FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

piersi z nadzieniem z suszonych pomidorów i ...

dzisiejszy grillowy obiad był połączeniem dwóch znalezionych w necie fajnych
przepisów.... a skłonił mnie do nich fakt ze jakis czas temu kupiłam słoiczek suszonych
pomidorów i stał niewykorzystany.. az zal było patrzec jak sie marnuje;)

mrgrill.pl/r-105.php
oraz
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,92411550,92411550,0,2.html?v=2
przytaczam przepisy zeby nie bylo ze ...

Piersi: Składniki na 3 porcje

3 piersi kurczaka
3 plasterki - serek kozi - 80g (ja uzyłam fety)
6 liście świeżej bazylii
po 2 na pierś pomidory suszone (pomodori secchi po włosku), namoczone wcześniej
w odrobinie ciepłej wody, albo wyjęte ze słoiczka z oliwą
3 łyżki - oliwa z oliwek
2 łyżki - sok cytryny (u mnie limonka)
sól gruboziarnista, pieprz czarny świeżo mielony
Potrzebne będą też wykałaczki, najlepiej unurzone w odrobinie oliwy.

Oczyścić mięso z nadmiaru tłuszczu i błonek, dobrze opłukać pod zimną, bieżącą wodą,
osuszyć.
W każdym kawałku naciąć głęboką "kieszeń". Nadziać ją suszonym pomidorem, bazylią i
plasterkiem koziego serka lub fetą. "Kieszeń" zamknąć przy pomocy wykałaczki.
Nadziane piersi ułożyć w naczyniu szklanym lub porcelanowym, przyprawić obficie
pieprzem i solą, polać oliwą i sokiem z cytryny. Marynować obracając parę razy, przez ok.
30 minut, czyli akurat tyle czasu, ile trzeba, żeby przygotować grill.
Nadziewane piersi piec na mocno rozgrzanym grillu (225-250 stopni). Ruszt należy
przetrzeć olejem roślinnym przed położeniem na nim porcji kurczaka. Po pierwszych 2
minutach można przekręcić kawałki mięsa o 60-90 stopni tak, żeby odbiła sie na nich
ładna kratka. Po 7-8 minutach na jednej stronie mięso należy przewrócić delikatnie
szczypcami. Posmarować pędzelkiem umoczonym w oliwie. Łączny czas pieczenia ok. 14
minut.
Piersi kurze są gotowe gdy mięso w przy dotknięciu (palcem lub szczypcami) nie jest już
miękkie, lecz ładnie sprężynuje, ale nie jest jeszcze całkiem twarde.

Kuskus
Zrobić pesto z suszonych pomidorów: ok 5 pomidorów suszonych + 2 ząbki
czosnku + garść ziaren słonecznika + jakieś 3 łyżki startego parmezanu (niestety miałam
tylko goude) + olej spod pomidorów, pieprz, niewiele soli. Zmiksowac całość.

Do 160 ml gorącej wody dodać 20 g masła. Wsypać 130 g kuskusa , dodać 2 łyżeczki
startej skórki cytrynowej (nie miałam dodałam soku z limonki). Poczekać aż kuskus
wchłonie wodę, podziabać widelcem. Pesto rozrobić 2 łyżkami soku z cytryny.
Wmieszać pesto. Ja dodałam jeszcze 2 lyzki bałkańskeigo jogurtu, odrobine pieprzu i soku
z limonki.

Do piersi i kuskusa była grilowana cukinia (maz troche ja przegrilował:)) oraz sałatka z
ogorka, pomidora, czosnku, koperku, fety i jogurtu naturalnego, ktora świetnie
współgrała z cukinią.

Sorki za niezbyt cudne zjecia ale nie mam do tego talentu, poza tym obiadek kusił wiec
nie bylo czasu na stylizacje ;) i tak o mały włos a obiad wyladowałby mi w basenie bo
basen robił za tlo :)


Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

piersi z nadzieniem z suszonych pomidorów i ... - bernadeta75 02.08.09, 19:09       Dobre!
Re: piersi z nadzieniem z suszonych pomidorów i . - sylwia1607 02.08.09, 19:13    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd