FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Tarty wytrawne, wątek zbiorczy II
   cipcipkurka   18.05.09, 20:34 zarchiwizowany
Na wniosek maruderów, że im niby coś nie chodzi ;-)
Kontynuacja tego wątku:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,81106206.html
--
Nie bądź wiśnia!

  Tarta wiejska z ziemniakami! i serem brie.
   cipcipkurka   18.05.09, 20:40 zarchiwizowany
Od razu wiedziałam, że będzie rewelacja.

Spód:
200 g masła, 300 g mąki, trochę zimnej wody, szczypta soli, mikser zagniata, zbija w
okruchy, którymi wysypuję formę do tarty, ugniatam, chłodzę, podpiekam (dziś za krótko i
trochę było zbyt mokre).
Na wierzch:
1,2 kg ziemniaków ugotowanych, pokrojonych w plasterki (dałam tak 3/4 kg)
300 g brie w plasterkach (200 g valbon, innego na mej wsi nie mieli)
sos:
150 ml kremówki
150 ml mleka
(dałam tylko 250 ml kremówki)
3 jajka
2 podsmażone cebule
natka pietruszki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Piec 45 minut w 180 st.
Przepis nie mówi nic o podpiekaniu, a trzeba imho.

Stąd:
merlin.pl/Tarty-na-slodko-i-na-slono_Maya-Barakat-Nuq/browse/product/1,468149.html
--
Nie bądź wiśnia!

  Re: Tarta wiejska z ziemniakami! i serem brie.
   emigrantka34   18.05.09, 21:02 zarchiwizowany
Nie kus !

Jak jest duzo ziemniakow, sera, smietany i mleka to musi byc dobre - innej opcji nie ma :)

A mnie sie marzy aligot w tarcie...




  Re: Tarta wiejska z ziemniakami! i serem brie.
   an-nie   19.05.09, 08:58 zarchiwizowany
Jak podpiekać, to pewnie zrobię jak będę miała więcej czasu. Może w ten weekend :)
A swoją drogą - mam tę książeczkę, cośtam z niej robiłam, ale to cudo przegapiłam...

  Re: Tarta wiejska z ziemniakami! i serem brie.
   sagaa   22.05.09, 15:32 zarchiwizowany
Na jakiej wielkości formę jest to ciasto?

Ewentualnie, może ktoś ma sprawdzone proporcje ciasta na tartę, na formę o średnicy 30
cm?

  Re: Tarta wiejska z ziemniakami! i serem brie.
   cipcipkurka   23.05.09, 22:27 zarchiwizowany
Moja foremka ma jakieś 26 cm średnicy. Myślę, że spokojnie z 300 g mąki zrobisz ciasto
na większą foremkę, po prostu spód będzie cieńszy. Ew. zrobiłabym z 350 g mąki i 175 g
masła, na pewno starczy.
--
Do re mi

  Tarta z gruyerem, miodem i orzeszkami piniowymi
   miss_coco   31.05.09, 14:52 zarchiwizowany
Taka niby wytrawna a jednak slodka

Ciasto
125 g maki, 60 g niezbyt miekkiego i niezbyt twardego masla, troche soli i troche wody
Zagniatamy i niech sobie odpocznie w lodowce.

150-200 g sera gruyere startego na tarce
2 duze jajka lub 3 male
30 cl gestej smietany
ok 100 g nasionek pinii, ktore wczesniej przyrumieniam na suchej patelnii
2 lyzki plynnego miodu
sol i pieprz

Po wyjeciu z lodowki rozwalkowac ciasto i wylozyc nim forme, podpiec przez 10 min w
temp 180°.
Ubic jajka ze smietana, sola i pieprzem (sporo tego pieprzu) i lyzka miodu, na koncu
dodac ser i nasionka pinii. Wylac mase na podpieczone ciasto i wlozyc na 30 min. Gdyby
sie zbyt mocno przypiekala przykryc folia alumioniowa, na jakies 5 min przed koncem
wyjac i polac pozostala druga lyzka miodu. Ten miod i ser - niezapomniany zapach


  Re: Tarta z gruyerem, miodem i orzeszkami piniowy
   nobullshit   27.06.09, 15:24 zarchiwizowany
Musi być pyszna. Dziwne, że nie zauważyłam wcześniej. Zapisuję.

Robiłam kiedyś tartę słodką z pinioli, miodu i kremówki. Była bardzo dobra, ale
wyglądała jak fasolka po bretońsku. :)

--
Mamrotek wydawniczy

  Tarta z czerwoną cebulą i kozim serem
   nobullshit   27.06.09, 18:06 zarchiwizowany
Przepis z czerwcowej kuchni. Tym razem nie było błędów - tylko tarta wyszła
o-błędna. :)

Jedną rzecz zrobiłam po swojemu - autorzy kazali posmarować ciasto jajkiem i
podpiekać je 5 minut w temperaturze 180 stopni, normalnie, nie na ślepo. Ja
podpiekałam na ślepo, w 200 stopniach, do zrumienienia.

Na formę 25 x 15 cm.

SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego
(1 jajko)
2 ząbki czosnku
2 czerwone cebule (gdybym miała jeszcze jedną, dodałabym. Bo chociaż moja forma
miała 35 x 10 cm, czyli nawet ciut mniej, farszu było mao.)
2 gałązki rozmarynu
2 łyżki octu winnego (właśnie sobie uświadomiłam, że użyłam balsamico - co polecam)
1 łyżeczka brązowego cukru
1 garść startego koziego sera (garści są różne, radzę trzeć na bieżąco)
1 gałązka szałwii
zielona część dymki lub szczypiorek
oliwa

WYKONANIE:
1. Ciasto rozmrozić, wyłożyć nim formę, podpiec jak kto chce. Tymczasem...
2. Posiekać czosnek pokroić cienko cebulę, podsmażyć na oliwie.
3. Dodać posiekany rozmaryn, ocet i cukier. Dusić 3 minuty. Albo dłużej. Zależy,
jak miękką chcemy mieć cebulę.
4. Wyłożyć masę na przestudzony spód. Posypać serem. Udekorować dymką i szałwią.
(Hmmm. Po upieczeniu ta "dekoracja" jest mało dekoracyjna".
5. Piec 15 minut w 180 stopniach. Podawać na ciepło lub na zimno.

Tarta nie tak zaskakująca jak szczawiowa, ale pyszna. Polecam!

  Re: Tarta z czerwoną cebulą i kozim serem
   cipcipkurka   27.06.09, 20:08 zarchiwizowany
Tartę mogę sobie zrobić (i zrobię), ale ja chcę taką foremkę!!!!
--
klik klik poprawnie (mam nadzieję)

  Re: Tarta z czerwoną cebulą i kozim serem
   emigrantka34   27.06.09, 20:50 zarchiwizowany
Nie kus - jeszcze cztery kilo. Marze o zjedzeniu takiej tarty - CALEJ !!!!! A nie malej
pseudotarteletki. Fajna foremka na te tarty.

  Re: Tarta z czerwoną cebulą i kozim serem
   sylwia1607   27.06.09, 20:54 zarchiwizowany
Gdybym nie byla najedzona jak bak, to bym sie na Ciebie obrazila, ze tu wkladasz
takie smakolyki, ale jestem nazarta wlasnie jak bak, wiec mnie az tak mocno nie
rusza;-)

  Re: Tarta z czerwoną cebulą i kozim serem
   bobralus   27.06.09, 23:02 zarchiwizowany

  Re: Tarta z czerwoną cebulą i kozim serem
   pani.serwusowa   28.06.09, 16:25 zarchiwizowany
To jest moje food heaven. ;) Wszystko co kocham. I takie piekne zdjecie. I nawet
mam taka forme. Ech...
--
ROTFL

  Re: Tarta z czerwoną cebulą i kozim serem
   novinka1   11.05.10, 08:09 zarchiwizowany
Co znaczy podpiekac "na slepo" i ile czasu trzeba podpiekac tarte przed
polozeniem elementów skladowych? dzienx :) Czy w przypadku kruchego tez trzeba
podpiekac? Ja robilam tarte wiejską z przepisu Pascala i nigdy nie podpiekalam...

  Pinosowa tarta botwinkowa
   cipcipkurka   29.06.09, 13:47 zarchiwizowany
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79549044,79549044.html
Cytuję za pierwotnym wątkiem:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,26226694,26290575.html
"Ciasto (wytrawne LCB):
100 g masła o temperaturze pokojowej
200 g mąki
1 jajko
szczypta soli
2-3 łyżeczki wody
masło rozetrzeć z mąką i solą, dodać jajko rozrobione z wodą. Szybko zagnieść
nożem, jeszcze szybciej rękoma uformować kulę. Podzielić na dwie części,
schłodzić.
Następnie połówkę ciasta (druga połowa na drugą tartę) rozwałkować, wyłożyć do
formy, podpiec przykryte papierem i fasolą ok. 20 min.

Pęczek botwiny (zakończonej 4 buraczkami wielkości pięści dziecka lat 2) i 25
dag szpinaku. Pół główki czosnku. Czosnek wrzucić na patelnię i masełko. Dodać
pokrojone drobno: buraczki, liście botwiny, szpinak. Posypać solą, pieprzem
dusić. Doprawić: czerwonym pieprzem, kuminem i chili (utłuczonymi na miazgę w
moździerzu). Gdy lekko przestygnie, dodać śmietanę - na oko z pół szklanki 12% -
tak, żeby było zwarte, a nie paciajowate.
Wyłożyć na upieczony spód.

I teraz masa, z której jestem bardzo dumna, bo nie smakuje jajecznicą.
Kawałek sera żółtego (ok 20 dag) zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać 1
jajko (surowe) i ok. 150 ml śmietany. Rozmieszać, posolić, poppieprzyć,
pochilić. Wykładać łychą na botwinę, delikatnie rozprowadzić. Zapiekać do
uzyskania rumieńca."

Dla porządku dodam, że u mnie ze zmianami: nie dałam szpinaku, a ser był szopski. I nie
było warstwy serowej na wierzchu, tylko wszystko razem wymieszałam.
--
klik klik poprawnie (mam nadzieję)

  Re: Pinosowa tarta botwinkowa
   pani.serwusowa   29.06.09, 14:05 zarchiwizowany
Och! Westchnela Serwusowa wcinajac chudy serek z ogorkiem i koperkiem. ;)
--
ROTFL

  Re: Pinosowa tarta botwinkowa
   celinus85   20.10.10, 10:01 zarchiwizowany
To ja się podłączę z tartą botwinkową. Przepis super, już gdzieś od roku mam go w
swoim "zeszycie kuchennym" :). Robiłam jakoś dwa tygodnie temu. Może nie najzdrowsza
ta botwinka, o tej porze roku, no ale nie mogłam się powstrzymać.
pozdr.:)

  Re: Pinosowa tarta botwinkowa
   zosanka   17.05.11, 19:39 zarchiwizowany
Jako, że sezon na botwinkę nastał przypominam tą super tartę :)

  Tarta: gruszka-gorgonzola-orzechy włoskie
   vespertinee   02.10.09, 15:33 zarchiwizowany
Jako że wątek ostatni coś przycichł, dorzucam moją całkiem niedawno pieczoną
tartę. Kruche robiłam z ksiażki "Tarty" (wyd. Muza), często doń wracam.
Nadzienie to 'mój' pomysł: każdy zna to połączenie, wiec nic w tym odkrywczego
nie ma. Ale za to jest dużo smaku ;)

TARTA Z GRUSZKAMI, GORGONZOLĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Składniki:

na kruche ciasto:

200 g pszennej mąki
50 g masła
50 g tłuszczu roślinnego
1 żółtko
szczypta soli
ewent. 2 łyżeczki zimnej wody

na nadzienie:

4 miękkie gruszki
kawałek Gorgonzoli (ok.150 g)
? szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
250 ml śmietany 12%
1 duże jajko
pieprz i gałka muszkatułowa

Najpierw przygotowuję kruche ciasto: kroję tłuszcz w niewielkie kawałki, mieszam
razem z mąką i solą. Gdy masa będzie przypominać okruchy chleba, dodaję żółtko i
szybko mieszam składniki. Jeśli ciasto nie zbija się w bryłę, dodaję trochę
zimnej wody i zagniatam.
Następnie zawijam ciasto w folię i wkładam do lodówki na con. pół godziny.

W tym czasie obieram gruszki ze skórki i kroję je w ósemki. Śmietanę mieszam z
jajkiem, doprawiam pieprzem i szczyptą gałki muszkatułowej.

Wykładam ciastem formę do pieczenia. Nakłuwam ciasto widelcem i podpiekam w 200
st. C. przez 10 minut.

Na podpieczonym spodzie układam gruszki i kruszę gorgonzolę. Całość zalewam masą
śmietanowo-jajeczną, a na wierzchu układam cząstki orzechów. Wkładam do
piekarnika na kolejne 25 minut, z tym, że temperaturę zmniejszam do 180 st. C.
--
Truskawki

  Re: Tarta: gruszka-gorgonzola-orzechy włoskie
   vespertinee   02.10.09, 15:35 zarchiwizowany
? = 3/4 szklanki orzechów włoskich, nie skopiował mi się ułamek.
--
Truskawki

  Re: Tarta: gruszka-gorgonzola-orzechy włoskie
   afrozyna   31.10.09, 20:07 zarchiwizowany
Też zdjęcie niezwykłaej urody

  Re: Tarta: gruszka-gorgonzola-orzechy włoskie
   emigrantka34   31.10.09, 20:14 zarchiwizowany
Nie wiem jak to sie stalo, ze nie zauwazylam tej tarty gruszkowo - gorgonzolowej. Jakis czas
temu jadlam risotto z gorgonzola i gruszka, bylo pyszne. Mam wielka opchote przyrzadzic te
tarte.

  Re: Tarta: gruszka-gorgonzola-orzechy włoskie
   vespertinee   31.10.09, 22:51 zarchiwizowany
emigrantka34 napisała:

> Nie wiem jak to sie stalo, ze nie zauwazylam tej tarty gruszkowo - gorgonzolowe
> j. Jakis czas
> temu jadlam risotto z gorgonzola i gruszka, bylo pyszne. Mam wielka opchote prz
> yrzadzic te
> tarte.


Dobra jest :) Z przyjemnością zobaczyłabym tę tartę na zdjeciach Twego
autorstwa, emigrantko!
--
Truskawki

  Re: Tarta z mięsem mielonym
   bernadeta75   08.11.09, 22:11 zarchiwizowany
Jest to pierwsza tarta od ktorej rozpoczęlam przygode z tym daniem i ulubiona tarta
mojego dziecka. Dzisiaj na jej zyczenie była znowu ;)

Składniki ciasto:

200 g maki
1 lyżeczka soli
125 g masla
1 duze jajko
zimna woda (o ile jest taka potrzeba jakies 2 lub 3 lyżki)

Mąkę do miski, dodac masło, posiekac nożem, wyrabiac palcami, stopniowo aż osiagnie
sie cos na kształt piasku, potem dodac jajko, wyrobic ciasto reka jesli sie nie bedzie
chciało skleic dodac wode. Zawinac w folię spozywcza i wlozyc do lodowki na min. 30 min.
Potem wyjac, rozwalkowac i wylozyc nim forme - u mnie niestety brak formy do tart wiec
wykładam nim tortownice, łącznie z brzegami. Wczesniej spód blaszki odrobine smaruje
masłem.
Piekarnik nagrzewam do 180 st i podpiekam ciasto jakies 7 minut.

Fasz:
500 gr miesa mielonego - u mnie dzis z łopatki ale najcześciej jest mieszane wp-wol
1 cebula
2 ząbki czosnku
sol, pieprz
paryka słodka i ostra
oregano
2 hohle bulionu
zioła prowansalskie
przecier pomidorowy taki mały słoiczek
ser zółty
kapary lub oliwki
oliwa

Farsz jest jak sos bolognese. Mieso z cebula i czosnkiem smaże na oliwie, dodaje
przyprawy, koncentrat, podlewam bulionem. Ma wyjsc gęsty miesny sos.
Na podpeirczonym ciescie wylewam farsz, posypuje mocno serem, ukąłdam kapry albo
oiliwki (córka nie lubi oliwek wiec ona ma kapary a dla gosci daje oliwki). Posypuje
oregono i papryka słodka. Potem do piekarnika na jakies 15-20 minut. Powinno
wystygnac i stać sie bardziej zwarte ale moja corka tego nie przestrzega i jadła gorące.
--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

  Re: Tarta z mięsem mielonym
   calineczkazbajkii   07.02.12, 22:09 zarchiwizowany

  Tarta utylizacyjna z szalotkami
   nobullshit   08.01.10, 13:22 zarchiwizowany
Do królika w krieku...
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,105376465.html
...potrzebowałam łyżki mąki, a kupić musiałam kilogram. Potrzebowałam 5
szalotek, musiałam kupić cały worek. Zostało też sporo tymianku i żurawin. I
masła, kupionego do skarmelizowania cykorii. A moja B. gotuje tak rzadko, że
zanim by to wszystko zużyła, masło by zjełczało, szalotki spleśniały, a w mące
coś się zalęgło.

Zrobiłam więc tartę na kruchym cieście.
Pokrojone w cienkie plasterki szalotki zeszkliłam na maśle z kilkoma ząbkami
czosnku. Dodałam tymianek, trochę żurawin, doprawiłam solą i pieprzem
(delikatnie) i brązowym cukrem (porządnie). Po wyłożeniu farszu na podpieczone
ciasto polałam całość syropem zrobionym z octu balsamicznego i brązowego cukru,
i już tylko tartę podgrzałam.
B. była zachwycona. Ja - nieskromnie - też.




--
I can take or leave it if I please

  Tarta z cukinią i oscypkiem
   vespertinee   09.01.10, 16:46 zarchiwizowany
Aby watek rósł w siłę, dołaczam moją wakacyjną tartę:

TARTA Z CUKINIĄ I OSCYPKIEM

Składniki:
płat ciasta francuskiego
2 nieduże lub 1 wielka cukinia
pół opakowania kwaśnej śmietany
1 zmiażdżony ząbek czosnku
ok. 50 g tartego oscypka
sól i pieprz do smaku

Cukinię dokładnie myję. Następnie kroję ją w cienkie plastry (o grubości
niecałego centymetra), odstawiam.
Połowę sera mieszam ze śmietaną i czosnkiem, dodaję pieprz i ewentualnie sól
(oscypek jest słony, więc można w ogóle nie solić śmietany).Smaruję ciasto
śmietanową masą, po czym rozkładam na plasterki cukinii, tak, aby na siebie
zachodziły.

Piekę przez kwadrans w 200 st. C.Po tym czasie wyciągam tartę z piekarnika,
posypuję resztą sera i piekę kolejny kwadrans w temp. 200 st. C. (ostatnie 5
minut grzejąc sam spód ciasta).

Uwaga z soleniem tarty - oscypek sam w sobie jest b. słony, dlatego można nawet
zrezygnować z dosalania cukinii.

Przepis od Ewy -
mojakuchniawirlandii.blogspot.com/2009/05/uwielbiam-cukinie.html
B. dobra!
--
Truskawki

  Re: Tarta z tuńczykiem i pieczarkami
   bernadeta75   17.01.10, 23:20 zarchiwizowany
te tarte robie od dawna odkad pokochałam tuńczuka z puszki (to niestety w polsce nadal
głowna dostepna forma tej ryby) i odkiedy w 1995r. kupiłam sobie moja pierwsza ksiażke
z przepisami czyli "Kuchnia francuska - encyklopedia sztuki kulinarnej".

Na ciasto:
200 g maki
100 g masła
3 łyzki wody zimnej
1/2 łyżeczki soli
tłuszcz do wysmarowania formy

Farsz
puszka tuńczyka w sosie własnym
200 g pieczarek
duza cebula
ząbek czosnku
3 jajka
200ml gęstej smietany 18%
sol, pieprz
cos zielonego np natka pietruszki
masło do smażenia ok 1-2 łyzek
ja dodaje jeszcze troche startego sera moze byc np pelśniowy

Ciasto przygotowujemy: maslo schlodzone pokrojone w kawałki siekamy z mąka i
zaganiatamy z wodą. Uformowaną kule owijam folia spozywcza i daje na 30 minut do
lodowki. Po tym czasie rozwałkowuje, wykładam na blaszke wysmarowana masłem (w
koncu dorobiłam sie blaszki do tart ze specjalnym szklanym dnem, kiedys robiłma w
tortownicy:) nakłuwam dno i wkladam do piekarnika na ok 10 minut w 180st.

Robie farsz: Pieczarki w plasterki i wraz z cebula oraz zmiażdżonym czosnkiem wrzucam
na gorace masło, smaże do odparowania wody. sole i pieprze. Wykładam na podpieczone
caisto. Zalewam sosem czyli wymieszana smietanka z jajkami, zielenina sola i pieprzem.
Posypuje serem. I do piekarnika na 200st na 30 minut.
Pyszne zarówno na cieplo jak i nastepnego dnia na zimno, a moze wtedy i jeszcze
lepsze:)

.--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

  Re: Tarta z tuńczykiem i pieczarkami
   nobullshit   18.01.10, 00:06 zarchiwizowany
O rety, jedna z moich pierwszych i ulubionych tart!
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,34352402,34352402.html
Z tej samej książki. Tzn. prawie z tej samej, bo przepis powtarza się w innym
tomie Encyklopedii Sztuki Kulinarnej, mianowicie "Pizzach i tartach".


--
I can take or leave it if I please

  Re: Tarta z tuńczykiem i pieczarkami
   owcabowca   26.03.10, 10:09 zarchiwizowany
To ja mam tylko pytanie: w którym momencie i gdzie dodajemy tuńczyka? W opisie
go nie ma, więc... rzucamy po prostu na podpieczony spód (i na to reszta, jak w
opisie) czy mieszamy z farszem pieczarkowo-cebulowym?

  książka
   n_ina   31.05.10, 16:34 zarchiwizowany

  To jeszcze jedna tarta z tunczykiem
   andzia-nie-ania   30.01.10, 19:28 zarchiwizowany
I pomidorami. Przepis podkradziony z jednej boulangerie z dzielnicy portowej w Marsylii,
gdzie kupowalam czasami cos na szybki lunch, bardzo dobre rozne tarty produkowaly te
dwie starsze panie :)

Na spod ciasto kruche klasyczne, pokluc widelcem, zeby sie purchle nie robily i
posmarowac musztarda dijon (raczej oszczednie, bo to tylko dla podkrecenia smaku).
Wylozyc kawalki dobrego tunczyka w sosie wlasnym, zalac mieszanka rozbitych jajek i
smietany + sol + pieprz + szczypta tymianku suszonego, a na wierzch wylozyc cienkie
plastry pomidorow lub polowki koktajlowych, przekrojem do gory.

Do piekarnika na 40-45 minut, i juz. Ladnie pachnie i szybko sie robi :)
--
Kociłapcie , pulchne i pyzate...

  Re: To jeszcze jedna tarta z tunczykiem
   bernadeta75   30.01.10, 20:16 zarchiwizowany
mniam to cos dla mnie ;)
--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

  moja tarta,pierwsza
   dorothea37   25.03.10, 09:36 zarchiwizowany
ciasto tradycyjne ,kruche
nadzienie :pierś kurczaka i pieczarki ,jajka rozmącone ze śmietaną i ser żółty
opinie :dla mnie pycha ,małżonek zjadł ,ale stwierdził ,że tarty to tylko na słodko



  Re: moja tarta,pierwsza
   cipcipkurka   25.03.10, 13:47 zarchiwizowany
Mąż się nie zna ;-) A tę pierś jakoś wcześniej przygotowałaś?
--
równość

  Re: moja tarta,pierwsza
   dorothea37   27.03.10, 16:08 zarchiwizowany
Pierś poddusiłam a pieczarki podsmażyłam.

  wpisalam do zlego watku buu:(poprawiam sie
   fettinia   10.05.10, 19:18 zarchiwizowany

  tarta z cukinia i tapenada, tartaz cebulą
   bobralus   10.05.10, 21:11 zarchiwizowany
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,110868081,110868081.html
--
zobacz, z czego robi się parówki :)

  Re: Tarty wytrawne, wątek zbiorczy II
   dagmara_65   11.05.10, 09:35 zarchiwizowany
Prezentuje się bardzo kusząco! Pozdrawiam :)

  Z czarnym puddingiem i jabłkiem
   krysia2000   21.05.10, 09:28 zarchiwizowany
Przepis tutaj:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,111780234,111780234.html
--
To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.

  Tarteleta z czerwoną cebulą i grujerem
   krysia2000   29.05.10, 21:57 zarchiwizowany
Zrobiła dziś moja siostra jedyna bliźniaczka, ale stwierdziła, że jest za
leniwa, żeby sama dorzucić do galerii. Więc ją wyręczam.

Spód kruchy z:

*250g mąki pszennej typ 480;
*150g masła;
* szczypty cukru;
* łyżeczki soli;
* 1 jaja;
* i łyżki zimnego mleka.

Nadzienie z czerwonej cebuli, pokrojonej w paski, zredukowanej lekko w maśle,
occie "balsamicznym" i cukrze, zalanej masą śmietanowo-jajeczną i posypanej
startym grujerem. Upieczone (spód wpierw na ślepo) w foremkach 12cm, co rzucili
ostatnio w Tesco i nie moglam sie powstrzymać.

Ciasta kruchego zostało mi jeszcze na 4 mniejsze tarteletki, więc jutro wypełnię
je czymś słodkim i owocowym i też pokażę. O ile mnie tym razem leń nie chwyci.

--
To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.

  Z pomidorami pół-konfitowanymi i ryżem diżońskim
   krysia2000   16.06.10, 17:25 zarchiwizowany
Tutaj:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,112987715,112987715.html
--
To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.

  Tarta ze szparagami i serem brie
   kaiserka   16.06.10, 17:33 zarchiwizowany
Tym razem szparagi gotlandzkie powędrowały do tarty.
Ciasto - według przepisu z książki z serii Le Cordon Bleu "Tarty i inne wypieki":

* 200g mąki,
* 100g masła
* 1 jajko,
* duż szczypta soli,
* 2-3 łyżeczki wody,
* i dodatek czyli kilka łyżek otrębów

Masa:

* ok. 200 g zielonych szparagów
* sporo zieleniny w postaci kiełków słonecznika, młodego szpinaku
pietruszki, bazylii i oregano
* 4 małe cebulki te dymkowe
* 3 ząbki czosnku
* 200 g sera brie
* 180 ml śmietany
* 1 jajko oraz sól & pieprz, świeżo zmielony.

Przygotować ciasto.
Masło należy rozetrzeć z mąką, otrębami i solą, dodać jajko wymieszane z wodą.
Wyrobić ciasto na gładką, jednolitą masę. Zawinąć w folię i schłodzić w
lodówce przez minimum 20 minut. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do nasmarowanej
formy. Ponakłuwać widelcem i ponownie schłodzić. Na ciasto położyć papier do
pieczenia z wysypaną nań fasolą lub ryżem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200
stopni jakieś 20 minut. Zdjąć papier i dopiec kilka minut.
Następnie od szparagów odciąć głowki a łodyżki pokroić na talarki. Poddusić
chwilę na rozgrzanej oliwie z wyciśniętym czosnkiem i cebulką i odłożyć główki
na bok. Dodać szpinak, kiełki słonecznika, sól oraz pieprz i poddusić krótką
chwilę. Wymieszać śmiętanę z jajkiem, doprawić i dodać pozostałą, pokrojoną
drobno, zieleninę. Pokroić ser na cienkie plasterki. Rozłożyć podduszone
warzywa, przykryć serem i zalać masą jajeczno-śmietanową. Na wierzchu położyć
główki szparagowe. Piec około 25 minut, do czasu aż wierzch będzie ścięty i
ładnie przyrumieniony.

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,112716178.html
--
na 4 ręce

  Re: Tarta ze szparagami i serem brie
   mhr-cs   16.06.10, 18:01 zarchiwizowany
kaiserka napisała:

mozna poczytac
wyglada wspaniale,



  Endywia i ser pleśniowy
   krysia2000   23.06.10, 20:39 zarchiwizowany
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,113309262,113309262.html
--
To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.

  Re: Endywia i ser pleśniowy
   emigrantka34   24.06.10, 23:50 zarchiwizowany
napisalambym cos, ale lata mi tu wielka mucha i musze ja najpierw ustrzelic :)

  Szparagi z kozim serem i szczaw z szynką
   nobullshit   24.06.10, 18:17 zarchiwizowany
Nie razem, oczywiście. To były dwie tarty. A dokładnie jedna tarta i kilka
tartaletek.
Prywatny catering dla kumpla uziemionego w szpitalu i karmionego mielonką z psa
przemielonego razem z budą.
Obydwa przepisy to powtórka z rozrywki.
Tartę ze szparagami i kozim serem przyniosła do Galerii CCKurka:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,43095888,43805916.html
I już ją kiedyś robiłam:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,43095888,43805916.html
Przepis na tartę ze szczawiem i szynką pochodzi z "Kuchni". Tu o moich
zeszłorocznych z nim przygodach:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,96896276,96896276.html

  Re: Szparagi z kozim serem i szczaw z szynką
   cipcipkurka   24.06.10, 20:42 zarchiwizowany
To ja wkleję właściwy link, na dowód, że kiedyś bywałam w kuchni ;-)
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,23883190,23883190.html
A szczaw w tym roku widzę prawie codziennie i nawet raz kupiłam z myślą o Twojej tarcie,
Nobull, ale przerobiłam na zupkę shrekową ;-)
--
if you don't know me by now...

  Re: Szparagi z kozim serem i szczaw z szynką
   pani.serwusowa   24.06.10, 20:49 zarchiwizowany
Ta tarta ze szczawiem i kozim serem jest zajebista. Zrobiłam ją w tym roku i jak
jutro trafię na angielski szczaw, to powtórzę z pewnością.
--
Zmysły w kuchni

  Re: Szparagi z kozim serem i szczaw z szynką
   cipcipkurka   24.06.10, 20:53 zarchiwizowany
Pani S., jakże się Pani wyraża, he?
;-)
--
life is...

  Re: Szparagi z kozim serem i szczaw z szynką
   pani.serwusowa   24.06.10, 20:59 zarchiwizowany
Zagalopowałam się. Wszystko przez tę tartę. Jak mi ktoś dziś napisał -
dyscypliny mi trza. ;)
--
Zmysły w kuchni

  Re: Szparagi z kozim serem i szczaw z szynką
   nobullshit   24.06.10, 23:11 zarchiwizowany
cipcipkurka napisała:
> To ja wkleję właściwy link, na dowód, że kiedyś bywałam w kuchni ;-)
Sorry, Kurko, zdublowałam "swój" link, zamiast wkleić Twój. I proszę, wróć do
kuchni.
Widzisz na tym przykładzie, jakie cuda Ci zawdzięczamy.



--
Wydawnictwa i ich obyczaje

  Re: Szparagi z kozim serem i szczaw z szynką
   cipcipkurka   26.06.10, 08:18 zarchiwizowany
Zarumieniłam się.
A wiesz, że odnalazłam ostatnio moją super ekstra mega fajniutką formę do teryn? Dziewicza,
jeszcze z naklejkami :-/ I trzy lata już tak ją mam...
--
if you don't know me by now...

  Re: Szparagi z kozim serem i szczaw z szynką
   emigrantka34   24.06.10, 23:46 zarchiwizowany
Ta tegoroczna chyba lepiej wyglada. Przepis dopracowalas, hi hi :)
Rowniez przymierzam sie do tarty ze szczawiem - zapamietalam dobrze te ubiegloroczna, ale
najpierw musze kopsnac sie na Kleparz, bo chce jeszcze dodac jakies kurki, sery czy cos. A tu
na pobliskim placyku nie ma.

  Re: tarty z kurczakiem i szpinakowa
   moniakociara   30.06.10, 19:23 zarchiwizowany
Na kurczakowa przepis jest stad: smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=1605
A szpinakowa stworzyłam czytajac forum :) Był jeden watek o tarcie szpinakowej,
sciagnelam stamtad pomysły forumowiczów, od siebie dodałam tylko cebule :D no i
moze boczek wedozny, bo o innym miesku wedzonym tutaj moge tylko marzyc. Na
wierzchu jest mozzarella

  tarta cebulowa z czarnymi oliwkami
   inaa1   06.07.10, 08:28 zarchiwizowany
pomysł zaczerpnięty z książeczki ,,Ciasta słodkie i wytrawne. tarty i quiche",
ale nieco zmodyfikowany

zamiast ciasta kruchego dałam francuskie.

nadzienie: 3 duże cebule, kubek śmietany, 1 jajo, 1 żółtko, łyżka mąki, garść
startego ostrego żółtego sera, czarne oliwki, sól, pieprz, oliwa.

wykonanie: pokrojone cebule zeszklić na oliwie. śmietanę, jajka, mąkę i sól
wymieszać.
na cieście ułożyć cebulę, zalać sosem śmietanowym, dodać oliwki, posypać serem i
grubo zmielonym pieprzem. zapiekać w 200 stopniach do zrumienienia wierzchu.

--
fotoforum.gazeta.pl/5,2,inaa1.html
urok
lans i wypas
sio!

  [...]
   malpka-afrykanska   06.07.10, 11:37 zarchiwizowany
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

  tarta cukiniowo-pomidorowa
   inaa1   11.07.10, 19:49 zarchiwizowany
skład: paczka ciasta francuskiego, cukinia, pomidor, kubek śmietany, jajko,
łyżka mąki, sól, pieprz, świeże zioła (użyłam tymianku), feta.

wykonanie: na ciasto wylać sos zrobiony ze śmietany, jajka, soli, mąki, ułożyć
pokrojoną cukinię, odpestkowanego pomidora, posypać pieprzem, ziołami,
pokruszoną fetą.
zapiekać w 200 stopniach do rumienienia.


--
fotoforum.gazeta.pl/5,2,inaa1.html
urok
lans i wypas
sio!

  Tarta z karmelizowanymi pomidorami Jo.hanny
   alinka_li   23.08.10, 10:53 zarchiwizowany
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,115571937,115575092.html
--
"Kto czyta książki, żyje podwójnie"
U. Eco

  Tarta z kurkami i kozim serem
   hazo   23.08.10, 12:26 zarchiwizowany
Przepis z blogu Kwestia Smaku
www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/grzyby/tartaletki_z_kurkami/przepis.html
U mnie w jednej większej foremce.

Kruche ciasto:
1 i 1/2 szklanki (185 g) mąki
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek (90 g) zimnego masła
5 łyżek zimnej wody

Farsz:
2 szklanki kurek, około 250 g
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula cukrowa pokrojona w drobną kosteczkę
2 łyżki masła
3 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. natki pietruszki, bazylii, tymianku)
4 łyżki tartego Parmezanu
130 g miękkiego sera koziego w ruloniku, pokrojonego w kostkę
1 jajko
1/2 szklanki śmietanki kremówki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
4 łyżki orzeszków pinii

Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i pokrojone na kawałki masło. Siekać masło razem z
mąką nożem na malutkie kawałeczki, zagarniając mąkę do środka. Dodawać po łyżce
wody, szybko zagnieść ciasto i uformować kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na
1/2 godziny.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy
na placek o średnicy około 35 cm. Z ciasta wyciąć 6 kółek o średnicy większej niż średnica
foremki. Wyłożyć nim foremki. Nożem wyrównać wystające brzegi z ciasta, spód
podziurkować widelcem. Wstawić do piekarnika na 25 minut lub do czasu aż ciasto lekko
się zarumieni.

Kurki umyć i osuszyć, większe pokroić, mniejsze pozostawić w całości. Na patelni rozgrzać
oliwę i włożyć kurki. Posolić i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut aż będą miękkie.
W połowie smażenia dodać masło oraz cebulkę. Przełożyć do miseczki i ostudzić. Dodać
posiekane zioła (odkładając część do dekoracji), tarty Parmezan oraz serek kozi. Jajko
roztrzepać ze śmietanką i wlać do grzybów. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.

Foremki wyjąć z piekarnika, napełnić farszem i posypać orzeszkami pinii. Wstawić
ponownie do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 10 - 15 minut (piekłam 25 minut, bo
tarta była dość gruba), aż ciasto będzie złociste a farsz ścięty i lekko zrumieniony.
Posypać odłożonymi ziołami.


  tarta "kiszjola"ze szpinakiem i papryka
   fettinia   04.09.10, 14:54 zarchiwizowany
Kopije z Pogaduszek bo tam ja dopisalam:)

Tak ochrzcila przedwczoraj tarte moja corka:)Pomysl i kompozycja wlasna:)
Ciasto "na oko"-ca 100g masla,jajko,sol,szklanka maki.Podpiec 10 minut w 180
stopni.
Nadzienie-garsc szpinaku swiezego podsmazyc na masle,dodac czosnek,pieprz i
ciut sosu sojowego.
Kremowy serek ziolowy wymieszac ze szpinakiem.Podsmazyc cebule na zloto.
Na podpieczona tarte nalozyc ser,posypac cebula i pokrojona w plasterki papryka.
Piec ca 20 minut.
Bomba kaloryczna,ale jaka pyszna:D
--
Kuchenne
Pogaduszki


  Re: tarta "kiszjola"ze szpinakiem i papryka
   daxter   05.09.10, 10:42 zarchiwizowany
To moje biodra zjedza ze mną pysznie wyglada :)

  Tarta z gruszkami i rokpolem
   hazo   14.09.10, 16:42 zarchiwizowany
Nie zauważyłam i wpisałam do starego wątku dlatego jeszcze raz tu wpisuję.

Przepis znalazłam tutaj:
www.mniammniam.com/Bardzo_wykwintna_tarta_z_gruszkami_i_rokpolem-1036p.html

składniki:
2 szklanki pszennej mąki
pół kostki zmrożonego masła - około 10 dag
2 żółtka
sól

nadzienie:
3 twarde gruszki
2 jajka
kawałek rokpola lub jeszcze lepiej roqueforta - około 20-30 dag
0,75 szklanki kwaśnej i raczej tłustej (co najmniej 22%) śmietany
świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania
Mąkę i masło posiekać nożem, aż masło będzie w małych kawałeczkach. Dodać do tego
żółtka, cukier, sól i bardzo szybko zagnieść w kulę - nie wyrabiać wcale ciasta,
doprowadzić tylko do stanu, że całość jest mniej więcej sklejona w jedną bryłę. Ciasto
owinięte w folię ląduje w zamrażalniku.

Po jakiejś pół godzinie (u mnie leżało 2 dni w zamrażarce, bo zmieniły mi się plany
obiadowe) wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i dokładnie wylepić nim formę do pieczenia -
brzegi formy też wylepić ciastem na wysokość około 2-3 cm. Ciasto wielokrotnie nakłuć
widelcem - warstwa ciasta powinna mieć nie więcej niż centymetr grubości. Ciasto włożyć
do pieca rozgrzanego do 180 stopni na jakieś 10 minut. (ja podpiekałam 10 minut w 200
stopniach. Mnie ta porcja ciasta wystarczyła na cienkie pokrycie formy o średnicy 22 cm)

Kiedy ciasto się piecze, przygotować nadzienie: gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i
pokroić na cienkie plastry.

Jajka ubić ze śmietaną na jednolitą masę, doprawić pieprzem.

Na podpieczonym cieście ułożyć plastry gruszek, zalać je masą jajowo śmietanową i
posypać pokruszonym serem. Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 180
stopni na około 15 minut. (piekłam 25 minut z obiegiem powietrza)

  tarta z grzybami leśnymi....
   issys   17.09.10, 10:36 zarchiwizowany
Spód jest cieniutki robiłam w formie o średnicy 27cm. A nadzienie grzybki leśne
podsmażone z cebulką na maśle...

ciasto...
20 dag mąki
10 dag masła
1 jajko
2-3 łyżeczki wody
duża szczypta soli

nadzienie składniki na oko :)
grzyby leśne
2 małe cebule
1 jajko
2 łyżki masła
natka pietruszki lub szczypiorek
starty żółty ser i mozzarella
biały pieprz, sól

Przesiać mąkę z solą na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, siekać nożem,
aż masło połączy się z mąką w formę grudek. Do ciasta dodać jajko i wodę.
Wymieszać i zagnieść szybko ciasto, formując kulę, włożyć do lodówki na ? godziny.

Gdy ciasto się chłodzi, przygotować nadzienie.

Grzyby oczyścić, wypłukać, pokroić w kawałki. Rozgrzać na patelni masło, wrzucić
grzyby, smażyć ok. 10 minut, aż wyparuje sok, który grzyby po chwili smażenia
puściły.
Dodać posiekaną w kostkę cebulę, wymieszać, smażyć razem chwilę, doprawić solą i
pieprzem.

Wyjąć ciasto z lodówki. Formę na tartę cienko wysmarować masłem. Rozwałkować
bardzo cienko ciasto (3 mm) na koło wielkości formy do tarty. Przenieść na
formę, wylepić brzegi. Po nakłuwać ciasto widelcem, po czym włożyć formę z
ciastem do lodówki na 10 minut, żeby ciasto oziębić. Rozgrzać piekarnik do 180
st. C, włożyć tartę, piec ok. 20 minut.

Wyjąć ciasto z piekarnika, rozłożyć grzybowe nadzienie, posypać serami i piec
około 20 minut. Posypać natką pietruszki. Podawać na gorąco, ale równie dobra
jest na zimno...
--
Iza
mniam-mniam.bloog.pl

  Re: tarta z grzybami leśnymi....
   lambswool   17.09.10, 15:20 zarchiwizowany
Izo, na ile czasu ciasto do lodówki? Wyświetla mi się znak zapytania, nie wiem
dlaczego czasem tak mi się liczby pojawiają, to nie pierwszy raz.

Ta tarta wygląda przepysznie! jutro chyba zrobię :)

--
www.englishsmelter.com

  Re: tarta z grzybami leśnymi....
   issys   17.09.10, 15:23 zarchiwizowany
ciasto wkładamy na 20-30 minut ale może być i dłużej....:) pozdrawiam
--
Iza
mniam-mniam.bloog.pl

  Na gotowych spodach?
   irajar   06.10.10, 15:22 zarchiwizowany
Witam wszystkich i mam takie pytanie, czy ktos z Was robil kiedys tartaletki na gotowych
spodach? Takich kupionych "korpusach"? Czy jak wyleje sie na to jajka ze smietana i
zapiecze to bedzie OK?
Robie przyjecie dla dzieci i takie cos malego na cieplo by mi pasowalo... Ale nigdy tych
gotowcow nie zapiekalam.
Z gory dziekuje za odzew :-)

  tarta z lososiem z wczoraj i utylizacja zapasow
   b.b.1   20.10.10, 01:01 zarchiwizowany
zrobilam sobie dzis przerwe od wszelkich obowiazkow i gotuje, a wlasciwie pieke. bo dla mnie
to nie robota a wypoczynek...
mialam z wczoraj resztki pieczonego lososia, postanowilam go zutylizowac wg tego przepisu

www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szpinak/tarta_ze_szpinakiem_lososiem/przepis.html

w ogole mam dzis dzien utylizacji zapasow (co sie odbilo juz w moich wpisach pod Waszymi
przepisami). zalegaly mi banany, cukinie, buttermilk blisko konca daty waznosci, losos no i
wielka porcja zeberek. postanowilam zajac sie nimi po gospodarsku. potem nadmiar
wszystkiego pozamrazam, moim zwyczajem;)

tarte wzbogacilam o pare innych dodatkow. cukinie w talarkach podsmazylam na oliwie z
czosnkiem, na koniec dodalam kilka plasterkow czerwonej cebuli w piorkach. wszystko to
wylozylam na lososia w kawalkach poprzekladanego szpinakiem. plasterki pomidorow
skropilam delikatnie octem balsamicznym i posypalam suszona bazylia. wylozylam je na bialy
sos, ktory z braku mleka zrobilam na smietance i resztce buttermilk. wyszedl gladki, ciekawa
jestem czy w smaku to kwasne mleko sie sprawdzi.

zobaczymy co z tego wyjdzie. zdjecia podepne jak sie wszystko upiecze. w piekarniku mam
galeryjne dwukolorowe bananowe ciasto, babki z przepisu na tez forumowe ciasto z cukinia,
zeberka bernadetki i te lososiowa tarte. wdycham zachlannie zapachy - potrawy nie
przechodza nimi nawzajem, juz wielokrotnie pieklam czosnkowe i slodkie smaki i wychodzily
gotowe jak nalezy. nauczyla mnie tego sasiadka, ktora tak robi od lat (obie mamy ogromne
piekarniki)ona ma wielka rodzine i gotuje obiady jak dla armii. nie starcza jej palnikow, wiec
wykorzystuje jeszcze piekarnik:)


  Tarta bardzo serowa
   alinka_li   12.11.10, 16:25 zarchiwizowany
Przepis z przed 3 lat, tu:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,68409966,68409966.html
Wklejam:

"ciasto (przepis na ciasto nie jest typowy, ale wychodzi bardzo smaczne):
- 2 serki topione (te "prostokąty w złotych pazłotkach)
- pół kostki masła
- czubata szklanka mąki
- szcztypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- przyprawy (w tym wypadku posiekany szczypiorek + słodka papryka - sporo)

wszystkie składniki siekamy jak na zwykłe kruche ciasto, jak już jest ładnie
posiekane,
zagniatamy i do lodówki na min. 2 godziny. jeżeli sie nie chce zlepić to
dodajemy lychę
śmietany.

tu dygresja: przepis jest z "Na przełaj" sprzed 18 lat, był to przepis na słone
kruche
ciasteczka. okazał sie tak doskonały, że czasami jest spodem do tarty, czasami
służy do
zrobienia kruchych pasztecików, czasami robię z niego takie duuugie paluchy do piwa
obsypane np. sezamem lub solą. przypraw używam różnych.

nadzienie:
- 2 pomidory obrane i pokrojone w poprzeczne plastry
- 1 bakłażan pokrojony w poprzeczne plastry i usmażony na patelni grillowej
- 1 duża cebula pokrojona w piórka i uduszona na złoto
- 15 dkg sera z niebieską pleśnią - rokpola tutaj
- 4 jajka
- pół szkalnki mleka
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, bazylia, sół

ciasto wałkuję na grubość około 0,5 cm i wylepiam nim tortownicę ok - 20 cm
średnicy.
piekę przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 200C. ciasto lubi czasami spłynać z
boków - ja robię to w wysokiej blaszce, bo zależy mi na miejscu na nadzienie -
więc "doklejam je do boku" widelcem ;-).

po podpieczniu spodu układam nadzienie. na dno kładę pomidora, na to plastry
bakłażana, cebulę. oszczędnie solę i pieprzę. wylewam 2/3 masy jajeczno -serowej
(jajka mieszam z mlekiem, przeciśnietym przez praskę czosnkiem, bazylią, pieprzem,
pokruszonym drobniutko serem). na to bakłażan i reszta masy.

piekę około 20-30 min w temp. 200C. i tyle. " koniec cytatu:)

Niezłe było, ale jak na mój gust chyba jednak zanadto serowe w wyrazie;)

--
"Nawet jeśli pytanie jest poważne i nauka nie potrafi na nie odpowiedzieć, to
wcale nie oznacza, że odpowiedź zna religia."
R. Dawkins

  Re: Tarta bardzo serowa
   daxter   13.11.10, 14:13 zarchiwizowany
Ponieważ lubie serowe wytrawne ciasta na pewno wypróbuję i w ciasteczkach i w
tarcie wygląda smakowicie :)

  Re: Tarta bardzo serowa
   daxter   13.11.10, 14:16 zarchiwizowany
2 takie serki po 100g 2 sztuki?czyli topionego sera ma być 200g ?

  Re: Tarty wytrawne, wątek zbiorczy II
   vespertinee   29.02.12, 22:57 zarchiwizowany
To jeden z moich ulubionych wątków! Zaraz coś od siebie wrzucę znów. Niedawno robiłam
tartę z burakami, na razowym cieście. Tu jej miejsce :)
--
Truskawki

  Razowe tartaletki z burakiem i fetą
   vespertinee   29.02.12, 23:07 zarchiwizowany
Moja pierwsza cegiełka do wątku w tym roku:

RAZOWE TARTALETKI Z BURAKIEM, FETĄ I TAPENADĄ

2 średnie buraki
7 łyżek pasty z oliwek- tapenade
7 łyżeczek fety
olej
1 łyżeczka suszonego tymianku
natka pietruszki do posypania

na kruche razowe ciasto:
(porcja na 7 tartaletek bądź na dużą formę na tartę):

175 g razowej mąki
75 g zimnego masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 żółtko

Siekam składniki ciasta (nożem lub w robocie kuchennym), po czym szybko je zagniatam.
Zawijam ciasto w woreczek foliowy i chłodzę pół godziny w zamrażarce (lub 1 h w
lodówce).

Gdy ciasto się chłodzi, gotuję buraki (skórkę ściągam dopiero po ich ugotowaniu). Kroję
buraki w dość cienkie plasterki. Przygotowuję tapenade.

Wykładam ciastem foremki, nakłuwam widelcem w kilku miejscach i podpiekam 10 minut w
190 st. C. Na każdym z podpieczonych spodów rozsmarowuję po łyżce tapenade, kruszę
po łyżeczce fety, przykrywam plasterkami buraków, posypuję tymiankiem i skrapiam
odrobiną oleju. Wkładam do piekarnika na 20-25 minut (190 st. C.). Gotowe tarta letki
posypuję natką pietruszki.


TAPENADE (PASTA Z OLIWEK)

1 szklanka czarnych oliwek
2 łyżki kaparów
3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
2 fileciki anchovies
1 łyżeczka płatków chilli

Składniki miksuję w blenderze na dość gładką masę.

Pamiętam, że gdzies na GP była tarta z burakami, ja pomysł na ten wypiek przypomniałam
sobie u Ptasi - cosniecos.blox.pl/2012/02/Tarta-z-burakami.html, a razowe ciasto
wzięlam z książki "Tarty" wyd. Muza (tam też jest przepis na tartę buraczaną, z tego co
zauwazyłam po fakcie).

Dla mnie pychota.
--
Truskawki

  Tarta cebulowa z parmezanem
   vespertinee   29.02.12, 23:12 zarchiwizowany
Tarta nr 2 - cebulowa z parmezanem. Słodka, skarmelizowana cebula, słony parmezan,
trochę octu i listek orzechowej rukoli na wierzch. Poezja (o ile cebula może być poetycka).

TARTA CEBULOWA Z PARMEZANEM

1kg cebuli
75g masła
1 płaska łyżka angielskiej musztardy w proszku (lub Dijon)
2 płaskie łyżki cukru (najlepiej miękkiego brązowego)
1 płaska łyżka soli morskiej
50 ml białego octu winnego (ja używam Moscatel)
Świeżo zmielony pieprz
Starty parmezan
Białe anchovies (opcja)

Ciasto kruche
400g mąki tortowej
200g zimnego masła (pociętego w kostkę)
2 żółtka (wymieszane)
Trochę wody

Zmieszaj/posiekaj (w robocie lub nożem) masło z mąką. Kiedy ciasto ma postać małych
okruszków dodaj żółtka i odrobinę wody. Zagnieć delikatnie żeby połączyć składniki (ale
nie ugniataj jak na pizze lub pastę!). Zawiń w folię plastikową i wstaw do lodówki na 2
godziny.

Posiekaj cebulę najdrobniej jak potrafisz. Im drobniej pokroisz, tym lepszą otrzymasz
teksturę tarty. W garnku z grubym dnem rozgrzej masło na małym ogniu. Wrzuć cebulę i
przykryj garnek ustawiając ogień na mały/średni. Gotuj ją powoli od czasu do czasu
mieszając. Zanim dodasz inne składniki cebula powinna być zupełnie miękka. Powinno Ci
to zająć około godziny lub godzinę 15 minut. Uważaj, żeby nie przypalić.

Kiedy cebula jest miękka zwiększ ogień i dodaj ocet, cukier, musztardę i sól. Odparuj ocet i
mieszając skarmelizuj cebule ( tak naprawdę to cukier zacznie się karmelizować). Nadal
mieszając dodaj koloru cebuli. Ten odcinek powinien zająć ok.15 minut.

Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim foremki/formę. Urwij kawałki folii plastikowej, wyłóż nimi
foremki, nasyp do nich ryżu i zawiąż folię tworząc woreczki. Podpiecz w rozgrzanym do
190°C piekarniku przez 15-20 minut. Wyjmij foremki z piekarnika a z nich woreczki z
ryżem.

Nałóż cebulę do tartaletek, posyp parmezanem i piecz w temperaturze 200°C przez 15-20
minut. Wyjmij, pozwól im ostygnąć przez 5-10 minut. Podawaj z zieloną sałatką i
anchovies.

Przepis znaleziony na blogu Arka: eatafterreading.blogspot.com/2010/01/prasuj-
dansuj-mieszaj-czyli-tarty.html .
--
Truskawki

  Re: Tarta cebulowa z parmezanem
   nobullshit   29.02.12, 23:58 zarchiwizowany
Och, odświeżyłaś jeden z moich ulubionych wątków...
Dzięki. :))


--
Mamrotek wydawniczy

  Tarta a la ruskie
   miss_coco   01.03.12, 14:53 zarchiwizowany
O, i ja dzisiaj chcialam dodac przepis na tarte ;))
Tarta z ziemniakami i kozim serem, przypominajaca ruskie. Bardzo smaczna i
nieskomplikowana (jak to tarty ;) Jedno jest pewne: latwiej ja zrobic niz ruskie ;))

100 g masła
200 g mąki
1 jajko
szczypta soli

2 duże ziemniaki lub 3 średnie (400 g)
150 ml śmietany
1 kozi serek o wadze 200-250 g
sól i świeżo mielony pieprz

Zagnieść szybko ciasto z podanych składników i włożyć na godzinę do lodówki, żeby się
schłodziło. W międzyczasie włożyć nieobrane ziemniaki do rondelka z wodą i ugotować.
Po przestudzeniu obrać i rozgnieść widelcem. Ukroić 6-7 plasterków sera i zachować do
dekoracji wierzchu tarty. Resztę sera dodać razem ze śmietaną do rozgniecionych
ziemniaków. Wymieszać, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Piekarnik rozgrzać na 180°C.
Wyłożyć formę na tartę rozwałkowanym ciastem, podziobać widelcem i włożyć do
piekarnika na 15 minut. Wyjąć i wyłożyć na spodzie tarty masę serowo-ziemniaczaną. Na
wierzchu ułożyć plasterki sera. Z powrotem włożyć do piekarnika. Po 15 minutach włączyć
górną grzałkę i podpiec wierzch jeszcze przez 10-15 minut, tak by plastry sery na
wierzchu ładnie się przyrumieniły i gotowe.


--
belgia od kuchni

  Re: Tarta a la ruskie
   vespertinee   01.03.12, 21:40 zarchiwizowany
Ale ładna fota :) Widziałam juz niegdyś tę tartę, brzmi kusząco.
--
Truskawki

  To tez jeden z moich ulubionych wątków, Nobull :)
   vespertinee   01.03.12, 21:40 zarchiwizowany

Okazje
Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatnościMapa serwisu Poleć stronę znajomym  |   Zgłoś problem lub błąd