FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Chłodnik z buraków i jabłek

Przepis pani Tessy Caponi-Borawskiej z czerwcowej kuchni. Ona proponowała chłodnik.
Ja spróbowałam na zimno i stwierdziłam, sorry, nie. Kwestia smaku. U mnie było
na ciepło.

SKŁADNIKI (na 4-6 osób):
1 posiekana średnia cebula
1 posiekany ząbek czosnku (jak znam siebie, dałam dwa albo trzy)
400 g buraków
3 jabłka
Tessa proponuje antonówki albo szare renety. W czerwcu?! A poza tym uznałam, że
jabłka powinny być maksymalnie kwaśne, aby zrównoważyły słodycz buraków. Dlatego
użyłam zielonych Granny Smith
600 ml bulionu z kury (czy z czego wolimy)
1 pęczek posiekanego koperku - osobiście mi nie pasował. Dodałam dozupy świeżego
tymianku
sól i pieprz do smaku
200 ml śmietany - zastąpiłam kozim twarożkiem - polskim! Są takie. Szkoda, że
trz3eba szukać ich z lupą po sklepach "ekologicznych".
Bo kiedy tę zupę gotowałam, zaczęło mi się wydawać, że skądś ją znam. Otóż,
zapamiętałam hit ubiegłego sezonu, zupę buraczano-pomidorową Thiessy (zabawna
zbieżność "imion" autorek). O tę:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,84590053,84590053.html
Wtedy proponowaną przez Thiessę fetę zastąpiłam kozim serem. Teraz też.
Po czym, jak to mówię, umarłam i poszłam do nieba. Ale szybko wróciłam, bo
trzeba było podać następne danie.


WYKONANIE:
1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, przesmażyć na oliwie.
2. Buraki obrać, umyć, zetrzeć na tarce warzywnej, dodać do cebuli i szpinaku,
dusić 5 minut.
3. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Przykryć garnek i dusić 1o minut.
4. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem
jeszcze pół godziny. Albo do zmięknięcia buraków. Moje były dość oporne.
5. Zmiksować.
6. Potem Tessa dodała śmietanę ze szczypiorkiem. Ja wrzuciłam tymianek
wcześniej, żeby się przegryzł, a na wydaniu dołożyłam kozi twarożek.



Kuchnia wedlug czterech pór :) - nobullshit 08.07.09, 23:19       Dobre!
Chłodnik z buraków i jabłek - nobullshit 08.07.09, 23:35    
Re: Chłodnik z buraków i jabłek - cipcipkurka 09.07.09, 08:03    
Re: Chłodnik z buraków i jabłek - hania55 09.07.09, 10:08    
Makaron z sosem z bobu i chorizo - nobullshit 09.07.09, 00:29    
to jest to co tygryski lubią najbardziej :) - aga-aa 05.08.09, 20:38    
Lody truskawkowe z octem balsamicznym - nobullshit 09.07.09, 01:33    
Financiers z czerownymi porzeczkami - nobullshit 09.07.09, 02:07    
Re: Financiers z czerownymi porzeczkami - jswm 05.08.09, 18:58    
Jswm - nobullshit 06.08.09, 00:22    
zdjęcie lodów cudne:)) - bodzia50 09.07.09, 06:23    
Re: zdjęcie lodów cudne:)) - jastii 09.07.09, 08:09    
genialne menu; popieram kuchnie sezonowa - jo.hanna 09.07.09, 07:51    
Re: Kuchnia wedlug czterech pór :) - emigrantka34 09.07.09, 08:10    
Re: Kuchnia wedlug czterech pór :) - bobralus 09.07.09, 09:57    
Re: Kuchnia wedlug czterech pór :) - margot11 09.07.09, 10:04    
Re: Kuchnia wedlug czterech pór :) - bodzia50 09.07.09, 10:48    
Re: Kuchnia wedlug czterech pór :) - f.l.y 09.07.09, 11:20    
Re: Kuchnia wedlug czterech pór :) - pani.serwusowa 09.07.09, 10:30    
Re: Kuchnia wedlug czterech pór :) - poughkeepsie 09.07.09, 11:42    
Cztery versus pięć - nobullshit 09.07.09, 12:51    
przyznaje, ze balcerowiczki bardziej - jo.hanna 09.07.09, 13:00    
Re: Kuchnia wedlug czterech pór :) - alinka_li 09.07.09, 13:04    
Re: Kuchnia wedlug czterech pór :) - fettinia 09.07.09, 15:21    
Re: Kuchnia wedlug czterech pór :) - bobralus 09.07.09, 22:22    
Re: Kuchnia wedlug czterech pór :) - thiessa 09.07.09, 22:56    
Re: Kuchnia wedlug czterech pór :) - qubraq 10.07.09, 00:37    
Dziękuję, Kubraczku. - nobullshit 10.07.09, 01:52    
Re: Kuchnia wedlug czterech pór :) - nobullshit 10.07.09, 01:56    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd