FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Upłynnianie chleba

Wypieki wtórne (chlebowe puddingi) już pokazywałem, za to w niniejszym wątku
zaprezentuję kilka pomysłów na wtórne wykorzystanie chleba poprzez jego
rozpuszczenie. Być może są osoby, którym pomysł moczenia chleba wydawać może
się niedorzeczny, wręcz nieapetyczny, lecz zdziwiłyby się zapewne, gdyby
dowiedziały się, że ziarnowo-wodna breja, którą zażerali się nasi
praprzodkowie dała początek przynajmniej czterem wielkim potrawom/produktom
spożywczym, obecnym w każdym cywilizacyjnym kręgu: kaszom i ryżom, piwu,
chlebowi i zupie. Poniekąd więc będę wracać do źródeł. ;o)

Na początek Ajo Blanco, andaluzyjski chłodnik, równie popularny, co gazpacho,
złożony jednak z mniejszej ilości składników. Na dwie, trzy porcje potrzeba
zaledwie:

- pół starej bagietki, lub 3-4 kromki innego czerstwego białego pieczywa;
- 3 ząbki czosnku;
- pół do 2/3 szklanki migdałów;
- łyżka lub dwie oliwy z oliwek;
- 2 szklanki wody;
- 1 lub 1 1/2 łyżeczki octu z sherry;
- sól, pieprz;
- winogrona;
- nać pietruszki;

Stary chleb namoczyć w wodzie, czosnek obrać z łupin, migdały zblanszować i
wyłuskać. Wrzucić do blendera i zmiksować na gładko, stopniowo dolewając oliwy
i wody. Dosmaczyć solą, pieprzem i octem. Odstawić do lodówki na noc. Podawać
z winogronami i pietruszką. Smak jest zdecydowanie czosnkowo-uszczypliwy, nie
każdemu podpasuje, ale słodkie winogrona dobrze go łagodzą. Można też podawać
z kawałkami jabłek albo melona.

--
somnia.blox.pl
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

Upłynnianie chleba - szalony_kucharz 18.08.09, 15:57       Dobre!
Re: Upłynnianie chleba - pani.serwusowa 18.08.09, 16:13    
Re: Upłynnianie chleba - 363636r 18.08.09, 17:05    
Czas na kwass! - szalony_kucharz 22.08.09, 15:29    
Re: Czas na kwass! - 363636r 22.08.09, 15:55    
Re: Czas na kwass! - szalony_kucharz 22.08.09, 21:49    
Re: Czas na kwass! - pani.serwusowa 22.08.09, 16:07    
Re: Czas na kwass! - shachar 22.08.09, 17:00    
Re: Czas na kwass! - emigrantka34 22.08.09, 18:15    
nie koniecznie uplynniona czerstwa foccaccia - jo.hanna 22.08.09, 22:44    
Re: nie koniecznie uplynniona czerstwa foccaccia - emigrantka34 22.08.09, 23:00    
Re: nie koniecznie uplynniona czerstwa foccaccia - daxter 23.08.09, 17:16    
Ollebrod - szalony_kucharz 27.08.09, 13:14    
Re: Ollebrod - pani.serwusowa 27.08.09, 13:19    
Re: Ollebrod - szalony_kucharz 27.08.09, 13:53    
Dziekuje, wuja! ;) nt. - pani.serwusowa 27.08.09, 14:19    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd