FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Caponata

Wloska przystawka na wspomnienia lata, choc kolorystycznie komponuje sie z
jesienia. Caponata z pewnoscia juz byla na forum, ale znalazlam tylko w
archiwum i troche inny przepis wiec publikuje.

Caponata

2 baklazany
1 czerwona papryka
1 zolta papryka
1 lodyga selera naciowego
400 g pomidorow w puszce (pokrojonych w kostke)
1 lyzka przecieru pomidorowego
4 lyzki oliwy z oliwek
1 lyzeczka cukru
2 lyzki octu winnego
8 zielonych oliwek bez pestek
1 lyzka rodzynek
1 lyzka pinioli

1. Obrac i pokroic baklazan w kostke, pokroic papryke w kostke. Pokroic
seler w plasterki a nastepnie w kostke.
2. Obsmazyc baklazana i papryke na patelni z 3 lyzkami oliwy – 15 min.
Posolic, popieprzyc.
Na drugiej patelni zeszklic cebule i seler z 1 lyzka oliwy – 10 min.
Po 10 min. do cebuli i selera dodac pomidory z puszki i koncentrat
pomidorowy. Dusic okolo 15 min., do zmniejszenia objetosci. Posolic i
popieprzyc. Wymieszac razem z baklazanem i papryka. Dodac ocet winny, 1
lyzeczke cukru i oliwki. Dusic wszystko razem ok. 20 min.
Na koniec dorzuci rodzynki i odstawic do wystygniecia.
Podawac posypane zgrilowanymi orzeszkami piniowymi.

Przepis z Elle à table.

Ps. U mnie tylko czerwona papryka , taka akurat mialam.

--
Imagine one day it's you, what would you do?
Imagine one day it's you
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

Caponata - tuliperouge 05.09.09, 18:51       Dobre!
Re: Caponata - kikkera 05.09.09, 22:11    
Re: Caponata - nobullshit 08.09.09, 00:13    
Re: Caponata - tuliperouge 08.09.09, 15:03    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd