Składniki:
200 g cienkiego makaronu sojowego lub ryżowego
200 g wołowiny
2 ząbki czosnku
1 chili
1 łyżeczka świeżo utartego imbiru
1 marchewka
1 pęd selera naciowego
2 dymki
? pęczka szczypiorku
3 łyżki oleju
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
? łyżeczki brązowego cukru
Wołowinę obsmażamy na oleju do miękkości. Co jakiś czas podlewamy odrobinę wodą,
by mięso się nie przypaliło. Dodajemy pokrojoną marchewkę i dusimy do chwili aż
marchewka będzie miękka. Nastepnie dodajemy pokrojony seler naciowy. Sos sojowy
mieszamy w miseczce z pokrojonym w plasterki czosnkiem, posiekaną papryczką chili,
cukrem, 50 ml wody i imbirem. Zalewamy mięso i dusimy kilka minut. Na sam koniec
dodajemy posiekaną dymkę i szczypiorek. Zdejmujemy z ognia. Makron przyrządzamy
wg. zaleceń na opakowaniu, czyli zalewamy gorącą, osoloną woda i odcedzamy po kilku
minutach ( w zależności od grubości makaronu - czas zawsze określony na opakowaniu).
--
gotowaniecieszy.blox.pl/html - Ja kulinarnie
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.
200 g cienkiego makaronu sojowego lub ryżowego
200 g wołowiny
2 ząbki czosnku
1 chili
1 łyżeczka świeżo utartego imbiru
1 marchewka
1 pęd selera naciowego
2 dymki
? pęczka szczypiorku
3 łyżki oleju
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
? łyżeczki brązowego cukru
Wołowinę obsmażamy na oleju do miękkości. Co jakiś czas podlewamy odrobinę wodą,
by mięso się nie przypaliło. Dodajemy pokrojoną marchewkę i dusimy do chwili aż
marchewka będzie miękka. Nastepnie dodajemy pokrojony seler naciowy. Sos sojowy
mieszamy w miseczce z pokrojonym w plasterki czosnkiem, posiekaną papryczką chili,
cukrem, 50 ml wody i imbirem. Zalewamy mięso i dusimy kilka minut. Na sam koniec
dodajemy posiekaną dymkę i szczypiorek. Zdejmujemy z ognia. Makron przyrządzamy
wg. zaleceń na opakowaniu, czyli zalewamy gorącą, osoloną woda i odcedzamy po kilku
minutach ( w zależności od grubości makaronu - czas zawsze określony na opakowaniu).
--
gotowaniecieszy.blox.pl/html - Ja kulinarnie
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.