Jest to przepis u mnie w domu tzw. kultowy. Udka te robi się szybko a przy tym
zachwycają smakiem gdyż prawie zawsze gdy ktoś spożywa je po raz pierwszy
prosi o przepis. Udka są na słodko.
Składniki:
- 5 udek całych lub 10 połówek - posypać wegetą i słodką papryką,
- 1/3 kostki masła,
- 1 cebula pokrojona w kostkę,
- 1 kostka rosołu z kury,
- 1/2 szklanki ketchupu,
- 3/4 szklanki wody,
- 1/4 szklanki cukru,
- łyżeczka octu,
- trochę soli,
- 1/2 szklanki powideł
Udka posypać wegetą i papryką. Usmażyć na patelni na złoty kolor.
Wszystkie składniki sosu zagotować. Opieczone udka ułożyć w naczyniu
żaroodpornym i zalać sosem. Przykryć i piec w piekarniku około 1 godzinę w
temp. 180 stopni C.
To jest oryginalny przepis. Ja tym razem dałam trochę suszonych śliwek i
smakowało jeszcze lepiej.
Jest potrawa na słodko więc proponuję ją z ryżem, kaszą itp.
Życzę smacznego :)
Dodam jeszcze, że po wyjęciu z piekarnika na powierzchni zebrało się trochę
tłuszczu który zebrałam łyżką u wylałam. Wolę jak jest sam sos. Nigdy nie
miałam tego tłuszczu aż tyle. Być może to sprawa bardzo tłustych dorodnych udek :)
--
-----------
Moje dzieciaczki: Liwia 15-07-2006 i Aniołeczek 08-01-2009
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.
zachwycają smakiem gdyż prawie zawsze gdy ktoś spożywa je po raz pierwszy
prosi o przepis. Udka są na słodko.
Składniki:
- 5 udek całych lub 10 połówek - posypać wegetą i słodką papryką,
- 1/3 kostki masła,
- 1 cebula pokrojona w kostkę,
- 1 kostka rosołu z kury,
- 1/2 szklanki ketchupu,
- 3/4 szklanki wody,
- 1/4 szklanki cukru,
- łyżeczka octu,
- trochę soli,
- 1/2 szklanki powideł
Udka posypać wegetą i papryką. Usmażyć na patelni na złoty kolor.
Wszystkie składniki sosu zagotować. Opieczone udka ułożyć w naczyniu
żaroodpornym i zalać sosem. Przykryć i piec w piekarniku około 1 godzinę w
temp. 180 stopni C.
To jest oryginalny przepis. Ja tym razem dałam trochę suszonych śliwek i
smakowało jeszcze lepiej.
Jest potrawa na słodko więc proponuję ją z ryżem, kaszą itp.
Życzę smacznego :)
Dodam jeszcze, że po wyjęciu z piekarnika na powierzchni zebrało się trochę
tłuszczu który zebrałam łyżką u wylałam. Wolę jak jest sam sos. Nigdy nie
miałam tego tłuszczu aż tyle. Być może to sprawa bardzo tłustych dorodnych udek :)
--
-----------
Moje dzieciaczki: Liwia 15-07-2006 i Aniołeczek 08-01-2009
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.