym sie jutro na sniadanie sie skusila
patrzac na piekne zdjecia. ja robe wg przepisu jamie olivera, ale nie chce mi
sie wstawac, wyciagac ksiazki i go tu do kolekcji wklepywac :)
no dobra, wlasciwie to juz mam tylko pol blachy tych slimaczkow, bo rewelacyjne
wyszly :)))
--
Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
them what you got.

  Re: Pankejki :)
   rozyczko   31.05.09, 14:45 zarchiwizowany
Z okazji zblizajacego sie DNIA DZIECKA, zasewrowalam mojej rodzince dzisiaj na
sniadanko pankejki z jagodami (wlasciwie z borowka amerykanska). Na zdjeciach sa
"gole", bo te z wkladka byly pozerane niemal z patelni :) Tylko tych piec
biedaczkow sie uchowalo :)

Przepis jest autorstwa mojego guru kulinarnego - Altona Brown. POLECAM.
Jego piekno (przepisu, nie mistrza patelni ;) polega na tym, ze mozna
przygotowac sobie wieksza porcje "suchej" mieszanki, ktora pozniej rozrabia sie
przed smazeniem.

Skladniki na mieszanke pankejkowa (podaje w cups i gramach/ ml ):

6 cups maki (~660g )
1 1/2 lyzeczki sody oczyszczanej
3 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzka soli
2 lyzki cukru

Wszystko wsypac do torebki z suwaczkiem lub pojemnika ze szczelna pokrywka i
dokladnie wymieszac. I juz :)

Teraz same pankejki :0

2 jajka rozdzielone
2 cups maslanki (~240 ml) mozna zrobic samemu - 1 lyzka soku cutrynowego
+dopelnic mlekiem i zostawic na troche
4 lyzki stolowe stopionego masla
2 cups suchej mieszanki pankejkowej (~220g)
tluszcz do smarowania patelni.
owoce

W misce roztrzepac bialka z maslanka. Osobno wymieszac zoltka z maslem ( nie
moze byc gorace!) i dodac do reszty plynow. Dobrze wymieszac - najlepiej
trzepaczka. Do miski wsypac sucha mieszanke pankejkowa i wlac do niej plynne
skladniki. Wymieszac trzepaczka, ale tylko tyle aby sie wszystko polaczylo. NIE
STARAJCIE SIE ROZTRZEPAC WSZYSTKICH GRUDEK.

Rozgrzac patelnie. Posmarowac ja oliwa lub innym tluszczem i nadmiar wytrzec
recznikiem papierowym. Patelnia powinna byc tlusta, ale nie moze na niej plywac
tluszcz.
Nakladac wieksza lyzka male ciasto. Po chwili mozna posypac owocami typu jagody,
boroki, rodzynki, etc.
Kiedy brzeg pankejkow zetnie sie troche i sa juz zlotawe pd spodem, przewracamy
na druga strone i smazymy jeszcze chwile.

Podawac na cieplo z ulubionymi dodatkami. Nadmiar zawsze mroze i .... podgrzewam
w tosterze :)

Smacznego !


  Re: Pankejki :)
   vespertinee   31.05.09, 23:02 zarchiwizowany
Ale ładne zdjecia :)
--
Truskawki

  Re: dziekuje slicznie :) nt
   rozyczko   31.05.09, 23:12 zarchiwizowany


  Re: Pankejki :)
   sylwia1607   25.04.09, 23:18 zarchiwizowany
Lubie bardzo;-) lubie rozne placuszki, maz mnie czasem rozpieszcza i serwuje na
sniadanie.
Musze mu przepis podsunac :-)

  :-)))
   lunatica   26.04.09, 11:50 zarchiwizowany

  Re: Pankejki :)
   funny_game   26.04.09, 11:57 zarchiwizowany
Jak już zrobię miód z mlecza, to rzucę dietę na jedno śniadanie w kąt. Pankejki
nim poleję, do tego muszę mieć letnie mleko.
Szaleństwo :)

--
I Know What You Are

  Re: Pankejki :)
   aga857   26.04.09, 12:58 zarchiwizowany
Robię sobie raz na jakiś czas wg pierwszego przepisu. Zawsze wychodzą pyszne.
Zjadam je z wielką przyjemnością z miodem .

  Re: Pankejki :)
   mjermak   27.04.09, 17:35 zarchiwizowany
Sliczne! ja zrobilam z jogurtem i mlekiem pol na pol a jeszcze lepsze bardziej puchate sa z
maslanka, wtedy tez daje sie mniej proszku do pieczenia. Czasami dodaje kawalki
czekolady do masy ale nie mam chyba nigdzie zdjecia-czekoladowe sa bardziej
dekadenckie i dla mnie za slodkie ale M uwielbia. Chce keidys zrobic takie tradycyjne jak
pierwsi osadnicy robiliw uSA z maki gryczanej ale starsznie jest tu droga.


  pancakes, tak jak muffiny
   jo.hanna   27.04.09, 18:00 zarchiwizowany
wygladaja lepiej niz smaku. Przyjemnosci jedzenia, w moim przypadku, wystarcza
na zjedzenie jednego-dwoch. Potem gryza w zeby. No ale nie przepadam tez za
nalesnikami, wiec pewnie obiektywna nie jestem :-D

PS: Bardzo ladne zdjecia
--
You cannot reason people out of positions they didn't reason themselves into
(Ben Goldacre)

  Re: pancakes, tak jak muffiny
   mjermak   27.04.09, 22:50 zarchiwizowany
chyba zartujesz, albo moich i pankejkow i muffinow nie jadlas!!!


  Re: Pankejki :)
   kwiecienka1   27.04.09, 19:52 zarchiwizowany
rewelacyjne zdjecia :))
na pewno kiedys sprobuje takich pankejkow...

pozdrawiam
Kwiecienka Oczarowana

--
Wszystko w końcu skończy się dobrze, więc jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to nie
koniec...

  Re: Pankejki :)
   nobullshit   30.04.09, 01:26 zarchiwizowany
Śliczne, ale mnie pankejki smakują tylko wtedy, kiedy mi je usmaży Lunatica :)

Wprawdzie początkowo zachwycałam się własnymi, ale to dlatego, że były własne i
pierwsze. Potem wydały mi się - jak Jo.hannie - gumowe i w ogóle. Może leję za
dużo ciasta i za długo smażę, nie wiem.


--
Mamrotek wydawniczy

  Re: Podpinam inny watek "pankejkowy"...
   rozyczko   25.06.09, 21:15 zarchiwizowany

  przechowywanie gotowych
   ania_m66   19.07.09, 10:38 zarchiwizowany
"wspoltowarzysz" przyjedzie wieczorem, wiec na sniadanie robilam wsciekle glodna
dla siebie z pol porcji.
niestety, ponad polowa ciasta zostala. usmazylam 5 slusznych sztuk i co z nimi?
jesli chce je zjesc jutro, jak najlepiej je odswiezyc? w mikrofali? w tosterze?
nie spala sie w nim?
zamrozic, jak sie domyslam mozna bez klopotu.
--
Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
them what you got.

  Re: przechowywanie gotowych
   rozyczko   19.07.09, 12:38 zarchiwizowany
Ja zawsze robie specjalnie wiecej :)
Studze je, a potem przekladam folia aluminiowa, wkladam do woreczka i mroze.
Odgrzewam je w ... tosterze nastawionym na mrozone rzeczy. Corka twierdzi, ze
smakuja nawet lepiej niz swieze!

  Re: Pankejki :)
   marghe_72   19.07.09, 16:38 zarchiwizowany
Ha, własnie szukałam przepisu na Pankejki :)

--
miszmasz-marghe.blogspot.com/

  Re: Pankejki :)
   ania_m66   19.07.09, 16:50 zarchiwizowany
polecam z czystym sumieniem. kiedys robilam z przepisu jamie o., ale tam bylo
wiecej roboty z ubijaniem bialka itp :)
te faktcznie sa nieco gumiaste w konsystencji, ale z syropem bdb.
i polowa porcji NAPRAWDE najedza sie dwie osoby.
reszte wg rady rozyczko zamrozilam.
--
Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
them what you got.

  Pankejki mocno owocowe:)
   slooneczniki   14.08.09, 14:23 zarchiwizowany
Zrobiłam dziś i zaszalałam,
moje pankejki były bardzo wypasione owocowo-czekoladowo:)))

  do ciasta na pankejki mozna
   jo.hanna   14.08.09, 14:42 zarchiwizowany
wsypac czarne jagody, delikatnie zamieszac i dopiero potem smazyc. Tradycyjnie
podaje sie takie pancakes z chrupiacym zrumienionym boczkiem. Dziwnie to moze
brzmi, ale smakuje zupelnie dobrze.
--
wloszczyzna.blogspot.com/
korkociag.blogspot.com/

  Re: do ciasta na pankejki mozna
   ania_m66   16.08.09, 10:50 zarchiwizowany
owszem, kombinacja jagody (u mnie borowka amerykanska dokladnie rzecz biorac),
syrop i boczek jest niezla.
ale nawet nie umywa sie do zestawu swieza kukurydza obskrobana nozem z kolby
(zadna mrozona i bron boze z puszki!), zwykly zloty syrop i oczywiscie boczek.
no i jagod, kukurydzy itp nie dodaje do ciasta na pankejki, a wsypuje i lekko
dociskam na surowa strone placka zaraz po wylaniu ciasta na patelnie. potem
obracam i smaze dalej :)
wyzszosc tej metody polega na tym, ze na kazdym pankejku mamy dokladnie tyle
jagod/ziarna kukurydzy itp, ile chcemy a ciasto jest zdecydowanie mniej sine (w
przypadku jagod).
oprocz tego mozna z jednej porcji ciasta podstawowego miec x wariantow. wlasnie
zjadlam na sniadanie pankejka z kukurydza, syropem i smazonym boczkiem i jednego
z jagodami.
z reszty ciasta usmazylam zwykle, ktore zaraz zamroze :)
--
Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
them what you got.

  Re: Pankejki mocno owocowe:)
   egipcjanka15   14.08.09, 15:33 zarchiwizowany
Faktycznie zaszalałaś, prawie pankejków spod owoców nie widać :-)

A jak już wątek podciągniety, to się z moimi dołoże.

W przepisie zastąpiłam jajka kurze przepiórczymi (4-5 za jedno kurze), zwykłą mąkę
bezglutenową, mleko mlekiem ryżowym i masło olejem. To były moje pierwsze pankejki w
życiu i od razu na głęboką, bezglutenową wode wskoczylam ;-) Nieżle poszlo, choć jagody
dodane do ciasta sok puścily (może nie byly za świeże) i podbarwiły ciasto. Nieco sine
miejscami wyszło :-(. Ale smakowalo i to bardzo.

Zrobilam je na śniadanie z okazji imienin córki i od tego czasu już były pare razy
powtarzane; weszły do stałego domowego repertuaru.


--
Tylko krowa na łące nigdy nie zmienia zdania

  P.S. Tytułu nie zmieniłam: Moje pankejki
   egipcjanka15   14.08.09, 15:43 zarchiwizowany

--
Tylko krowa na łące nigdy nie zmienia zdania

  Re: Pankejki :)
   marghe_72   16.08.09, 21:42 zarchiwizowany
Zrobiłam
B. smaczne, chociaż wolę nasze swojskie racuchy :)

Podałam z wiśniami z MArsalą i sosem cytrynowym (kupnym, ups :D )

Pół kilo wiśni (po wydrylowaniu)
Skórka starta z 1 pomarańczy
70 g cukru
120 ml wina marsala
120 ml wody
Ciut gałki muszkatołowej

Do garnka wlać wodę, wino, wsypać cukier, skórkę i gałkę. Doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut
Wrzucić wiśnie, gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Wiśnie wyjąć.
Sos raz jeszcze zagotować, zmniejszyć ogień (można dodać kroplę octu balsamicznego)..
poczekać aż zgęstnieje.
Gotowym syropem zalać wiśnie, wystudzić, wstawić do lodówki na minimum 1 h
--
miszmasz-marghe.blogspot.com/

  Re: Pankejki :)
   marghe_72   16.08.09, 21:43 zarchiwizowany
I znowu zdjęcie nie weszło..

--
miszmasz-marghe.blogspot.com/

  Re: Pankejki :)
   agniecha313   19.08.09, 13:38 zarchiwizowany

szybko tanio i pyszne,wlasnie dzisjaj zrobilam na sniadanie z sosem truskawkowym i
niestety na fotke zabraklo bo wszystko zjedzone :) dzieki za przepis

  Re: Pankejki :)
   agniecha313   19.08.09, 16:26 zarchiwizowany
powtorka popoludniowa z pankejkami i mamy foto

  Re: Pankejki :)
   pani.serwusowa   19.08.09, 17:05 zarchiwizowany
Ale Was wszystkie wzielo na pankejkowanie. ;) Najchetniej pozarla bym te od Marghe, ale
takimi z borowkami czy jagodami bym tez nie pogardzila. ;) A ja wczoraj mialam fajne
placuszki z serka wiejskiego.
--
Jestem zdeterminowana popedem i pracuje nad demontazem i rozwaleniem naszej
cywilizacji.

  Re: Pankejki :)
   wespuczi   19.08.09, 17:05 zarchiwizowany
u mnie
1,5 szklanki maki, tyle samo mleka,
jajko,
proszek do pieczenia,
aromat waniliowy,
czubata lyzka rozpuszczonego masla, moze nawet poltorej,

bez cukru smaczniejsze :D
--
[img]http://images.cafepress.com/image/22999090_100x100.jpg[/img]

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd