FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Bardzo malinowo :)
   bodzia50   27.06.09, 17:15 zarchiwizowany
-Uff...skończyłam...6 godzin trwało ...nie non stop,
bo w między czasie zrobiłam śniadanie,obiad, zepsułam jeden krem:)
ale jest - tort na chrzciny - a co ja się namyślałam wcześniej jak zrobić
żeby było :letnio ,na różowo i jak zrobić napis? Ale wymyśliłam:)

Treść stanowi dla mnie większą wartość niż forma...jak smakuje dowiem się jutro.
Zależało mi na prostocie,ale nie wytrzymałam i naciapałam
i dodałam jeszcze poziomki i bazylię.
-Zrobiłam w dużym formacie ze względu na ilość gości.
-Przepis z niczego czyli z głowy.

Różowy biszkopt:
6jaj , 2 kisiele malinowe, 6 łyżek cukru,(albo połowę wagi jajek)
mąka :połowę wagi jajek minus waga kisieli
Żółtka utrzeć z 1/2 cukru dodać kisiel ,utrzeć.( ja mikserem ręcznym)
białka ubić z drugą połowa cukru ,dodac żółtka, ubić lekko,posypać przez sitko
mąkę ,wymieszać delikatnie.Upiec w 180 st.Przekroić.

Wkładka kokosowa: 5 białek ( mam duże jaja),5 łyżek cukru,15 dag kokosu
1 łyżka mąki ziemniacz.

krem typu "Russel"---3 jajka ubić na parze ze szkl cukru ,wstawić do zimnej wody
ubić do ochłodzenia, utrzeć 25dag masła ,dodawać po trochę ubite jajka, oraz
przetarte maliny . Przecieru było prawie szklanka+ dodałam 1 łyżeczkę żelatyny.

Na wierzchu jest bita śmietana ze szklanką przecieru + 1 łyżeczka żelatyny

Ponieważ wydawało mi się za niskie, upiekłam jeszcze jeden różowy biszkopt
tylko z połowy porcji.Dołożyłam od spodu .I dorobiłam krem z serka jogurtowego
pół tab. białej czekolady i pół kubka śmietanki (przed ubiciem)
Zrobiłam jeszcze konfitury z malin w małej ilości.
Napis jest z tych przetartych malin z żelatyną .
Przekrój będzie za dwa dni , trzymajcie kciuki ,bo się boję.

P.S. Zapraszam innych malinożerców do pokazania swoich malinowych dzieł.
--
Bożena
Kobieta to nie płeć, to zawód.
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Sernik z malinami i biala czekolada
   pani.serwusowa   28.06.09, 16:42 zarchiwizowany
Spod - 250g ciasteczek Digestive z czekolada (jaka lubicie, ja wole z gorzka,
ale z mleczna tez robilam), pokruszonych i wymieszanych ze 100g stopionego
masla. Wykleilam tym spod i boki formy, 25cm. Podpieklam w 180 stopniach, ok.
8-10 minut.

Masa:

600g serka kremowego (uzylam Philadephi)
3 jajka
100g bialej czekolady, rozpuszczonej w kapieli wodnej
80g cukru pudru
2 lyzki budyniu waniliowego
kilka kropel ekstraktu waniliowego


Serek zmiksowac z cukrem i budyniem, ciagle miksujac dodawac po jednym jajku.
Nastepnie dodac ekstrakt waniliowy i rozpuszczona czekolade. Dokladnie
zmiksowac i wylac mase na podpieczony, lekko wystudzony spod. Na gore wysypac
garsc swiezych malin.

Piec w 180 stopniach, przykryty folia aluminiowa, przez ok. 40 minut, odkryc i
dopiekac jeszcze ok. 10 minut. Studzic w uchylonym piekarniku, przed podaniem
schlodzic, najlepiej cala noc w lodowce.

Ten sernik pekl mi ze dwa razy, ale nie przeszkadza mi to, bo jest bajecznie
pyszny. :)
--
ROTFL

  Re: Sernik z malinami i biala czekolada
   bodzia50   29.06.09, 07:47 zarchiwizowany
och!Karol:) -pęknięty sernik jest smaczniejszy.

Ja z powodu ostatnich temperatur-30st i jeszcze tak przez tydzień
wolałabym sernik na zimno z malinami,myślę że z tych samych składników
by się dało zrobić ...ale ja za dużo ostatnio myślę:)
--
Bożena
Kobieta to nie płeć, to zawód.

  raz na różowo
   bodzia50   29.06.09, 07:57 zarchiwizowany
niestety nie posiadali ostrego noża i nie dało się dobrze pokroić
-ale smak był pyszny i nie musiałam się chować pod stół.
--
Bożena
Kobieta to nie płeć, to zawód.

  Re: raz na różowo
   daminikawa   29.06.09, 19:00 zarchiwizowany
Trzy jajka ubite na parze to całe jajka czy żółtka?

  Re: raz na różowo
   bodzia50   30.06.09, 08:32 zarchiwizowany
daminikawa napisała:

> Trzy jajka ubite na parze to całe jajka czy żółtka?

jajka - całe- ubijamy wraz z cukrem kryształem w garnku na parze aż wyglądają
na taki puszysty ,napowietrzony kogiel -mogiel ,mają mieć temp ponad 40st
to znaczy można włożyć palec i muszą być dobrze ciepłe, potem wstawiamy do
drugiego garnka z zimną wodą i ubijamy do ochłodzenia. miksujemy/ucieramy z masłem
wczesniej już roztartym,to jest podstawowy krem do którego mozna dać co sie nam
podoba
maliny rozgrzać ,przetrzec przez sito, do zimnego dodac żelatyne,jak napęcznieje
podgrzewać do rozpuszczenia, potem jak będzie zimna dodajemy do utartej masy,
ciasto smarowac masą od razu ,
P.S.przepraszam za błedy ,i literówki ale piszę bardzo szybko, na następne pytania
mogę dopiero jutro
--
Bożena
Kobieta to nie płeć, to zawód.

  Re: raz na różowo
   daminikawa   30.06.09, 17:14 zarchiwizowany
Polecam z śmiało twój tort. Dziś wykonałam. Krem owocowy (mój był truskawkowy)
jest pyszny. Dobrze, że napisałaś jakie są etapy tworzenia kremu, bo widzę, że
z ogólnego opisu mogło by mi nie wyjść.

  Re: raz na różowo
   bobralus   01.07.09, 16:07 zarchiwizowany
bardzo ładny ten Twój torcik, podziwiam Cię, ze udało Ci się stworzyć tyle
odcieni różu:)
--
zobacz, z czego robi się parówki :)

  Re: Bardzo malinowo :)
   mika281   06.07.09, 11:43 zarchiwizowany
2 pytania odnośnie tortu:
- ile ma być tej mąki w biszkopcie bo za bardzo nie rozumiem, prosze na oko podać ile
łyżek?
- wkładka kokosowa rozumiem że trezba ja upiec tak?

Tort wyglada super i napewno jest pyszny, jak bedę mieć czas to się na niego skuszę:-)
Twój rumuński mi się fajnie udał więc może ten też sie uda ;)

  Mika
   bodzia50   06.07.09, 14:48 zarchiwizowany
bo ja umysł ścisły jestem, czyli nie spełniona matematyczka:)
i tak to wygląda jak piszę w skrócie,
--
bierzesz na przykład 4 jajka ,to dajesz 4 łyżki cukru, ważysz jajka ,
i używasz tyle mąki ile jest połowa wagi jajek minus waga kisielu

-moje 6 jaj ważyło lekko ponad 40dkg ,to użyłam 20 dag mąki, a ponieważ
dochodzi jeszcze kisiel , a na opakowaniu jest napisana waga, to 20dag
mąki minus waga kisielu ....czyli 20dag minus np.38g tzn.4dag= 16dag mąki
a było 2 kisiele ...2razy te 4dag =8 , w takim razie tylko 12 dag mąki
żeby uzyskać razem 20dag. Boże.. znowu zagmatwałam:)
Ale masz lekki biszkopt , bez proszku do pieczenia.

Prościej by było np tyle łyżek cukru ile jajek i tyle łyżek mąki ile jajek,
jak duże jajka to pełne ,kopiate łyżki , jak małe to mniej,
dochodzi ten kisiel to najwyżej zmniejszysz ilość mąki,
ja lubię dodać czasem łyżkę oleju i łyżkę wody ,jest elastyczny wtedy

kisiel dałam do utartych żółtek ,bo wcześniej gdy mieszałam z ubitymi jajkami
to nie chciał się dobrze wymieszać i zostały kolorowe kropki ,

wkładka kokosowa : mieszasz kokos z mąką na talerzu/misce,
ubijasz białka , posypujesz, mieszasz delikatnie , pieczesz w normalnej tem
180st, jak są duże białka z dużych jaj to wtedy te 15 dag , jak mniejsze
to można dać mniej ,tak na wyczucie...po upieczeniu ma być nie jak beza
tylko takie miękkie i wilgotne ,piekłam na posmarowanym papierze.

--
Bożena
Kobieta to nie płeć, to zawód.

  tarta z malinami i białą czekoladą
   bodzia50   06.07.09, 19:36 zarchiwizowany
to znak że jest lato pisała Cipcipkurka
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,65137573,65137573.html
jak goście jedzą, to tak się im oczy rozszerzają ze zdziwienia że takie dobre

czeka mnie jeszcze tarta z gorzką czekoladą
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,26251470,26251470.html
ciasto z mojego przepisu ...bo zrobiłam dużo i trzymam w lodówce
na wierzchu pokruszona beza , nie chciało mi się robić kruszonki,a beza była
pod malinami tylko jedna biała czekolada, bo tyle miałam
ja rzadko trzymam się przepisu,łapię tylko myśl przewodnią, dzięki bo dobra.
--
Bożena
Kobieta to nie płeć, to zawód.

  Re: tarta z malinami i białą czekoladą
   issys   06.07.09, 19:47 zarchiwizowany
ojj chyba pyszne... zrobię za 2 tyg... w nagrodę po ukończeniu diety:):) ( o ile
dotrwam)
--
Iza i Natalkawiosennie
mniam-mniam.bloog.pl

  Re: tarta z malinami i białą czekoladą
   vespertinee   07.07.09, 21:25 zarchiwizowany
O tak! Na pewno ją zrobię...
--
Truskawki

  tarta malinowa z gorzką czekoladą
   bodzia50   09.07.09, 07:17 zarchiwizowany
jestem monotematyczna...ale to takie dobre:))

kruche ciasto ,upieczone na rumiano, na wierzchu surowe maliny,
czekolada w małych kawałkach, beza z jednego białka + 2 łyżki cukru,bo tylko jedno
miałam,czekolada na tarce na wierzch, na 180 st, jak się zrumieni zmniejszyć temp.

ja zmniejszam do 100st i w tym czasie wkładam słoiki do wyprażenia,
mąż lubi bardziej te tarty z konfiturą,bo słodsze.

  Re: tarta z malinami i białą czekoladą
   margot11   20.07.09, 17:51 zarchiwizowany
o tak musi być w sezonie

  tarta z kremem z serka homogenizowanego
   bodzia50   12.07.09, 08:43 zarchiwizowany
Pomysł własny...
pyszne :),smakuje jak semifreddo i delikatny sernik na zimno w jednym

ciasto kruche posypane gorzką czekoladą , nie nasiąka wilgocią
czytałam gdzieś ,że cukiernik posmarował kruche ciasto rozpuszczoną czekoladą
- - ja ,po wyjęciu gorącego ciasta kruchego( w tortownicy) ,posypałam wcześniej
utartą czekoladą na grubej tarce, czekolada rozpuściła się lekko i pokryła ciasto:))
-
krem
2 jajka ubite na parze z pół szkl cukru, ewentualnie cukrem wanil
-ja ubijam w małym garnku z podwójnym dnem ,bezpośrednio na gazie,
na małym ogniu, trwa to 3-4 min,potem wkładam do zimnej wody
kolejne 2min i jest gęste ,
15-20 dag masła o tem pokojowej ucieramy z ubitymi jajkami, dodając po 2-3 łyżki
2 serki homogenizowane o smaku naturalnym ,niesłodzone
-użyłam 2 kubków serka Garwolin o wadze 200g - czyli razem 400g
owoce na wierzch
można jeszcze zrobić wkładkę z przecieranych malin na gorąco +troszkę żelatyny
na zdjęciu jest nieregularny pasek z przetartych jagód
można nie słodzić ,baaardzo dodaje smaku ...ogólnie pyszne było:)
było, bo już nie ma, za chwile robię następne, bo upiekłam dwa krążki kruchego
ciasta
Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę.
--
Bożena
Kobieta to nie płeć, to zawód.

  Re: tarta z kremem z serka homogenizowanego
   bodzia50   12.07.09, 09:31 zarchiwizowany
zapomniałam dodać,że te jajka utarte z masłem to tylko należy pomieszać
z serkiem ,bo przy zbyt energicznym ucieraniu serek lubi się rozwarstwić
co mnie spotkało:)przy pierwszy razie

--
Bożena
Kobieta to nie płeć, to zawód.

  Re: tarta z kremem z serka homogenizowanego
   pastyl_ka   12.07.09, 14:42 zarchiwizowany
Jeśli tak smakuje jak wygląda to muszę popełnić:)

  krem jogurtowy z malinami
   bodzia50   16.07.09, 17:02 zarchiwizowany
dorzuciłam jagód
przepis :
trufla3gotuje.blox.pl/2007/08/To-jest-pyszne-Jogurtowy-deser-z-malinami-250-ml.html
--
Bożena
Kobieta to nie płeć, to zawód.

  ponieważ
   bodzia50   17.07.09, 15:24 zarchiwizowany
mam pytania na poczcie jak zrobić to podaję link na stary wątek
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,68263711,68263711.html
ja rozpuściłam żelatynę w mleku , tzn trochę-1/4 szkl mleka
do ciepłego mleka w szklance dałam żelatynę ,włożyłam szklanke do goracej wody
i rozpuściłam ,jak ostygła, dodałam troche jogurtu ,pomieszałam,
wymieszałam z resztą składników
--
Bożena
Kobieta to nie płeć, to zawód.

  Re: ponieważ
   qubraq   17.07.09, 18:12 zarchiwizowany
Jest na głównej Gazecie www.gazeta.pl/0,0.html
Brawo!! :-)))

  Re: Bardzo malinowo :)
   orka-35   15.07.09, 14:37 zarchiwizowany
Przepyszne sernikobrownies z malinami przed chwilką połknęłam :)
Oczywiście wg przepisu:

mojewypieki.blox.pl/2007/03/Sernikobrownies-z-malinami.html.

Rewelka !!!
Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd