FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Pomidory z czosnkiem, imbirem i skórka cytrynową
   kikkera   20.07.09, 14:57 zarchiwizowany
Na przepis trafiła we włoskojęzycznej TV moja przyjaciółka.
Polecam – genialne w swojej prostocie :)

2 duże, dojrzałe pomidory (najlepiej nadaje się odmiana rose de Berne)
2 ząbki czosnku
3 cm imbiru
1 cytryna
sól
pieprz
oliwa

Pomidory umyć, osuszyć i przekroić na pół. Czosnek obrać i bardzo drobno poszatkować.
Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Cytrynę bardzo dokładnie umyć pod gorącą wodą i
zesterem ściągnąć skórkę. Połówki pomidorów obłożyć czosnkiem, imbirem oraz
paseczkami skórki z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem. Na końcu skropić obficie oliwą.


--
...et si vous veniez manger chez nous?
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Re: Pomidory z czosnkiem, imbirem i skórka cytryn
   pani.serwusowa   20.07.09, 16:29 zarchiwizowany
Najpierw pomyslalam - pomine oliwe i zrobie jutro. Ale zaraz potem - nie, jednak
poczekam, az wroce do jedzenia wielu produktow za pare tygodni i wtedy sobie
zafunduje wlasnie tak, jak napisane - obficie skropione oliwa. :)

Jak zwykle sliczne zdjecie, Kikero.
--
Jestem zdeterminowana popedem i pracuje nad demontazem i rozwaleniem naszej
cywilizacji.

  tym bardziej, ze za pare tygodni
   kikkera   20.07.09, 22:09 zarchiwizowany
pomidory beda jeszcze lepsze ;)
dziekuje
--
"Proszę się nie sugerować statystyką, bo statystycznie gdy człowiek wychodzi z
psem na spacer, każdy z nich ma po trzy nogi"

  Re: Pomidory z czosnkiem, imbirem i skórka cytryn
   hania55   20.07.09, 17:02 zarchiwizowany
O, tak :)

I piękne zdjęcie na deser.

--
What a night to fly my kite on

  Re: Pomidory z czosnkiem, imbirem i skórka cytryn
   marghe_72   20.07.09, 20:09 zarchiwizowany
Piękne.
Już są w ulubionych :)
--
miszmasz-marghe.blogspot.com/

  Re: Pomidory z czosnkiem, imbirem i skórka cytryn
   siostraheli   20.07.09, 22:07 zarchiwizowany
Jutro będą na śniadanie!
--
Pani Joanno -
- bo takie imię podano autorki, jesteś tak głupia, że aż szkoda mi twoich dzieci, napisałaś,
żal mi cię , naprawdę musisz się leczyć.

  Marghe, Siostro
   kikkera   20.07.09, 22:11 zarchiwizowany
mam nadzieje, ze beda Wam smakowaly

Haniu, fenkju :)


--
"W średniowieczu mąż miał prawo karcenia żony. W XIV zostało ono ograniczone.
Nie mógł jej karać nożem ani łańcuchem..."

  Re: Pomidory z czosnkiem, imbirem i skórka cytryn
   miszam   21.07.09, 08:15 zarchiwizowany
Takie proste, a jakie fajne. I na pewno pyszne:)

  Miszam, cierpisz na zanik pamieci?
   kikkera   21.07.09, 08:25 zarchiwizowany
przeciez Ty to osobiscie jadlas... w pazdzierniku 2006 roku :)
--
"Człowiek żywi naiwną wiarę, że ku...two ma granice. Jak się okazuje, to zarówno
naiwność jak i ku...two są bezgraniczne."

  Re: Miszam, cierpisz na zanik pamieci?
   miszam   21.07.09, 09:56 zarchiwizowany
Kikki, to ja kiedyś u Ciebie byłam???






;)

  fajne :)
   em_es   21.07.09, 11:48 zarchiwizowany
zrobię sobie na kolację jak tylko nie zapomnę kupić imbiru, akurat mi dojrzewają
pomidory malinowe, czuję, że świetnie się nadadzą do tego przepisu ;)

  zgadza sie :)
   kikkera   21.07.09, 14:01 zarchiwizowany
malinowe swietnie sie sprawdza
--
"Proszę się nie sugerować statystyką, bo statystycznie gdy człowiek wychodzi z psem na
spacer, każdy z nich ma po trzy nogi"

  Re: Pomidory z czosnkiem, imbirem i skórka cytryn
   pinos   21.07.09, 12:10 zarchiwizowany
Poczekam na lepsze pomidory, ale zrobię koniecznie.
--
Chyba widziałam toteczka

  zrobilam!!
   senin1   21.07.09, 12:39 zarchiwizowany
bo czegos mi brakowalo do kerala "fish pickles"

najpierw zgodnie z przepisem, ale raczej w formie "wymiedlonej" ;))

a za chwile dodalam swiezej kolendry, bo sie paleta na balkonie ....
z tymi rybnymi piklami (i kolendra)... odjazd :)

  Re: zrobilam!!
   kikkera   21.07.09, 14:01 zarchiwizowany
w wersji wymiedlonej musi byc bardzo OK :)

ja wczoraj na kolacje zrobilam w wersji na cieplo, w plastrach. Podalam z grzankami i
mozzarella na zimo. Wyszlo calkiem OK, choc nastepnym razem uzyje innej odmiany
pomidorow, bo te mi sie kompletnie rozpadly.

--
"Człowiek żywi naiwną wiarę, że ku...two ma granice. Jak się okazuje, to zarówno
naiwność jak i ku...two są bezgraniczne."

  Re: Pomidory z czosnkiem, imbirem i skórka cytryn
   zawszepolka   21.07.09, 13:36 zarchiwizowany
'Nie dokazuj Mila, nie dokazuj...'
Jak zwykle REWELACJA :))
--
"W kawiarniach powinni serwowac kawe dla Emo... bylaby czarna, z czaszka na filizance,
zamiast ciasteczka kawalek szkla i nazywalaby sie depresso."

Bash.org

  Re: Pomidory z czosnkiem, imbirem i skórka cytryn
   kikkera   21.07.09, 14:02 zarchiwizowany
:D
--
"Proszę się nie sugerować statystyką, bo statystycznie gdy człowiek wychodzi z psem na
spacer, każdy z nich ma po trzy nogi"

  Re: Pomidory z czosnkiem, imbirem i skórka cytryn
   hazo   22.07.09, 11:28 zarchiwizowany
Zjedzone dziś na śniadanie. Bardzo mi smakowały.


  Re: Pomidory z czosnkiem, imbirem i skórka cytryn
   poughkeepsie   22.07.09, 11:45 zarchiwizowany
buu a ja nie lubię imbiru :P Ale zdjęcia super jak zawsze.
--
Komitet Pomocy dla Zwierząt

  Re: Pomidory z czosnkiem, imbirem i skórka cytryn
   emigrantka34   27.07.09, 20:22 zarchiwizowany
Zrobilam te pomidory i wlasnie piec minut temu je zjadlam. Zdjec nie zrobilam, poniewaz
ostatnio robie tylko przy swietle dziennym.
Byly pyszne, zwlaszcza ze mialam dwu super wypasione malinowe, absolutnie i fenomenalnie
dojrzale od Pani Krysi z pobliskiego placyku. Posypalam sobie jeszcze dymka posiekana.

  Re: Pomidory z czosnkiem, imbirem i skórka cytryn
   siostraheli   22.07.09, 22:04 zarchiwizowany
Robię sobie codziennie.
--
Pani Joanno -
- bo takie imię podano autorki, jesteś tak głupia, że aż szkoda mi twoich dzieci, napisałaś,
żal mi cię , naprawdę musisz się leczyć.

  Hazo, Siostro, ciesze sie niezmernie :)
   kikkera   22.07.09, 22:52 zarchiwizowany

  zrobiłam, pyyycha :)
   em_es   25.07.09, 12:11 zarchiwizowany
wchodzi na stałe do menu, głównie jako dodatek do śniadania w sezonie pomidorowym :)

  Re: zrobiłam, pyyycha :)
   marghe_72   19.08.09, 18:59 zarchiwizowany
właśnie robię
do kuraka :)
--
miszmasz-marghe.blogspot.com/

  Re: Pomidory z czosnkiem, imbirem i skórka cytryn
   marghe_72   20.08.09, 15:39 zarchiwizowany
Genialne. Rewelacyjne.

Rodzina się niecierpliwiła więc zdjęcie takie sobie

Skropiłam oliwą cytrynową.
--
miszmasz-marghe.blogspot.com/

  Re: Pomidory z czosnkiem, imbirem i skórka cytryn
   kikkera   20.08.09, 19:00 zarchiwizowany
bardzo sie ciesze, ze smakowalo!
:)
--
[img]https://emoty.blox.pl/resource/th_frogprince.gif[/img]

  Re: Pomidory z czosnkiem, imbirem i skórka cytryn
   marghe_72   20.08.09, 21:48 zarchiwizowany
Tak smakowało, że dziś była powtórka z rozrywki :)
--
miszmasz-marghe.blogspot.com/

  zapomnialam dodac, ze...
   kikkera   20.08.09, 22:42 zarchiwizowany
to uzaleznia ;)

--
"Człowiek żywi naiwną wiarę, że ku...two ma granice. Jak się okazuje, to zarówno
naiwność jak i ku...two są bezgraniczne."

  Re: zapomnialam dodac, ze...
   marghe_72   20.08.09, 23:37 zarchiwizowany
kikkera napisała:

> to uzaleznia ;)
>
Tego się obawiałam
Co ja pocznę jak się sezon na prawdziwe pomidory skończy??

--
miszmasz-marghe.blogspot.com/

  Re: zapomnialam dodac, ze...
   kikkera   21.08.09, 10:43 zarchiwizowany
marghe_72 napisała:
> Tego się obawiałam
> Co ja pocznę jak się sezon na prawdziwe pomidory skończy??

bedziesz tesknic ;)

--
[img]https://emoty.blox.pl/resource/th_frogprince.gif[/img]

  moja wersja
   emigrantka34   21.08.09, 14:29 zarchiwizowany
U nas zagoscily w wersji salatkowej, poniewaz w ramach schizy kulinarnej nie lubimy
pomidorow w skorze, zawsze tez usuwam pestki....
Smakowo - hicior. Absolutnie odswiezajace. Swietne na aktualne wysokie temperatury mimo
tego, ze imbir przeciez rozgrzewa :)

  Re: moja wersja
   kikkera   24.08.09, 10:02 zarchiwizowany
ladnie wygladaja!
ja z kolei pomidorow bez skorki nie jadam. No chyba, ze robie z nich sos pomidorowy :)

--
...et si vous veniez manger chez nous?

  Re: Pomidory rose de Berne na rynku w Brive
   ela.tu-i-tam   22.08.09, 16:21 zarchiwizowany
Dzis rano na targu w Brive wpadlam na stragan z pomidorami rose de Berne, i oczywiscie
kupilam. Sprzedawca powiedzial mi ze malo kto zna, na ogol klienci tylko dowcipkuja o tej
szwajcarskiej odmianie, i nie kupuja. Byly za 0,90 euro kilo, roznej wielkosci, bez
zwatpienia pomidory nie-przemyslowe, trzy razy taniej niz byle-co co kupuje w Paryzu.

A jakie smaczne!

  az sie wierzyc nie chce ze gdzies pomidory
   jo.hanna   22.08.09, 23:33 zarchiwizowany
kosztuja 1e za kg. U nas na targu czy sklepie, jedna ch...a, placi sie 2 e+.

A pomidory z imbirem zrobilam. Zestawienie swietne, na razie najbardziej
smakowaly nam cuore di bue, czekamy jednak na prawdziwe pachnace pomidory....
--
wloszczyzna.blogspot.com/
korkociag.blogspot.com/

  [...]
   igawellness   23.08.09, 19:28 zarchiwizowany
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

  A łyżka na to unmöglich.
   siostraheli   23.08.09, 22:01 zarchiwizowany
Aż mnie korci, żeby się dowiedzieć, co można napisać o pomidorach, że wycina
moderator?

  Re: A łyżka na to unmöglich.
   kikkera   24.08.09, 09:59 zarchiwizowany
no wlasnie... tez mnie to zastanaia ;)
--
"La religion fut partout l'invention d'esprits ambitieux et habiles qui, ne pouvant trouver
en eux-mêmes la force de gouverner leurs semblables à leur gré, cherchèrent dans le ciel
l'autorité qui leur manquait et en firent descendre la terreur."
Encyclopédie, Diderot

  Re: A łyżka na to unmöglich.
   vespertinee   24.08.09, 11:55 zarchiwizowany
Mnie też, mnie tez to zastanawia! :) Ale to muszą być jakieś strrrrrrrrraszne
rzeczy...
--
Truskawki

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd