FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Latte Machiatto
   johana75   15.08.09, 14:41 zarchiwizowany
PRZEPIS NA CIASTO

Ciasto:
1/4 szkl. cukru
5 jaj
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki niesłodzonego kakao
2łyżki suchego maku
1 łyżka suchej mielonej kawy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Suche składniki wymieszać. Ubic baiłka z cukrem, dodac żołtka i delikatnie łyżka
wymieszać z sychymi składnikami. Upiec jak biszkopt.
Po ostygnięciu mozna go nasaczyc likierem Amaretto.

Krem:
2 łyżki mąki
2 łyzki mączki zemniaczanej
6 łyżek capuccino ( najlepsze jest wiedeńskie jesli w Pl. nie ma to inne np. waniliowe)
1/4 szklanki cukru
0,5l mleka
1 kost. margaryny lub twardego masła
Z porcji mleka odlać troche i wymieszac ze składnikami( oprócz margaryny), resztę mleka
zagotować. Ugotowac jak zwykły budyń. Musi byc bardzo gęste, jesli nie jest to
nastepnym razem dodac czubate łyki mąki.
Margaryne rozkręcić i powoli dodawać zimny "budyn capuccino"
Mozna dodac 2 łyż. likeru Amaretto.

Smietana:
0,5 l. śmietany 30 % ubić i dodac 3 łyż. błyskawicznej żelatyny( jesli w Pl. nie ma to
trzeba namoczyc zwykła i dodać)

Ciasto nie jest mocno słodkie ale ja takie lubie, opcjonalinie mozna dodac więcjej cukru

na wierzch mozna zetrzec deserowa czekolade lub posypac capuccino lub tak jak u mnie
połozyc dekoracyjne ziarnka kawy z czekolady.

SMACZNEGO!

Ps. ciasto jest na mniejszą blachę. Taką 3/4 normalnej. Im mniejsza blacha tym wyższe
ciasto!
--
Moin, moin....Nordsee :)
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Re: Latte Machiatto
   la_fresa   15.08.09, 16:37 zarchiwizowany
Wygląda bardzo apetycznie - do zrobienia :)

--
Zapraszam

  Re: Latte Machiatto
   aga-aa   15.08.09, 23:30 zarchiwizowany
te ziarenka kusza :)
--
Moje eksperymenty
Pasta i Basta!

  Re: Latte Machiatto
   marghe_72   16.08.09, 00:00 zarchiwizowany
Bardzo fotogeniczne

ps. błąd Ci się wkradł. Macchiato
--
miszmasz-marghe.blogspot.com/

  Re: Latte Machiato
   linn_linn   16.08.09, 13:21 zarchiwizowany
Ja bym to nazwala ciasto Latte macchiato. Samo latte macchiato nie ma sensu.

  Re: Latte Machiato
   johana75   16.08.09, 21:44 zarchiwizowany
Fakt masz racje, nie dośc ze napisałam z błędem to jeszcze zapomniałam dodoać ze to
ciasto ;)
--
Moin, moin....Nordsee :)

  Re: Latte Machiatto
   la_fresa   24.08.09, 15:19 zarchiwizowany
Zrobiłam to ciasto - w smaku jest perfekcyjne, tylko niestety moje kroiło się i
nakładało jeszcze gorzej od tiramisu :D Podziwiam że autorce udało się to tak
ładnie ukroić. Będę pracować nad kremem, bo ciasto zdecydowanie do powtórzenia!
Dziękuję :)
--
Zapraszam

  Re: Latte Machiatto
   papuzka_gda   25.08.09, 21:52 zarchiwizowany
czy moglabys podac jednak wymiary blaszki(mniej wiecej)-niestety mam 4 prostokatne
ikazda innej wielkosci:)

Kiedy to ciasto lepiej robic, ile przed impreza? Potrzebuje na niedzielne popoludnie. Czy
wystarczy jak zrobie w sobote?

  Re: Latte Machiatto
   mandi111   26.08.09, 12:49 zarchiwizowany
Dziewczyny, a ten dodatek mielonej kawy do ciasta nie powoduje dziwnego uczucia pod
zębami?

  Re: Latte Machiatto
   la_fresa   26.08.09, 15:33 zarchiwizowany
Nie jestem autorką przepisu, ale odpowiem, bo robiłam :)
Blachę miałam 30x20 i na wysokość wyszło ok, myślę że takie powinno być - miało
jakieś 4,5-5 cm wysokości. Zrobić lepiej dzień przed imprezą - u mnie tyle czasu
trwało aż kremy jako tako zesztywniały i dało się dzielić tak, żeby warstwy były
widoczne.

Kawa nic nie przeszkadza - spód moim zdaniem jest perfekcyjny!

Pozdrawiam :)
--
Zapraszam

  Re: Latte Machiatto
   johana75   28.08.09, 21:46 zarchiwizowany
Dokładnie lepiej zrobić dzień przed imprezą i zostawić w lodówce. Blaszkę
zmierzę jutro.

Jeśli krem wychodzi za płynny, to trzeba dać więcej mąki, lub można nawet dać
łyżkę mąki kartoflanej, będzie gęstszy. Z żelatyną musicie same trafić, bo ja
robię z takiej "sufortgelatine" znaczy to ze po ubiciu śmietany wsypuję ja
bezpośrednio bez namaczania, prościej i szybciej ;)
--
Moin, moin....Nordsee :)

  Re: Latte Machiatto
   alinka_li   26.08.09, 15:45 zarchiwizowany
Zmylił mnie tytuł i nie zaglądałam, a tu takie ciacho!:)
--
"Podawajmy przepisy w formie rebusów - śmiechom i dyskusjom nie będzie końca"
Bobralus, Forum Kuchnia

  Re: Latte Machiatto
   papuzka_gda   05.12.09, 20:54 zarchiwizowany
Pytanie mam:)

w przepisie jest, do smietany
"3 łyż. błyskawicznej żelatyny"

chodzi o łyżki czy łyżeczki?
--
szczęśliwa żona swojego męża :)[img]http://www.e-
gify.strefa.pl/gify/okazjonalne/slub/slub24.gif[/img]
Propozycja dla Ciebie

  Re: Latte Machiatto
   johana75   12.12.09, 21:15 zarchiwizowany
Błyskawicznej zelatyny daje 3 łyżki na pół litra kremówki, a normalnej to tak
jak jest na opakowaniu. W Niemczech są paczuszki z normalna żelatyna na pół
litra płynu i nigdy nie mierzyłam ile to jest łyżeczek ;) Tyłko dawałam całą
paczuszkę.
Ostatnio jak ubijałam smietanę wyszło mi masło....;D musiałam zrobic 2 raz, na
człe szczęscie mialam zapas...
--
Moin moin....Nordsee :)

  Re: Latte Machiatto
   evabloggerka   06.12.09, 21:42 zarchiwizowany
W jakim kraju jest do nabycia żelatyna, którą podajesz w przepisie?
--
Mój blog z przepisami
Zawsze coś smaczniutkiego i nie tylko...

  Re: Latte Machiatto
   johana75   12.12.09, 21:12 zarchiwizowany
Żelatyna błyskawiczna "Sofortgelatine" jest dostępna w Niemczech. Nie trzeba jej
rozpuszczać, ale normalna żelatyna tez jest dobra
--
Moin moin....Nordsee :)

  Re: Latte Machiatto
   ini80   11.12.09, 11:55 zarchiwizowany
Do śmietany proponuję dodać Śmietan-Fix zamiast żelatyny i będzie o.k.
Poza tym już kiedyś piekłam coś podobnego i mam pewną innowację co do masy.
Capuccino dodaje w postaci suchego proszku na samym końcu do zrobionej już masy.
Daje to naprawdę świetny efekt. Polecam do spróbowania.

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd