FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

miętowe semifreddo

czyli moja wariacja nt tego popularnego deserku

3 żółtka
250g mascarpone
cukier, do smaku (ja ok 5 łyżek)
starta skórka cytrynowa - z pół łyżeczki
likier miętowy - 2 łyżki
kakao - do oprószenia
liście mięty - do dekoracji

Żółtka utarłam mikserem z cukrem na gładki kogel mogel, dodałam skórkę
cytrynową, wmiksowałam mascarpone, na gładka masę.

połowę masy wlałam do wyłożonej przezroczystą folią foremki, oprószyłam kakao.
Do drugiej części masy dolałam 2 łyżki likieru miętowego, dokładnie utarłam
mikserem, ostrożnie wylałam na warstwę kakao, udekorowałam listkami świeżej
mięty i wstawiłam do zamrażarki na kilka godzin.
I już.
Pyszne wyszło, bardzo orzeźwiające. Chociaż mało - w małej keksówce spokojnie
zmieściłaby się podwojona ilość masy.


--
osobliwy pamiętniczek

miętowe semifreddo - gladys_g 18.05.09, 20:56    
Re: miętowe semifreddo - vespertinee 19.05.09, 01:11    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd