FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Sezon na szczaw

Zakładam nowy wątek, zamiast wrzucić moją szczawiową tartę do tart, bo
szczawiu chyba jeszcze w GP nie było. A w czerwcowej "Kuchni" jest artykuł o
tych kwaśnych liściach i na Kuchni powstał akurat ciekawy wątek, zawierający
rozmaite przepisy, nie tylko na nieśmiertelną zupę szczawiową z jajkiem
(skądinąd pyszną).
forum.gazeta.pl/forum/w,77,96799218,96799218,Szczaw.html
Może ktoś z Was jeszcze coś ze szczawiu zrobi i dopisze się tutaj? Ja sama
będę się starać.

Tymczasem TARTA ZE SZCZAWIU I KOZIEGO SERA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ
("Kuchnia" 06)

SKŁADNIKI:
Ciasto:
yyy... w "Kuchni" kazali zrobić na spód jakieś przedziwne kruche ciasto: 200
g, 70 g masła i 6 (słownie SZEŚĆ jajek). Potem się okazuje, że żółtek. Tak czy
siak, imho to jest niewykonalne. Wyjdzie z tego ciasto naleśnikowe, nie kruche
:(( I polecają piec to ciasto 15 minut w temperaturze 195 stopni. Z
Fahrenheita przeliczali, czy co? Dlaczego nie 200 zgodnie z typową podziałką?
Radzę więc zrobić spód według swojego ulubionego przepisu i podpiec spód z
głową. Ja kupiłam mrożone ciasto francuskie, bo uznałam, że francuz będzie
bardziej pasował od kruchego.

Farsz:
400 g szczawiu - imho potrzeba co najmniej 500g. A jeszcze lepiej, 600. Ledwo
mi wystarczyło farszu na kwadratową blaszkę o boku 23 cm, czyli wcale nie
ogromną. ("Oczywiście" w przepisie nie ma żadnych wymiarów.)
1 ząbek czosnku (dałam trzy)
1 szalotka (dałam dwie)
200 g koziego sera - nie napisali jakiego, uznałam, że skoro miesza się go ze
szczawiem, powinien to być ser twardy, starty na tarce. Starłam 150 g i
zobaczyłam, że jeśli zetrę więcej, będę miała tartę serową, nie szczawiową. Na
400g szczawiu - 150 g sera wystarcza. 200 g sera dałabym przy 600 g szczawiu.
100 g szynki parmeńskiej - użyłam szynki parmeńsko-podobnej. I znowu, 100 g to
za dużo. Nie chodzi przecież o to, żeby wyłożyć wierzch tarty plasterek obok
plasterka. Wystarczy typowe opakowanie 75 g (i jeszcze możemy ze 2 plasterki
zeżreć)
masło, sól pieprz

WYKONANIE;
1. Sprawiony i umyty szczaw podsmażyć na maśle razem z posiekanym czosnkiem i
szalotkami. Wymieszać ze startym kozim serem.
2. Farsz doprawić solą i pieprzem, wyłożyć na podpieczony spód.
3. Zapiec całość. Nie napisali ile i w jakiej temperaturze :) Nastawiłam
piekarnik na 175 stopni i piekłam do zrumienienia. A, i chyba z
niecierpliwości w którymś momencie dodałam grzanie z góry :)
4. Na tarcie - napisali "po wystygnięciu". Znaczy, zimną mamy ją jeść? -
ułożyć plastry szynki. Podawać.

Przepis podał pan Artur Grajber, szef kuchni hotelu Sheraton, uroczo
uśmiechający się do nas ze zdjęcia. Tymczasem poza ideą ogólną jest to przepis
do d...y. Brakuje w nim połowy ważnych informacji, no i naprawdę nie uważam,
żebym mogła coś totalnie schrzanić - nie ma gdzie - a proporcje i inne dane są
niewłaściwe.
Czy ktoś może mi to wyjaśnić? Chyba napiszę do redakcji. :(
PS. Na zdjęciu jest nie tarta, a jedna tartaletka. :))

RECENZJA: Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmlask!
Coś absolutnie niesamowitego i pysznego. Kiedy próbowałam samego farszu, wydał
mi się kwaśny, że gębę wykręca. Ale kiedy ser się rozpuścił i dodałam
szynkę... Naprawdę, dawno nie przeżyłam takiej kulinarnej ekstazy.



Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

Sezon na szczaw - nobullshit 21.06.09, 00:05       Dobre!
Re: Sezon na szczaw - pani.serwusowa 21.06.09, 01:10    
nareszcie doczekalam sie zdjecia - jo.hanna 21.06.09, 02:35    
Re: Sezon na szczaw - emigrantka34 21.06.09, 09:35    
Re: Sezon na szczaw - sabba 21.06.09, 19:53    
Re: Sezon na szczaw - 363636r 21.06.09, 20:35    
Re: Sezon na szczaw - cipcipkurka 21.06.09, 21:18    
Re: Sezon na szczaw - bobralus 21.06.09, 21:33    
Re: Sezon na szczaw - nobullshit 22.06.09, 00:47    
Re: Sezon na szczaw - cipcipkurka 22.06.09, 17:19    
Re: Sezon na szczaw - sylwia1607 22.06.09, 13:57    
napisz koniecznie do redakcji! to ktorys - jacek1f 22.06.09, 15:57    
Re: napisz koniecznie do redakcji! to ktorys - emigrantka34 22.06.09, 18:01    
Napisałam - nobullshit 22.06.09, 20:23    
Re: Napisałam - emigrantka34 22.06.09, 20:43    
Pani Redaktor Naczelna odpisała - nobullshit 23.06.09, 17:35    
Re: Pani Redaktor Naczelna odpisała - hollcia 23.06.09, 17:51    
i dobrze. n/t - jacek1f 23.06.09, 17:52    
Re: Pani Redaktor Naczelna odpisała - emigrantka34 23.06.09, 18:00    
Re: Sezon na szczaw - alinka_li 24.06.09, 12:37    
Re: Sezon na szczaw - vespertinee 25.05.10, 22:36    
Re: Sezon na szczaw - krysia2000 26.05.10, 19:10    
Re: Sezon na szczaw - pinkink3 26.05.10, 19:34    
Re: Sezon na szczaw - krysia2000 26.05.10, 22:44    
Re: Sezon na szczaw - pinkink3 27.05.10, 05:28    
Szczawiowe szaleństwo w nowym sezonie - nobullshit 29.06.10, 16:06    
Omlet ze szczawiem - nobullshit 29.06.10, 16:09    
Re: Omlet ze szczawiem - emigrantka34 29.06.10, 21:32    
Pesto ze szczawiu - nobullshit 29.06.10, 16:12    
Re: Pesto ze szczawiu - emigrantka34 29.06.10, 21:34    
Re: Pesto ze szczawiu - bobralus 01.07.10, 21:40    
Re: Pesto ze szczawiu - nobullshit 02.07.10, 00:17    
Dwie zupy ze szczawiem - nobullshit 29.06.10, 16:20    
Kremowy sos szczawiowy - nobullshit 29.06.10, 16:28    
Re: Kremowy sos szczawiowy - pani.serwusowa 02.07.10, 11:30    
Re: Kremowy sos szczawiowy - nobullshit 03.07.10, 01:32    
Re: Kremowy sos szczawiowy - pani.serwusowa 04.07.10, 18:40    
Re: Kremowy sos szczawiowy - nobullshit 04.07.10, 22:27    
Chłodnik szczawiowy - nobullshit 12.07.10, 23:53    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd