FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Re: Kuchnia Indii - podroz smakosza :)

Prosty płaski chlebek, w wykonaniu nie trudniejszy od pokrewnej pizzy.
Podstawowy naan, taki jak podają w indyjskich restauracjach od pizzowej bazy
różni się tylko kilkoma szczegółami:

1. Mąka - naany wykonywane są najczęściej z maidy. Jest to pszenna mąka o
specyficznym, miękkim przemiale, który porównać można z naszą tortową. W
rezultacie gotowe chlebki są bardziej miękkie i łatwiej rwące się od pizzy,
którą przeważnie wykonuje się na mące chlebowej.

2. Kształt - z racji wspomnianej miękkości mąki, a więc i ciasta, naanów nie da
się ukręcić na pięści w imponujące, supercienkie koło. Tradycyjnie placuszki
wykonuje się przeklepując z jednej ręki do drugiej. Otrzymuje się w ten sposób
kształt zbliżony do elipsy. Kształt taki wymusza także budowa pieca tandoor.
Jest to coś na kształt wyłożonego szamotem komina, z paleniskiem z żywego ognia
na dnie. Naany wypieka się dosłownie przyklejone do pionowych ścian tandoora,
więc i kształt mają nieco "rozpłynięty". Oczywiście są naany o kształcie
okrągłym jak pizza i odróżnić je wtedy można tylko po akcencie serwującego kelnera.

W domu oczywiście nie uda się uzyskać efektu gwałtownego spieczenia, jaki daje
tandoor, zdolny osiągać teperaturę paleniska rzędu 450 st. Tak samo szaszłyki
nie wyjdą takie soczyste w środku, a z zewnątrz przypieczone jak należy. No cóż,
mówi się trudno i żyje się dalej.

Podaję mój niezawodny przepis na ciasto naanowe, bez żadnych unowocześnień typu
proszek do pieczenia.

- ok 500g maidy, lub mieszanki mąki tortowej i zwykłej w proporcjach 3:2
- 250ml letniej wody,
- pół paczuszki suchych drożdży błyskawicznych (4g),
- łyżeczka cukru,
- 1 i 1/2 łyżeczki soli,
- 100ml jogurtu naturalnego greckiego,

W wodzie z cukrem rozpuścić drożdże i odstawić na 10-20 minut w ciepłe miejsce,
aby się zaktywowały. Następnie dodać do mąki i pozostałych składników i wyrobić
b. miękkie ciasto, prawie leiste. Ostawić na ok. 2-3h do wyrośnięcia. Z
wyrośniętego ciasta wydzielać kulki dobrze obsypanymi mąką dłońmi, żeby się nie
kleiło. Wyklepać cienkie placuszki i piec w nagrzanym na maxa piekarniku,
najlepiej z kamiennym podkładem, zupełnie tak, jakby się piekło pizzę. Stopień
zrumienienia dowolny, choć idealny naan powinien z wierzchu mieć sparzone bąble,
a w środku być jeszcze miękki (o ile o jakimkolwiek środku możemy mówić.

Można też robić naany z obkładem, albo nadzieniem. Najpopularniejsze w
indyjskich knajpkach, zdaniem Mirka, są czosnkowo-kolendrowe (na jednym ze
zdjęć), z chili, po peszawarsku (na słodko, nadziane zmielonymi orzeszkami
pistacjowymi, wiórkami kokosowymi, rodzynkami i jabłkowym miąższem), nadziane
paneerem i zeszkloną cebulą, albo keema naan - obłożone siekanym mięsem jagnięcym.

--
To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.

Kuchnia Indii - podroz smakosza :) - pani.serwusowa 06.05.09, 20:10    
Losos curry - pani.serwusowa 06.05.09, 21:00    
Re: Losos curry - sylwia1607 06.05.09, 21:22    
Re: Losos curry - emigrantka34 06.05.09, 21:24    
Re: Losos curry - sylwia1607 06.05.09, 21:33    
Re: Losos curry - emigrantka34 06.05.09, 21:43    
Re: Losos curry - bobralus 06.05.09, 21:41    
Re: Losos curry - pani.serwusowa 06.05.09, 22:01    
Re: Losos curry - emigrantka34 07.05.09, 09:56    
Re: Losos curry - pani.serwusowa 07.05.09, 10:09    
Re: Losos curry - eeela 07.05.09, 23:09    
Re: Losos curry - eeela 07.05.09, 23:11    
Re: Losos curry - sylwia1607 07.05.09, 21:34    
Re: Losos curry - pani.serwusowa 07.05.09, 21:38    
Paneer kofta - dziuunia 06.05.09, 22:03    
Re: Paneer kofta - alinka_li 24.08.09, 17:11    
Kozhi kundapuri - dziuunia 06.05.09, 22:11    
sliczna prezentacja n/t - emigrantka34 06.05.09, 22:14    
Re: Kozhi kundapuri - pani.serwusowa 06.05.09, 22:59    
Re: Kozhi kundapuri - dziuunia 06.05.09, 23:44    
Re: Kozhi kundapuri - bobralus 07.05.09, 09:52    
Bobralus - nobullshit 07.05.09, 10:03    
Re: Bobralus - bobralus 07.05.09, 11:10    
Re: Bobralus - senin1 07.05.09, 11:41    
a o raitach zapomnialam ;((( nt - senin1 07.05.09, 18:57    
Ja też! Raita z ogórkiem! nt. - nobullshit 08.05.09, 00:33    
Re: Bobralus - dziuunia 07.05.09, 11:42    
Re: Bobralus - nobullshit 07.05.09, 12:12    
Re: Bobralus - bobralus 07.05.09, 13:59    
a jaka to dzielinca Warszawy - emigrantka34 07.05.09, 19:14    
Re: a jaka to dzielinca Warszawy - reuptake 07.05.09, 21:58    
Re: a jaka to dzielinca Warszawy - emigrantka34 07.05.09, 22:23    
Re: a jaka to dzielinca Warszawy - bobralus 07.05.09, 22:28    
Ów sklep, czyli AfroAsia Market - nobullshit 08.05.09, 00:50    
a czy ten 'ogorek' to nie bitter gourd czasami?nt - senin1 08.05.09, 02:48    
Re: Ów sklep, czyli AfroAsia Market - reuptake 09.05.09, 14:29    
AfroAsia Market - cz jeszcze istnieje? - n_ina 11.10.10, 12:50    
Re: AfroAsia Market - cz jeszcze istnieje? - nobullshit 01.11.10, 20:32    
Liście curry??? - szalony_kucharz 07.05.09, 23:44    
Re: Liście curry??? - senin1 08.05.09, 00:30    
cos pokrecilam jednak - senin1 08.05.09, 00:42    
Nic nie pokręciłaś - nobullshit 08.05.09, 00:52    
pokrecilam, pokrecilam, ale nie z liscmi, tylko... - senin1 08.05.09, 01:21    
Re: Kozhi kundapuri - hazo 08.07.09, 19:53    
Pani_S, Dziuuniu - nobullshit 07.05.09, 10:05    
Re: Kuchnia Indii - podroz smakosza :) - eeela 07.05.09, 23:04    
Re: Kuchnia Indii - podroz smakosza :) - eeela 04.07.09, 16:58    
Re: Kuchnia Indii - podroz smakosza :) - pani.serwusowa 05.07.09, 19:06    
Dwie propozycje - szalony_kucharz 08.05.09, 13:27    
Dwie propozycje cd - szalony_kucharz 08.05.09, 13:29    
Dwie propozycje cd 2 - szalony_kucharz 08.05.09, 13:30    
Re: Dwie propozycje cd 2 - pani.serwusowa 08.05.09, 13:45    
Re: Kuchnia Indii - podroz smakosza :) - nobullshit 11.05.09, 00:55    
Biryani jagnięce - nobullshit 13.06.09, 01:46    
Re: Biryani jagnięce - nobullshit 13.06.09, 01:49    
Chutney z mięty i kolendry + raita - nobullshit 13.06.09, 01:54    
Przepisy i zdjęcie :) - nobullshit 13.06.09, 02:01    
Re: Przepisy i zdjęcie :) - bobralus 13.06.09, 10:15    
Up, up! - pani.serwusowa 21.01.10, 13:21    
Kaszmirski kurczak - pani.serwusowa 25.01.10, 21:06    
Re: Kaszmirski kurczak - krysia2000 25.01.10, 22:13    
Re: Kaszmirski kurczak - pani.serwusowa 25.01.10, 23:04    
Re: Kaszmirski kurczak - krysia2000 25.01.10, 23:33    
Raita z ogorkow i pomidorow - pani.serwusowa 25.01.10, 21:14    
Bhindi bhaji - pani.serwusowa 25.01.10, 21:33    
Re: Bhindi bhaji - emigrantka34 25.01.10, 23:47    
Re: Bhindi bhaji - pani.serwusowa 26.01.10, 12:25    
Barfi - ciastka z orzechow nerkowca - pani.serwusowa 25.01.10, 21:43    
Kapusta po punjabsku (pendzabsku) - pani.serwusowa 26.01.10, 21:53    
Re: Kapusta po punjabsku (pendzabsku) - emigrantka34 27.01.10, 09:53    
Re: Kapusta po punjabsku (pendzabsku) - pani.serwusowa 27.01.10, 10:19    
Re: Kapusta po punjabsku (pendzabsku) - issys 27.01.10, 11:18    
Re: Kapusta po punjabsku (pendzabsku) - ollus 27.01.10, 12:46    
Re: Kapusta po punjabsku (pendzabsku) - pani.serwusowa 27.01.10, 12:51    
Re: Kapusta po punjabsku (pendzabsku) - a74-7 27.01.10, 14:41    
Re: Kapusta po punjabsku (pendzabsku) - pani.serwusowa 27.01.10, 14:52    
Re: Kapusta po punjabsku (pendzabsku) - thiessa 28.01.10, 16:47    
Re: Kapusta po punjabsku (pendzabsku) - pani.serwusowa 28.01.10, 18:30    
Re: Kapusta po punjabsku (pendzabsku) - thiessa 28.01.10, 19:35    
Re: Kapusta po punjabsku (pendzabsku) - issys 03.02.10, 13:43    
Re: Kapusta po punjabsku (pendzabsku) - pani.serwusowa 03.02.10, 14:07    
Kesar murg....i roti - issys 27.01.10, 17:05    
Re: Kesar murg....i roti - pani.serwusowa 27.01.10, 17:20    
Re: Kesar murg....i roti - issys 27.01.10, 17:33    
Re: Kesar murg....i roti - emigrantka34 27.01.10, 17:36    
Mój kesar murg - jollka2 18.02.10, 11:04    
Re: Mój kesar murg - jollka2 18.02.10, 11:12    
Curry z kalafiora i groszku - thiessa 29.01.10, 17:23    
Re: Curry z kalafiora i groszku - inaa1 29.01.10, 17:40    
Re: Curry z kalafiora i groszku - thiessa 29.01.10, 20:10    
Re: Curry z kalafiora i groszku - pani.serwusowa 29.01.10, 17:59    
Re: Kuchnia Indii - podroz smakosza :) - nobullshit 03.02.10, 10:52    
Re: Kuchnia Indii - podroz smakosza :) - pani.serwusowa 03.02.10, 14:06    
Re: Kuchnia Indii - podroz smakosza :) - anczito 04.02.10, 17:26    
palak pakora - hooda 04.02.10, 21:45    
Re: Kuchnia Indii - podroz smakosza :) - krysia2000 05.02.10, 18:48    
Re: Kuchnia Indii - podroz smakosza :) - hooda 06.02.10, 15:47    
Re: Kuchnia Indii - podroz smakosza :) - krysia2000 06.02.10, 17:38    
Re: Kuchnia Indii - podroz smakosza :) - hooda 06.02.10, 18:20    
Re: Kuchnia Indii - podroz smakosza :) - krysia2000 06.02.10, 22:47    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd