FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Re: chałka upieczona przez mojego męża , mniam

oto przepis:
80g zakwasu

pół szklanki wody

450g mąki wysokoglutenowej

1, 5 łyżeczki drożdży instant

1, 5 łyżeczki soli

2 duże jajka

60g miodu

¼ szklanki oleju

60g masła



na glazurę:

pół jajka

1 łyżeczka maku







Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać sól. Oddzielnie rozmieszać jajka z
miodem, olejem oraz rozpuszczonym masłem. Zakwas rozpuścić w wodzie. Wymieszać
mikserem wszystkie składniki. Wyrabiać około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i
lśniące. Jeśli potrzeba skorygować ilość maki i płynów. Ciasto powinno odstawać
od miski, nie może być klejące, ale dać się uformować w kulę.



Włożyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 1, 5 godziny, żeby
podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto uderzyć w celu odgazowania, rozłożyć
płasko na blacie i poskładać dwukrotnie jak kartkę papieru listowego.

Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na około 45 minut. W tym momencie można też
odstawić ciasto do lodówki na noc (będzie bardziej aromatyczne). W takim
przypadku po wyjęciu z lodówki podzielić od razu na 4 części i pozwolić odpocząć
około 20 minut, zanim zacznie się formować wstęgi warkocza.



Ciasto wyłożyć na blat (nie podsypywać mąką), podzielić na 4 równe części.
Uformować z nich wałki, które za pomocą obydwu dłoni rozciągać na długość ok.
40cm. Wałki powinny być przy końcach nieco cieńsze niż w środku. Jeśli ciasto
nie daje się wyciągnąć na pożądaną długość, przykryć, dać mu chwile odpocząć, a
w międzyczasie rolować następny.


Wałki połączyć ściśle z jednego końca i zaplatać poczwórny warkocz. Po
zapleceniu całości końce mocno złączyć i podwinąć. Instrukcje zaplatania podaną
przez tatter można podpatrzeć tutaj




Odstawić do wyrośnięcia na blasze wyłożonej papierem. Blachę najlepiej przykryć
folią i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po wyjęciu, posmarować glazurą
z jajka, posypać makiem.



Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut (jeszcze raz w trakcie posmarować
jajkiem miejsca, które wyrosły), dopiec jeszcze 10-15 minut. Jeśli rumieni się
zbyt mocno, można przykryć folią aluminiową.
--
[URL=http://www.naobcasach.pl][img]https://www.naobcasach.pl/m.linijka.i.795.jpg[/IMG][/URL]

chałka upieczona przez mojego męża , mniam - agaro3 16.06.09, 19:21       Dobre!
Re: chałka upieczona przez mojego męża , mniam - bene_gesserit 16.06.09, 22:02    
a przepis usilnie poproszę :) n/t - vernalis1 17.06.09, 14:27    
Re: chalki z maszyny - linn_linn 17.06.09, 18:35    
Re: chałka upieczona przez mojego męża , mniam - agaro3 18.06.09, 12:14    

Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd