FotoForum
Załóż konto »

Podróże Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Co jedlismy.
   ogabignac   01.04.05, 14:02     odpowiedz    
Proponuje przypomniec rozne egzotyczne potrawy z podrozy.
"Zawijaniec" w bananowym lisciu.
--
Pan integral



  Re: Co jedlismy. IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com
   Gość: Wloczykij   25.04.05, 04:43     odpowiedz    
A to "Polish Hot Dog" na lotnisku w Honolulu. Rozbawila mnie ta parasolka....



  Re: Co jedlismy.
   s.wawelski   26.04.05, 23:07     odpowiedz    
Przysmakiem Andow od Quito do LaPaz jest cui czyli swinka morska. Tego dania
probowalem w Arequipie.

Pozdrowienia

S.W.





  Re: Co jedlismy. IP: *.sympatico.ca
   Gość: mamut   02.05.05, 03:44     odpowiedz    
eh, tam czasami to mam dosc roznych specjalow i wole po prostu tak leciutko na
zoladek.. no po prostu takie zwykle....



  Re: Co jedlismy.
   borasca0107   03.05.05, 05:27     odpowiedz    
buleczka rodem z Hong Kongu.

Smoku! Swinka morska na talerzu?!!:)

Pozdrowionka.

--
"God, if you can't make me thin,
please make my friends fat" :)



  Re: Co jedlismy.
   borasca0107   25.10.05, 07:06     odpowiedz    
Przypomnialam sobie o tym watku
przy wklejaniu kanapki sniadaniowej.
Moze macie ochote rzucic okiem? :)
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=708&w=30022642&wv.x=2&a=30938449
Pozdrowionkna.

--
"God, if you can't make me thin,
please make my friends fat" :)

  Re: Co jedlismy.
   podroznik321   09.10.10, 19:11     odpowiedz    
Nawet nie wiem co mi podali...
Danie dnia :)
--
Tylko hity, oferty dnia i promocje turystyczne

  Re: Co jedlismy.
   linn_linn   09.10.10, 20:08     odpowiedz    
Suszone pomidory?

  kuchnia srodkowo - afrykanska
   marijohanna   02.05.05, 15:47     odpowiedz    
1. gotowany manioc, couscous z kukurydzy i manioc gotowany w lisciach banana
(ten zielony zawijas)

2. slimaki gotowane w okrze (sos ciagnie sie jak smarki;)), do tego couscous z
samego maniocu i zawijas jak poprzednio.

3. to mieso z koscmi to mloda antylopka (pycha!), na samym dole mieso
panierownae w orzeszkach ziemnych a pozostale to mieso z grilla niewiadomego
pochodzenia. bylo dobre, wiec sie nie dopytywalam. i oczywiscie nieodzwony
couscous z maniocu.

--
Czy jeżeli ludożerca je nożem i widelcem - to postęp?


Aukcja dla Malgosi. Zobacz koniecznie!







  Re: kuchnia srodkowo - afrykanska
   kinky5   05.05.05, 03:06     odpowiedz    
Berlinskie piwo- Berliner weisse- pije sie z syropem ktore nadaje smak piwu.
Polecam zielona wersje!
--
mniej znaczy wiecej



  Re: Co jedlismy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl
   Gość: Ethlinn   08.05.05, 21:20     odpowiedz    
W jednej z knajpek w Dubrowniku:
1. Sałatka z ośmiornic
2. Kalmary
3. Risotto z mątwą
MNIAM!!!

  sorki, oto fotka;-)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl
   Gość: Ethlinn   08.05.05, 21:21     odpowiedz    


  Re: sorki, oto fotka;-))
   ogabignac   16.05.05, 22:31     odpowiedz    
Jeszcze się nie ukazała ale bądźmy dobrej nadziei;)
--
.

  Re: Co jedlismy.
   ogabignac   16.05.05, 22:32     odpowiedz    

--
.

  Re: Co jedlismy.
   ogabignac   16.05.05, 22:36     odpowiedz    
Tu dalej ciekawostki z Meridy w Meksyku.
Tym razem mały prywatny sklepik z wyrobami mlecznymi i serami.
--
.



  Re: Co jedlismy.
   ruter30   24.05.05, 13:29     odpowiedz    
jestem totalnie nieswiadom jaka jest roznica miedzy osmiornicami i kalmarami ?

  Re: Co jedlismy.
   a74-7   30.01.06, 16:30     odpowiedz    
Zasadnicza roznica wizualna miedzy osmiornica a kalamarnica polega na tym ze
ciemna osmiornica ma na swych osmiu "ramionach" przyssawki ,a po ugotowaniu
nabiera roznych odcieni koloru czerwonego, natomiast kalamarnica ma podlozny
ksztalt, z ktorego wychodza "odnogi" nie ma przyssawek, w worku znajduje
sie "atrament" czyli ciemny plyn ktory zostaje wypuszczony gdy zagraza jej
niebezpieczenstwoPo obraniu z blony jest biala, pozostaje rowniez biala po
ugotowaniu.

  Re: Co jedlismy.
   ruter30   24.05.05, 13:30     odpowiedz    
Gość: Ethlinn 08.05.2005 21:20 + odpowiedz


W jednej z knajpek w Dubrowniku:
1. Sałatka z ośmiornic
2. Kalmary
3. Risotto z mątwą
MNIAM!!!


powtorka powyzszego pytania:
jaka jest roznica miedzy osmiornicami a kalmarami ?

  Re: Co jedlismy. IP: *.pentor.com.pl
   Gość: bazylka   24.05.05, 17:18     odpowiedz    
osmiornica ma 8 macek jak sama nazwa wskazuje, a kalmar 10 (jest
dziesięciornicą)
jest jeszcze parę różnic, ale ta najprostsza :-)

  Re: Co jedlismy.
   s.wawelski   24.05.05, 17:19     odpowiedz    
ruter30 napisał:

> Gość: Ethlinn 08.05.2005 21:20 + odpowiedz
>
>

>
>
> powtorka powyzszego pytania:
> jaka jest roznica miedzy osmiornicami a kalmarami ?

Mniej wiecej taka jak miedzy ziemniakami a kartoflami, glownie w nazewnictwie i
pochodzeniu slow. Wspomniane przez Ciebie slowo "matwa" to jest tez to samo
zwierze. O ile sie nie myle z zoologicznego punktu widzenia matwa jest rodzina,
do ktorej rowniez sie zaliczaja osmiornice.

  Re: Co jedlismy. IP: *.69-11.unk.tds.net
   Gość: jasiek   24.05.05, 18:17     odpowiedz    
> > jaka jest roznica miedzy osmiornicami a kalmarami ?
>
> Mniej wiecej taka jak miedzy ziemniakami a kartoflami, glownie w nazewnictwie
i
> pochodzeniu slow. Wspomniane przez Ciebie slowo "matwa" to jest tez to samo
> zwierze. O ile sie nie myle z zoologicznego punktu widzenia matwa jest
rodzina,
> do ktorej rowniez sie zaliczaja osmiornice.

My ludzie i myszy tez nalzymy do tej samej rodziny ssakow. jaki stad wniosek???

  Re: Co jedlismy.
   ruter30   25.05.05, 10:30     odpowiedz    
Gość portalu: jasiek napisał(a):
> My ludzie i myszy tez nalzymy do tej samej rodziny ssakow. jaki stad
wniosek???
>

jak po kroacku nazywa sie osmiornica a jak kalmar ?

Gość: Ethlinn 08.05.2005 21:20 + odpowiedz


W jednej z knajpek w Dubrowniku:
1. Sałatka z ośmiornic
2. Kalmary
3. Risotto z mątwą
MNIAM!!!

napewno nie pisalo w karcie "salatka z osmiornic"

pytanie wcale nie polemiczne, chce poprostu wiedziec jaka jest roznica i jak to
sie zwie w originalnym jezyku, jak jest podawane



  TO NIE JEST TO SAMO! IP: *.pentor.com.pl
   Gość: bazylka   25.05.05, 12:56     odpowiedz    
Autentycznie - kalmary to nie są ośmiornice (policzcie macki - to najprostsza
metoda ;-)!

  Lignje i hobotnice IP: 195.85.249.*
   Gość: Aska   03.06.05, 10:22     odpowiedz    
kalmary to lignje
kalmary z grilla - lignje na zaru
kalmary faszerowane - lignje punjene
kalmary smażone - lignje przene -
te ostatnie to takie panierowane kółeczka - dwie poprzednie to kalmary w
całości, z grilla, punjene są faszerowane prsutem i serem

ośmiornica to hobotnica
sałatka z ośmiornicy - salata od hobotnice
ośmiornica z grilla - hobotnice na żaru
tyle pamiętam

pozdrówka
Aśka

  W krainie Lobstera IP: *.sympatico.ca
   Gość: Ottawiusz   25.05.05, 02:42     odpowiedz    
Lunenburg- Nova Scotia



  Re: W krainie Lobstera IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com
   Gość: Wloczykij   26.05.05, 09:37     odpowiedz    
Po polskiemu toto nazywa sie HOMAREM.
Pozdrawiam

  Re: W krainie Lobstera
   ruter30   04.06.05, 07:37     odpowiedz    
> Po polskiemu toto nazywa sie HOMAREM.

jestes pewien, ze to po polskiemu


  Re: W krainie Lobstera IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com
   Gość: Wloczykij   05.06.05, 03:45     odpowiedz    
Masz racje, popelnilem blad. Toto po polskiemu powinno nazywac sie CHOMAREM.
(a najlepsze "toto" jest w Boston)
Pozdrawiam

  Re: Co jedlismy.
   untochables   08.06.05, 13:20     odpowiedz    
nie jadłem brakło czasu w chinach na głównej ulicy Pekinu ;)



  Re: Co jedlismy. IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com
   Gość: Wloczykij   08.06.05, 15:52     odpowiedz    
A probowales "Beijing Duck" czyli kaczke po pekinsku???



  Re: Co jedlismy. IP: 213.76.152.*
   Gość: untochables   09.06.05, 11:40     odpowiedz    
jadłem poprzednim razem jak byłęm w pekinie ale mi nie smakował jakaś tak sucha
i mało mięsa ;( moża knajapa była kiepska bo akurat na licznik wyświetlało sie
ze rozbia tu kaczke o nr 102 000 006 ;)

  Re: Co jedlismy.
   kaszkur   16.06.05, 16:52     odpowiedz    
Durian - najbardziej smierdzacy owoc swiata.
XII. 2003, Malezja

Tomek



  Re: Sycylia, frutta martorana
   linn_linn   25.10.05, 08:22     odpowiedz    
Wbrew pozorom nie sa to prawdziwe owoce, ale zrobione z marcepanu. "Frutta
martorana" bierze swa nazwe od klasztoru La Martorana w Palermo, gdzie cuda te
zostaly zrobione po raz pierwszy.
Zdjecia zrobione w Messynie.







  Re: Sycylia, frutta martorana IP: *.crowley.pl
   Gość: e.   30.01.06, 15:42     odpowiedz    
oj tak! to jest pyszne. jedzenie na sycylii jest cudowne. a te marcepanowe
owocki przepieknie wygladaja

  Re: Sycylia raz jeszcze
   linn_linn   25.10.05, 17:27     odpowiedz    
1. "Frutta martorana" i roznego rodzaju "biscotti: pistacjowe, orzechowe,
migdalowe...
2. "Czeresnie" z masy migdalowej
3. Od gory:
- sfogliatelle neapolitanskie
- baba' z kremem / wg przepisu na polska babke, przywiezionego do Francji przez
krola Leszczynskiego; potem juz Francuzi zadbali, aby zawiezc smakolyk do
Neapolu /
- ostatnie na gorze ciasteczka migdalowe
- na dole znowu baba' z kremem
- sycylijskie cannoli z ricotta
- ciasteczka czekoladowo-migdalowe

Zdjecia zrobione w Messynie.










  Re: Wlochy, Lavello / Potenza /
   linn_linn   25.10.05, 17:29     odpowiedz    
1. Suszone pomidory
2. Suszona papryka





  Warzywniak na Rodos :))
   karolajnat   31.01.06, 19:33     odpowiedz    




  Re: Co jedlismy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: Ted222   31.01.06, 20:57     odpowiedz    
Żółw jest też składnikiem łańcucha pokarmowego.





  Re: Co jedlismy.
   saszka35   05.02.06, 10:20     odpowiedz    
Tajlandia- miejscowe przysmaki z grila.;-))



  Re: Co jedlismy.
   linn_linn   05.02.06, 19:34     odpowiedz    
Mamma mia...

  Re: Faworki po wlosku
   linn_linn   06.02.06, 09:09     odpowiedz    
Faworki maja we Wloszech wiele nazw / takze wiele przepisow /: bugie, frappe,
chicchiere, cenci...
1. Narzedzia pracy
2. Prace nalezy sobie ulatwiac
3. Duzo nas do...jedzenia faworkow








  Re: Faworki po wlosku
   linn_linn   06.02.06, 09:11     odpowiedz    
c.d.
4. Smazenie
5. Najmilszy moment





  mniam mniam :)
   ponponka1   06.02.06, 18:33     odpowiedz    

  Re: Co jedlismy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: Ted222   07.02.06, 20:42     odpowiedz    
Smaki Włoch.
1,2.Targ uliczny w Bolzano.
3.Szklaneczka Campari i mała "przegryzka" w Foggi







  Re: Co jedlismy. IP: *.pools.arcor-ip.net
   Gość: Stanisław   08.02.06, 01:26     odpowiedz    
Mniam... Wyborne te włoskie specyjały.

  Re: Co jedlismy.
   a_sadaj   08.02.06, 11:08     odpowiedz    
Na upalną wigilje polecam krewetki z białym winem





  Re: Co jedlismy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: Ted222   09.02.06, 20:48     odpowiedz    
Smaki i kolory Krety







  potrawy z Grecji: Riwiera Olimpijska
   eire81   21.10.06, 12:18     odpowiedz    
Było pyszniutkie i tanie-danie obiadowe juz od 3.90 euro!



  Re: Co jedlismy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: Ted222   09.02.06, 20:49     odpowiedz    
Kreta c.d.







  Re: Co jedlismy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: Ted222   09.02.06, 20:50     odpowiedz    
Kreta c.d.



  Re: Co jedlismy.
   linn_linn   10.02.06, 12:25     odpowiedz    
Wspaniale, od razu klimat robi sie letni...

  Re: Co jedlismy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: Ted222   10.02.06, 19:59     odpowiedz    
1,2.Toskania
Stragan uliczny w Piombino
Dziczyzna (wewnątrz sklepu)w San Gimignano
3. Słodycz Sardynii (na straganie), Villa Simius







  Re: Co jedlismy.
   ponponka1   13.02.06, 11:18     odpowiedz    
Wietnam
--
Forum Norwegia - inaczej
Moja Norwegia
oknoLinuksa







  Re: Co jedlismy.
   s.wawelski   13.02.06, 22:16     odpowiedz    
Mam klopoty w rozpoznaniu potrawy na trzecim zdjeciu. Moze pare slow jak
smakowalo?

S.W.

  Re: Co jedlismy.
   ponponka1   14.02.06, 06:48     odpowiedz    
s.wawelski napisał:

> Mam klopoty w rozpoznaniu potrawy na trzecim zdjeciu. Moze pare slow jak
> smakowalo?
>
> S.W.

To lezalo na "wystawce" - znajomy, ktory tam byl i wykonal to zdjecie, nie
osmielil sie sprobowac ;)

--
Forum Norwegia - inaczej
Moja Norwegia
oknoLinuksa

  Re: Co jedlismy. IP: *.pools.arcor-ip.net
   Gość: Stanisław   13.02.06, 16:47     odpowiedz    
W Hawanie. W restauracji Varsovia - ryż i kurczak po warszawsku.



  Co jedlismy, czy co ogladalismy
   s.wawelski   14.02.06, 04:44     odpowiedz    
Z checia zawsze tu zagladam, ale zwykle czuje sie rozczarowany, bo zamiast
zdjec tak jak w tytule watku "co jedlismy" najczesciej pojawiaja sie tylko
zdjecia straganow. To tak jakby w watku "z kim tanczylismy" ktos powsadzal
zdjecia atrakcyjnie prezentujacych sie osob a sam nawet nie wszedl na parkiet.

S.W.

  Re: Co jedlismy, czy co ogladalismy IP: *.pools.arcor-ip.net
   Gość: Stanisław   14.02.06, 11:10     odpowiedz    
Langusta na Karaibach.
Najpierw oglądaliśmy a potem jedliśmy.
Wyspa Juventud.





  Re: Co jedlismy, czy co ogladalismy
   s.wawelski   14.02.06, 22:02     odpowiedz    
To rozumiem! Szkoda, ze sie nie podlaczyc przez ekran komputera.

S.W.

  Re: Co jedlismy.
   linn_linn   15.02.06, 09:14     odpowiedz    
Z dedykacja dla Smoka Wawelskiego:
1. Panpizza, cos w rodzaju greckiej pity
2. Mozzarella mleka bawolego, suszone pomidory i warzywa smazone w ciescie
3. Ser owczy, suszone pomidory, warzywa smazone w ciescie i fantazyjny chleb
Zdjecia zrobione w pizzerii w Lavello / Bazylikata /, na promocji boczniakow /
tez dobre, ale mnie najbardziej smakowala reszta specjalow /.





  Re: Co jedlismy.
   s.wawelski   15.02.06, 23:27     odpowiedz    
Doceniam, a jakze. Wyglada pysznie!

S.W.

  Re: Co jedlismy - deser
   s.wawelski   15.02.06, 23:46     odpowiedz    
Dolaczam jeszcze cos slodkiego z Gaziantep - tureckiej stolicy baklavy.
Zapewniam bylo przepyszne!

S.W.



  Re: Co jedlismy.
   linn_linn   15.02.06, 09:14     odpowiedz    
Brakujace trzecie zdjecie



  Re: Co jedlismy.
   linn_linn   15.02.06, 09:17     odpowiedz    
1. Chleb w ksztalcie lalki pieczony w okresach swiatecznych specjalnie dla
dzieci
2. Fantazja piekarza
3. Grissini owiniete plastrami kielbasy







  Re: Co jedlismy.
   linn_linn   15.02.06, 09:18     odpowiedz    
Temat wieczoru: boczniaki





  Re: Co jedlismy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: Beata   16.02.06, 16:40     odpowiedz    








  Re: Co jedlismy.
   a74-7   16.02.06, 22:29     odpowiedz    
To pierwsze zdjecie przypomnialo mi film Mister Majetic z Richardem Bronsonem
A na drugim swietna kolacja.

  Re: Co jedlismy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: Ted222   16.02.06, 22:02     odpowiedz    
Tym razem na kolację był homar a'la sardo, a na deser likier mirto w
zamrożonych kieliszkach (warto było jechać na Sardynię)







  Re: Co jedlismy.
   linn_linn   17.02.06, 12:00     odpowiedz    
Likier mirtowy to wielki specjal sardynski: przed wyjazdem wlozylam przezornie
do walizki 2 butelki.

  Re: Co jedlismy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: Ted222   19.02.06, 19:44     odpowiedz    
1. Nie samym jedzeniem człowiek żyje, drinki na plaży Amudara na Krecie podaje
sympatyczny kelner.
2. Lody włoskie, nie tym razem greckie.
3. W tawernie w Agios Nicolaos na Krecie można asystować przy grilowaniu







  Re: Co jedlismy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: Ted222   21.02.06, 21:06     odpowiedz    
1.Sałatka z krewetkami
2.Zakupy na Korsyce
3.Piwko na przełęczy Simplon







  Re: Co jedlismy. IP: *.pools.arcor-ip.net
   Gość: Stanisław   23.02.06, 09:55     odpowiedz    
1.Dynię w Monachium
2.Porto w Portugalii(Faro).
3.Kiełbasę w Getyndze.







  Re: Co jedlismy.
   s.wawelski   25.02.06, 05:18     odpowiedz    
2 migawki z Afryki.

1. Udziec zebry w restauracji w Nairobi.
2. Jedzenie przyrzadzane na straganie w Stonetown (Zanzibar)

S.W.





  Re: Co jedlismy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: Ted222   25.02.06, 15:08     odpowiedz    
W ostatnią sobotę karnawału nie może tego zabraknąć.
Szampan król napojów.
Stolicą szampana jest Epernay.
1. Dzięki pomysłowości zakonnika Dom Perignon, któremu sferentowało wino
powstał ten niepowtarzalny napój. Swoją drogą jak cwanemu braciszkowi udało
się to osiagnąć bez reklmy w mediach? Geniusz marketingu.
2. Wszystko zaczyna się na okolicznych winnicach.
3. Ponoć najbogatsza ulica we Francji.Pod niąsetki kilometrów tuneli,
w których bulgoczą czarodziejskie bombelki.







  Re: Co jedlismy. Szampan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: Ted222   25.02.06, 15:10     odpowiedz    
Kolejne fazy produkcji szampana







  Re: Co jedlismy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: Ted222   25.02.06, 15:14     odpowiedz    
1.Leżkowanie.
2.Każdy dobierze właściwy rozmiar.
3.Wreszcie można wznieść toast.







  Re: Co jedlismy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: Ted222   25.02.06, 15:30     odpowiedz    
1.Wbrew pogłoskom krążącym o kuchni brytyjskiej (chyba za sprawą francuzów)
ma ona jak najbardziej "zjadliwe" dania.
Zapiekana wieprzowia (z nereczką)i wołowina w pubie u stóp zamku w Windsorze.
2.Ale czy coś może równć sięz homarem.
3.Chyba tylko inny homar.







  Re: Co jedlismy.
   lidiaa   26.02.06, 13:09     odpowiedz    
Czapatti/ pita - czyli tradycyjny chlebek arabski - tym razem w Izraelu.




  Re: Co jedlismy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: Ted222   27.02.06, 18:55     odpowiedz    
Czasami trzeba się podzielić



  Re: Co jedlismy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: olgadee & delegwan   28.02.06, 21:11     odpowiedz    




  Re: Co jedlismy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: olgadee   01.03.06, 14:31     odpowiedz    
Riblja Plata- 2 ryby z grila, krewetki, małże i kalmary.

  Re: Co jedlismy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: olgadee& delegwan   28.02.06, 23:53     odpowiedz    


  Re: Co jedlismy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: olgadee & delegwan   01.03.06, 00:01     odpowiedz    
Chorwacja
1. Kalmary z grila
2. Czarne risotto z atramentem z mątwy
3. Risotto z owocami morza







  Re: Co jedlismy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: olgadee   01.03.06, 00:04     odpowiedz    
Chciałam zamieścić zdjęcia ale coś mi nie wchodzą. Spróbuję innym razem.

  Re: Co jedlismy. IP: *.pools.arcor-ip.net
   Gość: Stanisław   01.03.06, 09:38     odpowiedz    
Wchodzą, wchodzą tylko trzeba czekać; czasem nawet dwa dni;)

  Re: Co jedlismy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: olgadee   01.03.06, 14:29     odpowiedz    
No i weszły, tylko dopiero za drugim razem i nie wszystkie. Nic , trzeba
widocznie cierpliwie czekać.

  Re: Co jedlismy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: Ted222   01.03.06, 22:03     odpowiedz    
Hiszpania, Tazuela de mariscos.
1.Surowiec
2.Danie gotowe





  Re: Co jedlismy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: Ted222   01.03.06, 22:14     odpowiedz    
1.Founde z alpejskiego sera w Gruyere.
2.Raclette na festynie w Freiburgu.
3.Deser z owoców leśnych.







  Re: Co jedlismy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: Ted222   03.03.06, 20:48     odpowiedz    
Do zjedzenia homara potrzebne są odpowiednie narzędzia.
Chociaż raz dano nam .. drewniane młotki i deseczki, na szczęście kelner miał
przygotowany świetny środek do usuwania tłustych plam z gości a na ścianach
były azulejos.
1.Danie
2.Sprzęt
3.Smacznego







  Re: Co jedlismy.
   kkaminska   04.03.06, 00:16     odpowiedz    
1. Falafel z pastrami
2. Um Ali
3. Nazwy nie znam ale pycha jest ;)

--
***claudine***
Mój Egipt :
www.claudine.foxnet.pl







  Re: Co jedlismy. IP: *.pools.arcor-ip.net
   Gość: Stanisław   07.03.06, 23:56     odpowiedz    
Baaardzo smakowite z wyglądu.
Na ostatnim zdjęciu są hmm.. udka drobiowe;)
Ale mi chodzi o coś innego. Mieszkając kiedyś w domu studenta obok
Palestyńczyków zauważyłem, że zawsze wyrzucają całą skórę z kurczaka - jeszcze
przed pieczeniem. Od tamtego czasu sam to robię bo okazało się że skóra drobiu
ma w sobie całą masę świństwa typu gruczoły, antybiotyki i hormony dodawane
podczas hodowli.

  Re: Co jedlismy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: Ted222   06.03.06, 20:55     odpowiedz    
Mule nowozelandzkie i to wcale nie musieliśmy jechać aż do Nowej Zelandii.
Dostępne w restauracji Rucola a Sopocie.





  Re: Co jedlismy.
   shoga   21.03.06, 20:51     odpowiedz    
I jeszcze niektóre koreańskie smakołyki do kolekcji







  Re: Co jedlismy.
   linn_linn   20.03.06, 15:56     odpowiedz    
Wloskie "zeppole di San Giuseppe" sa ciastkiem tradycyjnie jedzonym przez
Wlochow w dniu 19 marca: imieniny Jozefa / patron San Giuseppe /, ale takze
wloski dzien Ojca. Co roku staram sie umknac przez ta gora kalorii, ale nie ma
sposobu. Sa w sprzedazy w cukierniach, sklepach, supermarketach, barach...
Mozna je zamowic juz 2 tygodnie wczesniej.
"Zeppole" wystepuja w 2 rodzajach: pieczone / te na zdjeciu / i smazone. W
srodku i na wierzchu jest krem z mleka, jajek, maki i cukru. Na kremie kleks z
konfitury lub wisnia z syropu. Srednica 10-11 cm.




  Re: wloskie zeppole
   linn_linn   21.03.06, 15:27     odpowiedz    
"Zeppole di San Giuseppe", czylie ptysie sw. Jozefa. Sa ciastkami tradycyjnie
jedzonym przez Wlochow w dniu 19 marca: imieniny Jozefa / patron San
Giuseppe /, ale takze wloski Dzien Ojca. Co roku staram sie umknac przez ta
gora kalorii, ale nie ma sposobu. Sa w sprzedazy w cukierniach, sklepach,
supermarketach, barach... Mozna je zamowic juz 2 tygodnie wczesniej.
"Zeppole" wystepuja w 2 rodzajach: pieczone / te na zdjeciu / i smazone. W
srodku i na wierzchu jest krem z mleka, jajek, maki i cukru. Na kremie kleks z
konfitury lub wisnia z syropu.




  Re: wloskie zeppole
   linn_linn   22.03.06, 10:34     odpowiedz    
Zapomnialam dodac, ze "zeppole" maja srednice 10-11 cm.

  Re: Co jedlismy.
   a74-7   22.03.06, 19:38     odpowiedz    
Sushi w Londynie, Yoo Sushi bar w Selfridges.
Ciekawy wybor sushi przesowa sie przed klientem na tasmociagu







  Re: Wlochy, taralli
   linn_linn   25.03.06, 16:44     odpowiedz    
Taralli to rodzaj obwarzankow. Z tym, ze oprocz tych podobnych do polskich sa
jeszcze pikantne i slodkie. Pikantne np. z oregano, peperoncino. Slodkie to te
na zdjeciu: oblane slodkim lukrem.



  Re: Co jedlismy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: Ted222   26.03.06, 14:05     odpowiedz    
Włochy, Castiglione della Pescaia.
Kucharz z nadbrzeżnej restauracji czeka na świeże ryby, które kutry dostarczają
pod same drzwi.







  Frabcja - Alpy - Val Thorens
   ponponka1   26.03.06, 18:54     odpowiedz    
Fondue Reblochon de Savoia w restauracji La Joyeuse Fondue w Val Thorens:
1. Stol z fondue
2. deser - creme brule
3. deser nr 2 w malych kieliszkach czyli zestaw Kupidyna: ryz z kremem
waniliowo-cynamonowym, creme brule, czekoladowy muss z bita smietana, genepi,
owoce w chartreuse (55%)
--
Forum Norwegia - inaczej
Moja Norwegia
oknoLinuksa







Okazje

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatnościMapa serwisu Poleć stronę znajomym  |   Zgłoś problem lub błąd