FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Quiche z kurkami i pancetta

Pyszna, prosta i bardzo sycaca. Smakuje zarowno na goraco jak i na zimno.

Ciasto na spod:

250g maki pszennej
pol paczki suchych drozdzy (1 czubata lyzeczka)
plaska lyzeczka soli
1/8 l letniej wody
szczypta cukru
6 lyzek oliwy

Wszystkie skladniki mieszamy w misce mikserem tak aby sie polaczyly, okolo 5
minut. Ciasto nalezy rozwalkowac i wylozyc nim forme 28-30cm i boki tez na 3
cm. Odstawic do wyrosniecia, a w tym czasie przygotowac farsz.

Na wierzch:

300g kurek
1 srednia cebula pokrojona w kostke
50g pancetty
lyzeczka rozmarynu
150ml smietany kremowki
2 jajka
100g pecorino z ziarnami pieprzu

Na patelnie wrzucamy pokrojona w kostke pancette i chwilke smazymy, dodajemy
cebule, mieszamy i wrzucamy oczyszczone kurki, smazymy mieszajac od czasu do
czasu jakies 5 minut, na koniec dosypujemy posiekany rozmaryn. Farsz wykladamy
na spod, rownamy. Jajka mieszamy widelcem ze smietana, ewentualnie pieprzymy i
zalewamy farsz, posypujemy startym pecorino i wkladamy do nagrzanego pieca na
200°C i pieczemy 30 minut.

Smacznego!





Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

Quiche z kurkami i pancetta - sylwia1607 01.08.09, 17:34       Dobre!
Re: Quiche z kurkami i pancetta - shachar 01.08.09, 17:56    
Re: Quiche ze szparagami i lososiem - sylwia1607 27.04.10, 19:34    
Re: Quiche ze szparagami i lososiem - bobralus 27.04.10, 22:02    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd