FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Tort mazarin

Bardzo mocno migdalowe ciasto pachnace wanilia. Dlaczego nazywa sie tort, nie mam
pojecia;-) Smakowal nam bardzo na drugi dzien, spod byl nadal kruchy a nadzienie zrobilo
sie wilgotne.
Zdjecie jakies takie byle jakie, niefotogeniczny ten tort;-)

Ciasto na spod o srednicy 26 cm:

220g maki pszennej
120g masla
40g cukru
1 zoltko
szczypta soli
ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii

Nadzienie:

125g masla
100g marcepanu
70g cukru pudru
2 jajka
80g zblanszowanych mielonych migdalow

Skladniki ciasta szybko zagniesc i wylepic blache i jej boki na okolo 3 cm, podpiec w
tepmeraturze 220°C przez 10 minut.

Miekkie maslo ubic z cukrem i marcepanem na gladka mase, ubijajac dodawac kolejno po
1 jajku, na koniec wmieszac mielone migdaly. Wylozyc na podpieczony spod i piec 30
minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

Tort mazarin - sylwia1607 04.05.09, 19:50       Dobre!
Re: Tort mazarin - bene_gesserit 04.05.09, 19:56    
Re: Tort mazarin - sylwia1607 04.05.09, 20:08    
Re: Tort mazarin - bene_gesserit 04.05.09, 20:11    
Re: Tort mazarin - sylwia1607 04.05.09, 20:17    
Re: Tort mazarin - vespertinee 05.05.09, 20:44    
Re: Tort mazarin - fettinia 06.05.09, 09:25    
Re: Tort mazarin - sylwia1607 06.05.09, 18:17    
Re: Tort mazarin - bene_gesserit 06.05.09, 14:09    
Re: Tort mazarin - aga-aa 06.05.09, 14:51    
Re: Tort mazarin - sylwia1607 06.05.09, 18:16    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd