FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Wołowina po Wietnamsku

Składniki:

200 g cienkiego makaronu sojowego lub ryżowego
200 g wołowiny
2 ząbki czosnku
1 chili
1 łyżeczka świeżo utartego imbiru
1 marchewka
1 pęd selera naciowego
2 dymki
? pęczka szczypiorku
3 łyżki oleju
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
? łyżeczki brązowego cukru

Wołowinę obsmażamy na oleju do miękkości. Co jakiś czas podlewamy odrobinę wodą,
by mięso się nie przypaliło. Dodajemy pokrojoną marchewkę i dusimy do chwili aż
marchewka będzie miękka. Nastepnie dodajemy pokrojony seler naciowy. Sos sojowy
mieszamy w miseczce z pokrojonym w plasterki czosnkiem, posiekaną papryczką chili,
cukrem, 50 ml wody i imbirem. Zalewamy mięso i dusimy kilka minut. Na sam koniec
dodajemy posiekaną dymkę i szczypiorek. Zdejmujemy z ognia. Makron przyrządzamy
wg. zaleceń na opakowaniu, czyli zalewamy gorącą, osoloną woda i odcedzamy po kilku
minutach ( w zależności od grubości makaronu - czas zawsze określony na opakowaniu).


--
gotowaniecieszy.blox.pl/html - Ja kulinarnie
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

Wołowina po Wietnamsku - kasiaaaa24 26.08.09, 09:43       Dobre!
Re: Wołowina po Wietnamsku - alinka_li 26.08.09, 11:57    
Re: Wołowina po Wietnamsku - kasiaaaa24 26.08.09, 16:55    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd