FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Żeberka z kapustą

Własnei przeszukałam forum zeby sie nie dublowac z przepisem a tu się okazuje ze na
temat zeberek w kapuscie jestprawie glucho wiec postanowiłam wkleic swoj dzisiejszy
obiad... szkoda ze zdjecie nie oddaje tego smaku ;)

Składniki (na 3 osoby):
duzy płat zeberek wieprzowych.. mi wyszlo 5 kawałków
opakowanie kapusty kiszonej (o,5 kg)
4 pieczarki
1 cebula
1 jabłko
ok. 0,75 do 1 l bulionu
przyprawy: sol, pieprz, czerwona papryka słodka i ostra, lisc laurowy, ziele angielskie
oliwa/olej


Na rozgrzany tłuszcz daje zeberka przyprawione solą, pieprzem i papryka i smaże z
kazdej ze stron do mocnego zrumienienia. Kapuste odcedzam, płukam i zalewam woda
na czas smazenia sie zeberek. Żeberka zdejmuje z patelni odkładam na bok. Na tej samej
patelni na tym tłuszczu smaże cebulę pokrojona w kostke. Cebule zdejmuje z patelni.
Kapuste odcedzam troche kroję jak jest długa i wrzucam na tłuszcz ze smażenia sie
zeberek i cebuli. Przyprawiam pieprzem, papryką, liściem i zielem. mieszam i smaże przez
jakies 5 minut. Dodaje cebule usmazoną. Mieszam. Podlewam połowa bulionu i dusze.
Dodaje pokrojone w kostke pieczarki oraz drobno pokrojone jabłko (ono całkowicie w
trakcie obróbki potrawy zniknie oddajac tylko swój smak i wzbogacając potrawe). chwile
to razem mieszam, ewentualnie przyprawiam kapuste. Dodaje zeberka, mieszam.
podlewam reszta bulionu. W miedzyczasie mam juz podgrzany piekarnik na 180st.
Potrawe przekładam do naczynia żaroodpornego albo jakiejs brytfanki. Na spod naczynia
kłade warstwę kapusty na to daje zeberka i przykrywam wszystko szczelnie pozostała
kapusta z sosem. Przykrywam naczynie i wkładam do piekarnika na jakas 1h do 1h i 20
minut w zaleznosci od wiekosci i ilosci żeberek. W trakcie mozna delikatnie przemieszac
górna warstwe kapusty. I gotowe. Zeberka sa miękkie ze same odchodza od kosci.

Mozna uzyc do tego w połowie tez kapusty świezej jesli taka mamy. Wtedy wystarczy ją
poszatkowac i razem z kiszoną na tym samym etapie dac razem. Niektorzy wrzucaja
jeszcze suszone śliwki ja nie daje bo u mnie nie lubia ale nie mam nic przeciwko.

Danie jest raczej zimowe ale tak wyszło ze dawno go u nas nie bylo i okazało sie ze nie
umawiajac sie wcześniej z mezem on wyciagnała zeberka z zamrażalnika, ja kupiłam po
pracy kupuste kiszona bo oboje mielismy zamiar zrobic na obiad żeberka w
kapuscie :)
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

Żeberka z kapustą - bernadeta75 23.06.09, 17:59       Dobre!
Re: Żeberka z kapustą - nomya 23.06.09, 19:55    
Re: Żeberka z kapustą - vandikia 26.06.09, 11:46    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd