FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Potrójnie czekoladowy tort

Spód (tortownica 25 cm)
Biszkopt kakaowy ( a w zasadzie połowa – reszta została pożarta solo)
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki ( w tym 2 łyżki kakao)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wody

Białka z wodą ubić , dodać cukier (ubijając) i żółtka
Delikatnie wymieszać z mąką (wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia)
Piec około 30-40 min w 175 stopniach.
Na spodzie ułożone wiśnie z nalewki wiśniowej domowej roboty – spód delikatnie
nasączony również wiśniówką.
Każda z mas jest taka sama – różnią się jedynie kolorem czekolady.
Czyli masą sporządzamy trzykrotnie .
500g opakowanie 36% śmietany – ubić – dodając na końcu łyżeczkę żelatyny (
rozpuszczonej w kilku łyżkach wrzątku – dokładnie wymieszana i wystudzona)
Do tego rozpuszczona na parze czekolada – biała, mleczna, gorzka – zahartowana
kilkoma łyżkami śmietany. Bardzo delikatnie rozmieszać z bitą śmietaną i wylewać na tort
(zawsze po zastygnięciu poprzedniej warstwy)

Jak widać - na czterdziestą rocznicę ślubu ...
Pozdrowienia
Joanna




Potrójnie czekoladowy tort - joasia_buu 02.08.09, 20:24    
Re: Potrójnie czekoladowy tort - alinka_li 03.08.09, 12:41    
Re: Potrójnie czekoladowy tort - siostraheli 03.08.09, 21:54    
[...] - dorota.skupa 09.08.09, 10:27    
Re: Potrójnie czekoladowy tort - joasia_buu 09.08.09, 22:18    
[...] - dorota.skupa 10.08.09, 10:03    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd